tycie, jadłospis, anoreksja- prosze o pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-21, 19:14   #1
marja
Raczkowanie

tycie, jadłospis, anoreksja- prosze o pomoc

Wiem,ze były na pewno juz takie posty.
Krótko- i z błaganiem o pomoc. Historia- anoreksja od 2 lat, brak okresu. Waga najniższa - 37, 163 cm, brak okresu , jajniki zanik.
no i ...tyję i sie boję- wi,ecej jestem przerażona i głupia, nie wiem juz co robić- teoretycznie tak, ale zależy mi na tym,zeby sie dowiedzieć jak to było kogos innego i czy jest szansa,ze będzie normalnie. ... w tyg nie umiem jeść - tzn ok 7oo kcal. mieszkam sama i zwiekszenie kcal- to jak samobój w weekendy - jak głupia jem u Mamy, jakby osiołkowi w żłoby dano...wszystko, największa ochota- kluchy, naleśniki- wiem,ze to jest tak, bo w tyg- brak...wszyscy mówili - jedz, jedz , organizm msi nabrac sił- a on nabrał- masy( ok42), nie dziwne , bo wtedy to ok 3000 kcal na pewno jest. i potrafie iśc ok 20 km- i tez tyję...
Chce wyjść z tego obłedu, naprawdę.
I jak jeść,zeby to nie szło błyskawicą do góry( lęk straszny, terapia- jest uprzedzająć pyt)
czy to się ureguluje samo, jak sie nie bać ? czy któras z WAs tak miała i z doświadczenia skrobnie pare słów - proszę ....
dodam,ze mój metabolizm-ehh, i lata nie te,żeby był jak kiedys
stara , a głupia, wiem.Ale rodzice ,terapeuta etc- nie przeszli tego,więc dlatego proszę tu o pomoc.
bóle brzucha- non stop...opuchlizna oczu, twrazy, zmęczenia- badania ok.
marja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 20:02   #2
Simplyme5
Przyczajenie

Dot.: tycie, jadłospis, anoreksja- prosze o pomoc

Witam Cię seredecznie. Doskonale Cie rozumiem - ba, przechodziłam i nadal w sumie przechodzę przez to samo...Praktycznie rzecz biorąc, wychodzę z anoreksji (najniższa waga, przy wzroście 166cm to ok. 46kg). Obecnie mam już "normalne" BMI (ponad 18,7, czasem do 19). Chodzę na terapię, a dodatkowo też do dietetyczki. Przez 4 miesiące od kaloryczności 200-400 na dzień, doszłam do prawie 900, baaardzo powoli i stopniowo (i nawet wolniej,niż zalecała mi to dietetyczka) - i tak,wiem, to nie jest jeszcze zdrowa, pelnowartosciowa dieta, ale już jej początki na pewno. Wyniki mam super, okres już powrócił. Zawartość tłuszczu w organizmie obecnie wynosi ponad 12,5%. Ale...nadal panicznie boję się wszelkich tłustych pokarmów, oleju, nawet zółtek jaj, cukru, słodyczy, itp. Mam na nie ochotę, owszem,ale nie mogę się przemóc. Liczę te nieszczęsne kalorie, ćwiczę, obmyślam jadłospisy na dni następne (tzn modyfikuję nieco te od dietetyczki) i co tydzień podczas ważenia u niej, czekam z drżeniem serca na wynik - czy przytyłam czy nie (a raczej czy przybrałam na wadze - tak każą mi to określać). Od tych 4 miesięcy jest tak,że najczęściej waga podnosi się o praktycznie minimalną ilość - od 100 do 400g na tydzień. Od stycznia moja waga wzrosła o niecałe 2,5 kg, czyli bardzo mało. Tylko ja nadal boję się tego tycia, boję się jesć normalnie, nie umiem się tym cieszyć czy chociażby przejść nad tym do porządku dziennego. Nie i już. Najgorsze jest to,że poza terapią nie ma żadnego wsparcia. Rodzice nawet o tym nie wiedzą, a koleżanki - coż,dla nich to moja fanaberia i glupota. Jedyne,co mogę Ci poradzić, to chyba tylko to,żebyś zawierzyła jakiejś kompetentnej osobie, która ułożyłaby Ci jadłospisy na powolne powracanie do normalności i zwiekszenie tempa metabolizmu (jak u mnie), bo takie weekendowe podjadanie u mamy jeszcze pogarsza metabolizm i nie powoduje "dobrego" powrotu do normalnej wagi (chociaż Ty chociaż to potrafisz - ja kiedyś miałam "napady jedzenia", gdzie naraz wsuwałam ok 200 kcal, ale na szczęście to się ustabilizowało i obecnie codziennie jem po tle samo, często i malo). Od razu powiem, ze powrót do poczatków jest bardzo długi i trudny - nie oszukujmy się, ja nie czuję się komfortowo, ale staram się - za wszelką cenę staram się jeść jak najzdrowiej i racjonalnie. Przesyłam Ci dużo wsparcia i wierzę,ze dasz sobie radę. W razie czego jeśli miałabyś jakieś pytania, jestem do Twojej dyspozycji i postaram się pomóc tak,jak potrafię najlepiej. Pozdrawiam serdecznie, trzymaj się!
Simplyme5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 20:07   #3
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez marja Pokaż wiadomość
Krótko- i z błaganiem o pomoc. Historia- anoreksja od 2 lat, brak okresu. Waga najniższa - 37, 163 cm, brak okresu , jajniki zanik.
no i ...tyję i sie boję- wi,ecej jestem przerażona i głupia, nie wiem juz co robić- teoretycznie tak, ale zależy mi na tym,zeby sie dowiedzieć jak to było kogos innego i czy jest szansa,ze będzie normalnie. ... w tyg nie umiem jeść - tzn ok 7oo kcal. mieszkam sama i zwiekszenie kcal- to jak samobój w weekendy - jak głupia jem u Mamy, jakby osiołkowi w żłoby dano...wszystko, największa ochota- kluchy, naleśniki- wiem,ze to jest tak, bo w tyg- brak...wszyscy mówili - jedz, jedz , organizm msi nabrac sił- a on nabrał- masy( ok42), nie dziwne , bo wtedy to ok 3000 kcal na pewno jest. i potrafie iśc ok 20 km- i tez tyję...
I jak jeść,zeby to nie szło błyskawicą do góry( lęk straszny, terapia- jest uprzedzająć pyt)
czy to się ureguluje samo, jak sie nie bać ? czy któras z WAs tak miała i z doświadczenia skrobnie pare słów - proszę ....
stara , a głupia, wiem.Ale rodzice ,terapeuta etc- nie przeszli tego,więc dlatego proszę tu o pomoc.
wiesz z organizmem jest tak, że przez długi czas był na trybie "oszczędnym" tzn dostawał za mało kcal więc teraz kiedy dostarczasz mu ich większą ilość on po prostu magazynuje je " na czarną godzinę" w obawie, że znowu zaczniesz ograniczać pożywienie. Ktoś kiedyś fajnie wytłumaczył to na przykładzie kieszonkowego
dostajesz od rodziców kieszonkowe w wysokości 100zł i jesteś happy. Robisz z nimi to co chcesz-wydajesz, inwestujesz. Ale przychodzą ciężkie czasy i rodzice dają Ci tylko 20 zł, które już przestają Ci wystarczać. Potem znowu dostajesz po 100 zł ale boisz się, że za jakiś czas znowu zaczniesz dostawać tylko po 20 więc część odkładasz, "magazynujesz". Po jakimś czasie dochodzisz do wniosku, że skoro przez długi czas otzrymywałaś po 100 to wszystko jest ok i już oszczędzac nie musisz.
mam nadzieję, ze zrozumiałaś.

wiem, że to trudne, ale musisz się "przemóc".Na początku możesz szybko przytyć, ale potem organizm się unormuje. Musisz osiągnąć wagę przy której będziesz mogła funkcjonować i odzyskasz okres. Powinnaś jeść dużo produktów zawierających nnkt. Są niezbędne aby @ wrócił. Poza tym ile masz lat? Byłaś u psychologa? Samo przytycie nie wystarczy, powinnaś zacząć od leczenia psychiki bo widzę, że nadal tkwisz w tym bagnie, a nie jest to korzystne dla Ciebie. Im dłużej trwa ed tym gorsze jego skutki... a jakie to już chyba pisać nie muszę

dodam jeszcze, że przy wzroście 163 waga 42kg jest za mała. Sporo za mała...

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 13:09   #4
nicka01
Wtajemniczenie

Cytat:

Ale czego się boisz ?

nie masz żadnej szansy ale ją wykorzystaj

nicka01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 18:54   #5
marja
Raczkowanie

tyciaze pewnego dnia dzinsy 24 ,które zjezdzaja z tyłka jeszcze- nie dopną sie...byłam dzis dietetyczki z IŻŻ w warszawie- mam zacząc od1000 kal...moje zapotrzebowanie to 1300. Często ,a mało..wiem to ,wiem i ...
zmieryła mi procentowo i kg tłuszcz- 1 kg , 3%...a waga jednk te kikla kg wiecej.Gubię sie już i jestem zamęczona starsznie tym liczeniem kal ciągle, wywieszonym jęzorem na widok drożdżówki
Stary 2010-04-29, 08:59   #6
nicka01
Wtajemniczenie

Cytat:
tyciaze pewnego dnia dzinsy 24 ,które zjezdzaja z tyłka jeszcze- nie dopną sie...byłam dzis dietetyczki z IŻŻ w warszawie- mam zacząc od1000 kal...moje zapotrzebowanie to 1300. Często ,a mało..wiem to ,wiem i ...
zmieryła mi procentowo i kg tłuszcz- 1 kg , 3%...a waga jednk te kikla kg wiecej.Gubię sie już i jestem zamęczona starsznie tym liczeniem kal ciągle, wywieszonym jęzorem na widok drożdżówki
trzymam kciuki ;*

Stary 2010-04-29, 10:08   #7
marja
Raczkowanie

dziekiprzyda sie....kiepsko jest i jescze jakas deprecha straszna. nic to, wiosna ..chyba juz jest?
Stary 2010-04-30, 10:20   #8
nicka01
Wtajemniczenie

Cytat:
dziekiprzyda sie....kiepsko jest i jescze jakas deprecha straszna. nic to, wiosna ..chyba juz jest?
u mnie to lato
25 C

Stary 2010-05-17, 19:30   #9
k_trouble
Przyczajenie

Ja bym Ci radziła nie jeść w samotności.
Jeśli masz siostrę lub bliską przyjaciółkę to razem z nią jedz w domu lub na mieście przynajmniej obiad.

k_trouble jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości