|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
bardzo wazne pytanie, jesli mozecie to wejdzcie
dziewczyny mam do was bardzo wazne pytanie. 3 maja zaczelam brac tabletki bo nie bylam swiadoma jakie moga byc konsekwencje po ich odstawieniu ale sporo sie na ten temat naczytalam i jestem przerazona do tego stopnia ze chce przestac brac tabletki jak tylko skoncze to opakowanie ale nie wiem czy jest to dobry pomysl poniewaz sa to moje pierwsze tabletki w zyciu i dopiero biore pierwsze opakowanie. bardzo was prosze o rade czy odstawic te tabletki jak tylko wezme 21 tabletke czy wziac jeszcze jakies 2 opakowania i dopiero wtedy je odstawic?? bo dluzej nie mam zamiaru ich juz brac i potrzebuje tylko rady czy bedzie to dobry pomysl zeby je odstawic po pierwszym opakowaniu...bardzo prosze o rade bo to dla mnie bardzo wazne...
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: bardzo wazne pytanie, jesli mozecie to wejdzcie
Chcesz odstawić tabletki bo się naczytałaś ?
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
nie tylko dlatego. powodem jest rowniez to ze nie czuje sie po nich zbyt dobrze ale nie chce zmieniac tabletek tylko chce je odstawic tylko nie wiem czy to dobry pomysl zeby zrobic tak juz po pierwszym opakowaniu i stad moje pytanie wiec prosze nie komentujcie tego ze chce tak zrobic miedzy innymi z tego powodu ze sporo sie naczytalam o skutkach ubocznych tylko odpowiedzcie czy to dobry pomysl zeby tak zrobic po pierwszym opakowaniu...
|
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Skutki uboczne to są nawet na aspirynie. Tak, chyba możesz.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
hm, pewnie możesz, ale lepiej skonsultuj to z lekarzem. zaczęłaś brać tabletki z powodów zdrowotnych czy innych?
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Mi tez sie to wydaje dziwne... nie czytalas PRZED zaczeciem brania tabl.jakie MOGA byc konsekwencje tego typu antykoncepcji?? Pozatym kazdy organizm inaczej reaguje... twierdzenie ze sie "naczytalas" no nie jest najlepsze. Kazdy organizm mogl zareagowac inaczej. Naturalne jest ze czasem kobiety tyja, pozniej moga miec problemy z zajsciem w ciaze i wiele innych powikłan..jednak nie zawsze to wystepuje... Ja biore tabl.2 lata i nic sie nie dzieje,co prawda sporo przytylam po 1 tabl. ktore pozniej zmienilam i juz jest ok
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
A konkretnie to czego się obawiasz?może pogadaj z lekarzem o swoich wątpliwościach.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
problem jest.bo jeśli brałaś tabletki jako leki to musisz skonsultować się z lekarzem.on przepisze ci zastępstwo.
jeśli brałaś jako antykoncepcje to co chcesz zrobić?domniemywam,że uprawiasz sex z T.Z.chcesz zagrać rosyjską ruletkę i czekać na zapłodnienie? tabletki maja skutki uboczne-jak każdy lek.ale są dostosowane do pacjentek.czasem trzeba wypróbować kilka opakowań,lub zmienić na inne,żeby dopasować do siebie.to są leki na długie okresy brania,więc nie mogą truc |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
może napisz, czego konkretnie się obawiasz? zawsze można iść do lekarza i zmienic tabletki, jeśli te Ci nie pasują.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
na szczescie bralam tabletki jedynie w celu antykoncepcji ale strasznie wystraszylam sie skutkow ubocznych jakie wystepuja podczas ich brania jak i po i dlatego postanowilam je odstawic i jest to moja ostateczna decyzja tylko nie wiem czy jest to dobry pomysl zeby je odstawic po pierwszym opakowaniu i stad moje pyatnie...
|
|
|
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
|
mozesz odstawic po pierwszym opakowaniu,ale dokoncz je.
Sa to twoje peirwsze tabsu w zyciu,organizm musi sie przyzywczaic do dawki okreslonych hormonow,dlatego moze cie glowa bolec,plamienia,itp. kazda z nas jest inna,organizm sie przwyczaja,przemysl to jeszcze raz. |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, nie będę zakładać drugiego wątku, wiec pytanie kieruje tutaj .otóż jestem teraz za granica i właśnie skończyłam ostatnie opakowanie Diany35 . Nie mam możliwości zakupu tutaj kolejnego opakowania tabletek, do Polski wracam w czerwcu.Wiec jeśli teraz zrobię sobie przerwę np 2 miesięczną w braniu tabletek i od lipca będę chciała zacząć znów brać (nie Diane35) to bez problemu będę mogla zacząć je brać? czy można sobie tak robić przerwę w braniu tabletek? będzie to miało bardzo duże negatywne działanie na mój organizm?
z góry dzięki za odpowiedz
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Z tego co czytałam również na tym forum to trzeba wziaść 14 tabletek i wtedy mozna odstawić a jak weźmiesz całe opakowanie to nie ma przeszkód i nic się nie stanie.
Czemu negujecie jej decyzję? Nie każdy musi uważać, że to najlepsza metoda antykoncepcji. Odnoszę wrazenie jakby częsć wiżanek uważała, że te co nie chcą brać tabletek są niespełna rozumu i odrazu zajdą. Czemu tak się dzeje? |
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja niestety Ci nie pomogę, bo nigdy nie używałam nie używam i nie będę używać takich specyfików. Życzę powodzenia i trzymam kciuki.
|
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A autorce wątku dziwię się iż nie czytała i nie dowiadywała się o tabletkach wcześniej.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem czy dobrze, znalazłam, ale spirala to takie malutkie urządzenie, które wkłada się do macicy kobiety. Spirala ta jest w ciągłym ruchu raniąc ścianki macicy. To powoduje , że zarodek nie może się zagnieździć. Tak napisano z medycznego punktu widzenia.
Znalazłam również, że po spirali w macicy powstają z tych ciągłych malutkich ranek zrosty, co powoduje że ciąża czasem staje się niemożliwa. Według mnie, SPIRALA = ABORCJA. Otóż, w medycynie piszą, że do zapłodnienia dochodzi a spirala powstrzymuje przed zagnieżdżeniem zarodka w macicy i jest on jakby poraniany i wydalany. A zgodnie z naszą polską konstytucją i naszą wiarą ZARODEK = CZŁOWIEK. Więc z mojego punktu widzenia, kobieta nie powinna używać takiej metody. Chyba, że ma serce z kamienia i nie wzrusza ją liczba wydalonych istotek. Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam.
|
|
#19 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O rzesz w naszym prawie aborcja jst dopuszczalna bodajże w 3 przypadkach i wśród nich nie ma spirali. To tak apropos naszej konstytucji. A co do naszej wiary to nie wiedziałam że żyjemy w państwie wyznaniowym.Działanie spirali: Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#20 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
Wiesz, ale to chyba nie kwestia prawa i religii w państwie, ale poglądów. Fakt, medycyna uznaje ciążę dopieor po zagnieżdżeniu się zarodka w ścianie macicy, ale zapłodniona komórka to już nie zwykłę jajeczko... mialabym chyba opory...:/
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ja je bardzo szanuje to Twoja decyzja. Chodzi mi raczej o to żeby nie propagować mitów. I trzymać się faktów medycznych a nie twierdzeń że założenie spirali jest aborcją. Jeżeli dla kogoś jest to decyzja moralnie dwuznaczna to oczywiście ma do tego prawo .
|
|
|
|
|
|
#23 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aczkolwiek jeśli nie jesteś zdecydowana, to powinnaś wiedziec, że organizm musi się do tabletek przyzwyczaic i może mu to zająć ok. 3 miesięcy, co na ulotce moich tabletek też jest napisane ![]() Cytat:
Jak juz zdecydowała brtac tabletki, to powinnabyła PRZED wzięciem pierwszej chociaż prszeczytać ulotke dołączona do opakowania, na której wszystko jest napisane
|
|
|
#24 |
|
Wtajemniczenie
|
kasia ja tak z ciekawości zapytam,jakie masz na myśli uboczne skutki,które tak cie odstraszyły,sama biore taletki i chętnie się dowiem,może o czymś nie wiem..
|
|
#25 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#27 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To problem?
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
dlatego napisalam ze kazdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie. A problem, dla kogo?
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Miło mi, że jednak ktoś jest, kto ma podobne poglądy i wartości moralne. Oby tak dalej. Oby więcej takich osób.
Pozdrawiam serdecznie
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:06.

w naszym prawie aborcja jst dopuszczalna bodajże w 3 przypadkach i wśród nich nie ma spirali. To tak apropos naszej konstytucji. A co do naszej wiary to nie wiedziałam że żyjemy w państwie wyznaniowym.