|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Uzależnienie od tabletek antykoncepcyjnych?
Cześć
![]() Tabletki to wielka wygoda, sama decyduję, kiedy i jak długo będę krwawić i nigdy nie jest to bolesne. Przyzwyczaiłam się już do tej tableteczki co wieczór - daje mi ogromny komfort. Nie wyobrażam już sobie bez nich życia. Obawiam się, że skoro teraz jest mi tak trudno, to w przyszłości (kiedy na stałe zamieszkam z partnerem i przez kilka-kilkanaście lat będę potrzebowała zabezpieczenia przed ciążą) w ogóle już nie dam sobie rady. Czy też macie/ miałyście taki problem? Czy doświadczyłyście skutków ubocznych po braniu tabletek hormonalnych przez wiele lat? Miałam problemy zdrowotne, które mogły się częściowo wiązać z tabletkami, ale nie były aż tak poważne, żebym poważnie się nad tym zastanowiła... Czy przerwanie brania tabletek i powrót do nich po np 2 miesiącach miał dla Was jakieś nieprzyjemne skutki uboczne? Rozlegulowanie cyklu, wahania nastroju, dolegliwości bólowe? Jak sobie poradzić z tęsknotą za tabsami i uczuciem utraty kontroli? ![]() Edytowane przez psychodramma Czas edycji: 2009-04-25 o 12:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Uzależnienie od tabletek antykoncepcyjnych?
Cytat:
Po drugie, jezeli juz trzeba robic przerwe (np. jakis zabieg, badania hormonalne), to musi ona trwac MINIMUM 3 miesiace, bo tyle trwa powrot do naturalnego cyklu. Po trzecie, bylam zmuszona odstawic tabletki na pol roku, poniewaz musialam robic badania hormonalne, ktorych wynika moga byc falszowane przez tabletki: NIE POLECAM, bolesne okresy, bardzo nieregularne (zwlaszcza jesli przed tabletkami takie mialas, bo jesli mialas dosc regularne, to po 3-4 miesiacach nie brania wszystko powinno wrocic do normy), tkliwosc piersi, i ciagle zastanawianie sie czy dzisiaj przypadkiem nie dostane okresu... Ogolnie nie mozesz sie uzaleznic od tabletek, raczej jestes wygodna i uzaleznilas sie od komfortu jaki Ci daja - nie widze w tym nic dziwnego. Jeszcze odnosnie przerw: W stanach jakas ginekolog robila badania, okazuje sie ze nawet nie trzeba robic 7dniowych przerw, i sa one po to aby kobiety mialy komfort psychiczny posiadania miesiaczki. Ta pani doktor sama nie robila 7 dniowych przerw od paru lat.
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Nie mozna uzależnic sie od tabletek ...Ty uzaleznilas sie od wygody jaką one dają.I przyznam szczerze,ze cięzko jest odstawic,a przynajmniej mi bylo.Mialam komplikacje i zastanawialam sie bardzo długo nad tym czy odstawic,ale problem rozwiazał sie sam,od kiedy jestem sama.
Jedyne co mnie smuci to fakt ,ze napewno wroce znow do tabletek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja się zastanawiałam nad tą przerwą, bo 2 na 3 ginekologów mówiło mi, że trzeba ją zrobić po roku...ale szczerze? Sama uznałam, że to bujda i nie zrobiłam tej przerwy i nie zamierzam dopóki chcę być zabezpieczona. Nie rozumiem sensu rozregulowywania sobie cyklu ułożonego przez tabletki na 3 miesiące "bo tak trzeba" - dla mnie to bujda i może tylko zaszkodzić
![]() Co do Twojego przyzwyczajenia, bo uzależnienie to nie jest, to wcale Ci się nie dziwię. Tabletki dają ogromny komfort psychiczny i ja osobiście nie wyobrażam sobie teraz jakbym miała się zabezpieczać wyłącznie gumkami - wygodnie mi tak jak jest teraz, a też seksu nie uprawiam dzień w dzień, mogłabym stosować inną metodę ![]() Ale z przerwy 7dniowej nie chciałabym rezygnować, muszę mieć ten okres - to mnie upewnia, że wszystko jest nadal ok...no i że nie jestem w ciąży ![]()
![]() |
#6 |
ćwir ćwir
|
Ja ostatnio zrobiłam sobie przerwę i to była tragedia. Już pomijam okres, dłuuugi, bolesny. Bardziej dobiły mnie wypryski na twarzy( dodam, że cerę mam bezproblemową, trądziku nie zaliczyłam nawet mająć -naście lat) a tu wyprysk na wyprysku
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja ogólnie tabsy biorę od ok 6 lat i ostatnio jak robiłam przerwę prawie półroczną po ok. 3 latach ciągłego brania to nie odczułam żadnej zmiany z tym związanej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
biore tabletki juz bite 6 lat, raz zrobilam przerwe 2-3 miesieczna (juz nie pamietam ile) i poza tkliwoscia piersi nie mialam zadnych komlikacji. moim zdaniem ta przerwa 7 dniowa wystarczy. W koncu to 3 miesiace w roku ;]
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Brałam tabletki jakiś czas temu...przez 6 lat...po jakimś roku w tv usłyszałam że trzeba robić przerwy...zapytałam mojego lekarza i stwierdził że współczesne tabletki mają tak dobrany skład (male ilości hormonów w stosunku do "starych" tabletek) że nie trzeba robić przerw...więc przez całe 6 lat nie miałam żadnej przerwy. Kiedy ostatecznie zrezygnowałam z tabletek moje cykle bardzo szybko wróciły do normy.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
przerw nie trzeba robić , a co do 7 dniowego odstawienia tabletek to jest to wskazane pomimo że nie jajeczkujesz to organizm przygotowuje się do przyjęcia ewentualnego jajeczka stąd krwawienie podczas 7 dniowej przerwy, powinno się robić te przerwy aby pozbyć się tej nagromadzonej krwi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakiej nagromadzonej krwi??? Żadna krew się w macicy nie gromadzi. To nie jest wiadro. Krwawienie następuje z powodu spadku poziomu progesteronu, co jest sygnałem dla ciała, że nie ma ciąży. Krew pochodzi ze złuszczającej się macicy, a macica nie złuszczałaby się, gdyby progesteron nie spadał. ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
Od tego zależało moje zdrowie i życie. Cytat:
Owszem: zmiany w piersiach, całoroczny katar o podłożu hormonalnym; po odstawieniu nawracające torbiele jajników, bardzo złe samopoczucie, wahania nastroju itp.; |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Mój gin mi powiedział, że tabletki, które mi przepisał mają niską dawkę hormonów i mogę sobie je brać spokojnie do końca życia bez ani jednej przerwy ;> (no oczywiście te 7-dniowe robię, chodzi o dłuższe odstawienie).
I ja mu wierzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Całoroczny katar?! TO jest zaskoczenie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.