|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Dziwna wysypka u 3 latki.
Witam,
1,5 tygodnia temu pojawiła się u mojej 3,5 letniej córki dziwna wysypka w postaci małych czerwonych krostek. Wysypka początkowo znajdowała się tylko po prawej stronie brzucha, aktualnie rozprzestrzenia się również na cały prawy bok oraz prawe udo. Poza wysypką córka nie ma innych objawów wskazujących na chorobę, nie gorączkowała, nie kaszle. Pediatra rozłożył ręce i wystawił skierowanie do poradni dermatologicznej, jednakże nawet prywatnie okres oczekiwania na wizytę jest masakrycznie długi... termin mamy wyznaczony na 5 marca. Nie chcę czekać tak długo, bo martwi mnie okropnie to, że na tą wysypkę nie pomaga nic.. podejrzewałam alergię na płyn do kąpania, proszek... zmiany nic nie dały. Wysypka jest swędząca i z dnia na dzień rozchodzi się coraz bardziej. Bardzo proszę o pomoc ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Dziwna wysypka u 3 latki.
Nie wiem niestety co to jest, ale moja 4-latka ma taką wysypkę na ręce (tylko jej nie swędzi). Daj proszę znać po wizycie u dermatologa co to.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
I myślisz, że od 15 lutego matka nie poszła do lekarza?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;81895911]I myślisz, że od 15 lutego matka nie poszła do lekarza?
![]() No w lutym chyba nie poszła skoro napisała, że najbliższy termin ma na jutro. Nie znam się, ale kuzynka miała coś takiego jako dzieciak, a obecnie ma na 100% stwierdzoną nietolerancję laktozy. Dermatologiem nie jestem, ale mam skłonności alergiczne i jakoś mi to na reakcję alergiczną wygląda. Albo autoimmunologiczną, może być na tle alergii albo chorobowym. Może jakiś proszek do prania, może jakaś inna kontaktowa, a może alergia pokarmowa. Tu już wymaga i badań bo trudno wróżyć z fusów i konsultacji z lekarzem. ---------- Dopisano o 00:47 ---------- Poprzedni post napisano o 00:42 ---------- Tyle co sama mogę powiedzieć- szał jest i promocje na środki do prania nowej firmy Surf bodajże. Widziałam ostatnio znów promocje tych produktów chyba w telewizji. Ja raz je kupiłam w rossmann i uczuliło mnie to potwornie, a nawet będąc osobą dorosłą świadomą moich reakcji alergicznych nie od razu skojarzyłam, że to jest to. Uczulił mnie też kiedyś proszek Dosia. Jeśli pierze się w tym ręczniki czy pościel, nawet nie ubrania dziecka to reakcja skórna dziecka też może np. taka być. Może być też płyn do płukania czy coś podobnego.
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Według mnie to też wygląda na alergie albo AZS. I tak trzeba będzie zrobić testy alergologiczne, żeby wykluczyć alergie
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Witajcie Dziewczyny, dermatolog rozpoznał u mojej Córeczki - APEC, inaczej dziecięca niesymetryczna osutka okolicy zgięć stawowych. Więcej na temat wysypki można poczytać tutaj: https://www.mp.pl/pytania/pediatria/.../B25.QA.7.6.23. Obecnie wysypka w 100% zniknęła, smarowaliśmy ją maścią Alantan Plus. Utrzymywała się bite 2 miesiące. Nie istnieje jako takie leczenie, jedyne co można zrobić to łagodzić ewentualny świąd maścią. Piszę, bo mam nadzieję, że komuś to pomoże, czasami nie taki diabeł straszny jak go malują, ale przyznaję, że sama strachu i nerwów najadłam się sporo z powodu tej upierdliwej wysypki. Pod koniec zajęła również całą prawą rękę i nogę. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Czy myślicie że to uczulenie czy coś zakaźnego ? IMG_20180321_220544.jpg
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dodam że mam to też na nodze, i od początku tygodnia leczyłam się na coś wirusowego, miałam przekrwione gardło i nie mogłam mówić i suchy męczący kaszel...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
A pudru płynnego nie powinno się stosować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:58.