Podziękowania w pracy magisterskiej- miły zwyczaj czy zbędny dodatek? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-05, 11:34   #1
90agnieszka90
Zakorzenienie

GG do 90agnieszka90

Podziękowania w pracy magisterskiej- miły zwyczaj czy zbędny dodatek?

Z racji tego, że na dniach zamierzam ukończyć pisanie magisterki ( ) powoli zaczynam myśleć o jakimś tam dopinaniu szczegółów. Jak rozmawiałam z koleżanką która już obronę ma za sobą wspominała coś, że na końcu pracy napisała krótkie podziękowanie dla promotorki za pomoc w napisaniu pracy i teraz zastanawiam się czy pisanie takiego czegoś jest w ogóle powszechne. Nie wiem czy chcę dziękować mojej promotorce bo co prawda raz mi pomogła w dość istotnej kwestii, ale tak poza tym to miała raczej olewczy stosunek do nas, raz nawet jak przyszłam w godzinach konsultacji przeznaczonych dla nas to stwierdziła że nie ma czasu i mam przyjść później Tak naprawdę ona była gdzieś tam " z boku" przyszło się do niej na konsultacje-fajnie, nie przyszło się- też fajnie. Zero jakiejś mobilizacji itp. Wiem że napisanie pracy to tak naprawdę interes studenta ale według mnie dobry promotor powinien jakoś studenta w tym wesprzeć. Już bardziej wolałabym podziękować jednemu wykładowcy, który pomógł mi bo udostępnił mi zgromadzone przez siebie dane, które się przydały do napisania jednego podrozdziału a tak naprawdę jako "nie promotor" wcale nie musiał mi pomóc a zrobił to praktycznie bez mrugnięcia okiem, a dane dostałam bardzo szybko. Ale z drugiej strony nie podziękować promotorowi, tylko jakiemuś tam wykładowcy, który nawet tej pracy może nie przeczytać ( jest jakieś tam prawdopodobieństwo że może być recenzentem bo jest z tej samej katedry, ale oprócz niego jest też parę innych osób które też mogą recenzować, a nie wiem na kogo trafię, oczywiście pisać chyba nie muszę że promotorka też tego nie wie )

Może więc zapytam już osób które są "po" czy pisanie takich podziękować to miły dodatek do pracy czy jest to raczej niekonieczne? Też nie chciałabym żeby wyszło to na próbę "podlizania się" chociaż kilkukrotnie słyszałam że ludzie pisali podziękowania, nie tylko dla promotorów, ale też np dla rodziców

90agnieszka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 11:44   #2
Dagunia
Komplikatorka

Dot.: Podziękowania w pracy magisterskiej- miły zwyczaj czy zbędny dodatek?

Nic nie pisałam i u mnie na roku nikt nic takiego nie napisał.
Stary 2014-09-05, 11:48   #3
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 90agnieszka90 Pokaż wiadomość
Z racji tego, że na dniach zamierzam ukończyć pisanie magisterki ( ) powoli zaczynam myśleć o jakimś tam dopinaniu szczegółów. Jak rozmawiałam z koleżanką która już obronę ma za sobą wspominała coś, że na końcu pracy napisała krótkie podziękowanie dla promotorki za pomoc w napisaniu pracy i teraz zastanawiam się czy pisanie takiego czegoś jest w ogóle powszechne.

Może więc zapytam już osób które są "po" czy pisanie takich podziękować to miły dodatek do pracy czy jest to raczej niekonieczne? Też nie chciałabym żeby wyszło to na próbę "podlizania się" chociaż kilkukrotnie słyszałam że ludzie pisali podziękowania, nie tylko dla promotorów, ale też np dla rodziców
Ni jest powszechne i jak da mnie jest dowodem, ze ktos nie wie co pisze - to ma byc praca zaliczeniowa na Uczelni a nie powiesc gdzie dziekuje sie wszystkim najdrozszym przyjaciolom, wydawcy i cioci Jadzi

zwlaszzca ,ze umowmy sie- w wieksozsci te prace sa slabe, fakt promotor musi naprostowac ale to jego praca i nawet nie wiem czy u niektorych to chcialby byc wymieniony z imienia i nazwiska,

jak juz cos to sie dziekuje po obronie w formie jakis koszy ze slodyczami itp - chociaz ja tego zwyczaju nie pochwalam, bo jak juz pisalam to jest praca takiego promotora
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 11:49   #4
WhiteCherry
Zakorzenienie

a u mnie wszyscy pisali podziękowania dla promotora
Stary 2014-09-05, 11:51   #5
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Ja napisałam i żałuję, bo kompletnie nic mi nie pomógł przy pracy (konsultowałam z jego asystentem, który też pomagał tyle co nic), poza tym niesprawiedliwie ocenił moją pracę.
Teraz na pracę mgr zmieniłam promotora, jak mi serio będzie pomagał to napiszę podziękowanie, jak nie to nie.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 12:17   #6
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 90agnieszka90 Pokaż wiadomość
Pierwszy raz słyszę o takim zwyczaju. Po obronie moja grupa poszła do promotorki i recenzenta i osobiście podziękowaliśmy za pomoc. I tak właśnie możesz zrobić jeśli chodzi o tego wykładowcę co ci pomógł.
Pogrubione Co to? Rozdanie oskarów? "Pragnę również podziękować sąsiadom z piętra wyżej za nierobienie hałasu, który to z pewnością mocno by mi przeszkodził w pisaniu."
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 12:26   #7
anekania
Zakorzenienie

Ja nie pisałam na licencjacie baba nie pomogła mi nic, nie miałam za co dziękować.
Na magistrze nie pamiętam, miałam złotego promotora, ale czy pisałam nie pamiętam.
Boże teraz się skapłam, że nie pamietam, nawet tematu pracy :/ wstyd
Stary 2014-09-05, 12:57   #8
annic
Wtajemniczenie

U mnie nikt czegoś takiego nie pisał
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 12:58   #9
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
a u mnie wszyscy pisali podziękowania dla promotora
U mnie też.
Uważam, że jeśli na uczelni jest taki zwyczaj, to lepiej podziękowania napisać, przecież i tak nikt nie sądzi, że promotor wybitnie pomagał studentom. To tylko zwyczaj, nic więcej. Coś takiego jak kwiaty dla wychowawcy na zakończenie roku szkolnego.
Natomiast jeśli nie ma takiego zwyczaju na uczelni, to lepiej tego nie robić.

Jeśli chce się podziękować innemu wykładowcy za udostępnienie materiałów, to uważam, że wtedy trzeba już koniecznie podziękować promotorowi. Inaczej wygląda to bardzo dziwnie, tak jakby było się obrażonym na swojego promotora.

Ogólnie to myślę, że czasami studenci za dużo rozkminiają i za dużą wagę przywiązują do gestów bez znaczenia.

Edytowane przez Fleur_D
Czas edycji: 2014-09-05 o 12:59
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 13:17   #10
apple1602
Zadomowienie

Mam za sobą licencjat i na państwowej uczelni i na prywatnej, teraz robię magisterkę i nigdy nie pisałam żadnych podziękowań. Ba, nie dawałam nawet kwiatów czy prezentów promotorowi i komisji. Byłam jedną z nielicznych, ale to obowiązek egzaminatorów mnie ocenić (przecież dostają wynagrodzenie), a promotora mnie prowadzić (czego zwykle nie robili i widziałam ich dwa razy w ciągu całego roku). Nie było za co dziękować.

U mnie tradycją jest dawanie kwiatów czy czekoladek, ale ja postąpiłam zgodnie z własnym sumieniem i wybiłam się z tego tłumu.
apple1602 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 14:37   #11
smerfetk_a
Żona Gargamel

U mnie się niczego takiego nie umieszczało.
Podziękowaliśmy po obronie (tzn tylko na magisterce, na licencjacie nie bo się babsztylowi nie należało ) i tyle, uważam że praca naukowa to nie miejsce na takie rzeczy.

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 14:57   #12
Ofca w Wielkim Miescie
Rozeznanie

U mnie niektórzy coś takiego umieścili w pracy licencjackiej, ale promotor im kazał to usunąć. Przecież to ich praca żeby nadzorować i pomóc w pisaniu a nie uczynek z dobrego serca, promotor i tak się podpisuje pod pracą.
Ofca w Wielkim Miescie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 15:00   #13
kosovitz
Chimay

Cytat:
Napisane przez annic Pokaż wiadomość
U mnie nikt czegoś takiego nie pisał
U mnie też. Pierwsze słyszę o takim zwyczaju

Zagłosuj na Paczkomat
kosovitz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 15:08   #14
ladylajla
Zakorzenienie

Promotorowi to jeszcze spoko, choć ja nie zamierzam, pomimo, że jest przemiły i pomocny.
Jedna znajoma z roku napisała dedykację dla swojego chłopaka)
Coś tam..."Za wsparcie podczas pisania niniejszej pracy dziękuję X."
Uważam, że przesada, bo tak jak Choco Glan prawi, można dziękować i dziękować bez końca babci, sąsiadom i pani bibliotekarce.

"Dziękuję Wizażowi, a w szczególności jego Użytkowniczkom, że w okresie pisania przez mnie niniejszej pracy nie generowały zbyt wielu kontrowersyjnych i pasjonujacych dyskusji, dzięki czemu mogłam ukończyć pisanie w terminie"
Stary 2014-09-05, 17:05   #15
shadow__
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Nic nie pisałam i u mnie na roku nikt nic takiego nie napisał.
u mnie też nie...w ogóle 1 słysze
shadow__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 17:45   #16
emememsik
po prostu Em :)

Na mojej uczelni można (ale nie trzeba) było napisać podziękowania i ja skorzystałam
Stary 2014-09-05, 17:52   #17
czarna_90
Raczkowanie

U mnie wszyscy pisali podziękowanie na drugiej stronie (zaraz po tytułowej). Jakieś jedno zdanie "Podziękowania dla dr X za pomoc i cenne wskazówki". Tyle.
czarna_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 18:04   #18
201803290936
Konto usunięte

Dziwny zwyczaj biorąc pod uwagę to, że większość prac magisterskich... to nie są dzieła ani wiekopomne, ani wybitne, ani stanowiące wartość dodaną w danej dziedzinie wiedzy. Rozumiem podziękowania w pracy doktorskiej, jakiejś książce, wybitnej publikacji, ale w pracy magisterskiej? Sorry, dla mnie to przejaw megalomanii. Poza małymi wyjątkami.

---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Cytat:
Napisane przez ladylajla Pokaż wiadomość
Promotorowi to jeszcze spoko, choć ja nie zamierzam, pomimo, że jest przemiły i pomocny.
Jedna znajoma z roku napisała dedykację dla swojego chłopaka)
Coś tam..."Za wsparcie podczas pisania niniejszej pracy dziękuję X."
Uważam, że przesada, bo tak jak Choco Glan prawi, można dziękować i dziękować bez końca babci, sąsiadom i pani bibliotekarce.

"Dziękuję Wizażowi, a w szczególności jego Użytkowniczkom, że w okresie pisania przez mnie niniejszej pracy nie generowały zbyt wielu kontrowersyjnych i pasjonujacych dyskusji, dzięki czemu mogłam ukończyć pisanie w terminie"
Hehe, dokładnie. "I psu sąsiada, że nie szczekał nocą i dał mi pisać w spokoju. I samemu sąsiadowi, że zakończył ten głośny remont na 4 miesiące przed moim terminem złożenia pracy magisterskiej. I pani z biblioteki...".

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2014-09-05 o 18:02
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 18:51   #19
201708160922
Konto usunięte

Dziwny zwyczaj. U nas nic takiego nie pisano

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

"... i współlokatorce za to, że sprzątała, gdy była moja kolej. Dziękuję także siostrze, która przychodziła głaskać mojego kota, gdy ja byłam zajęta."
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 19:50   #20
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Dla mnie zbędna rzecz, przecież promotor już zgarnia za to wypłate to po co dziękować, zwłaszcza jak się nie przysłużył szczególnie
PaniPedagog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 19:59   #21
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez PaniPedagog Pokaż wiadomość
Dla mnie zbędna rzecz, przecież promotor już zgarnia za to wypłate to po co dziękować, zwłaszcza jak się nie przysłużył szczególnie

dokładnie

w ogóle ten pomysł powiewa mi 'podstawówką'- infantylny na maksa, brakuje jeszcze kwiatka dla Pani

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 20:58   #22
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
dokładnie

w ogóle ten pomysł powiewa mi 'podstawówką'- infantylny na maksa, brakuje jeszcze kwiatka dla Pani
osobiście nie lubie kwaitków, wole laurki, może promotor też
PaniPedagog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 21:12   #23
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Napisane przez czarna_90 Pokaż wiadomość
U mnie wszyscy pisali podziękowanie na drugiej stronie (zaraz po tytułowej). Jakieś jedno zdanie "Podziękowania dla dr X za pomoc i cenne wskazówki". Tyle.
U mnie też na początku, ja dziękowałam każdemu, kto wg mnie zasługiwał na podziękowania, m. in. magistrowi, który ze mną przesiedział swoje nad zielnikiem, leśnikom, którym doopę zawracałam, doktorowi z innej uczelni Promotor mówił, że podziękowania nie są konieczne, ale jak napisałam, to mnie pouczył, że jego osoba powinna być na początku wymieniona serio

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 21:41   #24
emememsik
po prostu Em :)

Ma takt koleś
Stary 2014-09-05, 21:54   #25
ladylajla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
U mnie też na początku, ja dziękowałam każdemu, kto wg mnie zasługiwał na podziękowania, m. in. magistrowi, który ze mną przesiedział swoje nad zielnikiem, leśnikom, którym doopę zawracałam, doktorowi z innej uczelni Promotor mówił, że podziękowania nie są konieczne, ale jak napisałam, to mnie pouczył, że jego osoba powinna być na początku wymieniona serio

Takie podziękowania jak w Twoim mają sens, bo faktycznie ktoś miły i uczynny się do powstania pracy przyczynił czy tam poważnie pomógł.
Ale większość takich humanistycznych prac (jak i moja), nad którymi się siedzi w zasadzie samemu i kombinuje jak jedną myśl rozwijać przez pół strony, to niekoniecznie
Stary 2014-09-05, 21:59   #26
201607111028
Konto usunięte

U mnie to zależało chyba tylko na jednym seminarium tak robili. Była tam taka jedna wybitnie nadgorliwa. Na moim seminarium nikt nic nie pisał.
Ja powinnam była podziękować księdzu , ale tego nie zrobiłam

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2014-09-05 o 22:00
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości