bardzo wazne pytanie, jesli mozecie to wejdzcie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-08, 18:45   #1
kasia510
Raczkowanie

bardzo wazne pytanie, jesli mozecie to wejdzcie

dziewczyny mam do was bardzo wazne pytanie. 3 maja zaczelam brac tabletki bo nie bylam swiadoma jakie moga byc konsekwencje po ich odstawieniu ale sporo sie na ten temat naczytalam i jestem przerazona do tego stopnia ze chce przestac brac tabletki jak tylko skoncze to opakowanie ale nie wiem czy jest to dobry pomysl poniewaz sa to moje pierwsze tabletki w zyciu i dopiero biore pierwsze opakowanie. bardzo was prosze o rade czy odstawic te tabletki jak tylko wezme 21 tabletke czy wziac jeszcze jakies 2 opakowania i dopiero wtedy je odstawic?? bo dluzej nie mam zamiaru ich juz brac i potrzebuje tylko rady czy bedzie to dobry pomysl zeby je odstawic po pierwszym opakowaniu...bardzo prosze o rade bo to dla mnie bardzo wazne...
kasia510 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 18:53   #2
pink69
Zakorzenienie

Dot.: bardzo wazne pytanie, jesli mozecie to wejdzcie

Chcesz odstawić tabletki bo się naczytałaś ?

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 18:58   #3
201704051255
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pink69 Pokaż wiadomość
no... właśnie
...
201704051255 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 18:58   #4
kasia510
Raczkowanie

nie tylko dlatego. powodem jest rowniez to ze nie czuje sie po nich zbyt dobrze ale nie chce zmieniac tabletek tylko chce je odstawic tylko nie wiem czy to dobry pomysl zeby zrobic tak juz po pierwszym opakowaniu i stad moje pytanie wiec prosze nie komentujcie tego ze chce tak zrobic miedzy innymi z tego powodu ze sporo sie naczytalam o skutkach ubocznych tylko odpowiedzcie czy to dobry pomysl zeby tak zrobic po pierwszym opakowaniu...
Stary 2008-05-08, 18:59   #5
201704051255
Konto usunięte

Skutki uboczne to są nawet na aspirynie. Tak, chyba możesz.
201704051255 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 19:15   #6
nelyen
Zadomowienie

hm, pewnie możesz, ale lepiej skonsultuj to z lekarzem. zaczęłaś brać tabletki z powodów zdrowotnych czy innych?
nelyen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 19:16   #7
Paati89
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Paati89

Cytat:
Napisane przez pink69 Pokaż wiadomość
Mi tez sie to wydaje dziwne... nie czytalas PRZED zaczeciem brania tabl.jakie MOGA byc konsekwencje tego typu antykoncepcji?? Pozatym kazdy organizm inaczej reaguje... twierdzenie ze sie "naczytalas" no nie jest najlepsze. Kazdy organizm mogl zareagowac inaczej. Naturalne jest ze czasem kobiety tyja, pozniej moga miec problemy z zajsciem w ciaze i wiele innych powikłan..jednak nie zawsze to wystepuje... Ja biore tabl.2 lata i nic sie nie dzieje,co prawda sporo przytylam po 1 tabl. ktore pozniej zmienilam i juz jest ok

Paati89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-11, 14:25   #8
architekt80
Zakorzenienie

A konkretnie to czego się obawiasz?może pogadaj z lekarzem o swoich wątpliwościach.

architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-12, 09:05   #9
TmargoT
Zakorzenienie

problem jest.bo jeśli brałaś tabletki jako leki to musisz skonsultować się z lekarzem.on przepisze ci zastępstwo.

jeśli brałaś jako antykoncepcje to co chcesz zrobić?domniemywam,że uprawiasz sex z T.Z.chcesz zagrać rosyjską ruletkę i czekać na zapłodnienie?

tabletki maja skutki uboczne-jak każdy lek.ale są dostosowane do pacjentek.czasem trzeba wypróbować kilka opakowań,lub zmienić na inne,żeby dopasować do siebie.to są leki na długie okresy brania,więc nie mogą truc
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-12, 09:56   #10
megilla
Zakorzenienie

może napisz, czego konkretnie się obawiasz? zawsze można iść do lekarza i zmienic tabletki, jeśli te Ci nie pasują.
megilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 22:21   #11
kasia510
Raczkowanie

na szczescie bralam tabletki jedynie w celu antykoncepcji ale strasznie wystraszylam sie skutkow ubocznych jakie wystepuja podczas ich brania jak i po i dlatego postanowilam je odstawic i jest to moja ostateczna decyzja tylko nie wiem czy jest to dobry pomysl zeby je odstawic po pierwszym opakowaniu i stad moje pyatnie...
Stary 2008-05-13, 22:30   #12
201605041146
Konto usunięte

mozesz odstawic po pierwszym opakowaniu,ale dokoncz je.
Sa to twoje peirwsze tabsu w zyciu,organizm musi sie przyzywczaic do dawki okreslonych hormonow,dlatego moze cie glowa bolec,plamienia,itp. kazda z nas jest inna,organizm sie przwyczaja,przemysl to jeszcze raz.
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 22:47   #13
liisica
Raczkowanie

hej dziewczyny, nie będę zakładać drugiego wątku, wiec pytanie kieruje tutaj .otóż jestem teraz za granica i właśnie skończyłam ostatnie opakowanie Diany35 . Nie mam możliwości zakupu tutaj kolejnego opakowania tabletek, do Polski wracam w czerwcu.Wiec jeśli teraz zrobię sobie przerwę np 2 miesięczną w braniu tabletek i od lipca będę chciała zacząć znów brać (nie Diane35) to bez problemu będę mogla zacząć je brać? czy można sobie tak robić przerwę w braniu tabletek? będzie to miało bardzo duże negatywne działanie na mój organizm?

z góry dzięki za odpowiedz

zabawnie
tak oddychać przez różową słomkę ... cudownie tak
liisica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 22:49   #14
kkaa
Raczkowanie

Z tego co czytałam również na tym forum to trzeba wziaść 14 tabletek i wtedy mozna odstawić a jak weźmiesz całe opakowanie to nie ma przeszkód i nic się nie stanie.

Czemu negujecie jej decyzję? Nie każdy musi uważać, że to najlepsza metoda antykoncepcji. Odnoszę wrazenie jakby częsć wiżanek uważała, że te co nie chcą brać tabletek są niespełna rozumu i odrazu zajdą. Czemu tak się dzeje?
kkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 00:00   #15
Marina123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasia510 Pokaż wiadomość
nie tylko dlatego. powodem jest rowniez to ze nie czuje sie po nich zbyt dobrze ale nie chce zmieniac tabletek tylko chce je odstawic tylko nie wiem czy to dobry pomysl zeby zrobic tak juz po pierwszym opakowaniu i stad moje pytanie wiec prosze nie komentujcie tego ze chce tak zrobic miedzy innymi z tego powodu ze sporo sie naczytalam o skutkach ubocznych tylko odpowiedzcie czy to dobry pomysl zeby tak zrobic po pierwszym opakowaniu...
Gratuluję ostrości widzenia i pozbycia się łusek z oczu. Mało która kobieta lub dziewczyna przyzna, że tabletki anty są szkodliwe.
Ja niestety Ci nie pomogę, bo nigdy nie używałam nie używam i nie będę używać takich specyfików.
Życzę powodzenia i trzymam kciuki.

Marina123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 00:22   #16
HollyG
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marina123 Pokaż wiadomość
Gratuluję ostrości widzenia i pozbycia się łusek z oczu. Mało która kobieta lub dziewczyna przyzna, że tabletki anty są szkodliwe.
Ja niestety Ci nie pomogę, bo nigdy nie używałam nie używam i nie będę używać takich specyfików.
Życzę powodzenia i trzymam kciuki.
No ja też jestem sceptycznie nastawiona... wprawdzie wizja seksu z moim tż bez przerywania i bez kontaktu z lateksem zamiast z mięciutką skórką jest kusząca jednak możliwe problemy z zajściem w ciążę, oraz sposób działania mocno mnie odstraszają... może kiedy będe już miala dzieci i nie będę planowała kolejnych to wtedy. Swoją drogą dziwię się kobietom, ktore chcąc mieć dzieci i wiedząć o licznych przypadkach problemów z zajściem w ciążę decydują się na te specyfiki - fakt, ryzyko zajścia malutkie, ale ryzyko problemów z zajściem w przyszłości też spore... ale kazdy kieruje swoim życiem jak chce - ja póki co ograniczam się do prezerwatyw - na razie niezawodnych A autorce wątku dziwię się iż nie czytała i nie dowiadywała się o tabletkach wcześniej.
HollyG jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 00:26   #17
ushia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez HollyG Pokaż wiadomość
Nmoże kiedy będe już miala dzieci i nie będę planowała kolejnych to wtedy.
to wtedy polecam spirale - nie ladujesz sie hormonami
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 07:55   #18
Marina123
Raczkowanie

Nie wiem czy dobrze, znalazłam, ale spirala to takie malutkie urządzenie, które wkłada się do macicy kobiety. Spirala ta jest w ciągłym ruchu raniąc ścianki macicy. To powoduje , że zarodek nie może się zagnieździć. Tak napisano z medycznego punktu widzenia.
Znalazłam również, że po spirali w macicy powstają z tych ciągłych malutkich ranek zrosty, co powoduje że ciąża czasem staje się niemożliwa.

Według mnie, SPIRALA = ABORCJA.
Otóż, w medycynie piszą, że do zapłodnienia dochodzi a spirala powstrzymuje przed zagnieżdżeniem zarodka w macicy i jest on jakby poraniany i wydalany.
A zgodnie z naszą polską konstytucją i naszą wiarą ZARODEK = CZŁOWIEK.
Więc z mojego punktu widzenia, kobieta nie powinna używać takiej metody. Chyba, że ma serce z kamienia i nie wzrusza ją liczba wydalonych istotek.
Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam.

Stary 2008-05-14, 08:18   #19
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy dobrze, znalazłam, ale spirala to takie malutkie urządzenie, które wkłada się do macicy kobiety. Spirala ta jest w ciągłym ruchu raniąc ścianki macicy. To powoduje , że zarodek nie może się zagnieździć. Tak napisano z medycznego punktu widzenia.
Znalazłam również, że po spirali w macicy powstają z tych ciągłych malutkich ranek zrosty, co powoduje że ciąża czasem staje się niemożliwa.

Otóż, w medycynie piszą, że do zapłodnienia dochodzi a spirala powstrzymuje przed zagnieżdżeniem zarodka w macicy i jest on jakby poraniany i wydalany.
Więc z mojego punktu widzenia, kobieta nie powinna używać takiej metody. Chyba, że ma serce z kamienia i nie wzrusza ją liczba wydalonych istotek.

O rzesz w naszym prawie aborcja jst dopuszczalna bodajże w 3 przypadkach i wśród nich nie ma spirali. To tak apropos naszej konstytucji. A co do naszej wiary to nie wiedziałam że żyjemy w państwie wyznaniowym.

Działanie spirali:

Cytat:
Jony miedzi, które uwalniają się z wkładki upośledzają zdolność ruchową plemników i unieruchamiają je zanim mogłyby dotrzeć do bańki jajowodu, gdzie dochodzi do zapłodnienia. Jony te utrudniają też transport komórki jajowej z jajnika do jamy macicy. Niektóre nowoczesne wkładki zawierają progesteron, który uwalnia się stopniowo do jamy macicy, co powoduje zmianę jej śluzu, utrudniając wnikanie plemników, co zmniejsza znacznie szansę zapłodnienia.
Cytat:
Nowoczesna spirala ma wielorakie działania, dlatego jej skuteczność antykoncepcyjna jest wysoka.
Po pierwsze, utrudnia plemnikom dotarcie do bańki jajowodu, gdzie najczęściej dochodzi do zapłodnienia. Dzieje się tak dlatego, że spirala powoduje jałowy, czyli pozbawiony bakterii, odczyn zapalny. Po drugie, jony miedzi (wspomnieliśmy wyżej, że współczesne spirale bardzo często zawierają miedź) dodatkowo unieruchamiają plemniki. Po trzecie, wkładka zmienia śluzówkę macicy tak, że rozwijająca się zapłodniona komórka jajowa (czyli fachowo mówiąc, blastocysta) nie może się w nią wszczepić. Czwarty sposób działania odnosi się tylko do spiral wyposażonych w pojemniczek z hormonami. W ich przypadku hormony wpływają na śluz szyjki macicy, czyniąc go nieprzenikliwym dla plemników i dodatkowo utrudniając implantację (wszczepienie się w śluzówkę macicy rozwijającej się komórki jajowej). Jak widać, spirala zapobiega zapłodnieniu oraz utrudnia implantację rozwijającej się komórki jajowej i tym samym uniemożliwia ciążę.
Z pukntu widzenia medycyny nie jest to środek wczesnoporonny:

Cytat:
Dla wielu kobiet zastanawiających się nad wyborem tej metody antykoncepcyjnej odpowiedź na to pytanie jest naprawdę ważna. Zanim jednak na nie odpowiemy, postawmy sprawę jasno. Medycyna za początek ciąży uważa zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki jajowej - blastocysty w błonie śluzowej macicy, a nie samo zapłodnienie pojedynczej komórki, czy kilkudniowy okres pomiędzy zapłodnieniem a zagnieżdżeniem. Taka jest definicja medyczna.
Cytaty pochądzą z Portalu Farmaceutyczno-Medycznego

Stary 2008-05-14, 09:48   #20
HollyG
Zadomowienie

Cytat:

Też mam takie informacje... widze, ze mamy podobne poglądy...
Stary 2008-05-14, 09:51   #21
HollyG
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
O rzesz w naszym prawie aborcja jst dopuszczalna bodajże w 3 przypadkach i wśród nich nie ma spirali. To tak apropos naszej konstytucji. A co do naszej wiary to nie wiedziałam że żyjemy w państwie wyznaniowym.
Wiesz, ale to chyba nie kwestia prawa i religii w państwie, ale poglądów. Fakt, medycyna uznaje ciążę dopieor po zagnieżdżeniu się zarodka w ścianie macicy, ale zapłodniona komórka to już nie zwykłę jajeczko... mialabym chyba opory...:/
Stary 2008-05-14, 10:06   #22
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, ale to chyba nie kwestia prawa i religii w państwie, ale poglądów. Fakt, medycyna uznaje ciążę dopieor po zagnieżdżeniu się zarodka w ścianie macicy, ale zapłodniona komórka to już nie zwykłę jajeczko... mialabym chyba opory...:/

I ja je bardzo szanuje to Twoja decyzja. Chodzi mi raczej o to żeby nie propagować mitów. I trzymać się faktów medycznych a nie twierdzeń że założenie spirali jest aborcją. Jeżeli dla kogoś jest to decyzja moralnie dwuznaczna to oczywiście ma do tego prawo .

Stary 2008-05-14, 11:00   #23
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia510 Pokaż wiadomość
Jesli na pewno chcesz zrezygnować, to po pierwszym lepiej.
Aczkolwiek jeśli nie jesteś zdecydowana, to powinnaś wiedziec, że organizm musi się do tabletek przyzwyczaic i może mu to zająć ok. 3 miesięcy, co na ulotce moich tabletek też jest napisane
Cytat:
Napisane przez kkaa Pokaż wiadomość
Czemu negujecie jej decyzję? Nie każdy musi uważać, że to najlepsza metoda antykoncepcji. Odnoszę wrazenie jakby częsć wiżanek uważała, że te co nie chcą brać tabletek są niespełna rozumu i odrazu zajdą. Czemu tak się dzeje?
Mi się wydaje, że chodzi raczej o to, że ze skutkami ubocznymi i wszelkimi działaniami niepożądanymi powinno się zapoznawać PRZED zastosowaniem jakiegoś leku, PRZED zazyciem tabletki, a nie w połowie opakowania z panika czytać możliwe skutki uboczne i dostawac rozstroju nerwowego.
Jak juz zdecydowała brtac tabletki, to powinnabyła PRZED wzięciem pierwszej chociaż prszeczytać ulotke dołączona do opakowania, na której wszystko jest napisane
Stary 2008-05-14, 11:16   #24
malenka294
Wtajemniczenie

GG do malenka294

kasia ja tak z ciekawości zapytam,jakie masz na myśli uboczne skutki,które tak cie odstraszyły,sama biore taletki i chętnie się dowiem,może o czymś nie wiem..

Prawdziwy przyjaciel to ktoś, do kogo możesz zadzwonić o trzeciej w nocy i powiedzieć: 'Jestem w więzieniu w Meksyku', a on na to odpowie: 'Nic się nie martw, zaraz tam będę

malenka294 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 11:23   #25
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez liisica Pokaż wiadomość
hej dziewczyny, nie będę zakładać drugiego wątku, wiec pytanie kieruje tutaj .otóż jestem teraz za granica i właśnie skończyłam ostatnie opakowanie Diany35 . Nie mam możliwości zakupu tutaj kolejnego opakowania tabletek, do Polski wracam w czerwcu.Wiec jeśli teraz zrobię sobie przerwę np 2 miesięczną w braniu tabletek i od lipca będę chciała zacząć znów brać (nie Diane35) to bez problemu będę mogla zacząć je brać? czy można sobie tak robić przerwę w braniu tabletek? będzie to miało bardzo duże negatywne działanie na mój organizm?

z góry dzięki za odpowiedz
Tak, mozesz po przerwie zaczac brac inne tabletki antykoncepcyjne. Przerwa w braniu tabletek jest nawet raz na jakis czas wskazana. Moj ginekolog zalecil mi przynajmniej 1 w roku 2 miesieczna przerwe (1 na jeden jajnik a 2gi miesiac na drugi). Więc przerwa bedzie POZYTYWNA dla twojego organizmu, a branie innych tabletek, coz kazde tabletki, nie oszukujmy sie, sa ingerencja w nasz organizm, wiec sa skutki uboczne. Pozdrawiam

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

mgosiekm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 11:26   #26
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mgosiekm Pokaż wiadomość
Tak, mozesz po przerwie zaczac brac inne tabletki antykoncepcyjne. Przerwa w braniu tabletek jest nawet raz na jakis czas wskazana. Moj ginekolog zalecil mi przynajmniej 1 w roku 2 miesieczna przerwe (1 na jeden jajnik a 2gi miesiac na drugi). Więc przerwa bedzie POZYTYWNA dla twojego organizmu, a branie innych tabletek, coz kazde tabletki, nie oszukujmy sie, sa ingerencja w nasz organizm, wiec sa skutki uboczne. Pozdrawiam
Przerwy, owszem, ale... nie planowałabym, że teraz zrobię przerwę i od lipca zacznę brac znowu, bo swojego czasu, gdy zrobiłam przerwę - na jakiekolwiek krawienie, bo ciężko to nazwać okresem, czekałam ponad 2 miesiące, niemal 3 i dopiero wtedy zaczęłam brać tabletki ponownie.
Stary 2008-05-14, 11:30   #27
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Przerwy, owszem, ale... nie planowałabym, że teraz zrobię przerwę i od lipca zacznę brac znowu, bo swojego czasu, gdy zrobiłam przerwę - na jakiekolwiek krawienie, bo ciężko to nazwać okresem, czekałam ponad 2 miesiące, niemal 3 i dopiero wtedy zaczęłam brać tabletki ponownie.
każdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie, ja nie mialam z tym problemów.

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-05-14, 11:31   #28
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mgosiekm Pokaż wiadomość
każdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie, ja nie mialam z tym problemów.
Dlatego uznałam, że można przedstawic inny przypadek, aby miec porównanie oraz poznac mozliwe konsekwencje.
To problem?
Stary 2008-05-14, 11:41   #29
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Dlatego uznałam, że można przedstawic inny przypadek, aby miec porównanie oraz poznac mozliwe konsekwencje.
To problem?
dlatego napisalam ze kazdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie. A problem, dla kogo?

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-05-14, 11:42   #30
Marina123
Raczkowanie

Cytat:
Też mam takie informacje... widze, ze mamy podobne poglądy...
Miło mi, że jednak ktoś jest, kto ma podobne poglądy i wartości moralne. Oby tak dalej. Oby więcej takich osób.
Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości