|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Czy to jest orchidea? -pytanie do znawców :)
jak w temacie
bo myslalam ze to lilia jest. I jeszcze jedno: czy ten kwiat nadaje sie do wpiecia we wlosy? przetrzyma wesele?dziekuje i pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: czy to jest orchidea? -pytanie do znawcow :)
Niezbyt przypomina orchidee, ja przynajmniej nigdy takiej nie widziałam, ale w końcu nie jestem znawcą.
Jeśli chodzi o wytrzymałość to orchidea jak najbardziej nadaje się na wpięcie we włosy, przynajmniej tak twierdzi moja fryzjerka. W kwiaciarni jak zamawiałam bukiet widziałam te typowo ślubne odmiany i one zdecydowanie różnią się od tej na zdjęciu - sa delikatne, małe i mają inny kształt. Jesli na zdjęciu faktycznie jest orchidea to nie wiem czy nie będzie ona za duża do wpięcia we włosy. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
o ile sie nie myle to jest lilia anie orchidea
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie lilia.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
he he he no ja wlasnie tez myslalam ze to jest lilia, tylko jak wrzucilam w wyszukiwarke haslo "orchidea" to miedzy innymi wyskoczyly te zdjecia
. Jutro wklekje zdjecie fruzury z tym kwiatem (albo podobnym, nie pamietam dokladnie, a zdjecie mam na kompie w domu)
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie z kolei przy słowie orchidea wyskoczyła też róża chińska
Przy okazji dowiedziałam się że storczyk to to samo co orchidea Katakon ja we włosach, jak i w bukiecie, chciałabym mieć właśnie orchidee, dlatego z chęcią zobaczę jakie zdjęcie fryzury masz zapisane na komputerze, bo szukam wciaz inspiracji.
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Ja stawiam na Lilie, ostatnio takie kupiłam Tacie na cmentarz.W linku znajdują się przykładowe orchideje http://www.fotosik.pl/tagi/kwiaty+orchidea
![]() Czy ten kwiat nadaje się na upięcie włosów? pierwsze trzeba uważać na jego pomarańczowe czułki-farbują wszytko to czym je dotkniesz.Za to mają bardzo ładny zapach może nawet za mocny?.
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
preciki lilii trzeba usunac, robi to kazdy profesjonalny florysta jesli uklada z nich bukiet a tak poza tym bez precikow kwiaty dluzej zyja po scieciu
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
wklejam kilka zdjec fryzur z wpietym kwiatem (nie tylko ze storczykami)
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wypatrzyłam na tych fotkach 1 lilię, reszta to chyba storczyki
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak, na ostatnim zdjęciu jest lilia, na pozostałych storczyki. Bardzo podoba mi się kolor dwóch pierwszych storczyków, zwłaszcza pierwszego, gdyby nie miał tego środka czerwonego, byłby dla mnie idealny
, właśnie cos podobnego szukam. Storczyki długo utrzymują się we włosach. Śliczne wyglądają fryzury z tymi kwiatami.
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
LILIA
![]() LADNIE PACHNie
|
|
#14 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Katakon, jeśli chodzi o lilie to wiele zależy od koloru/gatunku. Np. ostatnio weszła nowa jasnożółta odmiana, która jest b.krucha. Zapach też zależy od odmiany, ale ogólnie - pachną b. intensywnie, np. gdy stoją w wazonach w kwiaciarni to są najbardziej wyczuwalnymi kwiatami ze wszystkich. Musiałabyś potestować czy Ci się podoba Storczyki są za to jednymi z najtrwalszych kwiatów, na pewno wytrzymają weselisko. I wybór dużo większy niż wśród lilii. Poza tym lilia-nawet po zabezpieczeniu-po kilku godzinach bez wody robi się taka przezroczysta.Moim zdaniem zupełnie nie nadaje się na dłuższy maraton, na chwilę -tak.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
mex, dziekuje
ja bede miec slub cywilny a potem przyjeice w restauracji, wiec tancow nie przewiduje sie A w innym watku pisalam, ze bede miec suknie czerwona wiec szukam kwiatow do wlosow w tym kolorze. Storyczki sa piekne, nie wiem tylko czy uda mi sie dopasc czerwony ![]() pozdrawiam |
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
Ozumiem
Wśród storczyków na bank dobierzesz odpowiedni kolor, są nawet tak wyuzdane jak czarne (no-prawie czarne).Lilie głównie białe, białe z zielenią i kilka (ale niewiele) dość ciemnych różów zazwyczaj połączonych z bielą.A kwiatuszek wkomponowany we włosy wygląda super pozdrawiam ciepło i miłych przygotowań
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
lilia tygrysia-też chciałam takową we włosach mieć, ale spasowałam.
Moja fryzjerka jednak powiedziała, że nie ma problemu: czymś może popsikać i lilia będzie się trzymać i przez parę godzin nie zwiędnie. Poradziła jednak, że bardziej trwałe są faktycznie storczyki (potrafią się utrzymać bardzo długo) albo róże-te ważne, żeby były świeże, dobrze zmrożone i zaimpregnowane. |
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
W pierwszym poście, jak już pisały dziewczyny widać Lilię z rodziny liliowatych. Ma intenstywny zapach i nie każdemu on odpowiada (np mi
). Do tego przed wsunięciem go we włosy należy usunąć czubki pręcików, by na nim jest dużo pyłku, który się osypuje (dlatego zcasem po wąchaniu tego kwiatka osoba ma brudny nosek)Orchidea natomiast pochodzi z rodziny storczykowatych, stąd jej potoczna nazwa - Storczyk. Wyglądają delikatnie, sybtelnie i elegancko. Do tego mają często bardzo delitakny zapach lub nie pachną wogóle.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:47.

bo myslalam ze to lilia jest. I jeszcze jedno: czy ten kwiat nadaje sie do wpiecia we wlosy? przetrzyma wesele?

). Do tego przed wsunięciem go we włosy należy usunąć czubki pręcików, by na nim jest dużo pyłku, który się osypuje