2008-12-07, 12:49
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Anoreksja. JAk mam jeść?!
Cytat:
Napisane przez niania007
Hej. studiuję dietetykę więc coś niecoś o odżywianiu wiem  i wbrew wcześniejszym postom pisze z całą pewnością - ta dieta nie jest odpowiednia. Przede wszystkim 2500 to za dużo kalorii. Dieta kobiety średnio aktywnej(jak nie uprawiasz codziennie intensywnych sportów to jest to średnia aktywność) powinna wynosić ok 2000 kcal, tym bardziej osoby leczącej się z anoreksji jest to mniejsza liczba - produkty a co za tym idzie kalorie wprowadza się stopniowo, by organizm łatwiej je przyswoił. Zdecydowanie za dużo w diecie masz produktów mlecznych z jakiego powodu ?? Twoje BMI jest dość niskie ale nie na tyle żeby stosować dietę na przytycie. Powinnaś zacząć odżywiać się przede wszystkim zdrowo i wszystko się unormuje waga hormony i elektrolity. Jedz więcej warzyw, pieczywo tostowe zastąp na tyle ile możesz pełnoziarnistym, a jak nie to zwykłym "białym" ale nie tostowym bo to są puste kalorie. A ilość prod mlecznych (mleko kakao serki jogurty zabielanie zupy ) podziel conajmniej przez 3 bo taka ilość w szybkim tempie moze spowodować alergię i jeszcze bardziej rozregulować hormonalnie organizm. Jak masz jakieś pytania to napisz do mnie na priv, postaram Ci się jakoś pomóc.
|
to chyba na studiach zapomnieli Ci powiedziec, ze kazdy organizm jest inny. Dlaczego jedząc 3300 kcal dziennie nie tyję? dlaczego jedna z wizażanek je grubo ponad 3000 kcal i TEŻ nie tyje?
nie pisz tu takich rzeczy, bo nie jesteś w stanie powiedzieć, czy pewna ilosc kcal jest dla kogoś za duża/za mała. To można stwierdzić tylko na podstawie obserwacji organizmu. Powiedzmy ze autorka watku bedzie jesc 2800 kcal i nie bedzie tyla. To co, ma ograniczyc jedzenie? 
no proszę Cię! studiujesz dietetykę, ale nie jesteś wyrocznią, która może decydować o tym, czy dana osoba ma jeść mniej...
uwierz mi, też korzystałam z rad dietetyczki, nienaturalna niedowaga nie jest zdrowa, a bmi 18 kwlifikuje osobę chorą na anoreksję do przytycia.
rady dot. tego, co autorka powinna jeść? proszę bardzo. Ale teksty typu "jedz mniej" będę tępić. nie tylko dlatego, że dziewczyna miała/ma ed. Po prostu takich rzeczy się nie mówi, gdy nie ma się do tego żadnych podstaw a Ty niewątpliwie takowych nie posiadasz.
p.s. i jeszcze jedno - pozwól, ze o tym, czy dziewczyna z bmi 18 ma przytyć, czy nie, zdecyduje lekarz. Ty nie masz do tego uprawnień... nie znasz jej stanu zdrowia.
Czas edycji: 2008-12-07 o 14:51
|
|
|