![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Astygmatyzm
Córka(9LAT) od urodzenia ma stwierdzony astygmatyzm OP (-1,5) OL (-2,0) , chcę się dowiedzieć czy mogę się starać dla niej o grupę inwalidzką lub zasiłek pielęgnacyjny?Bardzo proszę o jakąkolwiek odpowiedź bo nikt mi nie chce pomóc w tej kwestii .
"Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, ze nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza. ” - Marilyn Monroe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Astygmatyzm
Yyy, nic takiego nie slyszalam, sama jestem astygmatykiem od 16 lat, ze wzrokiem coraz gorzej mimo noszenia dobrze dobranych szkiel (+2,25 i +2,5)
szkla drogie jak diabli. Pierwsze slysze ze na astygmatyzm mozna miec grupe inwalidzką.... ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ty chyba żartujesz?
![]() Oczywiście, że astygmatyzm nie jest tak poważną choroba aby starać się o grupę inwalidzką... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zwłaszcza przy tak słabej wadzie. 1,5 i 2.0 to jest mała wada wzroku
jakby miala 9.0 czy wiecej myśle ze uznane by to zostalo jako niezdolnosc do pracy, ale w tym wieku i tak jej nie przysluguje. Ty nie probujesz przypadkiem naciagnac panstwa na kase, Blue Roses?
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, czego to ludzie nie zrobią dla kasy :/
---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- A to jest jeszcze lepsze: http://forumprawne.org/prawo-rodzinn...tygmatyzm.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zacznijmy od tego, że astygmatyzm to WADA wzroku, a nawet nie choroba
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że NIE możesz się starać ani o grupę inwalidzką ani o zasiłek...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie , astygmatyzm to nie straszna choroba, znam przypadki, kiedy ludzie dostają grupę inwalidzką w stopniu Umiarkowanym, a mają poważne niedowidzenia.
czasem mniej znaczy więcej, taka szczypta ironii. Edytowane przez oh Mandy Czas edycji: 2010-08-03 o 18:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie dostaniesz na to zadnej grupy inwalidzkiej, chyba, ze bylaby to bardzo duza wada.
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzieki za odpowiedzi tym złośliwym jak i nie złośliwym osobom . ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Owszem czego to ludzie nie wymyślą znam taki przypadek gdzie kobieta dostała III grupe tylko dla tego ze jedno oko ma koloru niebieskiego a drugie piwne .
"Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, ze nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza. ” - Marilyn Monroe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja miałam astygmatyzm rzędu OP -3,5 i OL -4,5. Jestem po czterech korekcjach wzroku. Lewe udało się zredukować do zera bez nawrotów. Niestety w prawym zostało -0,5, a w chwili obecnej po 4 latach jest to już ok -4 ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Też mam astygmatyzm tylko w jednym oku i pierwsze słyszę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja w obu i też pierwsze słyszę.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak dobrze to nie ma ![]() Btw. Sama też mam astygmatyzm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
wtedy nie musiałabym szukać pracy
![]() ![]() autorko, moja siostra miała astygmatyzm połączony z minusami, noszenie okularów pomogło.
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Niestety nie, co czwarta osoba ma astygmatyzm, normalnie sie z tym zyje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Ja zapytałam o córkę bo tak mi zasugerowała pewna osoba a że ja jestem zielona w tych sprawach więc pomyślałam że zapytam
![]() A taki cudowny przypadek poznałam będąc w sanatorium , sama byłam w szoku bo moja mama która jeździ na wózku(nie chodzi) musiała się sądzić z komisją gdyż stwierdzili że nadaje się o powrotu do pracy (konduktor pociągu) . Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi .
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Ej to może z tego skorzystam skoro takie coś jest.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Normalka, moja koleżanka tez musiała latać po sądach, bo nie chciano jej przyznać zasiłku, a ma ona poważny niedosłuch, który ciągle niestety postępuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Córka powinna nosić okulary, nie wiem jak z soczewkami, ale nie przypominam sobie abym kiedykolwiek widziała soczewki korygujące astygmatyzm ![]() Ja od urodzenia mam astygmatyzm łączony z minusami i wierz mi, niemal w niczym mi okulary nie przeszkadzają. Jak bym ci nie radziła nawet próbować załatwiać żadnej grupy inwalidzkiej. Teraz to dla ciebie byłyby dodatkowe pieniądze, ale w przyszłości takie orzeczenie może się zemścić na córce. Co będzie jak wymarzy sobie zawód w którym nie pozwolą jej pracować ze względu na orzeczenie? A może rozwinie się w niej przeświadczenie ze przez "inwalidztwo" jest jakaś gorsza od koleżanek. Myślę, że nie warto. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Są soczewki dla ludzi z astygmatyzmem, ale są o wiele droższe od innych soczewek więc oczywiście o wiele bardziej opłaca się zainwestować w ładne okulary.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Ja to jestem za
![]() Co do szkiel to fakt drozsze i zdarzalo mi sie czekac kilka dni, nie mieli na stanie wiec musieli zamiawiac edit- do postu bzyczka1 pierwszy raz slysze ze astygmatyzm, moze sie cofnac / mi jedynie powiedzial, ze wada minusowa/
http://www.youtube.com/watch?v=v7WON...eature=related ![]() ![]() 22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket) ![]() Edytowane przez enii Czas edycji: 2010-08-04 o 16:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Eni piszę to czego jestem pewna. U siostry został stwierdzony astygmatyzm z wadą minusową gdy miała 5lat. Zaczęła nosić okulary i po kilku latach stwierdzono że wszystko ok. Od tamtego czasu (ma lat 18) regularnie odwiedza okulistę i uwierz mi bez okularów nie dałaby rady robić tego co robi. Gra na skrzypcach, gra na instrumencie przyczyniła się też do wizyty u okulisty i wykryciu wady.
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
są soczewki dla astygmatykow, sama uzywalam ( i do tego cylindry),ale ze wzgledu na koszty wrocilam do okularow;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Tez nosze takie soczewki, dostaję komplet soczewek (7 par), które starczą mi na 7 miesięcy (kosztuje mnie to 400zł).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Maja, ale to sa duze wady -10 i wiecej Znam osobe ktora ma okulary -10 do tego zacme. osoba ta jest przemila uczestniczka naszego forum. Ma zagrozenie ze wzrok wogole straci, ale poki co trzyma sie dzielnie ma grupe inwalidzka i pracuje. za to z tak mala wada jaka jest u corki zalozycielki watku ... no niestety tu sie nic nie da zrobic, a przynajmniej jeszcze nie. sama mam astygmatyzm i tez polaczony z minusem. W tej chwili -1,5 i nawet by mi do glowy nie przyszlo starac sie o grupe inwalidzka. przeciez ja wszystko widze bez okularow. Ok nie tak ostro jak w okularach, ale widze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.