Związek, który zaczął się od seksu. Wasze doświadczenia. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-07-13, 16:16   #1
claireholt
Raczkowanie

Związek, który zaczął się od seksu. Wasze doświadczenia.

Hej!
Chciałabym poruszyć ciekawy temat, mianowany związek, który zaczął się od seksu. Czy to Waszym zdaniem ma rację bytu?
Jakie są Wasze doświadczenia/ spostrzeżenia?

Ja takich doświadczeń nie mam, jednak patrząc na znajomych, gdzie związki zaczynały się od seksu to z reguły trwały po 2-3 lata. Po tym pary się rozstawały, co ciekawe każdy z nich mówił, że nagle zaczęli dostrzegać, że oprócz seksu,( który i tak nie jest taki jak kiedyś) nic ich nie łączy. Nagle okazywało się, że oni tak naprawdę nie lubią tej drugiej osoby i kompletnie do siebie nie pasują.
Z mojej perspektywy wyglądało to na fascynację seksualną , która z miłością i uczuciem nie miała nic wspólnego.
Z kolei mam koleżankę, która na drugim spotkaniu poszła na całość z chłopakiem i do dziś są razem. Jeśli chodzi o ich związek to ten chłopak jest bardzo zakochany, zrobiłby wszystko dla niej. A ona? Twierdzi, że jest z nim,bo to dobry "materiał na męża", posprząta, ugotuje itd. ona się zbytnio nie przemęcza, twierdzi, że to facet ma "skakać" wokół kobiety.
claireholt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 16:48   #2
kalor
Gazela inteligencji

Dot.: Związek, który zaczął się od seksu. Wasze doświadczenia.

My co prawda znamy się dopiero prawie dwa lata, wiec z doświadczenia się nie wypowiem na temat tego, jak długotrwałe są takie związki ale od jakiegoś czasu coraz bardziej doceniam, jak się dopasowaliśmy w innych obszarach niż tylko seks. Mieszkamy razem, duzo robimy razem i bardzo dobrze nam się żyje. Po prostu lubimy spędzać ze sobą czas, prowadzić długie rozmowy, nie skupiamy się tylko na seksie dbamy o siebie nawzajem

Z poprzednim tez tak było, byliśmy razem rok i było zwyczajnie, fajnie, ale on wyjechał i po kilku miesiącach zmęczyła mnie odległość i przestałam widzieć w tym sens. Teraz się z tego cieszę, bo nie poznałabym obecnego, ale może gdyby nie wyjazd, to wciąż bylibyśmy razem.
Stary 2018-07-13, 16:54   #3
Antoiineette
Rozeznanie

Znałam kilka takich par, jedna jest razem do dziś, to chyba już z 5 lat. Inne się rozstały, ale przecież pary, które czekają z seksem też się rozstają. Różnie to bywa. Wiem że jedna z tych par rozstała się, mimo że łączyło ich coś więcej niż tylko seks, dobrze się dogadywali i mieli wspólne zainteresowania.
So in America when the sun goes down and I sit on the old broken-down river pier watching the long, long skies over New Jersey (...), I think of Dean Moriarty, I even think of Old Dean Moriarty the father we never found, I think of Dean Moriarty.”
Antoiineette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 17:07   #4
patrycjapatib
Wtajemniczenie

Nie wiem czy się od seksu zaczęły, ale bardzo szybko seks był w większości moich związków. Wydaje mi się, że nie ma to większego znaczenia w trwałości związków. Może za wyjątkiem takich gdzie tylko o to chodziło, ale uważam to w sumie za plus
Stary 2018-07-13, 17:09   #5
Vanir410
Wtajemniczenie

Przecież to nic nie oznacza. Jedna para zacznie od seksu i rozstaną się po miesiącu, inna zostanie pochowana w jednym grobie po spędzeniu razem życia.
Vanir410 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 17:11   #6
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Vanir410 Pokaż wiadomość
Przecież to nic nie oznacza. Jedna para zacznie od seksu i rozstaną się po miesiącu, inna zostanie pochowana w jednym grobie po spędzeniu razem życia.

Tak samo jak niektórzy biorą ślub po kilku miesiącach i zostają ze sobą na całe życie, a inny są parą ileś lat, przychodzi ślub i zaraz szybki rozwód. Loteria.
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 17:12   #7
Frezja__
Zakorzenienie

U mnie w sumie związki zaczęły się od seksu. Uczucie, słowo "kocham" z mojej strony zrodziły się duuużo później. Z 1 była ze 3 tyg? Nawet nie wiem czy można to nazwać związkiem, z 2 ok 5 lat, a z obecnym to leci nam 6 rok

"Wiedźmikołaj"
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-07-13, 17:35   #8
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Zanim po raz pierwszy spotkaliśmy się z moim tżtem, przez 3 miesiące mieliśmy ze sobą wyłącznie kontakt mailowy i przez gadu-gadu. Dzieliło nas 110 km.
Już na pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to ten Właściwy Mężczyzna, na którego czekałam. Ale ta pierwsza randka przebiegała ,,standardowo"
Na drugiej - dwa tygodnie później- poszliśmy ze sobą do łóżka. Nie planowaliśmy tego, wyszło spontanicznie- z ogromnego pragnienia bliskości. I było pięknie

Obecnie jesteśmy razem prawie 2 lata, ponad rok mieszkamy razem. Ślub w planach
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
gothka152 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 20:54   #9
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

Zawsze sceptycznie patrzałam na takie relacje, aż sama po pijaku wylądowałam w łóżku (chyba to było łózko...) z facetem, który obecnie jest moim mężem. Znaliśmy się wcześniej z pracy (jestem z tych, które nie uznają związków w pracy). Wydarzenie miało miejsce w sylwestra 2010/2011, a teraz oczekujemy 2 dziecka. Życie na serio bywa zaskakujące i wiem, że nie ma co mówić, że nigdy by się czegoś nie zrobiło

Edytowane przez limonka1983
Czas edycji: 2018-07-13 o 20:56
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 20:58   #10
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Cytat:
Napisane przez claireholt Pokaż wiadomość
Hej!
Chciałabym poruszyć ciekawy temat, mianowany związek, który zaczął się od seksu. Czy to Waszym zdaniem ma rację bytu?
Jakie są Wasze doświadczenia/ spostrzeżenia?

Ja takich doświadczeń nie mam, jednak patrząc na znajomych, gdzie związki zaczynały się od seksu to z reguły trwały po 2-3 lata. Po tym pary się rozstawały, co ciekawe każdy z nich mówił, że nagle zaczęli dostrzegać, że oprócz seksu,( który i tak nie jest taki jak kiedyś) nic ich nie łączy. Nagle okazywało się, że oni tak naprawdę nie lubią tej drugiej osoby i kompletnie do siebie nie pasują.
Z mojej perspektywy wyglądało to na fascynację seksualną , która z miłością i uczuciem nie miała nic wspólnego.
Z kolei mam koleżankę, która na drugim spotkaniu poszła na całość z chłopakiem i do dziś są razem. Jeśli chodzi o ich związek to ten chłopak jest bardzo zakochany, zrobiłby wszystko dla niej. A ona? Twierdzi, że jest z nim,bo to dobry "materiał na męża", posprząta, ugotuje itd. ona się zbytnio nie przemęcza, twierdzi, że to facet ma "skakać" wokół kobiety.
Z tego co pamiętam 3 lata to pierwszy kryzys. Nie wiem czy ma coś wspólnego z seksem. Ludzie się zmieniają. Nie wszyscy jednakowo i w te samą stronę.

U mnie jedyna tego typu relacja zakończyła się bardzo szybko - kiedy zrozumiałam, że to alkoholik i narkoman.
Pani_Robot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 21:05   #11
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez limonka1983 Pokaż wiadomość
Zawsze sceptycznie patrzałam na takie relacje, aż sama po pijaku wylądowałam w łóżku (chyba to było łózko...) z facetem, który obecnie jest moim mężem. Znaliśmy się wcześniej z pracy (jestem z tych, które nie uznają związków w pracy). Wydarzenie miało miejsce w sylwestra 2010/2011, a teraz oczekujemy 2 dziecka. Życie na serio bywa zaskakujące i wiem, że nie ma co mówić, że nigdy by się czegoś nie zrobiło
Gratulacje

My z TŻ spotkaliśmy się po dwóch tygodniach pisania na sympatii. Już podczas pierwszego spotkania trafiła na strzała amora i postanowiliśmy, że chcemy być razem. Na drugim spotkaniu po kilku wspólnie spędzonych godzinach poszliśmy do łóżka. Potem spotykaliśmy się tak często jak tylko mogliśmy (związek na odległość) a w tym roku miną nam 4 lata razem. Jesteśmy zaręczeni, planujemy niedługo wspólnie zamieszkać. Ślub już planowaliśmy, ale musieliśmy wszystko odroczyć w czasie, bo oboje mamy trochę problemów życiowych. Jak tylko wszystko się poukłada to zaczynamy przygotowania

W ogóle to chciałabym jeszcze dodać, że z TŻ dogadujemy się bez słów po prostu. Nie raz mówimy to samo słowo czy zdanie w tym samym momencie. Mamy podobne zainteresowania, podobne charakteru, takie samo spojrzenie na masę różnych spraw i tych bardzo istotnych i tych mniej. Kochamy się, wspieramy na każdym kroki, troszczymy o siebie. O takiej miłości zawsze marzyłam

Edytowane przez faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Czas edycji: 2018-07-13 o 21:28
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-07-13, 21:23   #12
Folgia
Rozeznanie

Co masz dokładnie na myśli z tym rozpoczęciem od seksu? W sensie na pierwszym spotkaniu? Bo ja osobiście najszybciej poszłam do łóżka na 4 randce (od drugiej byliśmy parą) i nic to między nami nie zmieniło. Jednak jestem osobą, która za szybko nie chce tego robić, bo się boję, że chłopakowi może chodzić tylko o seks, a jestem dosyć wrażliwą osobą. Ale jak dla mnie nie ma reguły. Najważniejsze, żeby nie opierać relacji tylko na seksie, ale też umieć rozmawiać.
Stary 2018-07-13, 21:27   #13
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8482262 1]Gratulacje

My z TŻ spotkaliśmy się po dwóch tygodniach pisania na sympatii. Już podczas pierwszego spotkania trafiła na strzała amora i postanowiliśmy, że chcemy być razem. Na drugim spotkaniu po kilku wspólnie spędzonych godzinach poszliśmy do łóżka. Potem spotykaliśmy się tak często jak tylko mogliśmy (związek na odległość) a w tym roku miną nam 4 lata razem. Jesteśmy zaręczeni, planujemy niedługo wspólnie zamieszkać. Ślub już planowaliśmy, ale musieliśmy wszystko odroczyć w czasie, bo oboje mamy trochę problemów życiowych. Jak tylko wszystko się poukłada to zaczynamy przygotowania [/QUOTE]

Powodzenia
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 21:27   #14
paulinika
Zakorzenienie

Seks na pierwszej randce u nas był. W czerwcu minęło nam 10 lat.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 21:28   #15
patrycjapatib
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Folgia Pokaż wiadomość
Jednak jestem osobą, która za szybko nie chce tego robić, bo się boję, że chłopakowi może chodzić tylko o seks, a jestem dosyć wrażliwą osobą.
Jeśli chłopakowi chodzi tylko o seks, to lepiej zerwać kontakt po pierwszej randce niż po miesiącu. Po co Ci spotykanie się przez x czasu z kimś komu chodzi tylko o seks?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-07-13, 21:32   #16
Folgia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez patrycjapatib Pokaż wiadomość
Jeśli chłopakowi chodzi tylko o seks, to lepiej zerwać kontakt po pierwszej randce niż po miesiącu. Po co Ci spotykanie się przez x czasu z kimś komu chodzi tylko o seks?
Wychodzę z założenia, że jeśli komuś tylko o to chodzi to raczej nie będzie męczennikiem, żeby ze mną siedzieć ten miesiąc Ale no u mnie jakoś wyszło na tej czwartej i na szczęście nie chodziło tylko o to
Stary 2018-07-13, 21:58   #17
samotny_t
BAN stały

Moim zdaniem zaczynanie od seksu nie ma większego sensu. Lepiej spróbować zbudować najpierw jakąkolwiek więź emocjonalną, a jeżeli wszystko będzie dobrze iść, wspólnie zdecydować się na współżycie. Raz że zabezpiecza to przed jakimiś rozkminami, czy na pewno było warto, w razie rozstania, a dwa - jest po prostu zdrowsze poprzez zmniejszenie ryzyka zakażenia chorobami przenoszonymi drogą płciową.
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 22:01   #18
patrycjapatib
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Folgia Pokaż wiadomość
Wychodzę z założenia, że jeśli komuś tylko o to chodzi to raczej nie będzie męczennikiem, żeby ze mną siedzieć ten miesiąc Ale no u mnie jakoś wyszło na tej czwartej i na szczęście nie chodziło tylko o to
To chyba nie znasz życia. Miesiąc to nic
Stary 2018-07-13, 22:06   #19
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
Moim zdaniem zaczynanie od seksu nie ma większego sensu. Lepiej spróbować zbudować najpierw jakąkolwiek więź emocjonalną, a jeżeli wszystko będzie dobrze iść, wspólnie zdecydować się na współżycie. Raz że zabezpiecza to przed jakimiś rozkminami, czy na pewno było warto, w razie rozstania, a dwa - jest po prostu zdrowsze poprzez zmniejszenie ryzyka zakażenia chorobami przenoszonymi drogą płciową.
Już na pierwszym spotkaniu można się soba mocno zauroczyć i czuć, że chce się być razem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-07-13, 22:09   #20
Katia525
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Pani_Robot Pokaż wiadomość
Z tego co pamiętam 3 lata to pierwszy kryzys. Nie wiem czy ma coś wspólnego z seksem. Ludzie się zmieniają. Nie wszyscy jednakowo i w te samą stronę.

U mnie jedyna tego typu relacja zakończyła się bardzo szybko - kiedy zrozumiałam, że to alkoholik i narkoman.
Podejrzewam, ze ma to zwiazek z zanikiem zakochania, spadnieciem rozowych okularow i trzezwiejszym spojrzeniem na zwiazek, a wtedy moze sie okazac, ze kiedy motylki mina ludziom jest nie po drodze.
Katia525 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 22:12   #21
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Cytat:
Napisane przez Katia525 Pokaż wiadomość
Podejrzewam, ze ma to zwiazek z zanikiem zakochania, spadnieciem rozowych okularow i trzezwiejszym spojrzeniem na zwiazek, a wtedy moze sie okazac, ze kiedy motylki mina ludziom jest nie po drodze.
Faza zakochania zanika szybciej. Chyba max do 1,5 roku. Im mogło być po drodze - 3 lata temu, kiedy np oboje mówili, że dzieci i ślub to później i on nadal chce później, a ona po tych trzech latach uważa, że teraz jest później.
Stary 2018-07-13, 22:14   #22
Katia525
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Pani_Robot Pokaż wiadomość
Faza zakochania zanika szybciej. Chyba max do 1,5 roku. Im mogło być po drodze - 3 lata temu, kiedy np oboje mówili, że dzieci i ślub to później i on nadal chce później, a ona po tych trzech latach uważa, że teraz jest później.
Roznie to jest z faza zakochania. U jednych zanika juz po pol roku, u mnie zniknela po okolo 4 latach. Ale najczesciej znika okolo po 2-3 latach i wtedy zwiazki sie rozpadaja
Katia525 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 22:15   #23
patrycjapatib
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
Seks nie musi wykluczać budowania więzi emocjonalnej

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-07-13, 22:17   #24
Konto usunięte

Cytat:
Czego oczekujesz po wypowiedziach faceta co w ogóle nie ma nic z kobietami wspólnego na żywo? wiadomo ze bedzie mial o tym srednio pojecie.

Oczywiscie ze zbliza :yes:

Edytowane przez faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Czas edycji: 2018-07-13 o 22:52
Stary 2018-07-13, 22:37   #25
panna_felicjanna
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, że tak. Bardzo często wręcz zbliża do siebie ludzi na tym wczesnym etapie znajomości.

Odnośnie do tematu wątku. Myślę, że szybkie pójście do łóżka nie ma wpływu na długość trwania związku. Pod warunkiem, że właśnie komuś nie chodzi tylko o seks.
panna_felicjanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 22:49   #26
Valtamerii
Zadomowienie

Moim zdaniem to nie ma znaczenia. Jeśli dwoje ludzie idzie na 1 lub 2 randce do łóżka ale mimo to poznają się jako para to co w tym złego.
Inne zdanie mam o tzw układach FF i ewentualnych związkach. Znam może 3 takie trwające, wymuszone moim zdaniem związki. Z czego 2 ocierają się już o ślub. Ale nie wiem ,czy chciałabym być z facetem z którym przez ponad 6 miesięcy to był tylko seks i w końcu kiedy ja przypieram go do muru on mówi- no dobra to związek.

Taki zgrzyt
Valtamerii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 22:53   #27
claireholt
Raczkowanie

Pytałam o to kolegów i ich zdaniem jeśli dziewczyna odrazu była taka "łatwa" to w stosunku do innych też taka może być. I oni by takiej nie chcieli.
claireholt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 22:53   #28
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez panna_felicjanna Pokaż wiadomość
Oczywiście, że tak. Bardzo często wręcz zbliża do siebie ludzi na tym wczesnym etapie znajomości.

Odnośnie do tematu wątku. Myślę, że szybkie pójście do łóżka nie ma wpływu na długość trwania związku. Pod warunkiem, że właśnie komuś nie chodzi tylko o seks.
Cytat:
Napisane przez Valtamerii Pokaż wiadomość
Moim zdaniem to nie ma znaczenia. Jeśli dwoje ludzie idzie na 1 lub 2 randce do łóżka ale mimo to poznają się jako para to co w tym złego.
Inne zdanie mam o tzw układach FF i ewentualnych związkach. Znam może 3 takie trwające, wymuszone moim zdaniem związki. Z czego 2 ocierają się już o ślub. Ale nie wiem ,czy chciałabym być z facetem z którym przez ponad 6 miesięcy to był tylko seks i w końcu kiedy ja przypieram go do muru on mówi- no dobra to związek.

Taki zgrzyt
Dokladnie

Stary 2018-07-13, 22:58   #29
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Cytat:
Pytałam o to kolegów i ich zdaniem jeśli dziewczyna odrazu była taka "łatwa" to w stosunku do innych też taka może być. I oni by takiej nie chcieli.
ŁATWA, bo DAJE.
A facet BIERZE.

Czas umierać
Stary 2018-07-13, 23:05   #30
Konto usunięte

Cytat:

Moze z nimi zadna by nawet i nie chciala isc do lozka i sa tym sfrustrowani

Ja jakos dopiero z obecnym TZ tak szybko zdecydowalam sie na wspolzycie. I jakos do innych mnie nie ciagnie, a zdrada to dla mnie najwieksze swinstwo na swiecie. Od razu poczulismy chemie i zauroczylismy sie nawzajem. No i po pierwszym spotkaniu juz wiedzielismy ze to wlasnie to. Tak czasami w zyciu bywa Moze to wlasnie przeznaczenia. Ja w to wierze

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości