|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Czy krótki i skąpy okres to powód do niepokoju?
Dodam, że miałam wcześniej bolesne okresy, dosyć obfite, o przeciętnym czasie trwania. Nie miałam jakichś dodatkowych objawów tylko mocny ból na który leki bez recepty nie do końca pomagały. A od paru ostatnich lat ból nagle zaczął być znośny, a teraz okres trwa 4 dni, a ból prawie zupełnie zniknął, często nawet nic nie biorę. Jest mało obfity pierwszy dzień jest trochę krwi ze śluzem, w drugi normalny okres, w trzeci już bardzo lekki- używam jedynie wkładek, i w czwarty dzień również i jest to kilka kropli krwi.
Czy to ok? Bo wcześniej od razu zaczynał się obfity i z minuty na minutę ból był coraz silniejszy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy krótki i skąpy okres to powód do niepokoju?
[1=12ef17cedf3cda3ca5f19ce 5a20895f1b301440c_5e0fd5a 400cf1;87383050]Dodam, że miałam wcześniej bolesne okresy, dosyć obfite, o przeciętnym czasie trwania. Nie miałam jakichś dodatkowych objawów tylko mocny ból na który leki bez recepty nie do końca pomagały. A od paru ostatnich lat ból nagle zaczął być znośny, a teraz okres trwa 4 dni, a ból prawie zupełnie zniknął, często nawet nic nie biorę. Jest mało obfity pierwszy dzień jest trochę krwi ze śluzem, w drugi normalny okres, w trzeci już bardzo lekki- używam jedynie wkładek, i w czwarty dzień również i jest to kilka kropli krwi.
Czy to ok? Bo wcześniej od razu zaczynał się obfity i z minuty na minutę ból był coraz silniejszy.[/QUOTE] Skoro ta zmiana jest aż tak duża i nie trwa od przedwczoraj czy nawet miesiąca, to jakim cudem nie zapytałaś lekarza ginekologa? Tylko on może coś sensownego na ten temat powiedzieć na podstawie badania Cię. Raczej bym się na Twoim miejscu nie denerwowała za bardzo, ale poinformować gina o tym raczej warto.
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
[1=12ef17cedf3cda3ca5f19ce 5a20895f1b301440c_5e0fd5a 400cf1;87385537]Jeśli coś nie boli, to się o tym nie myśli
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- Chodzi mi o guza piersi, który może być rakiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Ogólnie nie ma reguły. Postać i obfitość okresu może się zmieniać. Natomiast nie powinien być tak bolesny, że potrzebujesz leków na receptę. Poza tym powinnaś być pod kontrolą ginekologa jak wszystkie kobiety i przynajmniej raz w roku robić profilaktycznie usg narządów rodnych, piersi i cytologię. Nawet jak jesteś młoda, bo niestety takie kobiety też są narażone na nowotwory, PCOS, endometriozę itd. Im wcześniej wykryjesz tym lepsze rokowanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
O tak, kontrola ginekologa to podstawa jeśli chodzi o niepokojące aspekty okresu. Moja mama parę lat temu także zaczęła mieć takie dziwne, krótkie miesiączki, okazało się, że to był mięśniak i musiała przechodzić operację wycięcia… Skąd jesteś? Ja polecam w Krakowie doktora Tomasz Bastę – świetny ginekolog.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:51.