![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Wyjazd
Witam
Mam 16lat i problem. Mam rodziców,którzy są rygorystyczni jeżeli chodzi o moje wychowanie. Znajomi zaprosili mnie na tydzień nad morze w wakacje (jestem z Warszawy). Bardzo zależy mi na tym wyjeździe,ale to bardzo. Jednak od razu wiem,że się rodzice nie zgodzą. Macie jakieś pomysły jak wyjechać nad morze bez mówienia o tym rodzicom? Agata Odpada: tydzień nocowania u koleżanki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyjazd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
a nie lepiej poprostu pogadac i ich przekonac?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
No tak,potem gdzie zniknęłam na tydzień. W odnalezienie mnie powołaliby całą Polskę.
Pogadać? Tutaj nie ma takiego czegoś jak rozmowa. Oni myślą,że jak gdzieś pojade to wrócę z brzuchem itp. Jestem odpowiedzialna,nie strzela mi do głowy nie wiadomo co. Na wyjeździe będziemy śpiewać,tańczć,grać na gitarze a nie jakieś orgie robić... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może najlepiej prosto z mostu? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
a tak serio, to jeśli nie potrafisz urobić własnych rodziców, to jeszcze nie jesteś gotowa na samodzielny wyjazd ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Gotowa jestem,już wyjeżdżałam na kilka dni kiedy oni wyjeżdżali i wracałam w 100% trzeźwa i po prostu było fajnie.
Ja im mówiłam gdy chciałam iść na zwykłą imprezę. To jest tak:Oni myślą,że ja będę przychodzić do domu pijana jak mój brat w moim wieku,że będę brać itp. Myślą,że takie rzeczy są dziedziczne. ![]() Wiem,że jestem dziewczyną i mogą mnie zgwałcić czy co,ale koledzy powiedzieli,że będą na mnie uważać z resztą będziemy w hotelu, nie będziemy wracać o 6... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
zostaw kartke z numerem telefonu, napisz, że wyjeżdżasz i jedź.
![]() tylko oczywiście, musisz liczyć się z późniejszymi konsekwencjami. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
To może wyprowadź ich z błędu? Powiedz szczerze i otwarcie jak sprawa stoi.
A tak na marginesie jaka to ekipa? Tzn ile chłopaków, ile dziewczyn? Wiesz, tak szczerze mówiąc, to się trochę nie dziwię Twoim rodzicom. Ja w wieku 16 lat na pewno nie pojechałabym na tydzień nad morze... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
5chłopaków 4dziewczyny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A czy Twoi rodzice cokolwiek wiedzą na temat tego wyjazdu? Znają osoby z którymi masz zamiar się wybrać? Wyjeżdżałaś już kiedyś w podobny sposób? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Czy ten post to konkurs jak najskuteczniej oklamac twoich rodzicow? Zostaw kartke, ze wyjechalas zeby usunac niechciana ciaze.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
No cóż. Sama mam wątpliwości czy puściłabym dziecko, wiem co się dzieje gdy ma się 16 lat ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
To są osoby z harcerstwa więc NIE SIĘ NIE BĘDZIE DZIAĆ,rodzice wiedzą,że jestem w harcerstwie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Boże,ja w wieku 16lat korzystałam z życia w inny sposób i na wyjazdach inne rzeczy się robiło...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Gdzie będziesz mieszkała?
Będzie tam ktoś dorosły?
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja radzę zrobić tak: porozmawiać z rodzicami,podać im dokładny adres hotelu,dać numery telefonów do rodziców Twoich znajomych tak,żeby Twoi rodzice mogli do nich zadzwonić i się upewnić,że ich rodzice wiedzą o wyjeździe i się na niego godzą. Jeśli po tym Twoi rodzice się zgodzą na wyjazd to pod ŻADNYM warunkiem nie dopuścić do tego by Twój telefon był wyłączony,odbieraj zawsze kiedy dzwonią,i dostososujć się do ich wymogów dotyczących wyjazdu. Czyli jeśli np. rodzice powiedzą,że możesz jechać pod warunkiem,że nie będzie żadnych imprez to się na to zgodzić i nie lekceważyć,bo kiedyś może się wydać że jednak imprezowaliście i już rodzice stracą zaufanie do Ciebie.
U mnie to poskutkowało :P
![]() |
#20 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jedno nie wyklucza drugiego ![]() Cytat:
Cytat:
Rozumiem, że ponownie jedno wyklucza drugie? "Uczcic cos" kojarzy mi się jednoznacznie.... No ale moze jestem po prostu chodzącą patologią ![]() Cytat:
![]() No nie moge ![]() Cytat:
![]() ![]() Podsumowując: nie kombinuj, bo pogorszysz swoją sytuację jeszcze bardziej i długo nigdzie sama nie wyjedziesz- stracic zaufanie rodziców jest łatwo, odbudowywanie to masakra. Spróbuj pogadac z rodzicami szczerze, tak jak radziły dziewczyny... ale ja na ich miejscu bym Cię nie puściła.
Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. Śledź też pies! - blogujemy ♥ Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2010-06-12 o 02:27 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do Twojego problemu. Masz tylko 16 lat, nie aż 16. Wiem, że Tobie się wydaje, że jesteś dorosła i odpowiedzialna, ale nie jesteś. Dopiero co skończyłaś gimnazjum i różne głupoty(nie mówię tu tylko o chlaniu i orgiach) w Twoim wieku są normalne. Normalne jest też to, że Twoi rodzice się o Ciebie martwią i chcą Cię chronić - weź to pod uwagę. Oczywiście, nie oznacza to, że mają Cię trzymać na smyczy. Nie wiem jak Twoi rodzice, ale moi, gdyby się dowiedzieli, że ich okłamałam i zamiast np. do kuzynki pojechałam nad morze to chyba powiesiliby mnie w wychodku na gwoździu. Strasznie głupi pomysł! Różne rzeczy, niezależne od Ciebie i Twoich kolegów, mogą się stać. A Twoi rodzice nawet w razie czego nie wiedzieliby, gdzie Cię zacząć szukać. Przedstaw im znajomych, z którymi chcesz jechać. Powiedz gdzie będziesz, do kogo jedziesz i co zamierzacie robić. Zostaw numer telefonu do tego miejsca i powiedz, że nie mają powodów, by brak zaufania do twojego brata przerzucać na Ciebie. Jeśli mimo to się nie zgodzą. Cóż... nie wiem, czy ja bym dzieciaka puściła na cały tydzień do hotelu. Co innego na obóz, albo do znajomej rodziny.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potrzebujesz sensownych argumentów, których na razie nie masz. Nici z wakacji ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Nie możesz umówić rodziców i koleżanki na rozmowę, choćby telefoniczną? Uważam, ze mimo wszystko powinnaś im powiedzieć o tym, że chciałabyś pojechać. Możesz dać im dokładny namiar na miejsce, gdzie będziesz przebywać, ostatecznie też imiona i nazwiska ludzi
![]()
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Ta pamiętam jak w wieku 17 lat poczułam zew wolności i pojechalam za granice na dwa tygodnie z chłopakiem do jego kuzyna.
Trzęsłam portami jak nienormalna, bo cała odpowiedzialność za siebie spadła na mnie. A nuż mnie ktoś porwie pobije zgwałci, nie ma mamusi tatusia cioci na miejscu która by się mną zajęła. Ja musze wiedzieć gdzie dojechać i czym, chociaż to zupełnie obce miejsce. Na prawdę, to się wydaje fajne ![]() ---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ja tam sie rodzicom nie dziwie-bedzie pelnoletnia niech jezdzi. a na razie moze jezdzic na zorganizowane wyjazdy.
btw argument o harcerstwie jest...dziecinny.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
![]() Weź rodziców ze sobą i niech się czają w krzakach ![]() Zrób co chcesz, tylko nie kłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
ja bym odpuściła, nie czaruj się że nic się nie będzie dziać, oczywiście nikt tutaj od razu o orgiach nie mówi, ale daj spokój, chyba sama siebie znasz i wiesz jaka jest rzeczywistość, tak tak gitara, śpiew, tańce, muzyka, wieczór, 5 chłopaków, pewnie namioty ...
![]() Więc do czego zmierzam, oczu rodzicom nie zamydlisz, oni i tak wiedzą swoje, powiedz, że bardzo Ci zależy, może zaproś do siebie parę osób z tego wyjazdu, niech rodzice ich poznają ? Możesz powiedzieć, że jeśli chcą to mogą Cię odwiedzić w każdej chwili (pewnie tego nie zrobią, bo troszkę daleko, ale zawsze jakiś argument).
![]() |
![]() |
#28 |
live your passion
|
Nie wiem czy bym puściła swoją 16letnią córkę, gdybym takową miała. W tym wieku nie wpuszczają nawet na poważniejsze imprezy w miejście... Nie mówiąc już o wyjeździe kilkaset km od domu. Jeżeli byłby to wyjazd zorganizowany tzn. z osobą dorosłą, która ponosi odpowiedzialność za Was to tak, ale na taki wypad ze znajomymi? Jakbym miała 16 lat to też rodzice nie puściliby mnie tak daleko. Moja mama by chyba żadnej nocy nie przespała w obawie przed tym czy się nie utopię, upiję, coś mi się stanie itp. Mówię poważnie. Powiedz tylko, czy jedziesz do nich i będzie ktoś tam dorosły kto by Was w razie czego przypilnował? (żeby nie było porozumień mam na myśli kogoś naprawdę dorosłego, a nie 18latka) Jeżeli tak to jeszcze jest szansa namówienia rodziców, jeżeli nie to szanse znikome...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Zrob co chcesz, tylko ich nie klam, bo prawda w koncu wyjdzie na jaw.
Powiedz znajomym jaka jest sytuacja, niech sie przejda do Twoich rodzicow, powiedza gdzie chcecie jechac, na ile itp itd. (Mam nadzieje, ze jakas pelnoletnia osoba tez tam bedzie). Niech zostawia jakies namiary i nie powinno byc klopotu. Tylko odbieraj telefony od rodzicow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803080934 Czas edycji: 2010-06-12 o 10:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.