![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
matura z wosu 2010
cześć
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: matura z wosu 2010
oglądać wiadomości, chodzić na fakultety, czytać politykę, wprost i inne tego typu. Porozwiązywać przykładowe testy, zobaczyć jakie były tematu wypracowan w ubiegłych latach. Ja wademecum nie miałam tylko ksiązki podst i rozsz z nowej ery, no ale ja zawsze się interesowałam polityką itd.
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
no właśnie musze się na te fakultety zapisać ale nie wiadomo jeszcze kiedy wystartują
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
DOMator
|
Dużo czytać, oglądać, uczyć się spoglądać krytycznie i z dystansu na bieżące wydarzenia, szukać ich przyczyn, skutków. To pomaga w pisaniu rozprawek na maturze.
Do tego zainteresować się tym kto gdzie rządzi, wkuwać na bieżąco nazwiska, zapamiętywać twarze znanych polityków od roku 1945 do dzisiaj, bo czasem sa pytania o osobę na zdjęciu i o to z czym się kojarzy. Warto się wybrać z klasą na wycieczkę do sejmu. To dużo daje. Napewno przeczytać dokładnie konstytucję RP. Do tego podręczniki, fakultety. Gazet nie musisz kupować, możesz śledzić strony takie jak gazeta.pl dziennik.pl, tvn24.pl, Polityka, Wprost i Newsweek tez mają swoje strony. Warto to czasem skonfrontować z Naszym Dziennikiem czy inną bardziej radykalną w poglądach prasą. Miałąm do wosu fajną książkę w ciemnozielonej okładce. Zaraz poszukam, może jeszcz ją wydają. Na necie widzę, że z pierwotnego repetytorium powstał program nauczania wosu i ksiazka do matury. W każdym razie autorami tej ksiazki byli K. Jurek i A. Łynka., którzy jak widzę mają obecnie na koncie mnóstwo ksiazek. Warto też przejrzeć Leksykon Politologii, gdzie dokłądnie są opisane terminy, definicje i politycy. albo Leksykon Stosunków Międzynarodowych, gdzie hasłowo omówione są wydarzenia, fakty, pojęcia z zakresu MSP. Obie książki przydały mi sie również na studiach.
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
wszystko to co napisały wizażanki wyżej + oglądać szymon majewski show (obśmiewają polityków) ;P
dzięki temu nabrałam do wszystkiego dystansu w zeszłym roku jak zdawałam wos rozszerzony ;p nie to, żebym nie szanowała wszystkich, ale dystans do polityki i polityków się przydaje. o! i jeszcze poczytaj sobie bloga Palikota. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Szczerze, to na początku września rok temu miałam podobną sytuację. Zachciało mi się prawa, a wosem się nie interesowałam za bardzo. Kupiłam 4 repetytoria od kogoś, zapłaciłam 50 zł okazyjnie, a zajrzałam do 1(OPERONU) i to miesiąc przed maturą. Tak to chodziłam na fakultety, czasem wiadomości obejrzałam, sor kazał nam robić opis najważniejszego wydarzenia miesiąca(każdy siedział 30 lub 31 w nocy i grzebał w necie, ja tak samo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Korzystałam z vedemecum Operonu i rozwiązywałam testy. Nie chodziłam na żadne kursy chociaż poziom nauczania w mojej szkole z wosu był żenujący. Trzeba się mniej więcej orientować co piszczy w polityce. Na tegorocznej maturze było pytanie o państwa które nie należą do Nato i UE i pokazana była mapka Europy, na której trzeba było te państwa zaznaczyć. Wiem, że wiele osób poległo na tym zadaniu, bo np pomylili Norwegię z Finlandią itd. Także mapka Europy obowiązkowo, przyda się także znajomość województw w Polsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
a ja bym wam radziła powtórzyć historię po II wojnie światowej, tworzenie się różnych organizacji politycznych, ich państwa członkowskie. Bodajże 2 lata temu koleżanka mi mówiła,że do tej matury bardziej przydały jej się ostatnie lekcje historii niż wosu. no i nazwiska różnych polityków, gdzieś w arkuszach chyba widziałam,że było zadanie uszeregować premierów polski od któregoś tam roku do któregoś (nazwiska były podane), ale nie wiem, czy to był arkusz matury z poprzednich lat czy ćwiczeniowy.
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
podpisuje sie po wszystkim powyzej,a od siebie dodam:
* wykuc na pamiec proces legislacyjny [ustawodawczy], gdyz ponoc zawsze jest ![]() Rowniez zdaje w tym roku rozsz. wos i postaram sie zaczac pozadna nauke od pazdziernika ;p
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
dodam jeszcze: oglądać programy publicystyczne i nie zaszkodzą też takie, w których poruszana jest problematyka społeczna. żeby zdobyć biegłość w czytaniu ze zrozumieniem, polecam artykuły, felietony o podobnej tematycew czasopismach typu Wprost, Polityka itd. warto zajrzec do podrecznika do historii i przejrzeć historie powojenną Polski i świata, z uwzględnieniem zdjęć upamiętniających ważne wydarzenia oraz twarzy ważnych postaci
![]() Pozdrawiam wosistki, nie taki diabeł straszny. Pisała to tegoroczna maturzystka ![]()
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
ja zdaje na rozsz. Mam teraz niebywałą trudnosć bo 2 podręczniki z wosu muszę sama przerobić (profesorka nic nie robi na lekcjach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
dziękuje wam wszystkim
![]() ale widzę, że mam dużo do roboty... no ale nie ma co się łamać kilka miesięcy mam;p biorę się też od paźdzernika tak super porządnie ![]() chyba nawet sobie jakiś specjalny zeszyt kupie haha nie wiem skąd to się bierze ale jak mam coś ładnego i specjalnego to taka motywacja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
aa i przypomniało mi się
![]() ![]()
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Witam!
![]() Mnie również czeka matura z wosu na poziomie rozszerzonym. Wcześniej jakoś szczególnie tym przedmiotem się nie pasjonowałam, ale teraz w sumie go lubię. Jestem w klasie o profilu historia-wos, uczęszczam na fakultety, w przyszłym tygodniu nabędę repetytorium Operonu. Staram się śledzić bieżące wydarzenia, mam zamiar zacząć rozwiązywać arkusze maturalne, no i wiadomo - czytać, czytać i czytać. :P Trochę się boję momentami, czy dam radę... To prawda, że ten wos na maturze jest taki trudny? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez aanik Czas edycji: 2010-08-01 o 13:28 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
a mi zostaly kilka dni do zlozenia deklaracji. waham sie nad wosem ale w podstawie ale czytalam ze byl bardzo trudny... nie chce sie przejechac..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Podstawa nie jest trudna
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
a no własnie... ja dopiero dzis sie zdecydowałam an wos podstawe tak na 100% . Myslałam o biologii( bo jest o dla mnei łatwiejsza) ale mi sie nie przyda... wiec wos. Boje sie bardzo. Co prawda uczyłam sie nawet troche go, nie olewalam zupełnie.Ale gorzej u mnie z wiedza praktyczna, nie interesuje sie polityką zbytnio. Jak myslicie w repetytorium sa takei zagadnienia bardziej praktyczne? obejmuje 100% materiału , tego ktory moze pojawic sie an maturze? jakie polecacie?
prosze o odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Tak jak wcześniej już ktoś napisał najbardziej polecam vademecum z OPERONU, dlaczego?
Zawiera nięzbędną wiedzę z sensownymi obrazkami i dzięki ciekawym schematom czy diagramom szybciej się uczyłam- może dlatego ,że jestem wzrokowcem :P W tych najnowszych wersjach- patrz rok wydania 2009 - czyli zeszłoroczne vademecum zawiera przykładowy test maturalny wraz z wytłumaczeniem części pisemnej ,a także na co mamy zwrócić uwagę, jeżeli czytamy ze zrozumieniem. Na Waszym miejscu dziewczyny nie kupywałabym najdroższego- patrz najnowsze wydania vademecum- na rok 2010, gdyż w rzeczywistości wiedza jest ta sama. Jedynie zmieniają okładkę i dodają coś nowego na końcu, ale nie jest to regułą. ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
JA mam dylemat pomiędzy podstawą a rozszerzeniem.
JA bardzo lubie WOS,oglądam na bieżąco programy publicystyczne,wiadomości .Obecnie ucze sie z Vademecum OPERONU. Tylko obawiam się troche wypracowania. ALe widze,że dziewczyny które tak średnio lubią ten przedmiot decydują się na rozrz.,więc może i ja sie skusze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
nkhnkh
Edytowane przez evk Czas edycji: 2010-02-05 o 00:06 Powód: mnk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Mi w szkole powtarzają jeśli nie jesteś pewien - zdawaj podstawe. lepiej zdać lepiej podstawe, niz gorzej rozszerzenie (lub ledwo rozszerzenie), zdaje wiec podstawe i ucze sie bardzo
![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
tak poza tematem
nie wydaje sie wam ze moze być na majowej 2010 maturze zagadnienie dotyczące katastrowy pod Smoleńskiem?
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
raczej nie, wydaje mi sie ze matury ukladane sa duzo wczesniej
![]()
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Na pewno nie, bo są układane dużo wcześniej.. natomiast może być np. pytanie o imie i nazwisko Rzecznika Praw Obywatelskich i w takiej sytuacji raczej bedzie uznawana odpowiedz że niestety nieżyjący już Janusz Kochanowski.
Jezeli beda pytania dotyczące porządku politycznego przed katastrofą to zapewne do matury dołączą załącznik o tym że matura obejmuje akty prawne, wydarzenia itd. do 31 grudnia 2009 roku. Znacie moze jakieś wiarygodne strony z wydarzeniami z roku 2009 który obowiązuje nas na maturze.?
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
w tamtym roki jak i poprzednie to wiekoszosc maturzystow wybralo wos na mature. ja wzielam chemie i nie zaluje choc smigam od paru miesiecy na korki do platu ale lubie chemie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Jestem ciekawa, gdzie 'wosowianie' wybieraja sie na studia? stricte humanistyczne czy niekonicznie
![]() .. mam wrazenie, ze zaskocza nas w tym roku i dadza jakies aktualne wydarzenia [oczywiscie do wrzesnia 2009 wlacznie], moi znajomi chucza,ze moze byc sporo o traktacie lizbonskich i konfliktach po II Wojnie Swiatowej ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Ja zdawałam wos na maturze rozszerzony a wybrałam się na administrację (czyli kierunek typowo humanistyczny) ale to nie powiedziane że wszyscy tak robią.
Co do przygotowań, sama dużo interesuję się polityką, sprawami bieżącymi więc nie musiałam sie do tego zmuszać. W szkole miałam 1h tygodniowo wosu więc nie dużo plus fakultet. Uczyłam się z podrecznika z Operonu i vademecum z tego samego wydawnictwa. Jest pomocne o tyle, że jest podsumowaniem całego materiału z liceum i to w dość przystępnej, czytelnej formie.
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
O prosze, administracja to ponoc przyszlosciowy kierunek, takze zycze powodzenia w dalszym studiowaniu
![]() mam podobnie. kreci mnie baaaaardzo polityka, sprawy biezace etc, ale niektore zagadnienia z wosu, gdzie jest typowa pamieciowa [np. w module panstwo] to ciezko idzie mi to sobie wpoic ![]() Duzo sposrod was sklada papiery/ wybiera sie na politologie, socjologie czy stosunki miedzynarodowe? Zastanawiam sie nad tymi kierunkami, ale z drugiej strony - uczelnie rocznie wypuszczaja tylu socjologow czy politologow,a prace malo kto znajduje [w swoim zawodzie] ![]() Odnosnie materialow do nauki - rowniez korzystam z vademecum i podrecznika operonu, przyjemnie sie uczy,ale dodatkowo polecam tez strony internetowe rzadu, parlamentu, roznych izb i czytanie gezet typowo wos'owskich [newsweek, polityka, wprost, przekroj] i ich internetowych wydan ![]() Owocnej nauki, przeciez to juz tak niedlugo ;o
![]() Edytowane przez bielaczka Czas edycji: 2010-04-13 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() ale stres jest.. też myśle o administracji albo socjologi.. urzędnicy zawsze sie przydadzą ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:17.