|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
ciemna farba mniej niszczy włosy??
Witam,
Od lat farbowałam włosy na blond sama w domu. Ostatnio zaczęłam przyciemniać brązowymi pasemkami (u fryzjera) i stopniowo doszłam do wniosku, że chcę teraz przewagę ciemnych - czekoladowych - z niewielką ilością bardzo jasnych pasemek. Pomyślałam nawet o zafarbowaniu całego spodu na brąz...Zapytałam panią fryzjerkę, jak to wpłynie na kondycję moich włosów i usłyszałam, że ciemna farba wpłynie wręcz KORZYSTNIE na włosy, bo je nabłyszczy, a niszczy rozjaśnianie...Prawda to? Ciemna farba lepsza od jasnej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Re: ciemna farba mniej niszczy włosy??
A mi nadal baardzo zależy na odpowiedzi. Będę uparta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Tak, to prawda. Jasna farba bardziej niszczy włosy bo ma za zadanie "wytrawić" naturalna barwę. Ciemna ma inną rolę i nie jest tak niszcząca. Jasne włosy ponadto są zwykle delikatniejsze od ciemnych i w związku z tym łatwiej o ich uszkodzenie (promienie UV czy inne czynniki zewnętrzne). Pamiętaj jedynie, że teraz możesz uzyskać znacznie ciemniejszą barwę brązu, niż gdybyś kładła go na naturalne włoski. A jeśli chodzi o połysk, to raczej zależy to od kondycji włosów, ale faktycznie znacznie bardziej widać go na ciemnych niż jasnych kosmykach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ciemne farby nie potrzebyja do reakcji mocnego utleniacza, co korzystniej wplywa na wlos, ale musisz sie lizcyc z tym ze z wlosow rozjasnianych vbezdie sie szybciej zmywac, ale z czasem to ustanie bo wlos nasaczy sie pigmentem ,
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dziękuję serdecznie. To bardzo dobre wieści dla mnie, bo bardzo dobrze czuję się w ciemniejszych odcieniach. Owszem, farba dość szybko się wypłukuje a nie wiedziałam, że ten proces może z czasem ustać...to super, bardzo się cieszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:12.