|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Opinie o UMCS w Lublinie/Uniwersytecie Rzeszowskim
Witajcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Opinie o UMCS w Lublinie/Uniwersytecie Rzeszowskim
Studiowałam w Rzeszowie. Nie wiem o jakich kierunkach myslisz. Ja miałam styczność z widzialem pedagogicznym i nie polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Kulturoznawstwo, ewentualnie filologia germańska.
Dziękuję za odpowiedź ![]() Edytowane przez xMagnoliax Czas edycji: 2017-06-12 o 07:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Nawet się nie zastanawiaj tylko idź na UMCS. Ja bardzo żałuje i wyboru uczelni i wyboru miasta. Jesli tylko ma się możliwosci finansowe to na studia warto wybrac się do pręznie rozwinietego miasta. Masz wtedy mnóstwo mozliwosci na praktyki, staze, wolontariat itp. Warto korzystac jak najwiecej bo wtedy wyrabiasz sobie jakze cenne dzis kontkaty,ktore potem ułatwiaja wkrecenie sie gdzies do pracy chocby na jakies zastepstwo na początek. Nie wiem czy na kulturoznawstwo wybierasz sie bardziej ze wzgledow hobbystycznych a zarabiac na zycie chcesz inaczej, ale w Rzeszowie po tym kierunku doastac prace to jak trafic 6 w totka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Co do kierunku to zdaję sobie sprawę, że kończąc studia o pracę będzie bardzo ciężko, dlatego chcę się dużo rozwijać poza studiami - robić jakieś kursy i zdobywać nowe, bardziej praktyczne kompetencje. Nie wykluczam też zmiany kierunku czy zrobienia drugiego.
W każdym razie dziękuję bardzo za Twoje uwagi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Ja studiuję filologię germańską na UMCS-ie. Co do opinii- nie wiem jak jest na Rzeszowskim ale na UMCS-ie jest całkiem okej- poziom na dobrym poziomie, chociaż wiem że od jakiegoś roku albo dwóch przyjmują nawet bez znajomości języka więc to się odbija na grupie bo zaniża poziom. Atmosfera całkiem fajna, wykładowcy też okej, każdy się z każdym zna, nie ma problemu żeby jakieś zajęcia przełożyć albo po prostu się indywidualnie dogadać w różnych kwestiach. Z racji tego że np. germanistykę studiuje w Lublinie mało osób, to łatwiej o erasmusa albo inne różne wyjazdy czy staże zagraniczne. W Lublinie jest też firma Convergys i pod jej patronatem są prowadzone studia- ta firma ponoć proponuje studentom pracę po studiach. Co do wydziału- jest przy głównym kampusie- wszędzie blisko. Jeśli chodzi o kulturoznawstwo to mam znajomą co to studiowała ( zrobiła licencjat)- niestety nie pracuje w zawodzie- praca po tym kierunku w domach kultury za najniższą krajową to chyba mało satysfakcjonujące po studiach. Z tego co się orientuję to nawet magisterskich nie utworzyli w zeszłym roku albo jeszcze poprzednim bo nie było chętnych- każdy się przekonał po licencjacie że to strata czasu- lepiej już wybrać jakąś turystykę albo dziennikarstwo... Lublin ogólnie jest polecanym miastem do studiowania- fajna studencka atmosfera, oddzielne miasteczko studenckie, dużo imprez typowo studenckich i organizacji do których można się przyłączyć. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Witam i dziękuję za odpowiedź!
![]() Cytat:
Rozważałam jeszcze e-edytorstwo (na UMCS) lub sinologię (na KUL-u), ale ten drugi kierunek jest chyba nie na moje siły, choć bardzo by mnie interesował. ![]() Właśnie miałam pytać o podejście do studentów, bo słyszałam różne opinie dotyczące tego (nie chodzić konkretnie o tę uczelnię, akurat nie znam nikogo studiującego na UMCS), ale już mi odpowiedziałaś. Atmosfera jest dla mnie ważna, wiadomo że wpływa też ogólnie na podejście do studiowania. Zapytam jeszcze: jak z organizacją na uczelni? Wszystko jest jasne czy zazwyczaj panuje chaos? Co do samego Lublina: - Dobrze Ci się w nim mieszka? Jakie jest Twoje ogólne wrażenie? Podobno koszty życia są niższe, niż w innych miastach - Wiesz może czy można wziąć z tym miastem przyszłość czy raczej trzeba liczyć się z przeprowadzką po studiach w poszukiwaniu dobrej (albo jakiejkolwiek...) pracy? Czy daje możliwości rozwoju? Na razie tyle, będę wdzięczna za odpowiedź tutaj albo na priv, pozdrawiam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
hmmm organizacja na uczelni... to chyba zależy od wydziału- u mnie na humanistycznym zazwyczaj panuje ,,lekki zamęt" i studenci często narzekają, że albo późno się dowiadujemy o czymś albo cos jest nie do końca wyjaśnione- powiem Ci tak ze to raczej na żadnej uczelni nie jest idealnie jak słyszę co mówią inni moi znajomi z innych uczelni gdy ja narzekam na swoją
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.