Oświetlenie tolatetki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-01-09, 12:52   #1
upload
Przyczajenie

Oświetlenie tolatetki

Witam wizażystki!

Czy jest w stanie ktoś doradzić w doborze oświetlenia do toaletki?
Ktos cos moze polecic oprocz klasycznego oswietlenia toaletkowego (czyli tego teatralnego - liswa z kulkami)?
Jaką oprawe wybrac?
Jesli o samo swiatlo chodzi to w internecie dowiedziałam się tyle, ze musi byc to swiatlo 5000-6500K z Ra oraz swiatlo musi byc na wysokosci twarzy i dekoltu, moze macie jakies inne rady z doswiadczenia?
upload jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-09, 15:33   #2
visionAM
Zakorzenienie

Dot.: Oświetlenie tolatetki

Polecałabym jednak światło 4000-4500K, ponieważ taka temperatura barwowa najlepiej odzwierciedla kolory i ich nie przekłamuje. Dla mnie osobiście światło o temperaturze ponad 5000K jest za "ostre" i nikt w takim świetle nie wygląda za dobrze, wyostrzają się rysy twarzy, wszelkie niedoskonałości itp. łatwo więc można przesadzić z makijażem.

Co do konkretnego rozwiązania to chyba te kulki są najlepsze. Ewentualnie jakaś bardzo mocna taśma LED zamontowana w matowym profilu.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-09, 17:55   #3
Bogusia_86
Raczkowanie

Mi się marzy taka toaletka w starym stylu, np. secesyjna.
Bogusia_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-10, 08:58   #4
upload
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Polecałabym jednak światło 4000-4500K, ponieważ taka temperatura barwowa najlepiej odzwierciedla kolory i ich nie przekłamuje. Dla mnie osobiście światło o temperaturze ponad 5000K jest za "ostre" i nikt w takim świetle nie wygląda za dobrze, wyostrzają się rysy twarzy, wszelkie niedoskonałości itp. łatwo więc można przesadzić z makijażem.

Co do konkretnego rozwiązania to chyba te kulki są najlepsze. Ewentualnie jakaś bardzo mocna taśma LED zamontowana w matowym profilu.
Też wlasnie wydawalo mi sie ze 6500 byloby zbyt zimne i nienaturalne, doprowadziloby mnie do depresji widzac kazdy drobiazg na twarzy. Dziekuje za odpowiedz
upload jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-22, 10:13   #5
NaprawdePaula
Przyczajenie

Do takiej toaletki mogły by się sprawdzić oprawy LED. Ja niestety takiej typowej toaletki nie mam, przerobiłam komodę w taką toaletkę, a do oświetlania używam opraw LED stojących. Można ją łatwo przenieść i także dostosować temerature barwową
NaprawdePaula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-22, 12:40   #6
Snopiak
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez upload Pokaż wiadomość
Witam wizażystki!

Czy jest w stanie ktoś doradzić w doborze oświetlenia do toaletki?
Ktos cos moze polecic oprocz klasycznego oswietlenia toaletkowego (czyli tego teatralnego - liswa z kulkami)?
Jaką oprawe wybrac?
Jesli o samo swiatlo chodzi to w internecie dowiedziałam się tyle, ze musi byc to swiatlo 5000-6500K z Ra oraz swiatlo musi byc na wysokosci twarzy i dekoltu, moze macie jakies inne rady z doswiadczenia?
upload, udało się? Może podzielisz się zdjęciami? Sama bije się z myślami dotyczącymi toaletki - czy robić, czy nie robić
Snopiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-22, 23:17   #7
GTV
Przyczajenie

Lustro prawdę ci powie ale tylko wtedy, gdy odpowiednio rozświetlisz sferę wokół niego. Światło powinno padać na osobę przeglądającą się w lustrze i równomiernie oświetlać całą twarz, bez tworzenia na niej cieni, jednocześnie bez wywoływania przykrego efektu olśnienia wzroku. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie kilku małych opraw nad górną krawędzią i po obu stronach lustra, umieszczonych w odległości 5-10 cm od jego ramy, na wysokości wzroku człowieka, ok. 160-170 cm od podłogi. Więcej porad xxx

Edytowane przez Elfia4
Czas edycji: 2017-03-23 o 20:29 Powód: reklama
GTV jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości