2005-11-28, 15:46
|
#3
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: ... Co przygotowac z brukselki ??? ...
Mniam, jedno z moich ulubionych warzyw.
Zapiekanka z brukselki.
Przepis pochodzi z forum gazety. Danie bardzo smaczne. Ponieważ nie jem mięsa, robię bez boczku i niczego mu nie brakuje 
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki mleka
szczypta soli
Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodowki na conajmniej pół godziny.
Wykleić ciastem formę (najlepiej okrągłą, kamionkową) i podpiec w piekarniku jakieś 15 min.
W międzyczasie brukselkę podgotować w osolonej wodzie. Boczek wędzony pokroić w
paseczki. Na podpieczoną tartę wyłożyć brukselkę, na brukselkę boczek. Kubek
śmietany wymieszać z 3 jajkami, popieprzyc, trochę posolić. Ja zawsze dodatkowo
wkruszam kawałek sera rokpola bo uwielbiam. Śmietaną zalać brukselkę i boczek.
Wierzch posypać startym zółtym serem. Całość piec w temp 180-200 stopni aż do
zrumienienia wierzchu. Pychota!!!! Zarówno na ciepło, jak i na zimno.
I ciekawostka, jeszcze nie wypróbowałam, ale z pewnością się skuszę.
1 kg brukselki
1 l płynu z kiszonych ogórków
4 ząbki czosnku
Brukselki oczyścić, gotować ok. 15 minut w posolonej wodzie(nie mogą być zbyt
miękkie). Odcedzić, ułożyć w słoju lub kamiennym garnku. Czosnek obrać,
przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dodać do płynu z ogórków. Płynem
zalać ochłodzone brukselki. Odstawić na 12 godzin.
|
|
|