Soczewki kontaktowe???jakie do¶wiadczenia - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastêpuje wizyty u lekarza, ma funkcjê informacyjn±!

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2006-03-29, 12:52   #1
Toogra
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 197
Question

Soczewki kontaktowe???jakie do¶wiadczenia

Hej
mam ma³y problemik,,,zbli¿a siê lato ,a Ja jestem okularnic±.Chcia³abym bardzo ,skryæ oczy za "modnymi"okularami s³onecznymi.I st±d pytanko:Czy uzywacie soczewek kontaktowych firmy Bausch/Lomb 3 miesiêcznych???jakie macie odczucia,,jakie p³yny polecacie.
Z góry dziêkuje za zaintersowanie tematem,,mam nadziejê ,¿e ktos napisze
Toogra jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-30, 19:26   #2
KasiulkaS
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 205
GG do KasiulkaS Send a message via Skype™ to KasiulkaS
Dot.: Soczewki kontaktowe???jakie do¶wiadczenia

Czesc Toogra!
Jak najbardziej polecam soczewki.
Uzywam od kilku lat 3 misieczne (chociaz przyznam sie ze zdaza sie mi nosic dluzej).
Po:
1. Musisz widziec czy Twoje oczy toleruja soczewki (niektorzy lazawia i maja dyskomfort ze to cialo obce w oku)
2. To jest super nic nie zaparowuje, wypada, wygladasz tak, ze nikt nic nie wie ze masz wade.
3. Musisz dbac o higiene szkiel i pudeleczka ale to zaden problem.
4. Co do plynow to okulista Ci sam dobierze (starczy na dlugo).
5. Mozesz robic makijaz, nosic okulary sloneczne a nawet jezeli masz wade wzroku mozesz zmienic na soczewki kolorowe.

Ogolenie baaaaaardzo polecam. Oczywiscie fajnie jest jak w domu oczy odpoczywaja i nosisz okulary (ja tego nie robie - to blad).

Warto - idz do okulisty popytaj, pomierz (ja 1-sza pare mierzylam gratis).
Przepraszam za literowki.

Pozdrawiam!
KasiulkaS jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-30, 19:34   #3
Kajtek
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 273

Soczewki kontaktowe to jeden z njwiêkszych wynalazków ludzko¶ci. Nie wyobra¿am sobie ¿ycia bez nich. I u¿ywam w³a¶nie Baush&Lomb. To zdecydowanie najlepsza dla mnie marka. U¿ywa³am z niej ró¿nych rodzajów i z wszystkich by³am zadowolona a z innymi markami bywa³o ró¿nie.(noszê soczewki ju¿ piêtna¶cie lat). Od paru lat u¿ywam Comfortów B&L i s± OK. ¶ci±gam je na noc. Kiedy¶ mia³am te¿ takie, których wogóle nie wyjmowa³em przez tydzieñ-dwa.By³y super na wyjazdy! jednak po paru kompletach jako¶ mi siê oczy uwra¿liwi³y i wola³am wyjmowaæ na noc.
Kajtek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-30, 19:40   #4
lilithin
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 534

zgadza sie z KasiulkaS, soczewki sa super, odczuwasz o wiele wiesza wygode (nawet przy czesaniu
uzywam wlasnie 3miesiecznych bauscha juz od roku, jestem z nich bardzo zadowolona.

aby dobrac soczewki musisz isc do okulisty, dobierze on zarowno moc (ktora powinna zazwyczaj byc o cwierc dioptrii nizsza niz w okluarach) jak i promien krzywizny Twoich soczewek. Popytaj sie w roznych zakladach, bo roznie to wychodzi cenowo. Ja np. zaplacilam 50zl za badanie a do tego dostalam miesieczne soczewki johnsona i maly plyn 60ml (starcza na ok 2 tyg). w innych zakladach ceny jednak byly czasami dwukrotnie wyzsze.
a kiedy juz bedziesz wiedziala jakie soczewki masz nosic, to polecam kupowanie ich na allegro.oplaca sie niesamowicie. np za opakowanie (czyli 6 sztuk) trzymiesiecznych soczewek bauscha zaplacilam niecale 70zl czylimialam 3 pary, kazda na 3 mieisace, podczas gdy u optyka za jedna pare zaplacilabym 68zl. plyny tez sie oplaca, sa o wiele tansze. uzywalam solo aqua care (360ml 50zl u optyka, na allegro nie wiem), renu, opti free (ceny podobne) i sauflona (tanszy) ale przerzucilam sie AMO comfort plus (360ml 30 na allegro) i nie wiedze zadnej roznicy w tych wszystkich plynach. a skoro nie widac roznicy, to po co przeplacac
lilithin jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-30, 21:18   #5
muron
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 927

ja ju¿ od 8 lat noszê soczewki, moja mama od oko³o 25 (by³y sprowadzane z USA)-nie ma bez nich ¿ycia! mam -7,5 i jeszcze astygmatyzm wiêc muszê siê porz±dnie wspomagaæ;-) Od zawsze noszê Bauscha Optima FW 3 miesiêczne, innych nie chcê. Mia³am tez miesiêczne te¼ Bausha, mia³am wra¿enie jakby soczewka siê zwija³a-w ostro¶ci widzenia, wola³am nie prowadziæ samochodu. Kole¼anka mia³a to samo. P³yn polecam najnowszy Solo Care

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-30, 21:52   #6
Guni
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 505
GG do Guni

Soczewki to faktycznie super sprawa. Nosze je od wakacji i jestem straszliwie zadowolona. Mam wade ok -5 (dosc duzo) i strasznie mnie to zawsze denerwowalo, bylam niesmiala, musialam sie wszystkim tlumaczyc, ze nawet w okularach nie widze i nigdy nie pamietalam zadnej twarzy :P Soczewki mam dobrane o ok 0.5 dioptrii mniejsze od wady i widze super! Nagle zauwazylam wiele szczegolow w otaczajacym mnie swiecie, wszystkie kontury, ludzi itp. W dodatku soczewki sa bardzo wygodne: nie trzeba sie martwic o za duzy ruch, ze zaparuja, popsuja sie czy jeszcze cosik innego. To moje zdrowe oczy, ktore zdejmuje na noc Dodam ze mam jednomiesieczne J&J, a plyn Renu multiplus

Jestem na: http://www.amundsen.pl/home/ Etap oceaniczny
http://nwpass.qnt.pl/
Guni jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-30, 22:40   #7
ceyda
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 328
Smile Dot.: Soczewki kontaktowe???jakie do¶wiadczenia

Cytat:
Napisane przez muron
ja ju¿ od 8 lat noszê soczewki, moja mama od oko³o 25 (by³y sprowadzane z USA)-nie ma bez nich ¿ycia! mam -7,5 i jeszcze astygmatyzm wiêc muszê siê porz±dnie wspomagaæ;-) Od zawsze noszê Bauscha Optima FW 3 miesiêczne, innych nie chcê. Mia³am tez miesiêczne te¼ Bausha, mia³am wra¿enie jakby soczewka siê zwija³a-w ostro¶ci widzenia, wola³am nie prowadziæ samochodu. Kole¼anka mia³a to samo. P³yn polecam najnowszy Solo Care
Zgadzam sie z Tob± ca³kowicie.Moje do¶wiadczenia z miesiecznymi soczewkami by³y podobne- takie podwójne rozmazane widzenie i swêdzenie oczu.Od kilku lat nosze 3 miesieczne i jest ok.Zaczyna³am od noszenia soczewek 1 rocznych kiedys dawno temu i doswiadczenia rowniez byly bardzo dobre...ale skoñczyli je produkowaæ.....
ceyda jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-31, 00:09   #8
ntl
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 30
GG do ntl

Ja tez uzywam 3 miesiecznych bausch&lomb. jesli dobrze kojazre to kiedys nazywa³y sie bodaj¿e optim a teraz SofLens 38 . Ojojoj i niewyobra¿am sobie co to by³oby za zycie bez nich!!!! P³yn albo solo aqua care (tylko jakos ten pojemniczek mi niele¿y ), albo renu
ntl jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-31, 06:57   #9
Toogra
Zadomowienie

Bardzo dziêkuje dziewczyny za porade,,ja sama mam juz troche doswiadczen z soczewkami moje pierwsze byly rocznie ,ktore siê gotowa³o w wodzie ,,,,stare dzieje jakies 20 lata temuPotem nosilam J&J 1-m-czne...ale jakos mnie oczy po nich swedzialy.Teraz wlasnie znalazlam na alegro sklep z mojego miasta czyli Gdyni i tam oferuja kwartalne po 78 zl szt.4 to dobra cena ,bo jak pytama u optykow innych para byla w cenie od 68-85zl.Mam tylko problem taki czy 3-m-czne soczewki s± w noszeniu jakies inne niz jednomiesieczne,,,tak mi zasugierowano,,,ze niby s± bardziej odczuwalne w oku.Takze nie wiem czy moge zamowic parametry identyczne jak z 1m-c J&J,,,
Pozdrawiam wszystkie cieplutko))
Stary 2006-03-31, 08:03   #10
muron
Zakorzenienie

roczne nadal produkuj±-moja mama je nosi, ale nie Bausha, chyba Ciba Vision

Stary 2006-03-31, 08:05   #11
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Toogra
Bardzo dziêkuje dziewczyny za porade,,ja sama mam juz troche doswiadczen z soczewkami moje pierwsze byly rocznie ,ktore siê gotowa³o w wodzie ,,,,stare dzieje jakies 20 lata temuPotem nosilam J&J 1-m-czne...ale jakos mnie oczy po nich swedzialy.Teraz wlasnie znalazlam na alegro sklep z mojego miasta czyli Gdyni i tam oferuja kwartalne po 78 zl szt.4 to dobra cena ,bo jak pytama u optykow innych para byla w cenie od 68-85zl.Mam tylko problem taki czy 3-m-czne soczewki s± w noszeniu jakies inne niz jednomiesieczne,,,tak mi zasugierowano,,,ze niby s± bardziej odczuwalne w oku.Takze nie wiem czy moge zamowic parametry identyczne jak z 1m-c J&J,,,
Pozdrawiam wszystkie cieplutko))
przecie¿ soczewek w ogóle w oku siê nie czuj!!! Dla mnie miesiêczne to paskudztwo. I jeszcze jedno, raczej nosze 2,5 misi±ca, bo potem s± juz anieczyszczone i ca³y czas muszê p³ukaæ bo mam wra¿enie, ¿ cos tam jest. Ale to mo¿e dlatego, ¿e mieszkam na ¦l±sku. Kopalni nie ma, ale dooko³a kilkanascie miast a nie wsi, wiêc spalin wiêcej.

Stary 2006-03-31, 09:14   #12
Toogra
Zadomowienie

W takim razie zamowie ,,,,tylko chyba mam pecha bo facet z allegro o duzo zmienil cene,,od wczoraj)
Stary 2006-03-31, 09:43   #13
agajot
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 194

Ja te¿ zaczyna³am chyba 50 lat temu od soczewek, które gotowa³o siê w wodzie destylowanej. I chyba nie ma firmy, której soczewek bym nie nosi³a. Nie widzia³am te¿ ró¿nicy miêdzy soczewkami na 1 miesi±c czy 3 miesi±ce. Ja jednak najbardziej by³am zadowolona z soczewek J&J.
agajot jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-31, 09:59   #14
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 083

ja nosze pure vision noc i dzieñ http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=84522639 oczywiscie nagminnie przeginam z ich u¿ywaniem(spokojnie nawet do 3 m-cy-czego nie polecam bo nie chce miec kogo¶ oczu na sumienieu) bo naprawde nic mi nie dolega.mój okulista pewnie by mnie udusi³.nie nosze ich jednak na noc.kupi³am je pierwszy raz rok temu jak wyjezdza³am na d³u¿szy wekend i zale¿a³o mi na komforcie w miejscu gdzie nie odrazu mam ³azienkê.sprawdzi³y sie i od tej pory jestem im wierna.dodam jeszcze ze wczesniej u¿ywa³am wielu innych soczewek moimi ulubionymi by³y tanie soczewki miesieczne pewnej angielskiej firmy niestety ju¿ nie dostepne w polsce.po nich mia³am du¿y problem z dobraniem dobrych dla mnie soczewek.¿adne mi nie pasowa³y czu³am je na oku dotyczy to g³ównie j&j i focusów.mia³am zaburzenia widzenia i sucho¶æ oka tragedia.wiec ka¿dy musi poszukac czego¶ dobrego dla siebie.nie moge absolutnie znie¶æ na oku soczewek wysoko uwodnionych!¿ycze powodzenia w dobieraniu soczewek i pozdrawiam
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-31, 10:20   #15
midim
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 43

Hej!
A wiêc moje do¶wiadczenie jest takie. Pocz±tkowo u¿ywa³am Soczewki kontaktowe J&J Acuvue 2 i by³o super, przez ca³y dzieñ nie wysycha³ i wogóle ich nie czu³am, nastêpnie chcia³am spróbowaæ 3miesiecznych Bausha (chodzi³o o wzglêdy finansowe) ale niestety jestem strasznie niezadowolona, ju¿ po po³udniu mia³a wra¿enie strasznie suchego oka:/ Teraz koñcze ju¿ trzeci miesi±c noszenia-nareszcie! I wracam do J&J. Tak wiêc wed³ug mnie s± one du¿o lepsze. A mia³am te¿ wra¿enie ¿e te Bausha s± troszke s³absze, ale mo¿e tylko mi sie wydawa³o Ale jak to w ¿yciu bywa-dla ka¿dego dobre co innego
Pozdrawiam
midim jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-31, 10:33   #16
marianna
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 933

Ja zak³adam jednodniówki ( ma³a wada ) a potrzebujê do uprawiania mojego ukochanego sportu.
U¿ywam J&J - bo akurat na takie mia³am zrobion± przymiarkê u okulisty. No i teraz mam problem - bo jak wiadomo wszystkie soczewki maj± okre¶lona krzywiznê - oczywi¶cie ka¿dy producent inn± - a jak¿e. Czy to jest a¿ tak wielka ró¿nica miêdzy np. 8,5 a 8,6 - ¿eby za ka¿dym razem wêdrowaæ do lekarza? Nienawidzê tych wizyt u okulisty gdy trzeba sobie w gabinecie soczewki zak³adaæ- nic mi wtedy nie wychodzi...
Czyta³am , ¿e soczewek nie powinno siê nosiæ stale przy ma³ej wadzie wzroku - to prawda? Teraz na lato wola³abym zrezygnowaæ ze zwyk³ych okularów na rzecz soczewek + okulary przeciws³oneczne.
Mam wadeê -0,75 i -1,0 .
marianna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-31, 12:02   #17
Toogra
Zadomowienie

Co do tych rozmiarow o ktorch pisesz marianno tez mialam watpiwosci,,,zaryzykowala m i zamowilam 8,4 B&L bo o takiej krzyiznie mialam rok temu jonsona,,,,czas pokaze ,,czy dobrze zrobilam,,,,.Bede miala porownanie co do Jonsona i B&L.Napewno siê podzielê.Mam nadziejê,,¿e moja decyzja bedzie dobra i zakup okaze siê trafiony.Tymbardziej,,ze slyszalam ,¿e B&L sprawdza siê dobrze u alergikow.
Stary 2006-03-31, 12:04   #18
lilithin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marianna
J No i teraz mam problem - bo jak wiadomo wszystkie soczewki maj± okre¶lona krzywiznê - oczywi¶cie ka¿dy producent inn± - a jak¿e.
Czyta³am , ¿e soczewek nie powinno siê nosiæ stale przy ma³ej wadzie wzroku - to prawda? Teraz na lato wola³abym zrezygnowaæ ze zwyk³ych okularów na rzecz soczewek + okulary przeciws³oneczne.
Mam wadeê -0,75 i -1,0 .
pierwszy raz slysze, ze rozni producenci maja rozne moce krzywizny chyba powinno byc wszedzie tak samo.
a co do noszenia soczewek przy malych wadach, to nie slyszalam o jakichs przeciwwskazaniach do stalego noszenia. moj chlopak ma wlasnie -0,75 i nie uslyszal od okulisty, ze ma je nosic na jakies specjalne okazje czy cos takiego
Stary 2006-03-31, 12:07   #19
Toogra
Zadomowienie

Tak jest rozna od 8.4 8,7 do 9,0 i jest problem bo ponoc w firmach s± roznice,,,,a chodzic za kazdym razem do okulista to i wydatek i dodatkowy klopot.
Stary 2006-03-31, 12:10   #20
KasiulkaS
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 205
GG do KasiulkaS Send a message via Skype™ to KasiulkaS

cze¶æ !
Zawsze u¿ywa³am J&J ale wygl±da ¿e wiêkszo¶æ z Was poleca B&L. Naprawdê je polecacie? Czy cenowo jest podobnie do J&J?
Buziaczki.
KasiulkaS jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-31, 13:25   #21
lilithin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Toogra
Tak jest rozna od 8.4 8,7 do 9,0 i jest problem bo ponoc w firmach s± roznice,,,,a chodzic za kazdym razem do okulista to i wydatek i dodatkowy klopot.
w kazdym razie sioczewki johnsona i bauscha pokrywaja sie jesli chodzi o krzywizne. poza tym krzywizna zalezy chyba od naszych oczu, wiec w roznych firmach nie powinny byc inne, bo musza byc dopasowane do naszych oczu, nie wiem dokladnie jak wytlumaczyc, o co mi chodzi. promien lkrzywizny to chyba cos, co nie zalezy od 'widzimisie' producentow. to tak jakby mowic, ze kazda firma ma inne dioptrie, i ze przed zakupem innych soczewek trzeba isc do lekarza jeszcze raz sie przebadac.
Stary 2006-03-31, 13:59   #22
Mariqa
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 207

Ka¿da firma powinna dystrybuowaæ soczewki o krzywiznach charakterystycznych, u¶redniona/ najczê¶ciej wystepuj±ca/ to 8.7, ale s± osoby o bardziej p³askiej i wypuk³ej / st±d np 8.4, 8.8 i 9.0/. Z tego co wiem, to Johnsony i Bausche maj± szeroki asortyment, o wszelkich dostêpnych krzywiznach.
Jesli krzywizna soczewki bedzie niekompatybilna z promieniem ga³ki ocznej / tak uproszczaj±c / soczewka moze sie zsuwac z oka i traci przyczepnosc, o korekcji gorszej nie wspominaj±c.
Oto co znalaz³am na jednej stronie o soczewkach:
"Promieñ krzywizny jest jednym z parametrów geometrycznych soczewki kontaktowej. Promieñ krzywizny jest zwykle dobierany indywidualnie do geometrii rogówki ka¿dego pacjenta. Niew³a¶ciwy dobór promienia krzywizny do geometrii rogówki mo¿e prowadziæ do zmian patologicznych w oku.
Nie nale¿y podejmowaæ samodzielnej zmiany promienia krzywizny jak i typu soczewki bez konsultacji ze swoim okulist±. Nie mo¿na okre¶liæ za po¶rednictwem internetu, bez badania pacjenta i okre¶lenia parametrów rogówki, czy mo¿liwa jest zmiana promienia krzywizny soczewki z 8.8 na 8.6."
Stary 2006-03-31, 14:33   #23
angora
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 13

Chcê dodaæ cos do w±tku trzymiesiêczne czy miesiêczne. Otó¿ od 7 lat nosi³am 3 miesieczne B&L i by³am z nich zadowolona. Gdy w zesz³ym roku posz³am do okulisty zbadaæ oczy (wada mi sie niestety powiekszy³a, m.in. przez komp ) to odradzi³a mi kontunuowanie 3-miesiêcznych i poleci³a przerzucenie siê na miesiêczne Optixy Ciba vision. Podobno - wierzê lekarce na s³owo, bo nie mam innego wyj¶cia - widac po moich oczach, ¿e s± w jaki¶ sposób zniekszta³cone przez soczewki . Ponadto mam bardzo przekrwione bia³ka. Przepraszam z góry specjalistów medycznych je¿eli to czytaj±, ale mo¿e jest to spowodowane tym, ¿e naczynia w jaki¶ sposób siê powiêkszaj±, bo staraj± siê dostarczyæ oku wiêcej tlenu?
W ka¿dym razie podobo bardzo wa¿ne jest, aby jak najczê¶ciej jednak zdejmowaæ soczewki i chodziæ w okularach (a nikt kto zasmakowa³ w komforcie widzenia w soczewkach chyba tego nie lubi) oraz koniecznie przestrzegaæ terminów u¿ywalno¶ci soczewek.
angora jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-31, 15:10   #24
muron
Zakorzenienie

ja chodzê max 8 h, w wyjatkowych sytuacjach d³u¿ej. po pracy od razu zdejmujê. A spanie w soczewkach jest totalna g³upot±, cokolwiek by by³o napisane na opakowaniu. To zawsze cia³o obce.

Stary 2006-03-31, 15:48   #25
mimbi
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 109

Cytat:
Napisane przez muron
Hm hm hm. Nie chce wchodzic z butami w Twoje oczy ale powiedz mi, jak to mozliwe, ze majac astygmatyzm nie nosisz soczewek torycznych, tylko zwykle? Przeciez to w ogole nie 'prostuje' astygmatyzmu. Nie masz wrazenia, ze soczewka Ci lata i nie trzyma sie stabilnie na oku, a Ty masz rozmazane kontury itp.?

Co do krzywizny to Focus Toric, ktore nosze, maja krzywizne 9.2 i jest to chyba najwieksza, jaka jest na rynku. Acuvue Advance for Astigmatism ktore przymierzalam maja krzywizne 8.6 i mi w ogole nie pasuja, niestety kupilam dwa opakowania i moge je chyba teraz wyrzucic do smietnika, bo nie ma zadnych szans, zeby ktokolwiek potrzebowal takie same parametry - jest ponad 4000 kombinacji dla osob z astygmatyzmem! W kazdym razie krzywizna jest bardzo wazna. Zle dopasowanie krzywizny soczewki do ksztaltu oka moze powodowac dyskomfort podczas noszenia, soczewka nawet moze wypasc, jesli nie jest do oka idealnie przyklejona.
Ja mam z soczewkami taki problem, ze pod wplywem pigulek, szybciej mi sie zabialczaja. Pigulki zmienily mi poziom hormonow i przez to mam wlasnie wiecej 'bialka' w oczach, skutkiem czego jest
a. przymusowe czyszczenie mechaniczne nawet przed wlozeniem soczewek do plynu No rub
b. noszenie soczewek miesiecznych nie miesiac ale maksymalnie 25 dni.

Co do kupowania, to polecam - oczywiscie po wizycie u okulisty! - soczewki na allegro oraz sklepy internetowe - wpisz w Google i pojawi Ci sie wiele sklepow z soczewkami. Zalecam szerokim lukiem omijac sklepy typu Vision Express lub zamawianie soczewek u okulisty, przebicie jest zwykle bardzo duze.
Najtansze swoje soczewki - Focus Toric- znalazlam tutaj:
http://www.andyoptic.bialystok.pl/soczewki.php

Inne sklepy, ktore wedlug mnie maja konkurencyjne ceny to :
http://www.optilens.pl/
http://optyk-lux.pl/oferta_handlowa.htm

ps. Moj T¯ ktory nosi B&L Optima FW - Soflens38 kupil ostatnio na allegro opakowanie 6 sztuk za 60 zl!
mimbi jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-31, 16:33   #26
muron
Zakorzenienie

[quote=mimbi]Hm hm hm. Nie chce wchodzic z butami w Twoje oczy ale powiedz mi, jak to mozliwe, ze majac astygmatyzm nie nosisz soczewek torycznych, tylko zwykle? Przeciez to w ogole nie 'prostuje' astygmatyzmu. Nie masz wrazenia, ze soczewka Ci lata i nie trzyma sie stabilnie na oku, a Ty masz rozmazane kontury itp.?

nie mam ¿adnych takich problemów, nigdy nie mia³am. Astygmatyzm mm niewielki, w ogóle to nie przeszjkadza, tym bardziej, ¿e ca³y czas zmniejsza siê. O dziwo.A ¿e nie leczê sie u pierwszego lepszego okulisty-nie bojê siê, ¿e co¶ jest nie tak.

Stary 2006-03-31, 17:01   #27
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muron

nie mam ¿adnych takich problemów, nigdy nie mia³am. Astygmatyzm mm niewielki, w ogóle to nie przeszjkadza, tym bardziej, ¿e ca³y czas zmniejsza siê. O dziwo.A ¿e nie leczê sie u pierwszego lepszego okulisty-nie bojê siê, ¿e co¶ jest nie tak.
ja rowniez lecze sie u specjalisty, ale po prostu myslalam ze to jest obligatoryjne: astygmatyzm + soczewki = soczewki toryczne.
Najwyrazniej mam wieksza wade i jestem zmuszona nosic toryczne
Stary 2006-03-31, 17:32   #28
Maharett
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 5

Witam,
ja mam ma³± wadê -0,25 i lekki astygmatyzm i wczoraj okulistka powiedziala mi, ¿e tylko soczewki toryczne wchodz± w gre. zaznaczy³a jednak, ¿e maszenie soczewek przy astygmatyzmie to "poroniony pomysl". Nie wiem dlaczego Polecila mi jeden zak³ad we Wroc³awiu, który ¶wietnie dobiera soczewki tego typu. Mo¿e macie jakies namiary na wypróbowane miejsce w Poznaniu, bo nie wiem dlaczego moja okulistka nie chciala mi ich dobrac?
Maharett jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-31, 19:19   #29
Toogra
Zadomowienie

Smile Dot.: Soczewki kontaktowe???jakie do¶wiadczenia

Cytat:
Napisane przez mimbi
Hm hm hm. Nie chce wchodzic z butami w Twoje oczy ale powiedz mi, jak to mozliwe, ze majac astygmatyzm nie nosisz soczewek torycznych, tylko zwykle? Przeciez to w ogole nie 'prostuje' astygmatyzmu. Nie masz wrazenia, ze soczewka Ci lata i nie trzyma sie stabilnie na oku, a Ty masz rozmazane kontury itp.?

Co do krzywizny to Focus Toric, ktore nosze, maja krzywizne 9.2 i jest to chyba najwieksza, jaka jest na rynku. Acuvue Advance for Astigmatism ktore przymierzalam maja krzywizne 8.6 i mi w ogole nie pasuja, niestety kupilam dwa opakowania i moge je chyba teraz wyrzucic do smietnika, bo nie ma zadnych szans, zeby ktokolwiek potrzebowal takie same parametry - jest ponad 4000 kombinacji dla osob z astygmatyzmem! W kazdym razie krzywizna jest bardzo wazna. Zle dopasowanie krzywizny soczewki do ksztaltu oka moze powodowac dyskomfort podczas noszenia, soczewka nawet moze wypasc, jesli nie jest do oka idealnie przyklejona.
Ja mam z soczewkami taki problem, ze pod wplywem pigulek, szybciej mi sie zabialczaja. Pigulki zmienily mi poziom hormonow i przez to mam wlasnie wiecej 'bialka' w oczach, skutkiem czego jest
a. przymusowe czyszczenie mechaniczne nawet przed wlozeniem soczewek do plynu No rub
b. noszenie soczewek miesiecznych nie miesiac ale maksymalnie 25 dni.

Co do kupowania, to polecam - oczywiscie po wizycie u okulisty! - soczewki na allegro oraz sklepy internetowe - wpisz w Google i pojawi Ci sie wiele sklepow z soczewkami. Zalecam szerokim lukiem omijac sklepy typu Vision Express lub zamawianie soczewek u okulisty, przebicie jest zwykle bardzo duze.
Najtansze swoje soczewki - Focus Toric- znalazlam tutaj:
http://www.andyoptic.bialystok.pl/soczewki.php

Inne sklepy, ktore wedlug mnie maja konkurencyjne ceny to :
http://www.optilens.pl/
http://optyk-lux.pl/oferta_handlowa.htm

ps. Moj T¯ ktory nosi B&L Optima FW - Soflens38 kupil ostatnio na allegro opakowanie 6 sztuk za 60 zl!

To siê twojemu mêzowi udalo taniutko kupic,,ja zamowilam 4 szt za 78,,,,a gdy obeszlam swoje miasto po optykach okaza³o siê ,ze ceny s± duzo wyzzszenie wiem dlaczego w necie mozna trafic na takie okazzje,,,,mam nadzieje ,,ze moje szkla nie bede made in china.
Stary 2006-03-31, 19:25   #30
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Toogra
To siê twojemu mêzowi udalo taniutko kupic,,ja zamowilam 4 szt za 78,,,,a gdy obeszlam swoje miasto po optykach okaza³o siê ,ze ceny s± duzo wyzzszenie wiem dlaczego w necie mozna trafic na takie okazzje,,,,mam nadzieje ,,ze moje szkla nie bede made in china.
Mnie sie nie zdarzylo jeszcze kupic felernych soczewek na allegro. Sprawdzam po prostu oferty i wybieram te najtansza, zwykle w internecie sprzedaja profesjonalne sklepy optyczne, a to jest po prostu kolejny aspekt ich dzialalnosci.
To byla dokladnie ta aukcja
http://www.allegro.pl/item86015383_86015383.html

Pamietaj, zeby zawsze przed zakupem sprawdzac date waznosci! I to sie tyczy nie tylko soczewek, ale tez plynow - moga byc maksymalnie otwarte 3 miesiace.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Zdrowie ogólnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2020-04-01 10:37:23

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:37.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.