|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wasza opinia o lampie Speedlight YN460II
Lampa błyskowa Speedlight YN460II
Przeznaczony do aparatów DSLR typu: Canon, Nikon, Pentax oraz Olympus Liczba przewodnia: 38 (iso100) / 53 (iso200) Nachylenie palnika od 0 do 90° Możliwość obrotu palnika o 270° Zasilanie: 4xAA Dostępne tryby pracy: M -manualny oraz S1, S2 wyzwalany przez fotocelę ( S2 z pominięciem przedbłysków pomiarowych ) W zależności od użytych baterii oraz stopnia mocy błysku można wyzwolić lampę od 100 do 1500 razy. Czas ładowania: do 4s dla baterii alkalicznych Temperatura barwowa: 5600°K Czas błysku: 1/800 do 1/20000s Kontrola mocy błysku: 7 ustawień od 1/64 do 1/1 Tryb oszczędzania anergii - wyłącza się automatycznie gdy nie jest używana dłuższy czas Wymiary: 72x135x85 Waga bez zasilania: 250g (bez zasilania) Wbudowany wysuwany odbłyśnik oraz dyfuzor Ktoś posiada ? Używa?Jakieś opinie patrząc na paramenty? Co jest słabe, co dobre ? Liczę na Waszą pomoc ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wasza opinia o lampie Speedlight YN460II
Słabe - kontrola jakości (jak masz pecha)
![]() Dobra - cała reszta, łącznie z ceną Pozostaje tylko drobne pytanie, czy wiesz, że to manualna lampa, bez regulacji kąta świecenia, i wiesz, że dokładnie takiej lampy potrzebujesz? Często pytania "co sądzicie o YN..." zadają osoby, które gdzieś czytały/słyszały, że YN to dobre lampy - dobre, ale nie do wszystkiego akurat te najtańsze modele. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A "manualna lampa, bez regulacji kąta świecenia" co to oznacza? przecież palnik się obraca ? czy ja to źle rozumiem;p? A lampy potrzebuje do fotografowania uroczystości , i czasem portretów
![]() |
![]() |
#4 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Do uroczystości potrzebujesz lampy pracującej w TTL dla Twojego systemu, lampa powinna miec dużą moc, aby można było "w krytycznych momentach" zrobić więcej niż jedno zdjęcie w kilka sekund, a nie jedno zdjęcie co 10-15sekund. Nie obraź się, ale może zanim zaczniesz robić zakupy poczytasz trochę o fotografowaniu z lampami błyskowymi, o sposobach pracy, o synchronizacji, o możliwości pracy z aparatu i poza aparatem, o sposobach wyzwalania, i potem wrócimy do tematu wyboru lampy "do fotografowania uroczystości"? Trochę znajdziesz na foto.jasiu.pl Na razie mogę napisać tyle: do uroczystości fotografowie mający duże umiejętności i duże doświadczenie wybierają najdroższe modele lamp produkowane przez te same firmy, których maja lustrzanki (ewentualnie firmy Metz). Mimo niskiej ceny i bogactwa funkcji w "chińskich odpowiednikach" na razie lampy firmowe zapewniają największą powtarzalność wyników i niezawodność działania. Pomyśl o sytuacji: zaczynasz robić reportaż z "uroczystości", na początku psuje się lampa (lub aparat), podchodzisz do ludzi dla których robisz zdjęcia i z uśmiechem mówisz "więcej fotek nie będzie, sprzęt się zepsuł, to za te które już zrobiłam zapłacicie tylko xxx zł". Myślę, że jeśli na weselu para usłyszałaby taki tekst, fotograf mógłby mieć poważne problemy zdrowotne i to już kilka chwil później... Może błędnie założyłem, że chodzi o zarobkowe robienie zdjęć na imprezach okolicznościowych, ale doświadczenie uczy, że w większości podobnych pytań chodzi o "co mam sobie kupić, bo za tydzień robię znajomym fotki na ślubie za całe 200zł" - swego czasu miałem kontakt z klientami takich fotografów, i nie były to przyjemne rozmowy. Nie chodziło o ich wściekłość na efekty, ale o żal i smutek par, które miały drobną nadzieję, że może jakoś uda się uratować zdjęcia zrobione na ich uroczystości przez taniego/znajomego człowieka z aparatem. Edytowane przez magrad Czas edycji: 2014-06-01 o 00:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z drugiej strony: parka pewnie lekką ręką wydała tysiące na kieckę, wystawne papu i orkiestrę ale żeby zapłacić profesjonaliście z super sprzętem i zabezpieczyć się przed możliwością wielu wpadek typu sprzęt/brak doświadczenia/polotu to już żałują - więc sami sobie winni. Mnie takich nie żal. Niektórzy wymagają na wyrost z wrodzonego skąpstwa a potem płacz - na litość boską, kto inteligentny spodziewa się pięknej pamiątki na całe życie za 200 zł?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Off-topic: poczytaj fora ślubne, bez problemu znajdziesz teksty typu "znalazłam super samochód, zabierze nas z domu do kościoła i potem na salę, zapłacę tylko 800zł, aha, nie macie jakiegoś taniego fotografa? ten złodziej i oszust którego pytałam chciał aż 1000zł a przecież cykanie fotek nic nie kosztuje, im to już całkiem się w głowach poprzestawiało!"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:32.