![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 299
|
Finanse a zwi±zek
Hej!
Chcê poznaæ opiniê wiza¿anek na temat finansów w zwi±zku. Czy je¿eli chcialyby¶cie kiedy¶ za³o¿yæ rodzinê (w rozumieniu mieæ dziecko lub kilkoro dzieci) to przeszkadza³oby Wam to, ¿e Wasz partner/m±¿ zarabia mniej od Was? Pozdrawiam, KarmelowaKrówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 159
|
Dot.: Finanse a zwi±zek
Cytat:
Nie widzê problemu, ¿e kto¶ zarabia INACZEJ. Wa¿ne, ¿e zarabia, stara siê, a nie siedzi na 4 literach. Trzeba byæ ograniczonym, aby skre¶liæ kogo¶, bo akurat ja mam lepszy zawód. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 975
|
Mój m±¿ zarabia mniej ode mnie, ale nie przeszkodzi³o mi to w za³o¿eniu z nim rodziny.
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I to te¿ zale¿y wg mnie o ile mniej facet zarabia i jaki ³±cznie jest bud¿et. Je¿eli kobieta zarabia np. 6000 z³ miesi±c, a facet 5000 (netto), to raczej nie ma problemu, bo s± to ca³kiem spoko pieni±dze. Z kolei je¿eli np. kobieta 3000 z³, a facet 1600 z³, to ju¿ sprawa wygl±da nieco gorzej... Pytam, poniewa¿ jezeli mia³abym miec kiedy¶ dziecko, to chcia³abym z nim posiedzieæ d³u¿ej ni¿ ten rok macierzyñskiego (chyba, ¿e zacznê ¶wirowaæ, ale raczej nie mam problemu z siedzeniem w domu i brakiem kontaktu z lud¼mi). W pierwszym przypadku opisanym przeze mnie nie by³oby z tym raczej problemu, zw³aszcza ¿e przy takich zarobkach zapewne mieliby¶my tak¿e jakie¶ oszczêdno¶ci. W drugim wypadku mo¿e byæ gorzej i po roku musia³abym wracaæ do pracy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 529
|
nie przeszkadza³oby mi to, w sumie to nawet bym chcia³a byæ t± lepiej zarabiaj±c± osob±
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 18 638
|
Sam fakt, ¿e facet by zarabia³ mniej ni¿ ja by mi nie przeszkadza³.
Ale je¶li: - te jego zarobki to by³oby np. 1200 z³ albo inna niska kwota - albo jego zarobki powodowa³yby, ¿e nie mogliby¶my np. wyj¶æ do kina - zarabiaj±c mniej nie chcia³by pój¶æ na urlop rodzicielski i/lub wychowawczy to bym go sobie darowa³a. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 5 461
|
Cytat:
No jak nie bêdzie Was staæ to nie bêdziesz siedzia³a z dzieckiem d³u¿ej ni¿ rok, no trudno, bo co innego zrobisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 216
|
Zarabiam sporo wiêcej ni¿ m±¿. Je¶li siê zdecydujemy na dzieci, on bêdzie przynajmniej pó³ roku z dzieckiem.
![]() |
#9 |
Inez
Wiadomo¶ci: 4 350
|
Gdyby nie by³a to jaka¶ kolosalna ró¿nica to nie mia³abym problemu. Z tym, ¿e dziecko potrzebuje masê rzeczy, które nie s± tanie. Swojemu potomkowi to ju¿ w ogóle chcia³abym zapewniæ wszystko co najlepsze, a to wymaga pieni±dzy, oszczêdno¶ci. ¯ebym kiedykolwiek zdecydowa³a siê na dziecko musia³oby mnie na to staæ. Gdybym ja zarabia³a dobrze, a partner mia³by niepewn± pracê za najni¿sz± krajow± o ¿adnych dzieciach nie by³oby mowy.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8492727 6]No jak nie bêdzie Was staæ to nie bêdziesz siedzia³a z dzieckiem d³u¿ej ni¿ rok, no trudno, bo co innego zrobisz.[/QUOTE]
Mogê siê jeszcze nie rozmnarzaæ z tym samcem. Niestety, zarabiam dosyæ dobrze jak na polskie standardy i mój wiek, i wiem ¿e znalezienie faceta o podobnych lub wy¿szych zarobkach bêdzie bardzo trudne.... Nie mam pojêcia ile zarabia mój obecny facet, ale podejrzewam ¿e jednak mniej (jak powiedzia³am, ¿e 2,5 tysi±ca netto to trochê ma³o to by³ zaskoczony). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8493068 1]No to jak Ci nie odpowiada ten facet to go zostaw po prostu, skoro pieni±dze s± dla Ciebie takie wa¿ne. Bo chyba nie bêdziesz go zmusza³a do zmiany pracy[/QUOTE]
Co mi da zerwanie z nim? Przecie¿ napisa³am, ¿e ciê¿ko w tym kraju bêdzie poznaæ kogo¶ z podobnymi zarobkami. No a on ¶wietnie nadawa³by siê na ojca poza t± jedn± kwesti±. Dlatego pytam wiza¿anek, ¿eby wiedzieæ czy jest co¶ takiego mo¿liwe - facet z mniejszymi zarobkami i spe³nianie siê w roli matki (porzucaj±c na jaki¶ czas pracê) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 260
|
Zale¿y od sytuacji. Je¶li wiem, ze szkoli siê w jakim¶ kierunku i teraz niekoniecznie s± z tego pieni±dze logiczne - to nie, nie przeszkadza³oby.
Ale ogólnie? Ze ¶wiadomo¶ci± ze raczej siê to ju¿ nie zmieni - tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
Nie rozumiem stricte twojego problemu - zarabiasz dobrze to mo¿esz od³o¿yæ pieni±dze na czas wychowawczego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Zarabiam calkiem dobrze, ale to za malo zeby samej jeszcze zadbac finansowo o dziecko. Póki co zbieram na wk³ad w³asny. Poza tym ojciec chyba tez powinien miec jaki¶ wk³ad w rodzinê a nie tylko byæ, podczas gdy matka jest matk± i w g³ównej mierze utrzymywaæ rodzine...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Nie, po prostu raczej tych oszczednosci bym nie mia³a, bo pójd± na mieszkanie.
Poza tym, chyba bylby wtedy nierówny wklad w zwi±zek - ja siedzê z dzieckiem, zajmujê siê domem i wiêcej dok³adam siê do utrzymania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A dlaczego to facet mia³by wiêcej dok³adaæ do utrzymania? I kto w czasie Twojego niezarobkowania ma p³aciæ rate kredytu? Edytowane przez Pia_Gizela Czas edycji: 2018-07-19 o 08:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Bo ja wtedy zajmowalabym siê domem i wychowaniem naszego dziecka?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 378
|
Za du¿o tu filozofowania. Spotyka siê dwoje ludzi, którzy siê kochaj± i chc± mieæ dziecko. Je¶li ich staæ, staraj± siê o potomka i ¿yj± d³ugo i szczê¶liwie. Je¶li ich nie staæ, staraj± siê poprawiæ swoj± sytuacjê finansow± i dopiero potem staraj± siê o dziecko. Co za ró¿nica kto i ile dok³ada w kochaj±cym siê i szanuj±cym zwi±zku?
Pieni±dze to nie wszystko. Je¶li facet jest uczynny, dobry i m±dry to mo¿e te wk³ad w "rodzinê" zaspokoiæ inaczej. Wys³ane z mojego VTR-L29 przy u¿yciu Tapatalka
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Finanse a zwi±zek
Cytat:
Tak. Ja trochê rozumiem autorkê. tylko ja wiem, ze nie dojrza³am do dziecka czy ma³¿eñstwa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Oczywiscie, ze teraz dziecka ani ma³¿eñstwa nie chce. Najwczesniej za 3 lata. Ja po prostu nie chcê z tym dzieckiem dziadowac, ani padaæ na twarz po ka¿dym dniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Po równo " to siê mo¿na rozliczaæ ze wspó³lokatorem. Nie wyobra¿am sobie rozliczaæ siê z mê¿em, które z nas wiêcej finansowo wk³ada w zwi±zek i rodzinê a które wiêcej razy wstawi³o pranie czy zmywarkê ![]() I co jak juz wrócisz na rynek pracy, tez po równo bêdziesz dok³ada³a do domowego bud¿etu? Nie kupisz sobie fajnych ubrañ bo to za jego pieni±dze by by³o? Pewnie wtedy zmienisz zdanie co do tej swojej sztywnej "równo¶ci". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To nie wiem, nie rób dziecka bo wypada, tylko jak bêdziesz mieæ warunki. A kto wie, mo¿e 3 lata nie wystarcza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 341
|
Cytat:
Je¶li chcesz równego wk³adu w zwi±zek, to lepiej szukaj partnera o równych zarobkach. Z obecnym bêdziesz siê mêczyæ, a dla niego te¿ sytuacja stanie siê mêcz±ca, jak dowie siê, ¿e przeszkadza Ci jego mniejszy wk³ad. I tak przy okazji, szukaj±c faceta o tych samych lub wy¿szych zarobkach, dowiedz siê jeszcze, jak on wyobra¿a sobie podzia³ finansów i obowi±zków, ¿eby nie by³o rozczarowañ. Bo ja sobie w ogóle nie wyobra¿am rozliczania, kto wiêcej ,,dok³ada” do utrzymania i z tak± osob± nie chcia³abym byæ, bez wzglêdu na to, czy by³abym t± stron±, która zarabia wiêcej, czy mniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zielona Driada
Wiadomo¶ci: 3 514
|
Znajd¼ sobie faceta, który zarabia tyle co Ty albo wiêcej.
![]() Z takim podej¶ciem, s³abo to widzê. Czysta kalkulacja. Nie wyobra¿am sobie takiego rozliczania siê z wk³adem finansowym w zwi±zek. Jak od linijki. Wykoñczy³abym siê z takim partnerem. ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Takie rozkminy, to bomba tykaj±ca w zwi±zku i ¶wietny pretekst do wyrzutów w stronê partnera przy byle okazji.
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 529
|
nie chcia³abym faceta który zarabia³by wiêcej ode mnie i tak jak autorka prze¿ywa³ ¿e dok³ada wiêcej do wspólnego ¿ycia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usuniête
|
Niepodoba mi sie to, ze patrzysz na zwiazek przez pryzmat tego czy przyszlosc z tym facetem Ci sie w jakis sposob oplaca.
Autorka napisala, ze nic nie da rzucenie obecnego bo w sumie poza finansami jest ok i ze i tak nie znajdzie zarabiajacego lepiej (od niej) faceta. Jak Ty wiecej zarabiasz a facet mniej to on moze zostac na wychowawczym, a Ty pracowac i wtedy bedziesz nadal zyla na poziomie ![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 Czas edycji: 2018-07-19 o 10:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 972
|
KarmelowaKrowka jak dziewczyny wy¿ej uwa¿am, ¿e powinna¶ szukaæ faceta o porównywalnych zarobkach, bo z czasem mo¿esz mieæ ¿al o to, ¿e zarabia mniej, a szkoda marnowaæ czasu Twojego i Twojego potencjalnego partnera. Tylko, ¿e w ¿yciu niczego nie przewidzisz, bo na pocz±tku mo¿ecie mieæ podobne zarobki a splot ró¿nych wydarzeñ mo¿e sprawiæ, ¿e sytuacja jednego z Was siê pogorszy i co wtedy?
Patrz±c na to jakie s± w Polsce dysproporcje zarobków miêdzy kobietami a mê¿czyznami to chyba wiêkszo¶æ kobiet, by mê¿a/partnera nie mia³a, je¶li ka¿dy facet mia³by wg Twoich zasad szukaæ ¿ony.
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 338
|
nie przeszkodzi³o by mi to w za³o¿eniu rodziny.
Wiesz, najwa¿niejsze jest to ¿eby ta druga osoba te¿ pracowa³a, a nie siedzia³a w domu na ty³ku. ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- [1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8493818 6]Niepodoba mi sie to, ze patrzysz na zwiazek przez pryzmat tego czy przyszlosc z tym facetem Ci sie w jakis sposob oplaca. [/QUOTE] ostatnio coraz czê¶ciej wiza¿anki patrz± w³a¶nie przez pryzmat kasy na partnera.. co jest dla mnie po prostu chore. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.