|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Piernik staropolski
Witam planuje już niedługo zacząć robić na święta piernika po staropolsku i mam pytanie czy można go zrobić z miodu sztucznego czy musi byc koniecznie prawdziwy i czy ktoś z Was już robił go ze sztucznego miodu? Wyszedł tak samo smaczny ?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Piernik staropolski
ja robie zawsze pierniki ze sztucznego, ale to chyba nie taki tradycyjny staropolski przepis
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
tak mozna dac sztuczny, jest mniej smaczny ale nadal ok. I na pewno wychodzi sporo taniej.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
ja zawsze robie ze sztucznego, ale mam przepis, gdzie piernik nie musi lezec iles tam tygodni, jest dobry od razu
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
no wlasnie podrzuci ktos jakis nie za bardzo pracochlonny, a sprawdzony przepis na piernik? Ja mam w kuchni prawdziwy miod, ktory czeka na lepsze czasy, a TZ deklaruje, ze nigdy tego ciasta nie jadl.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Piernik
5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl miodu 1 szkl smietany 1/3 szkl oleju 3 szkl maki 2 lyzeczki sody 2 lyzki kakao 2 opak. przyprawy do piernika lyzeczka cynamonu lyzeczka imbiru (opcjonalnie) Miod rozpuscic i zagotowac z przyprawami. Wystudzic. Zoltka utrzec z cukrem. Dodac reszte skladnikow oraz miod. Dodac ubita piane z bialek. Piec ok 40-50 min ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- aha, to jest przepis na wieksza blaszke, jak ktos chce takie korytko podluzne to wtedy polowe skladnikow |
|
|
|
|
#9 | |
|
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
Był pyszny i wyszedł nawet mi, a jestem mistrzynią zakalca. Piekłam go w sumie tylko dlatego, że obudziłam się z ręką w nocniku przed Świętami samymi że chce piernik i na staropolski leżakujący było za późno, ale jakbym miała częstować obcokrajowca to piekłabym ten co musi stać, teraz chyba ostatni moment na niego.
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
a mozna dac zwykly proszek do pieczenia? tu moge miec problem z kupieniem sody.
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
![]() Nie jestem lotna jeżeli chodzi o ciasta i trzymam się przepisu, na logikę myślę że możesz, ale nie chciałabym źle doradzić.
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a na swieta jestesmy zaproszeni, wiec raczej ja sie bede musiala dopasowac do potraw.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Rena nie ma u Ciebie baking soda?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
moja mama też zawsze używała miodu sztucznego, ale z pewnością naturalny jest lepszy. i nawet przepis ma podobny, do tego wyżej, tylko że zaczyna od karmelizowania cukru. uwielbiam jej piernik, jest jedyny w swoim rodzaju, i chyba nigdy mi się nie przeje
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Przyjaciółka KWC
|
Nie musi byc do wrzątku, ciepła woda (według poradników wszelkich powyżej 40 stopni) powinna odwrócić krystalizację.
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
to jeszcze przepis z którego ja korzystam:
PIERNIK * ½ margaryny + ½ słoika miodu + ¾ szkl cukru + 1 przyprawa do piernika + 2 łyż kakao rozpuścić i ostudzić * 4 białka zmiksować, 4 żółtka zmiksować, wymieszać z 1 tsp pdp, 1/3 szkl mąki i roztopioną mieszaniną * na pierniczki - dodać więcej mąki i zagniatać na błyszcząco
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma proszku do pieczenia lub sody? Zna ktos przepis bez kakao? Mam uczulenie na kakao i rzadko jadam czekolade. No chyba ze to tylko do zabarwienia ciasta, prawie jak zabarwia sie bigos koncentratem pomidorowym, choc w staropolskim przepisie kolor nadaja wlasnie grzyby. co to jest tsp i pdp? Ja mam w planie zamaist powidel sliwkowych dac wloskie orzechy do masy. Uwielbiam polaczenie miod i orzechy. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyjaciółka KWC
|
tsp - tea spoon - łyżeczka (a tbsp - table spoon - łyżka)
pdp - proszek do pieczenia Nie musisz dawać kakao, wtedy piernik będzie jaśniejszy po prostu.
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
zamiast dodawać kakao można skameralizować cukier, w zależności od tego, jak mocno go "przypalimy" mamy bardzo ciemny lub średnio ciemny kolor ciasta.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:46.

Piekłam go w sumie tylko dlatego, że obudziłam się z ręką w nocniku przed Świętami samymi że chce piernik i na staropolski leżakujący było za późno, ale jakbym miała częstować obcokrajowca to piekłabym ten co musi stać, teraz chyba ostatni moment na niego.