|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Łysienie - grupa wsparcia
Witam, mam 35lat. Niedawno usłyszałam diagnozę - łysienie androgenowe.
Otwieram ten wątek ponieważ wiem, że nie tylko mnie to dotknęło. Chciałabym aby ten wątek był poświęcony wspieraniu siebie nawzajem w leczeniu, opisywaniu działania leków itp. taka grupa wsparcia może pomóc każdemu w depresji która jest spowodowana łysieniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Łysienie - grupa wsparcia
od lat mierze się z problemami z włosami. Pierwszy raz u dermatologa byłam w wieku 17lat, diagnozy nie dostałam, za to dostałam Alpicort e i suplement inneov gęste włosy. Bez kontroli i dalszej opieki lekarki, bez wytłumaczenia jak długo stosować.... Co na to moje włosy? Trochę może się poprawiło ale gdy leki poszły w odstawkę znowu wypadały garściami. Przez kolejne lata próbowałam na własną rękę wracać do tych leków.
Kolejnym etapem była ciąża ... Włosy nie wiem w którym momencie urosły i odżyły, przestały wypadać... Tak do roku po urodzenia dziecka było dobrze, później już musiało być radykalne cięcie 😑 nigdy więcej tego nie powtórzę. No i znów sięgałam na własną rękę po te leki od dermatolog plus jakieś drogeryjne i apteczne nowości. Bez skutku ...po kilku latach całkiem odpuściłam zero jakiejś większej pielęgnacji... Wkoncu doszłam do tagiem stanu że już widziałam lśniąca łysinę... Zdecydowałam że nic nie stracę jak udam się do dermatologa. A więc we wrześniu zdecydowałam się umówić do doktora prywatnie z wielką nadzieją i marzeniami o włosach... Mam 35lat obecnie. Pan doktor zaopiekował się mną naprawdę bardzo dobrze. Wszystko było wyjaśnione na wizycie. No i postawiona diagnoza... Łysienie androgenowe 😓 nie spodziewałam się takiej diagnozy... Całe życie myślałam że może tak poprostu ma być, nie mam bujnych włosów, może przesilenie a tu nie... Dostałam receptę na wcierke (miały być tabletki ale bardzo się wzbranialam) finasteryd + bimatoprost+ minoksydil plus kerabione booster. 3 tydzień używania... To była tragedia... Byłam prawie łysa przez to linienie... Dopadła mnie depresja... Było tak źle że nawet klientki w pracy zwracały mi uwagę co ja z włosami zrobiłam, po co tak powycinalam że aż prześwituje mi skóra.... To nie pomagało uwierzcie mi... Po kolejnym miesiącu nagle zauważyłam, że włosy prawie nie wypadają.. ucieszyłam się nawet na chwilę... Ale mijał kolejny miesiąc i nic nie odrastało.. aż wkoncu zaczęłam widzieć krótkie sterczące tumany włosków 😃 kolejna wizyta u dermatologa i pocieszenie od niego że widać efekty. Depresja minęła... Teraz pozostaje czekać. Jednak czas tutaj jest bardzo ważny. I trzeba się uzbroić w cierpliwość. ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- A jak to wygląda u Was? Ktoś z Was przeszedł skuteczne leczenie, lub widzi efekty obecnego leczenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Myślałam że nie jestem jedyną z tym problemem... Forum chyba umiera...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Minoksydyl pomaga na łysienie typu androgenowego. Bądź cierpliwa, włosy będą rosły, ale stosuj lek regularnie i dbaj bardzo o nie, dobre odżywcze szampony, maski z keratyną. Powodzenia Kochana
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.