|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy to jej wina, czy moja?
Mam koleżankę, którą poznałam w wolontariacie. Ogólnie to miła,sympatyczna dziewczyną, którą polubiłam od razu. Trzeba jednak zaznaczyć, że od początku była osobą, która lubi wygadać się o swoich "facetach". Przeniosłyśmy się na messenger, jednak z czasem przestała odpisywać mi tam na wiadomości, głównie moje wiadomości, bo o sobie chętnie pisała, głównie jak coś się działo. Potem zaczęła pisać na instagramie, ale wyglądało to tak, że miesiąc, dwa, ignorowała moje wiadomości, a potem nagle sobie przypominała, pisząc, że nie miała siły, czasu, gdy widziałam, że w tym czasie miała czas i siłę, by komentować na facebooku, czy czacie wolontariatiu. Zawsze starałam się wysłuchać, pomóc, poprawić humor, bo się martwiłam. Nasze spotkania były szybkie i zazwyczaj jak po jej zwierzeniach, ja próbowałam coś powiedzieć to ona musi już iść. Zaczęło mnie to wkurzać. Czułam się wykorzystana i ignorowana. Zdarzyła się też pewna sytuacja i tutaj zastanawiam się, czyja to wina. A dokładnie to udało mi się coś dużego załatwić dla wolontariatu i dużo to dla mnie znaczyło, by widzieli, że mogą na mnie liczyć. Pochwaliłam się tym na czacie i nagle odpaliła się ona na czacie - zawsze tak robiła, gdy coś mi się udawało lub ktoś o mnie coś miłego pisał, ona nagle się odpalała, nie w innym momencie, a akurat w tym moim, jakby chciała mi zabrać moje pięć minut. Nie wytrzymałam i napisałam do niej na priv, że jest mi trochę przykro, że zdarza się taka sytuacja, że coś mi się udaje lub ktoś mnie chwali, a ona akurat w tej samej chwili ściąga uwagę na siebie. Zaczęła się tłumaczyć, że to wcale nie tak, przepraszać, pisać, że ją inspiruję. Pomyślałam, no ok, wszystko między nami ok. Nagle mnie zghostowała, do tego stopnia, że jak widziałam ją na żywo to nawet cześć mi nie powiedziała. Napisałam do niej, o co chodzi, bo myślałam, że sobie wyjaśniłyśmy. A ta, że jednak wcale mnie nie przeprasza, bo nic takiego się nie stało. Według mnie się stało i co więcej, zignorowała moje granice, emocje, uczucia. Chciałam wyjaśnić jeszcze raz, zrozumieć ją, ale w ogóle nie interesowały jej moje argumenty. Co więcej, niesprawiedliwe jest też dla mnie to, że jak jej inna bliska koleżanka strzeliła na nią focha, że ta nie przyszła na jej urodziny to podobno latała za nią miesiąc, żeby tamta jej wybaczyła, a w naszej sytuacji nie zrobiła nic, żeby nasza relacja się poprawiła tylko po prostu się ode mnie odsunęła. Sama już nie wiem, co mam o tym myśleć, ale mam wrażenie, że mogła mnie obgadać, bo niektórzy ludzie z wolontariatu zmienili do mnie podejście, już nie są wobec mnie tacy, jacy byli na początku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy to jej wina, czy moja?
Cytat:
![]() Poza tym za nią latasz. Nie lataj za nią. Miej trochę poczucia własnych granic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ona zawsze miala cie w dupie,jak sama mowisz nie odpisywala miesiacami,nie bylyscie nigdy bliskimi kolezankami nie wiem po co chcesz jej zawrac glowe teraz i dalej mielic tak malo istotna sprawe zostaw ja w spokoju,widac jak na dloni ze nie ma ochoty na dalsze kontakty a i ty wyrazasz sie o niej caly czas niepochlebnie. po co sie upierasz zeby ona cie przepraszala cos wyjasniala,jak dla mnie wyglada na to jakbys wychodowala jakas obsesje na jej punkcie to nie jest normalne ,zajmij sie czyms innym
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2025-03-19 o 19:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Dla mnie to żadna przyjaźń, jakaś luźna znajomość z której jedna strona może uskutecznia oversharing. Dziewczyna zabrała swoje zabawki i bardzo dobrze dla Ciebie, skoro tak dziwnie się zachowywała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Niczyja wina, biegałaś za nią, pocieszałaś i byłaś na każde skinienie palca chociaż ona jawnie olewała Cię i miała w głębokim poważaniu. Typiara uznała całkiem słusznie, że dajesz sobie wejść na głowę, stąd jej zachowanie na czacie. Lekcja dla Ciebie, że niestety w życiu nie wszyscy są tacy fajni i jeśli pozwolisz się gnoić inni będą to robić.
Bardzo podobna historia do tego co ostatnio pisałaś o swojej niezrównoważonej przyszłej teściowej, może wyciągniesz jakieś wnioski i zaczniesz stawiać granice oraz odcinać się od niewłaściwych ludzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Byłam po prostu ciekawa, czy zrobiłam coś złego, że napisałam jej wtedy, że się wciska ze swoimi rzeczami, gdy coś mi się udaje, że przeprosiła, a potem jednak odwróciła kota ogonem, że nie ma za co przepraszać. Ostatnio znów odpisała po miesiącu, jednym zdaniem. Mam kontrolę, bo teraz moja kolej, ale się nie doczeka, bo już nie zamierzam pisać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nic az tak strasznego sie nie stalo zeby ona miala cie nie wiadomo jak przepraszac Cos ci tam sie udalo ktos cie pochwalil dyskusja idzie dalej ,wydajesz sie byc bardzo niedowartosciowana tak to przezywajac To praktycznie obca ci osoba przestan sie nakrecac Jak ci nie pasuje znajomosc z nia nikt ci nie kaze utrzymywac z noa kontaktu ,nie odpisuj jak nie masz ochoty Tak samo z "tesciowa" nie masz ochoty z nia gadać to nie odbieraj telefonu I tam nie chodz. Rozwiazanie jest proste
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2025-03-20 o 11:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myślę, że musisz zmienić strategię. Rozmawiać i tłumaczyć można z ludźmi empatycznymi, rozsądnymi, którzy wezmą pod uwagę Twoje emocje. Z takimi osobami jak ta dziewczyna, która wielokrotnie Cię olała, czy przyszła teściowa nie ma co lecieć z wywodami i tłumaczeniami, trzeba odcinać się albo krótko ich wyjaśniać, takie pitu pitu co Cię boli tylko eskaluje problemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyna skupiona na sobie i od początku taka była. Nigdy nie była inna. Byłyście znajomymi, jakimiś tam co najwyżej koleżankami od rzadkich, szybkich spotkań. Nie wiem czego Ty jeszcze od niej chcesz i czemu Cię do niej ciągnie.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Śmieci same się wyniosły. A jeśli boisz się, że znów dasz się wciągnąć w rozmowę to ją po prostu zablokuj.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Miałam dokładnie taką samą koleżankę! Wypisywała do mnie z problemami, pomagałam, a gdy przychodziło do opowiedzenia o mnie - ignorowała moje wiadomości. W końcu się wkurzalam i wzięłam ją na poważną rozmowę ze mi się takie zachowanie nie podoba. Było przez jakiś czas okej, ale spotykaliśmy się i ona w sumie mówiła tylko o sobie, bo o mnie niezbyt chciała słuchać. No ale dawałam szansę, i kolejną i kolejną i po jakimś czasie nagle przestała się odzywać do mnie, nie odpowiadała na wiadomości, totalna zlewka. Byłam bardzo zła, nie na nią. Ale na siebie, że dawałam się wykorzystywać w jakiejś złudnej nadziei że się zmieni, a ona i tak coś jej nie spasowało i kopnęła mnie w tyłek.
Teraz w pracy miałam taką osobę, która niby fajnie ze mną rozmawiała ale robiła mi wredne docinki na mój temat, które mnie bolały. I za 5 razem, gdy było też coś w tym stylu, od razu ucielam kontakt. Postanowiłam że nie będę dawac setek tysięcy szans komuś kto robi sobie ze mnie chamskie żarty. Ta osoba jeszcze do mnie podchodziła i zagadywała ale od razu ucinalam temat. I jestem z siebie tak bardzo bardzo dumna! Bo kiedyś bym pewnie się płaszczyła mając nadzieję że się zmieni, że to nic takiego w sumie jakieś tam głupie żarciki i w sumie to fajnie że w ogóle mnie ktoś zauważył... A teraz " odeszłam" 😁 niestety ale tak trzeba bo jeśli ktoś cię rani raz, drugi, trzeci i ty mu komunikujesz że jego zachowanie jest dla Ciebie raniące a on ma to gdzieś to trzeba pokazać paluszkiem gdzie są drzwi 😁 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Twoja znajoma znalazła sobie darmową terapeutke online a nie koleżanke, powinnaś to uciac juz na etapie kiedy olewała cie po kilka miesięcy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.