|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Antybiotyki a alkahol
Hejka, szukałam czy jest taki wątek ale nie znalazłam. Mam pytanie ponieważ brałam Amotaks 1g przez 6 dni (byłam przeziębiona) i po jednym dniu przerwy biorę Amotaks 500 mg również przez 6 dni(miałam robioną resekcję zęba) i moje pytanie brzmi: czy jeśli dzisiaj o godz 22 wezmę ostatnią tabletkę antybiotyku czy jutro wieczorkiem mogę wypić wino lub piwo?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Antybiotyki a alkahol
Cytat:
z książki: "Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki" M. Jarosz, J. Dzieniszeski http://img254.imageshack.us/img254/161/imgp0845m.jpg http://img442.imageshack.us/img442/8996/imgp0846a.jpg |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
dzień po, to ju raczej nie ma większych przeciwskazań, bo antybotyk zdąży się rozpuścić i wchłonąć przez 24h.
Ogólnie gdybyś przyjmowała równocześnie antybiotyki i popijała alkoholem to jest szansa, że albo alkohol zmniejszy działanie antybiotyku, albo antybiotyk zwiększy działanie alkoholu. nie ma większych efektów ubocznych - pomijając fakt, że to niezdrowe.
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
To zaraz wypije sobie jedno piwko
Myśle że Amotaks 500 mg działa tylko przez 8 godz, bo co tyle godz miałam go brać. to jeśli wzięłam go wczoraj o 22 to minęła prawie godz dzięki
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Jednakże wspominam jeszcze raz - po co ryzykować cokolwiek, jak można poczekać i przyhamować..
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
sprawdzałam na sobie, popijałam antybiotyk wódką, nic mi nie było, aczkolwiek możliwe że to zmniejszyło działanie antybiotyku tego nie jestem w stanie ocenić.
ogólnie jeśli nie ma w ulotce zastrzeżenia że nie można pić alkoholu to nie powinno to na siebie wpływać
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może Tobie akurat nic nie było, ja raz popiłam lek (który wzięłam z 3 godziny wcześniej) symbolicznym kieliszkiem szampana i od takiej małej dwaki alkoholu przez godzinę chodziłam wstawiona.
blame it upon a rush of blood to the head. Edytowane przez missoni Czas edycji: 2011-02-19 o 11:31 |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale na lekach akurat powszechne jest takie ostrzeżenie, akurat jeśli tabletek nie można łączyć z alkoholem to ostrzegają. chociaż ten lek był antybiotykiem?
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:54.

... 60!!
Myśle że Amotaks 500 mg działa tylko przez 8 godz, bo co tyle godz miałam go brać. to jeśli wzięłam go wczoraj o 22 to minęła prawie godz