|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wielka Pani ;)
|
13 tc powiększoy pęcherz moczowy
Witam, jestem w 13 tc, na usg prenatalnym wyszedł dwukrotnie powiększony pęcherz moczowy (inne narządy prawidłowe, NT 1,2 mm). Padło podejrzenie zastawki cewki tylnej. Czy ktoś spotkał się z taką wadą u dziecka? Jakie są rokowania? Wiem, że można leczyć operacyjnie, ale podobno w niektórych przypadkach dochodzi do niewydolności nerek.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 13 tc powiększoy pęcherz moczowy
Niestety nie wiem, ale życzę wszystkiego najlepszego, by maleństwo zdrowo rosło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: 13 tc powiększoy pęcherz moczowy
U mojego dziecka również na badaniu prenatalnym wykryto właśnie powiększony moczowód. Niby nie jest to jakaś straszna wada, ale wiadomo, że trzeba to skontrolować, by nie doszło do komplikacji. Po urodzeniu byliśmy w stałym kontakcie z dziecięcym urologiem/chirurgiem. Mniej więcej około roku pani doktor zdecydowała o zabiegu przecięcia zastawki cewki tylnej (w dniu zabiegu takich dzieci z problemami urologicznymi było mnóstwo). Obecnie na 2,5 roku wszystko jest w miarę w porządku, jeździmy też na kontrolne usg i do kontroli u nefrologa. U nas było o tyle dobrze, że z oddawaniem moczu nie było problemu, więc z tą wadą dało się jakoś rozprawić. Teraz podobno takich komplikacji z układem moczowym jest coraz więcej u kobiet w ciąży, może to wynika z warunków, w jakich przyszło nam dziś żyć, czyli w smogu i wszechobecnej chemii?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.