|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Facet nie spełniający oczekiwań, nie potrafię się rozstać na dobre.
Tak jak w tytule
![]() Jestem z mężczyzną ponad rok. To pierwszy facet w moim życiu, któremu tak zależy, dobry, pomocny, czuły, opiekuńczy, ciepły, zaangażowany. To są cechy , których zawsze szukałam w mężczyźnie. No a teraz druga strona medalu. Z czasem trwania naszego związku wyszły na jaw różne rzeczy, których pan o sobie nie powiedział (jak twierdzi nie chciał mnie stracić a swoją obecną sytuację- zero oszczędności i ustabilizowania w wieku 35 lat- tłumaczył, że się podłamał po poprzednim rozstaniu, gdzie zainwestował sporo a zostawił wszystko ex). Odkąd się poznaliśmy dorabiał w różnych pracach , ale długo w nich też nie pozostawał, albo on rezygnował albo pracodawca mu nie przedłużał. To spowodowało moje obawy, że jak coś jest dobrze to jednak z powrotem się cofa. Od nowego roku ma pracę, kiepsko płatną,poniżej jego kwalifikacji i wykształcenia ale powiedział, że tam pozostanie a będzie szukał innej . Wiem, że narazie tego nie robi, wraca padnięty wieczorem ze swojej. Ostatnio dowiedziałam się też że ma spore długi- co spotęgowało,że nie czuję się bezpiecznie.Nie ma planu jak je spłacić. Chciałabym jednak się poradzić w innej rzeczy. Ja na logikę jestem przekonana, że ten związek nie spełnia moich potrzeb, ale nie potrafię tego zakończyć. Tu wychodzą moje inne lęki i obawy: niedługo będę mieć 37 lat, do tej pory nie spotkałam nikogo zaangażowanego. Są dni kiedy wydaję mi się, że sobie poradzę i zajmuję się swoimi pasjami, mówię mu że to nie ma sensu a za chwilę płaczę, bo np jak mam problem czy jestem chora to on jest jedyną osobą , która rzuci wszystko żeby przy mnie być.... i stęskniona kontaktuję się z nim. On oczywiście też nie ułatwia, bo on nie chce rozstania. Ale jednocześnie nie ma jakiegoś planu jak wyobraża sobie naszą przyszłość przy jego sytuacji. Te wahania są non stop i nie potrafię podjąć decyzji. Edytowane przez Lady09 Czas edycji: 2017-04-06 o 10:40 |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Facet nie spełniający oczekiwań, nie potrafię się rozstać na dobre.
Cytat:
Ma długi, ma olewacki stosunek do swojej sytuacji. Jeśli zaczniecie prowadzić wspólne gospodarstwo domowe, albo dojdą dzieci to utoniesz w jego długach.
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
miałam takiego faceta tez miał długi małe tego robił większe( karty kredytowe, debet na koncie, kredyty) masakra i to wszystko brał w tajemnicy przede mna (mieszkalismy razem). Jak się dowiedziałam o tym wszystkim tłumaczył się że musiał naprawić auto i że długi same się spałacą (miał 27 lat)
takie podejście jest nieodpowiedzialne, też ciężko byłami się z nim rozstać ale żadne rozmowy prośby nie pomagały w końcu zdecydowałam się odejść, mimi jego próśb, płaczów nie wróciłam do niego i dopiero teraz wiem że to była najlepsza decyzja w moim życiu że się rozstaliśmy.
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedzi
![]() Myślałam o pozostaniu przyjaciółmi, jednak nie wiem czy nie lepiej na początku ograniczyć kontakty, bo dla niego nasze spotkania bedą wciąż nadzieją, że wszystko mu znów wybaczę (już tak raz było) a i też sama nigdy nie ruszę swoją drogą aby sobie ułożyć jeszcze życie. Jak to u Was było w praktyce po rozstaniu? Jak sobie radziłyście z tęsknotą, tzw. pustką? Nie mam doświadczenia, bo zwykle było tak u mnie że facet kończył kontakt, więc musiałam się dopasować do zaistniałej sytuacji;-) Obecny nie chce kończyć kontaktu i mu zależy więc ja się ciągle łamię. Ale zdaję sobie sprawę, że z nim nie stworzę takiego związku jaki mi sie marzy, przynajmniej w najbliższym czasie. Edytowane przez Lady09 Czas edycji: 2017-04-06 o 18:20 |
|
|
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I ty masz dylematy jak rozwiązać tę sytuację? |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Rozeznanie
|
Autorko, piszesz, że masz 37 lat. Czy planujesz mieć dzieci? Jeśli nie, a finansowo sama dobrze sobie radzisz, to możesz też uznać, że jego długi to jego sprawa i się w to po prostu nie mieszać. Nie martwić, ale i nie pożyczać. Pytanie tylko, czy będziesz w stanie odmawiać, jeśli będzie prosił o pieniądze lub inną materialną pomoc, albo dawał do zrozumienia, że tego oczekuje.
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, wracam do mojego starego wątku. Niestety przez miniony rok dalej trwaliśmy w takim trochę zawieszeniu. On czeka cały czas aż ja się w pełni zaangażuję, ja go trzymałam troszkę na dystans, i tak zleciały miesiące..
Co do pracy to u niego się unormowała sytuacja, ale ja dalej nie czuję się spokojnie, przez minione różne sytuacje, a do tego doszła moja niechęć do wspólnych zbliżeń, obawiam się założenia wspólnego gospodarstwa oraz rodziny (przeczucie, że większość spadła by na moje barki z obowiązkami domowymi i kwestią finansową). Jednak lata robią swoje i paraliżuje mnie myśl o tym, że miałabym go nigdy już nie zobaczyć, nie usłyszeć, nie jestem w stanie ani zerwać ani się zdecydować na wspólne życie pod 1 dachem. Może coś podpowiecie, może ktoś miała takie doświadczenia i sobie poradził |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Mysle, ze go kochasz i powinnas do niego wrocic.
Kobieto masz 37 lat, jesli chcesz miec dzieci to ostatni dzwonek |
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#12 | |||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Aż mi chrupek z buzi wypadł. Serio?? To posiadanie dziecka - z jakimkolwiek mężczyzną - to jedyny cel życia kobiety? I śpiesz się, bo to ostatni dzwonek... nikt Cię już później nie zapłodni? Jezu..... Przeraża mnie takie podejście. W konsekwencji powoduje wiele nieszczęść, frustracji i problemów życiowych - gdy się kobieta zwiąże z nieodpowiednim mężczyzną i mają dzieci. Bo dzieci później najbardziej na tym cierpią. Ma 37 lat. Pełnia życia! Ja mam 36, od kilku lat jestem bez faceta -i bez dzieci. Zaczynam dopiero, po latach kryzysu, od nowa. I wcale nie żałuję. Jestem wolna, dokształcam się, spełniam ambicje i marzenia, przeprowadzam się, cieszę się życiem. Poznam jeszcze wspaniałego faceta i będziemy tylko dla siebie. Dziecko to nie jest jakiś odgórny nakaz... a jak nie spełnisz swojej macierzyńskiej "powinności" - bo np. "nie zdążysz"to będzie jakaś kara... będziesz mniej wartościową kobietą. Please.... Edytowane przez fanaberie_agness Czas edycji: 2018-06-12 o 17:02 |
|||
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#14 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Kochasz go w ogóle? Bo dużo piszesz o finansach i o lęku przed samotnością, ale o uczuciach w stosunku do niego niewiele. Jak wyglądają twoje finanse? Masz stabilną sytuację? Możesz być w związku i zachować rozdzielność majątkową, spisać intercyzę. Przecież nie musicie mieć wspólnych finansów
Co do obowiązków domowych, tutaj musielibyście się dotrzeć i dogadać. Ale tak na razie to tylko marnujesz czas, trzymając go na dystans i nie dając sobie szansy na znalezienie kogoś innego. Trzeba podjąć decyzję - w te albo wewte.
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
Tak, bo milosc z autorki strony wynagrodzi beznadziejnosc tego zwiazku i braku wspolnych celow, poczucia bezpieczenstwa. Bo trzeba zrobic sobie bejbika (to na pewno uratuje ten mizerny zwiazek, ktory prawie nie istnieje), z byle kim, aby byly portki i bejbik.
Edytowane przez Katia525 Czas edycji: 2018-06-12 o 17:46 |
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
Oni od roku się nie moga rozstać, wiec logiczne że miedzy nimi coś jest...
moga przepracowac problemy i byc razem ![]() Co do dziecka, na poczatku zdania napisałam "JEŚLI chcesz miec dziecko..", ale widze ze nikt nie wyłapał i od razu zarzuty ze to nie jedyny cel życia Polecam spokojnie czytac tekst ktory sie cytujeodniosłam sie głównie do wieku - autorka ma tylko pare lat do menopauzy, wiec na naturalne zapłodnienie ma ostatni dzwonek |
|
|
|
|
#18 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak, bo milosc wszystko sklei, a najlepiej bejbik Ja znam pare, ktora nie moze sie rozstac, a nawet sie nie lubia. Tkwia w tym tyle lat, nawet nie chca wspolnej przyszlosci, wiec to nie swiadczy o milosci. Autorka nawet nie chce zblizen, odpycha ja, a dzieci nie robi sie przez paczkowanie |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Taa, bo Ty wiesz ile jej lat zostało do menopauzy...Wiesz, że menopauza najczęściej pojawia się dopiero między 45-50 roku życia? |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Więc JEŚLI autorka posta bardzo chce mieć dziecko(o czym chyba nawet nie wspomniała, a usiłuje jej się to tutaj wmówić ), a nie ma np. Hashimoto, to ma jeszcze szmat czasu. Ja myślę, że problem leży w tym, że boi się być sama. Brak w niej wiary, że jeszcze ktoś ją pokocha. A tu nie trzeba się niczego bać. Zadbać o siebie, kupić nowe szpilki i na podbój świata!
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi;-)
Otóż mną targają sprzeczne uczucia. Kocham go, dobrze się rozumiemy, dużo rozmawiamy, mamy podobne poczucie humoru a jednocześnie czuję niechęć do wicia z nim gniazdka;-). Ja jestem osobą bardziej odpowiedzialną i obowiązkową, on prowadzi beztroski tryb życia, nie przywiązuje dużej uwagi do zdrowia i materii. Co do dziecka- jak pewnie większość kobiet, chciałabym doświadczyć macierzyństwa ale z nim nie potrafię się zdecydować na ten krok ani na wspólny dom- mam wrażenie, że, gdybyśmy mieli dziecko rosłaby mnie we frustracja, że na mnie by spadła większość obowiązków domowych. Podam może przykład: on nie przywiązuje uwagi do tego, że jest bałagn, pranie do zrobienia, zadbać o to aby było coś na obiad.. Jak go prosiłam o coś to nie odmawiał wprost ale zwlekał na tyle, że ja za ten czas już sobie posprzątałam. Ostatnio powiedzial parę razy, że on nie widzi sensu mi pomagać w domowych sprawach jak go trzymam na dystans w tym związku- co przyjęłam za logiczne, tylko nie wiem czy słusznie czuję się winna, że sama do tych zachowań doprowadzam czy on byłby taki sam bez mojego dystansu..? I tak macie rację, boję się, że zostanę sama, że stracę najbliższą mi osobę a niekoniecznie będzie mi dane jeszcze macierzyństwo czy "lepszy" związek. Edytowane przez Lady09 Czas edycji: 2018-06-12 o 21:11 |
|
|
|
|
#22 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:16.

Co do obowiązków domowych, tutaj musielibyście się dotrzeć i dogadać. Ale tak na razie to tylko marnujesz czas, trzymając go na dystans i nie dając sobie szansy na znalezienie kogoś innego. Trzeba podjąć decyzję - w te albo wewte.

Polecam spokojnie czytac tekst ktory sie cytuje