|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Ubezpieczenia
Dziewczyny, czy wasze mieszkania/domy są ubezpieczone? Martwicie się o losowe wypadki czy raczej wychodzicie z założenia, że was nic takiego nie spotka i "nie wyrzucacie pieniędzy w błoto"? Tak sobie myślę - przez 20 lat mieszkałam w domu, który był ubezpieczony, ale nigdy nic złego się tam nie stało. Teraz przeprowadziłam sie do innego mieszkania i muszę sama zająć się ubezpieczeniem. Z jednej strony moja przezorność każe mi jak najszybciej zgłosić się do ubezpieczalni, z drugiej waham się bo groszem nie śmierdzę.
Czytałam trochę o ofercie PZU DOM. Ubezpieczenie brzmi bardzo korzystnie, w dodatku ubezpiecza niemal od wszystkiego złego (łącznie z tym, że się zajmą mi zwierzakami jak będę hospitalizowana ). No ale nie wiem jaką bym płaciła składkę, bo jeszcze się nie dowiadywałam... Co sądzicie o ubezpieczeniach? |
|
|
|
|
#2 |
|
BAN stały
|
Dot.: Ubezpieczenia
Hmm... Ubezpieczenie dobra rzecz. Pod warunkiem, że ubezpieczyciel jest w stanie wywiązać się ze złożonych deklaracji
Co do PZU to myślę, że można im zaufać. W końcu działają na polskim rynku już tyle lat...
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
No więc właśnie - firma z tak długą tradycją wzbudza zaufanie. Pamiętam jak za dawnych lat byli monopolistami (a przynajmniej tak się wydawało bo "wszyscy" byli ubezpieczeni w PZU), teraz walcząc z konkurencją trzymają wysoki poziom.
Zastanawiam się jakie "atrakcje" zapewniają inni w kwestii ubezpieczenia? Wiem, że PZU ubezpiecza nie tylko mieszkanie, ale też wszelkie instalacje, no i w gratisie dają wspomnianego wcześniej Assistance'a - czyli tą opiekę w przypadku gdy sama nie mogę zająć się sobą, mieszkaniem, czy moimi zwierzętami. Czy inne firmy też mają to "w pakiecie"? A dzisiaj rano już zdecydowanie postanowiłam mieszkanie ubezpieczyć - współlokator wczoraj źle gaz zakręcił i się troszeczkę ulatniało ![]() lepiej nie ryzykować...
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
oczywiście, że lepiej nie ryzykować.
ze względu na moją profesję nie będę tutaj wymieniać firm, którym warto zaufać, bo nie jestem obiektywna. Zwróć jednak uwagę przy ubezpieczaniu domu na: - wartość odszkodowania, czy na pewno będzie to 100% sumy ubezpieczenia (nie kieruj się ceną ubezpieczenia, zawsze może być efektem kruczków bądź wyłączeń czy ograniczeń) - wartość mienia - najlepiej jeśli w przypadku domu będzie to wartość odtworzeniowa a w przypadku mieszkania- rynkowa. Żebyś mogła kupić sobie takie samo mieszkanie w podobnej lokalizacji, dom wybudować z podobnych (oczywiście wg. cen aktualnych) materiałów itp. To bardzo ważne, żeby nie dostać 100 000 odszkodowania, bo za to domu nie wybudujesz. - warto ubezpieczać się pakietowo, żeby mieć z głowy różne terminy, wznawiać wszystko od razu, móc opłacić równoczesnie. Pakiety tez zazwyczaj wiążą sie z dodatkowymi przywilejami. Co do samego ubezpieczania się, wychodzę z założenia, że lepiej jest wydać te kilkaset złotych rocznie niż później nie wiadomo skąd becelować równowartość naszego dotychczasowego majątku... który spłonął bez niczyjej odpowiedzialności. Assistance często jest dodawany do pakietu za "złotówkę".
Edytowane przez madame paranoja Czas edycji: 2008-11-14 o 10:44 |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
madame paranoja, zgadzam się z Tobą. Też niedługo będe musiała ubezpieczyć swoje mieszkanie i wolę wydać kilkaset zł w roku niż potem płakać.
Ale zawsze radze przed ubezpieczeniem się w danej firmie przecztać BARDZO DOKŁADNIE warunki ubezpieczenia. Żeby nie było niespodzianek.
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja polecam udać się do firmy doradczej, w ten sposób ja np. dowiedziałam się, że jak mam ubezpieczenie w firmie X (nie wiem czy mogę podać nazwę) samochodu i ubezpieczę mieszkanie to dostaje 100 zł mniej za OC auta, więc w sumie ubezpieczenie mieszkania mam za friko. A ostatnio się przydało bo mieliśmy włamanie do piwnicy i dostaliśmy zwrot pieniędzy bez problemu.
Co do PZU to nie wiem czy tak w 100% można im ufać. To tak na marginesie. |
|
|
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do PZU to niestety ale ludzie ciągle myślą, że jak firma polska to dobra, nie oszuka. A rzeczywistość różnie wygląda.
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie jest kwestia "oszukiwania" tylko tego, że ludzie nie czytają warunków ubezpieczenia. A trzeba to robić!
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
a tak ogólnie dziewczyny - co ubezpieczacie? mieszkanie? życie? samochód? jakie macie doświadczenia związane z ubezpieczeniami?
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I tylko to mam na myśli
|
|
|
|
#11 |
|
BAN stały
|
Ubezpieczenie domu to istotny element nad, którym warto się poważniej zastanowić. Po pierwsze Komu zaufać? Według mnie najbardziej liczy się profesjonalizm poświadczony jakością dostarczanych usług. Kolejnym istotnym argumentem przemawiającym na korzyść ubezpieczyciela jest jego Historia. Wiadomo im dłuższa tym lepsza. Kto na rodzimym rynku spełnia powyższe kryteria? Komu zaufałam? Odpowiedź dla większości jest oczywista więc nie będzie zaskoczenia. PZU. Fakt, że przez tyle lat utrzymują się na nienależącym do najłatwiejszych, Polskim podwórku jest dla mnie najlepszą gwarancją. Poza tym regularnie zwiększają atrakcyjność poprzez wdrażanie co nóż to nowych ofert ubezpieczeniowych. Nowe PZU DOM jest tego dobitnym przykładem
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja powtarzam, że może mi zaoferować ubezpieczenie mieszkania nawet sam papież Benedykt XVI, a ja bez przeczytania warunków ubezpieczenia nie dam się w takie coś wrobić.
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
nie no jasne, wszystkie umowy trzeba czytać, bez względu na to czego dotyczą
ja mam takie zboczenie, że nawet zanim się z kumplem zalożę to sto razy zapytam o warunki zakładu :P ale w tym co napisała ceramika z jednym nie można się nie zgodzić- skoro PZU tyle lat utrzymuje się na rynku to tylko świadczy na ich korzyść. Hmm... ubezpieczenia papieskie... brzmi iteresująco a czy pakiet obejmuje pośmiertne zbawienie?
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zadomowienie
|
Znalazłam fajny poradnik
Cytat:
Co do PZU- oczywiście utrzymuje się na rynku bo wiele osób wierzy, że jeśli to firma polska to innym ufać nie warto. Jednak zawsze należy porównywać oferty i korzystać z przywileju braku monopolu. Kierujmy się również opinią badań przeprowadzanych na klientach poszczególnych TU aby się zorientować jak wygląda np. likwidacja świadczeń. Często TU kuszą niską ceną a przy szkodzie wychodzi na to, że odbijają to sobie uszczuplaniem odszkodowania bądź nie wypłacają go w czasie jak i znacznie utrudniają zakończenie sprawy. I tu PZU nie ma zbyt dobrych opinii.
Edytowane przez madame paranoja Czas edycji: 2008-11-17 o 15:34 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
BAN stały
|
Ekonomiczne wypowiedzi nie marnują czyjegoś czasu, który jak wiadomo przekłada się na pieniądze
Zgadzam się z powyższymi opiniami dotyczącymi kryteriów doboru ubezpieczyciela. Dodam jeszcze, że PZU DOM poza samą bryłą w opiekę bierze także instalacje techniczne + biały montaż. Coolturka |
|
|
|
|
#16 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety wiele osób uważa, że skoro PZU ma tyle lat to jest super i rewelacyjne. A tak naprawde o niczym to nie świadczy. Po prostu kiedyś byli monopolistami na naszym rynku i wiele osób się do nich przywyczaiło. Tak samo jak z bankiem PKO. Bank ogólnie (według mnie) do d**y, a skoro ma tyle lat to powinien być super nie? madame paranoja wiem do kogo zwracać się z pytaniami o porady ![]() Cytat:
|
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym nie oszukujmy się - ludzie ubezpieczają się, żeby nie zostać z niczym po wypadku, a ubezpieczalnie też w jakiś sposób muszą na tym zarabiać - nie ma co się dziwić, że wypłacanie kasy przychodzi im wszystkim z takim trudem
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
w razie czego służę pomocą
![]() ceramika- skutecznie mnie znięchęcasz do firmy swoją nachalnością...
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
BAN stały
|
Jeżeli podliczymy całkowite koszty ubezpieczenia PZU DOM oferującego w standardzie Assistance dojdziemy do wniosku, że ciężko będzie przebić tę ofertę. Poza tym tradycja zobowiązuje ich do dbania o wysokie standardy świadczonych usług
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyno, jesteś strasznie monotematyczna! Skończ już tą nieporadną reklamę dobrze?
|
|
|
#24 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czy PZU assistance wypłaca też od razu, bez problemów i biurokracji zgłoszenie o tym, że ktoś ci uszkodził drzwi w samochodzie na parkingu pod marketem, a ty nie wiesz kto i chcesz pieniądze na wymianę karoserii od ubezpieczalni? skoro to taki hit, to co wchodzi w skład tej oferty i jaka jest treść umowy? |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a to w ogóle jest jakaś ubezpieczalnia, w której nie ma biurokracji? ![]() im większe stawki tym więcej formalności... udało się komuś kiedyś załatwić wypłacenie ubezpieczenia bez przeklinania na "urzędasów"?
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
hahahhaha, słusznie
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dla odmiany slyszalam sporo negatywnych opinii o PZU. Zwlaszcza gdy wiele lat temu sasiedzi mieszkajacy nad nami (ubezpieczeni w PZU) wyjechali na wakacje zapominajac wylaczyc pranie. Pekl im waz od pralki, a jako, ze mieszkali na 10 pietrze to zalali prawie, ze do parteru :/ Nas najbardziej bo 9 pietro, ale jeszcze w okolicach 6 bylo jeszcze widac podobno pecherze wodne na tapetach. Oczywiscie akcja strazy pozarnej (po drabinie strazackiej na 10 pietro + wybili im okno i tak weszli by wylaczyc wode i pralke. Sasiedzi to spoko, nie zrobili tego celowo i przepraszali, ale ich pracownicy PZU chodzili potem po mieszkaniach i spisywali straty. Porazka. Zero kultury, bagatelizowanie zniszczen, dlugie czekanie na kase. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Przyczajenie
|
Kiedy ja się przeprowadzałam do nowego domu też miałam ten problem: gdzie go ubezpieczyć? No i kiedy wreszcie zakończyłam przeprowadzkę udało mi się siąść i posprawdzać różne oferty. Spodobało mi Uniqa (no i dopiero wtedy odkryłam, ze można było ubezpieczyć budowe domu (a dwa razy mieliśmy tam włamanie...), a zwłaszcza to że można sie ubezpieczyć przez internet.
Ubezpieczyłam wszystko (nawet oczko w ogrodzie...) |
|
|
|
|
#30 |
|
Przyczajenie
|
hej co do ubezpieczenia jakiegokolwiek warto podpytac sie agenta czy kogos znajomego jak jest z wypłata odszkodowania.. a i np jezeli likwidujemy szkode przez jakas agencje gdzie sa takie agencje to nie trzeba sie dziwic ze wyplacaja malo bo agencja posredniczaca miedzy Toba a firma ubezpieczeniowa pobiera maxymalnie duze prowizje a na dodatek walcza jak chca o to...
warto rowniez przeczytac OWU gdzie znajdziemy wylaczenia sumy ubezpieczenia. Nie wiem czy mozna wymieniac tu firmy ale sa stare dobre firmy oferujace naprawde dobre i korzystne warunki co do np. mieszkanie +OC AC NW Fakt sa takie oferty ze np za ubezpieczone mieszkanie w danej firmie mamy 10 % w ac i np 5 w OC warunkiem jest by skladka nie byla mniejsza niz 100zl dlatego jesli ubezpieczamy w ten sposob warto ubezpieczyc juz na wieksza sume dom zaplacic te 200 czy 350 zł i miec swiety spokój... pozniej sie pluje w twarz dlaczego nie ubezpieczylem domu/mieszkania jak macie pytania służe pomocą
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:13.

). No ale nie wiem jaką bym płaciła składkę, bo jeszcze się nie dowiadywałam... 

Co do PZU to myślę, że można im zaufać. W końcu działają na polskim rynku już tyle lat...

lepiej nie ryzykować...

a czy pakiet obejmuje pośmiertne zbawienie?