|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Piosenki, wiersze, blogi itp. o lekkim zabarwieniu feministycznym - szukam :)
Hej dziewczyny i nieliczni faceci
!Mam do Was ogromną prośbę związaną z moim jakby zainteresowaniem. Otóż bardzo lubię różne utwory, czy to piosenki czy wiersze, a także blogi, artykuły, cytaty i wszystko inne co ma zabarwienie lekko feministyczne. Rozwijając chodzi mi o takie materiały, które ukazują kobiety jako niezależne, które potrafią poradzić sobie w życiu bez mężczyzn, którzy często nie traktują nas kobiet tak jak się należy (co prawda jest to temat na zupełnie inną dyskusję, dlatego pomijam), spełniające się kobiety sukcesu, singielki itepe. Przemierzam Internet wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu takich materiałów i czasem udaje mi się coś ciekawego wyłapać. I właśnie dlatego zwracam się do Was z małą prośbą - jeśli posiadacie tego typu materiały, tytuły piosenek, wiersze, adresy blogów itp., to prosiłabym, żebyście się ze mną podzieliły. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc ![]() A oto "próbka" tego, czego mniej więcej szukam: Portret kobiecy - Wisława Szymborska Musi być do wyboru. Zmieniać się, żeby tylko nic się nie zmieniło. To łatwe, niemożliwe, trudne, warte próby. Oczy ma, jeśli trzeba, raz modre, raz szare, czarne, wesołe, bez powodu pełne łez. Śpi z nim jak pierwsza z brzegu, jedyna na świecie. Urodzi mu czworo dzieci, żadnych dzieci, jedno. Naiwna, ale najlepiej doradzi. Słaba, ale udźwignie. Nie ma głowy na karku, to będzie ją miała. Czyta Jaspersa i pisma kobiece. Nie wie, po co ta śrubka i zbuduje most. Młoda, jak zwykle młoda, ciągle jeszcze młoda. Trzyma w rękach wróbelka ze złamanym skrzydłem, własne pieniądze na podróż daleką i długą, tasak do mięsa, kompres i kieliszek czystej. Dokąd tak biegnie, czy nie jest zmęczona. Ależ nie, tylko trochę, bardzo, nic nie szkodzi. Albo go kocha, albo się uparła. Na dobre, na niedobre i na litość boską. Lilu "Kobiety" "kobiety, dobrze to wiesz każda z nas ma w sobie trochę szaleństwa kobiety, chcecie nas mieć ale nie trzeba nam facetów do szczęścia" Beyonce "Single ladies" Ne-Yo "Miss Independent" itepe Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. W razie czegoś, proszę pytać
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Piosenki, wiersze, blogi itp. o lekkim zabarwieniu feministycznym - szukam :)
poszukaj czegoś w tekstach Marysi Peszek. a nóż widelec coś sie znajdzie
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Piosenki, wiersze, blogi itp. o lekkim zabarwieniu feministycznym - szukam :)
moze "facet to swinia" big cyc?
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Niestety, u Marii Peszek nie znalazłam nic, co by mnie zainteresowało w tym temacie, aczkolwiek "Kobiety pistolety" tak poza tematem mi się spodobały :P
A co do "Facet to świnia" - to już kultowy tekst na ten temat, ale dzięki za przypomnienie
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Może poszukaj tekstów Szczuki?
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Feminoteka.pl
"Własny pokój", "Trzy gwinee", Virginia Woolf. |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Może K. Cerekwicka - "Na kolana"
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za podrzucenie pomysłu, już szukam
![]() Dziękuję, chętnie zaglądnę i przeczytam, fanko Woolf
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem czy sie nada, ale wklejam
![]() Z chłopakami trzeba krótko! Z chłopakami trzeba krótko, Kontrolować trzeba drani, Dziś z kolegą jutro z wódką, I co dziennie inna pani. Trzeba z kijem biec za bractwem, I nie wierzyć w piękne oczy, Dla każdego jest bogactwem, Płacz dziewczyny,płacz po nocy. Lecz nie martwcie się dziewczyny, Dostaniemy ich w swe ręce, I udowodnimy im, Że to my znaczymy więcej! Zapłacimy za zmartwienia, I za każde z lodu serce, Lecz na razie siły nie mam , Więc się boję pisać więcej... niestety nie wiem kto jest autorem
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Pamietam piosenkę "babę zesłał Bóg,raz mu wyszedł taki cud....."Wyleciało mi z głowy nazwisko wykonawczyni.Koleżanki z forum napewno pamiętają i podpowiedzą.
|
|
#11 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Babę Zesłał Bóg - Renata Przemyk : )
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
O właśnie.Dziękuję za przypomnienie.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.

!

wystarczy Marzena