|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Smażone ogórki konserwowe.
Ostatnio w jakimś programie na kanale Discovery mignęło mi przygotowywanie smażonych ogórków konserwowych. Były to cienkie plasterki ogórków smażone w głębokim tłuszczu, w panierce, maczane w sosie. I właśnie co do tej panierki mam pytanie. Czy któraś z Was przygotowywała może takie dziwne "chipsy" i ma pojęcie z czego można by przygotować panierkę do nich? Zauważyłam tylko, ze kucharz przed smażeniem namaczał ogórki w czymś co przypominało dosyć rzadką śmietanę. Nie mam pojęcia co to mogło być. Jakiś pomysł?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Smażone ogórki konserwowe.
Sama jestem zainteresowana
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Myślałam o śmietanie 12% plus przyprawy. Myślicie, ze by się nadawało?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiem czy ci w czymkolwiek to pomoze ale ja wczoraj w programie kulinarnym widzialam dosc specyficzny sposob robienia panierki.. facet wsadzal kawalek obtoczony maka z przyprawami do maslanki a potem znowu do tej samej maki .. i wtedy smazyl... moze ta 'rzadka smietana' to wlasnie maslanka...
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
a może to było ciasto naleśnikowe
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
teraz mi się przypomniało jak kiedyś dostałam przepis na kurczaka a'la KFC
![]() maczało się KILKAKROTNIE kawałek mięsa na przemian w mące i wodzie, smażyło na głębokim tłuszczu jak frytki,rzeczywiście chrupiące ![]() tyle tylko,że robótka niewdzięczna.... |
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
oj,zjadłoby sie takie cos...
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie zdążyłam przeczytać Waszych postów i po prostu rozrobiłam mąkę z wodą. Ale słabowato mi to wyszło. Następnym razem spróbuję maczać na przemian w maślance i mące. Ale mówiąc szczerze ciepłe ogórki kiszone z sosem są super
.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
to była z pewnością TEMPURA
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tempura http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obc...7,2478897.html |
|
|
|
|
#10 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Dziękuję za pomysł.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez uwazam, ze to pewnie bylo ciasto nalesnikowe, ktore wlasnie ma konsystencje gestej smietany.
Niezbyt dietetyczne, ale ogorki konserwowe faktycznie mozna smazyc. Moj eks robil tez z nich taka potrawe ryz, kurczak warzywa m.in ogorki konserwowe, ziola prowansalskie z sosem pomidorowym. Mistrzostwo dobrze wymierzonych skladnikow, ale on wlasnie z zawodu byl apterzem, wiec nigdy mu nie dorownywalam w kompozycjach.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.

Moj eks robil tez z nich taka potrawe ryz, kurczak warzywa m.in ogorki konserwowe, ziola prowansalskie z sosem pomidorowym.
Mistrzostwo dobrze wymierzonych skladnikow, ale on wlasnie z zawodu byl apterzem, wiec nigdy mu nie dorownywalam w kompozycjach.