Opinie o UMCS w Lublinie/Uniwersytecie Rzeszowskim - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-06-11, 10:02   #1
xMagnoliax
Przyczajenie

Opinie o UMCS w Lublinie/Uniwersytecie Rzeszowskim

Witajcie Kto z Was studiuje na wyżej wymienionych uczelniach? A może macie w planach tam studiować? Chciałam dowiedzieć się coś na temat szczególnie wydziałów humanistycznych, bo niestety w internecie nie wiele opinii można odnaleźć. Z góry Wam dziękuję.
xMagnoliax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-11, 21:49   #2
zrelaksowana
Przyczajenie

Dot.: Opinie o UMCS w Lublinie/Uniwersytecie Rzeszowskim

Studiowałam w Rzeszowie. Nie wiem o jakich kierunkach myslisz. Ja miałam styczność z widzialem pedagogicznym i nie polecam.
zrelaksowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-12, 06:49   #3
xMagnoliax
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zrelaksowana Pokaż wiadomość
Nie wiem o jakich kierunkach myslisz.
Kulturoznawstwo, ewentualnie filologia germańska.

Dziękuję za odpowiedź Chyba skłaniam się bardziej ku UMCS, bo trafiłam na ogólnie złe opnie o UR.

Edytowane przez xMagnoliax
Czas edycji: 2017-06-12 o 07:24
Stary 2017-06-12, 11:41   #4
zrelaksowana
Przyczajenie

Nawet się nie zastanawiaj tylko idź na UMCS. Ja bardzo żałuje i wyboru uczelni i wyboru miasta. Jesli tylko ma się możliwosci finansowe to na studia warto wybrac się do pręznie rozwinietego miasta. Masz wtedy mnóstwo mozliwosci na praktyki, staze, wolontariat itp. Warto korzystac jak najwiecej bo wtedy wyrabiasz sobie jakze cenne dzis kontkaty,ktore potem ułatwiaja wkrecenie sie gdzies do pracy chocby na jakies zastepstwo na początek. Nie wiem czy na kulturoznawstwo wybierasz sie bardziej ze wzgledow hobbystycznych a zarabiac na zycie chcesz inaczej, ale w Rzeszowie po tym kierunku doastac prace to jak trafic 6 w totka.
zrelaksowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-12, 14:02   #5
xMagnoliax
Przyczajenie

Co do kierunku to zdaję sobie sprawę, że kończąc studia o pracę będzie bardzo ciężko, dlatego chcę się dużo rozwijać poza studiami - robić jakieś kursy i zdobywać nowe, bardziej praktyczne kompetencje. Nie wykluczam też zmiany kierunku czy zrobienia drugiego.
W każdym razie dziękuję bardzo za Twoje uwagi
Stary 2017-06-30, 08:40   #6
Nika90210
Przyczajenie

Ja studiuję filologię germańską na UMCS-ie. Co do opinii- nie wiem jak jest na Rzeszowskim ale na UMCS-ie jest całkiem okej- poziom na dobrym poziomie, chociaż wiem że od jakiegoś roku albo dwóch przyjmują nawet bez znajomości języka więc to się odbija na grupie bo zaniża poziom. Atmosfera całkiem fajna, wykładowcy też okej, każdy się z każdym zna, nie ma problemu żeby jakieś zajęcia przełożyć albo po prostu się indywidualnie dogadać w różnych kwestiach. Z racji tego że np. germanistykę studiuje w Lublinie mało osób, to łatwiej o erasmusa albo inne różne wyjazdy czy staże zagraniczne. W Lublinie jest też firma Convergys i pod jej patronatem są prowadzone studia- ta firma ponoć proponuje studentom pracę po studiach. Co do wydziału- jest przy głównym kampusie- wszędzie blisko. Jeśli chodzi o kulturoznawstwo to mam znajomą co to studiowała ( zrobiła licencjat)- niestety nie pracuje w zawodzie- praca po tym kierunku w domach kultury za najniższą krajową to chyba mało satysfakcjonujące po studiach. Z tego co się orientuję to nawet magisterskich nie utworzyli w zeszłym roku albo jeszcze poprzednim bo nie było chętnych- każdy się przekonał po licencjacie że to strata czasu- lepiej już wybrać jakąś turystykę albo dziennikarstwo... Lublin ogólnie jest polecanym miastem do studiowania- fajna studencka atmosfera, oddzielne miasteczko studenckie, dużo imprez typowo studenckich i organizacji do których można się przyłączyć. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem.
Nika90210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-02, 06:24   #7
xMagnoliax
Przyczajenie

Witam i dziękuję za odpowiedź!

Cytat:
Jeśli chodzi o kulturoznawstwo to mam znajomą co to studiowała ( zrobiła licencjat)- niestety nie pracuje w zawodzie- praca po tym kierunku w domach kultury za najniższą krajową to chyba mało satysfakcjonujące po studiach. Z tego co się orientuję to nawet magisterskich nie utworzyli w zeszłym roku albo jeszcze poprzednim bo nie było chętnych- każdy się przekonał po licencjacie że to strata czasu- lepiej już wybrać jakąś turystykę albo dziennikarstwo...
Myślę, że to jest trochę jak z filozofią - niby do niczego się nie nadaje, ale ludzie studiują, bo ich to fascynuje, a równocześnie rozwijają się też pod kątem przyszłej pracy/zdobywają praktyczne umiejętności. Na samych studiach edukacja przeważnie się nie kończy. Poza tym można studiować dwa kierunki, jeśli się jest zmotywowanym. (Nie chcę Cię urazić czy coś, po prostu wyrażam swoją opinię.)
Rozważałam jeszcze e-edytorstwo (na UMCS) lub sinologię (na KUL-u), ale ten drugi kierunek jest chyba nie na moje siły, choć bardzo by mnie interesował.

Właśnie miałam pytać o podejście do studentów, bo słyszałam różne opinie dotyczące tego (nie chodzić konkretnie o tę uczelnię, akurat nie znam nikogo studiującego na UMCS), ale już mi odpowiedziałaś. Atmosfera jest dla mnie ważna, wiadomo że wpływa też ogólnie na podejście do studiowania.
Zapytam jeszcze: jak z organizacją na uczelni? Wszystko jest jasne czy zazwyczaj panuje chaos?
Co do samego Lublina:
- Dobrze Ci się w nim mieszka? Jakie jest Twoje ogólne wrażenie?
Podobno koszty życia są niższe, niż w innych miastach
- Wiesz może czy można wziąć z tym miastem przyszłość czy raczej trzeba liczyć się z przeprowadzką po studiach w poszukiwaniu dobrej (albo jakiejkolwiek...) pracy? Czy daje możliwości rozwoju?

Na razie tyle, będę wdzięczna za odpowiedź tutaj albo na priv, pozdrawiam.
Stary 2017-07-03, 11:21   #8
Nika90210
Przyczajenie

hmmm organizacja na uczelni... to chyba zależy od wydziału- u mnie na humanistycznym zazwyczaj panuje ,,lekki zamęt" i studenci często narzekają, że albo późno się dowiadujemy o czymś albo cos jest nie do końca wyjaśnione- powiem Ci tak ze to raczej na żadnej uczelni nie jest idealnie jak słyszę co mówią inni moi znajomi z innych uczelni gdy ja narzekam na swoją Co do samego mieszkania w Lublinie to polecam to miasto studentom, którzy chcą poczuć prawdziwy klimat studencki ( bo tutaj taki faktycznie panuje). Jak już wcześniej wspomniałam z racji tego, że studiuje tu wiele osób to jest też dużo organizacji zajęć dodatkowych i takich wydarzeń typowo studenckich- co ma fajny charakter i też daje możliwość rozwoju ale też poznania innych, z różnych kierunków, z różnymi aspiracjami, pomysłami- takie kontakty też warto mieć jeśli się myśli o jakiejś karierze dalej. Co do cen- faktycznie porównując np. Warszawę czy Kraków jest o wiele taniej- mieszkania są tańsze, opłaty też, akademiki o wysokim standardzie i jeszcze blisko wydziałów, komunikacja miejska- no cóż niby jest rozkład ale jeździ jak chce- wiele osób spoza Lublina nie może na początku się przyzwyczaić ale nie jest najgorzej, da się przeżyć. Co do samego Lublina to niestety ale jest to tzw miasto przejsciowe na studiach.Nawet w zeszłym roku gdzieś widziałam statystyki że studenci wybierają Lublin bo są dobre uczelnie, dobrzy specjalisci, można sie dużo nauczyć, łatwo o stypendia zagraniczne, i różne dodatkowe uczestnictwa w organizacjach które warto wpisać w CV aczkolwiek zazwyczaj po licencjacie albo nawet po magistrze trzeba opuszczać to miasto bo mało jest firm, instytucji, przedsiębiorstw gdzie można by było zdobyć pracę. Ja osobiście lubię Lublin i polecam studentom do studiowania dziennego i nic więcej. Sama też pomimo że jestem teraz na 4- tym roku to liczę się z tym że po magisterce nie mam tu czego szukać. Myślę że też wiele zależy od kierunku na jakim się studiuje i co on poleca i co oferuje jeśli myślisz o dalszej pracy w takiej dziedzinie jaką wybierzesz. Warto popytać studentów z tych kierunków jakie są ich opinie. Jeśli też mogę Ci doradzić to warto też czasem samemu się przekonać bo nic nie ryzykujesz. Możesz postudiować rok a jak okaże się że to jakaś lipa to możesz zmienic kierunek. To nie jest tragedia- ale niestety wielu studentów tak uważa.Potem za kilka lat jak sobie pomyślisz że zawaliłaś rok to w perspektywie całego życia to tak naprawdę nic. Życzę samych dobrych wyborów i powodzenia!
Nika90210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości