matura z wosu 2010 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-06, 19:34   #1
candy1991
Raczkowanie

matura z wosu 2010

cześć w tym roku pisze maturę, bardzo zależy mi na tym, żeby dobrze wypaść na rozszerzonym poziomie matury z wosu bo jej wynik ma duże znaczenie dla moich studiów. Problemem jest to, że do tej pory raczej o wosie nie myślałam, nie interesowałam sie polityką itp, dodatkowo w szkole mam tylko 1h tygodniowo tego przedmiotu. Dlatego chciałam spytać o jakieś rady, co czytać, czego słuchać by dobrze się przygotować. Może znacie jakies naprawde dobre vademecum z wosu albo jakieś podręczniki które warto kupić. Siostra mówiła mi, że warto zacząc kupować Gazetę Wyborczą no ale oprócz tego to nie wiem Liczę na jakieś wskazówki
candy1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-06, 19:51   #2
beaucoup
Zadomowienie

Dot.: matura z wosu 2010

oglądać wiadomości, chodzić na fakultety, czytać politykę, wprost i inne tego typu. Porozwiązywać przykładowe testy, zobaczyć jakie były tematu wypracowan w ubiegłych latach. Ja wademecum nie miałam tylko ksiązki podst i rozsz z nowej ery, no ale ja zawsze się interesowałam polityką itd.
beaucoup jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-06, 20:00   #3
candy1991
Raczkowanie

no właśnie musze się na te fakultety zapisać ale nie wiadomo jeszcze kiedy wystartują
Stary 2009-09-06, 21:01   #4
Elfia4
DOMator

Dużo czytać, oglądać, uczyć się spoglądać krytycznie i z dystansu na bieżące wydarzenia, szukać ich przyczyn, skutków. To pomaga w pisaniu rozprawek na maturze.
Do tego zainteresować się tym kto gdzie rządzi, wkuwać na bieżąco nazwiska, zapamiętywać twarze znanych polityków od roku 1945 do dzisiaj, bo czasem sa pytania o osobę na zdjęciu i o to z czym się kojarzy.
Warto się wybrać z klasą na wycieczkę do sejmu. To dużo daje.
Napewno przeczytać dokładnie konstytucję RP.
Do tego podręczniki, fakultety. Gazet nie musisz kupować, możesz śledzić strony takie jak gazeta.pl dziennik.pl, tvn24.pl, Polityka, Wprost i Newsweek tez mają swoje strony. Warto to czasem skonfrontować z Naszym Dziennikiem czy inną bardziej radykalną w poglądach prasą.
Miałąm do wosu fajną książkę w ciemnozielonej okładce. Zaraz poszukam, może jeszcz ją wydają. Na necie widzę, że z pierwotnego repetytorium powstał program nauczania wosu i ksiazka do matury. W każdym razie autorami tej ksiazki byli K. Jurek i A. Łynka., którzy jak widzę mają obecnie na koncie mnóstwo ksiazek.
Warto też przejrzeć Leksykon Politologii, gdzie dokłądnie są opisane terminy, definicje i politycy. albo Leksykon Stosunków Międzynarodowych, gdzie hasłowo omówione są wydarzenia, fakty, pojęcia z zakresu MSP. Obie książki przydały mi sie również na studiach.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-06, 22:17   #5
BeRtA1111
Rozeznanie

wszystko to co napisały wizażanki wyżej + oglądać szymon majewski show (obśmiewają polityków) ;P
dzięki temu nabrałam do wszystkiego dystansu w zeszłym roku jak zdawałam wos rozszerzony ;p nie to, żebym nie szanowała wszystkich, ale dystans do polityki i polityków się przydaje.
o! i jeszcze poczytaj sobie bloga Palikota.

KLIQ ---->http://kolekcja-kamieni.blogspot.com/

Wizaż wciąga!
BeRtA1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-06, 23:14   #6
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Szczerze, to na początku września rok temu miałam podobną sytuację. Zachciało mi się prawa, a wosem się nie interesowałam za bardzo. Kupiłam 4 repetytoria od kogoś, zapłaciłam 50 zł okazyjnie, a zajrzałam do 1(OPERONU) i to miesiąc przed maturą. Tak to chodziłam na fakultety, czasem wiadomości obejrzałam, sor kazał nam robić opis najważniejszego wydarzenia miesiąca(każdy siedział 30 lub 31 w nocy i grzebał w necie, ja tak samo). Książkę mieliśmy nowa era, taką niebieską. Ogólnie uczyłam się do klasówek i przed próbnymi, potem jeszcze miesiąc przed matura. Gazet nie czytałam(choć oczywiście, nie bierz ze mnie przykładu). Ale powiem Ci, strach ma wielkie oczy. Maturę mam na 80%rozsz., od października zaczynam studia
ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 05:51   #7
Dosiak
BAN stały

Korzystałam z vedemecum Operonu i rozwiązywałam testy. Nie chodziłam na żadne kursy chociaż poziom nauczania w mojej szkole z wosu był żenujący. Trzeba się mniej więcej orientować co piszczy w polityce. Na tegorocznej maturze było pytanie o państwa które nie należą do Nato i UE i pokazana była mapka Europy, na której trzeba było te państwa zaznaczyć. Wiem, że wiele osób poległo na tym zadaniu, bo np pomylili Norwegię z Finlandią itd. Także mapka Europy obowiązkowo, przyda się także znajomość województw w Polsce.
Dosiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-07, 11:07   #8
adorably
Rozeznanie

a ja bym wam radziła powtórzyć historię po II wojnie światowej, tworzenie się różnych organizacji politycznych, ich państwa członkowskie. Bodajże 2 lata temu koleżanka mi mówiła,że do tej matury bardziej przydały jej się ostatnie lekcje historii niż wosu. no i nazwiska różnych polityków, gdzieś w arkuszach chyba widziałam,że było zadanie uszeregować premierów polski od któregoś tam roku do któregoś (nazwiska były podane), ale nie wiem, czy to był arkusz matury z poprzednich lat czy ćwiczeniowy.

adorably jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 11:12   #9
bielaczka
Rozeznanie

GG do bielaczka

podpisuje sie po wszystkim powyzej,a od siebie dodam:
* wykuc na pamiec proces legislacyjny [ustawodawczy], gdyz ponoc zawsze jest
Rowniez zdaje w tym roku rozsz. wos i postaram sie zaczac pozadna nauke od pazdziernika ;p

bielaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 11:41   #10
ladylajla
Zakorzenienie

dodam jeszcze: oglądać programy publicystyczne i nie zaszkodzą też takie, w których poruszana jest problematyka społeczna. żeby zdobyć biegłość w czytaniu ze zrozumieniem, polecam artykuły, felietony o podobnej tematycew czasopismach typu Wprost, Polityka itd. warto zajrzec do podrecznika do historii i przejrzeć historie powojenną Polski i świata, z uwzględnieniem zdjęć upamiętniających ważne wydarzenia oraz twarzy ważnych postaci
Pozdrawiam wosistki, nie taki diabeł straszny.
Pisała to tegoroczna maturzystka
Stary 2009-09-07, 12:27   #11
201804100943
Konto usunięte

ja zdaje na rozsz. Mam teraz niebywałą trudnosć bo 2 podręczniki z wosu muszę sama przerobić (profesorka nic nie robi na lekcjach ), dużo czytam o polityce, ale jak zobaczyłam arkusz z zeszłego roku to ciarki mnie przeszły. Załamie się chyba
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-07, 14:05   #12
candy1991
Raczkowanie

dziękuje wam wszystkim
ale widzę, że mam dużo do roboty... no ale nie ma co się łamać kilka miesięcy mam;p biorę się też od paźdzernika tak super porządnie
chyba nawet sobie jakiś specjalny zeszyt kupie haha nie wiem skąd to się bierze ale jak mam coś ładnego i specjalnego to taka motywacja taki np specjalny zeszyt do wosu;p
Stary 2009-09-09, 14:30   #13
adorably
Rozeznanie

aa i przypomniało mi się dużo czytaj o polityce na całym świecie i o konfliktach zbrojnych

adorably jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-18, 21:28   #14
Tess91
Przyczajenie

Witam!
Mnie również czeka matura z wosu na poziomie rozszerzonym. Wcześniej jakoś szczególnie tym przedmiotem się nie pasjonowałam, ale teraz w sumie go lubię.
Jestem w klasie o profilu historia-wos, uczęszczam na fakultety, w przyszłym tygodniu nabędę repetytorium Operonu. Staram się śledzić bieżące wydarzenia, mam zamiar zacząć rozwiązywać arkusze maturalne, no i wiadomo - czytać, czytać i czytać. :P
Trochę się boję momentami, czy dam radę...
To prawda, że ten wos na maturze jest taki trudny?
Tess91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-18, 23:30   #15
aanik
Raczkowanie

.

Edytowane przez aanik
Czas edycji: 2010-08-01 o 13:28
aanik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-24, 16:29   #16
Cappuccino
Zakorzenienie

a mi zostaly kilka dni do zlozenia deklaracji. waham sie nad wosem ale w podstawie ale czytalam ze byl bardzo trudny... nie chce sie przejechac.. moze ktos zdawal w ubieglych latach podstawe jesli tak jakie wrazenia , pytania?
Cappuccino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 16:44   #17
marioolkaaaa
Raczkowanie

Podstawa nie jest trudna Po prostu trzeba byc na biezaco z nazwiskami politykow, osobowosci itp, ale jezeli przeczytasz vademecum z wosu, porozwiazujesz regularnie testy to napewno zdasz. Zreszta na wosie trzeba czytac ze zrozumieniem, a ostatnie zadanie to praca pisemna, az na 10 punktow ( warto pamietac, ze kazdy punkt z wosu to 1 %). Jezeli ktoras z Was bylaby chetna to moge Wam odsprzedac moje materialy z wosu- cena 10 zł. Zawieraja testy abc, zeskanowane vademecum (nie z operona), zdj politykow itp. Wiecej wiadomosci na priva. Moge wyslac nr aukcji np z allegro, jezeli ktos balby sie odkupic ode mnie tak wirtualnie. Szczerze polecam osobom ktore chca zdawac podstawe.

30.12.2007 Wpólne kroczenie przez świat
21.08.2009 Po "słowie"
04.06.2010 Po "czynie"

Studentka administracji
marioolkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-31, 17:55   #18
brzydkie
Rozeznanie

a no własnie... ja dopiero dzis sie zdecydowałam an wos podstawe tak na 100% . Myslałam o biologii( bo jest o dla mnei łatwiejsza) ale mi sie nie przyda... wiec wos. Boje sie bardzo. Co prawda uczyłam sie nawet troche go, nie olewalam zupełnie.Ale gorzej u mnie z wiedza praktyczna, nie interesuje sie polityką zbytnio. Jak myslicie w repetytorium sa takei zagadnienia bardziej praktyczne? obejmuje 100% materiału , tego ktory moze pojawic sie an maturze? jakie polecacie?
prosze o odpowiedzi
brzydkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 13:11   #19
marioolkaaaa
Raczkowanie

Tak jak wcześniej już ktoś napisał najbardziej polecam vademecum z OPERONU, dlaczego?
Zawiera nięzbędną wiedzę z sensownymi obrazkami i dzięki ciekawym schematom czy diagramom szybciej się uczyłam- może dlatego ,że jestem wzrokowcem :P W tych najnowszych wersjach- patrz rok wydania 2009 - czyli zeszłoroczne vademecum zawiera przykładowy test maturalny wraz z wytłumaczeniem części pisemnej ,a także na co mamy zwrócić uwagę, jeżeli czytamy ze zrozumieniem. Na Waszym miejscu dziewczyny nie kupywałabym najdroższego- patrz najnowsze wydania vademecum- na rok 2010, gdyż w rzeczywistości wiedza jest ta sama. Jedynie zmieniają okładkę i dodają coś nowego na końcu, ale nie jest to regułą.

30.12.2007 Wpólne kroczenie przez świat
21.08.2009 Po "słowie"
04.06.2010 Po "czynie"

Studentka administracji
marioolkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-08, 22:14   #20
estrella18
Raczkowanie

JA mam dylemat pomiędzy podstawą a rozszerzeniem.
JA bardzo lubie WOS,oglądam na bieżąco programy publicystyczne,wiadomości .Obecnie ucze sie z Vademecum OPERONU.
Tylko obawiam się troche wypracowania.
ALe widze,że dziewczyny które tak średnio lubią ten przedmiot decydują się na rozrz.,więc może i ja sie skusze
estrella18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 14:09   #21
evk
Przyczajenie

nkhnkh

Edytowane przez evk
Czas edycji: 2010-02-05 o 00:06 Powód: mnk
evk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 14:31   #22
dodoxD
Raczkowanie

Mi w szkole powtarzają jeśli nie jesteś pewien - zdawaj podstawe. lepiej zdać lepiej podstawe, niz gorzej rozszerzenie (lub ledwo rozszerzenie), zdaje wiec podstawe i ucze sie bardzo o!
dodoxD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 14:08   #23
fergAlex
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do fergAlex

tak poza tematem
nie wydaje sie wam ze moze być na majowej 2010 maturze zagadnienie dotyczące katastrowy pod Smoleńskiem?
Stary 2010-04-12, 14:22   #24
Caramella
Wtajemniczenie

raczej nie, wydaje mi sie ze matury ukladane sa duzo wczesniej
who we wish we could be
who we want to be with

63-62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50-49-48
Caramella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 16:00   #25
Empirical
Raczkowanie

Na pewno nie, bo są układane dużo wcześniej.. natomiast może być np. pytanie o imie i nazwisko Rzecznika Praw Obywatelskich i w takiej sytuacji raczej bedzie uznawana odpowiedz że niestety nieżyjący już Janusz Kochanowski.
Jezeli beda pytania dotyczące porządku politycznego przed katastrofą to zapewne do matury dołączą załącznik o tym że matura obejmuje akty prawne, wydarzenia itd. do 31 grudnia 2009 roku.

Znacie moze jakieś wiarygodne strony z wydarzeniami z roku 2009 który obowiązuje nas na maturze.?
Stary 2010-04-13, 11:08   #26
oOgosienkaOo
Przyczajenie

w tamtym roki jak i poprzednie to wiekoszosc maturzystow wybralo wos na mature. ja wzielam chemie i nie zaluje choc smigam od paru miesiecy na korki do platu ale lubie chemie
oOgosienkaOo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-13, 11:47   #27
bielaczka
Rozeznanie

GG do bielaczka

Jestem ciekawa, gdzie 'wosowianie' wybieraja sie na studia? stricte humanistyczne czy niekonicznie?

.. mam wrazenie, ze zaskocza nas w tym roku i dadza jakies aktualne wydarzenia [oczywiscie do wrzesnia 2009 wlacznie], moi znajomi chucza,ze moze byc sporo o traktacie lizbonskich i konfliktach po II Wojnie Swiatowej

Stary 2010-04-13, 12:11   #28
morelk@
Rozeznanie

Ja zdawałam wos na maturze rozszerzony a wybrałam się na administrację (czyli kierunek typowo humanistyczny) ale to nie powiedziane że wszyscy tak robią.
Co do przygotowań, sama dużo interesuję się polityką, sprawami bieżącymi więc nie musiałam sie do tego zmuszać. W szkole miałam 1h tygodniowo wosu więc nie dużo plus fakultet. Uczyłam się z podrecznika z Operonu i vademecum z tego samego wydawnictwa. Jest pomocne o tyle, że jest podsumowaniem całego materiału z liceum i to w dość przystępnej, czytelnej formie.

morelk@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-13, 12:29   #29
bielaczka
Rozeznanie

GG do bielaczka

O prosze, administracja to ponoc przyszlosciowy kierunek, takze zycze powodzenia w dalszym studiowaniu
mam podobnie. kreci mnie baaaaardzo polityka, sprawy biezace etc, ale niektore zagadnienia z wosu, gdzie jest typowa pamieciowa [np. w module panstwo] to ciezko idzie mi to sobie wpoic .
Duzo sposrod was sklada papiery/ wybiera sie na politologie, socjologie czy stosunki miedzynarodowe? Zastanawiam sie nad tymi kierunkami, ale z drugiej strony - uczelnie rocznie wypuszczaja tylu socjologow czy politologow,a prace malo kto znajduje [w swoim zawodzie]

Odnosnie materialow do nauki - rowniez korzystam z vademecum i podrecznika operonu, przyjemnie sie uczy,ale dodatkowo polecam tez strony internetowe rzadu, parlamentu, roznych izb i czytanie gezet typowo wos'owskich [newsweek, polityka, wprost, przekroj] i ich internetowych wydan

Owocnej nauki, przeciez to juz tak niedlugo ;o

Edytowane przez bielaczka
Czas edycji: 2010-04-13 o 12:33
Stary 2010-04-20, 19:45   #30
maadziulek91
Zadomowienie

Witam ja również zdaje wos podst za jakieś 2 tygodnie chyba hahaha. nauke rozpoczęłam jakiś miesiąc temu z vademecum z operonu. wczesniej oczywiście w szkole no i tv prasa .. dwa probne napisalam powyzej 60% wiec nie jest źle..
ale stres jest.. też myśle o administracji albo socjologi.. urzędnicy zawsze sie przydadzą

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości