Antybiotyki a alkahol - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-15, 15:39   #1
niulkaa
Przyczajenie

Antybiotyki a alkahol

Hejka, szukałam czy jest taki wątek ale nie znalazłam. Mam pytanie ponieważ brałam Amotaks 1g przez 6 dni (byłam przeziębiona) i po jednym dniu przerwy biorę Amotaks 500 mg również przez 6 dni(miałam robioną resekcję zęba) i moje pytanie brzmi: czy jeśli dzisiaj o godz 22 wezmę ostatnią tabletkę antybiotyku czy jutro wieczorkiem mogę wypić wino lub piwo?
niulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 23:57   #2
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum
Dot.: Antybiotyki a alkahol

Cytat:
Napisane przez niulkaa Pokaż wiadomość
Hejka, szukałam czy jest taki wątek ale nie znalazłam. Mam pytanie ponieważ brałam Amotaks 1g przez 6 dni (byłam przeziębiona) i po jednym dniu przerwy biorę Amotaks 500 mg również przez 6 dni(miałam robioną resekcję zęba) i moje pytanie brzmi: czy jeśli dzisiaj o godz 22 wezmę ostatnią tabletkę antybiotyku czy jutro wieczorkiem mogę wypić wino lub piwo?
Tutaj masz w sumie inne leki ale te interakcje powinny Ci coś rozjaśnić:

z książki: "Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki" M. Jarosz, J. Dzieniszeski

http://img254.imageshack.us/img254/161/imgp0845m.jpg

http://img442.imageshack.us/img442/8996/imgp0846a.jpg
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 16:13   #3
jolkah
Rozeznanie

dzień po, to ju raczej nie ma większych przeciwskazań, bo antybotyk zdąży się rozpuścić i wchłonąć przez 24h.
Ogólnie gdybyś przyjmowała równocześnie antybiotyki i popijała alkoholem to jest szansa, że albo alkohol zmniejszy działanie antybiotyku, albo antybiotyk zwiększy działanie alkoholu. nie ma większych efektów ubocznych - pomijając fakt, że to niezdrowe.

Nie piję:
20 dni [sic!]

Waga: 78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66-65-64!!! ... 60!!
jolkah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 21:12   #4
niulkaa
Przyczajenie

To zaraz wypije sobie jedno piwko Myśle że Amotaks 500 mg działa tylko przez 8 godz, bo co tyle godz miałam go brać. to jeśli wzięłam go wczoraj o 22 to minęła prawie godz dzięki
niulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 22:48   #5
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez jolkah Pokaż wiadomość
dzień po, to ju raczej nie ma większych przeciwskazań, bo antybotyk zdąży się rozpuścić i wchłonąć przez 24h.
Ogólnie gdybyś przyjmowała równocześnie antybiotyki i popijała alkoholem to jest szansa, że albo alkohol zmniejszy działanie antybiotyku, albo antybiotyk zwiększy działanie alkoholu. nie ma większych efektów ubocznych - pomijając fakt, że to niezdrowe.
A co z obciążaniem wątroby taką mieszanką? Czytałam gdzieś, że można przypadkiem "podarować" wątrobie dość toksyczne połączenie i jej poważnie zaszkodzić...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-17, 08:15   #6
jolkah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niulkaa Pokaż wiadomość
To zaraz wypije sobie jedno piwko Myśle że Amotaks 500 mg działa tylko przez 8 godz, bo co tyle godz miałam go brać. to jeśli wzięłam go wczoraj o 22 to minęła prawie godz dzięki
nie byłabym taka pewna - antybiotyki działają jeszcze dłuuużej po ich odstawieniu. chodzi tylko o fakt, że po 8h się już 'rozpuszczają' i nuie ma tej niebezpiecznej mieszkani

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
A co z obciążaniem wątroby taką mieszanką? Czytałam gdzieś, że można przypadkiem "podarować" wątrobie dość toksyczne połączenie i jej poważnie zaszkodzić...
jasne, zawsze mogą być jakieś nieprzyjemne 'efekty uboczne' ale to kwestia indywidualna i niezwykle rzadka przy takim antybiotyku.
Jednakże wspominam jeszcze raz - po co ryzykować cokolwiek, jak można poczekać i przyhamować..

Nie piję:
20 dni [sic!]

Waga: 78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66-65-64!!! ... 60!!
jolkah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 01:35   #7
inc0rrect
Zakorzenienie

sprawdzałam na sobie, popijałam antybiotyk wódką, nic mi nie było, aczkolwiek możliwe że to zmniejszyło działanie antybiotyku tego nie jestem w stanie ocenić.

ogólnie jeśli nie ma w ulotce zastrzeżenia że nie można pić alkoholu to nie powinno to na siebie wpływać

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 11:28   #8
missoni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez inc0rrect Pokaż wiadomość
sprawdzałam na sobie, popijałam antybiotyk wódką, nic mi nie było, aczkolwiek możliwe że to zmniejszyło działanie antybiotyku tego nie jestem w stanie ocenić.

ogólnie jeśli nie ma w ulotce zastrzeżenia że nie można pić alkoholu to nie powinno to na siebie wpływać
Na pudełkach z żarówkami też nie ma ostrzeżenia "nie wkładać żarówki w tyłek". Jakby na wszystkim mieli pisać każdą oczywistą rzecz to zamiast ulotek w pudełkach były by księgi.
Może Tobie akurat nic nie było, ja raz popiłam lek (który wzięłam z 3 godziny wcześniej) symbolicznym kieliszkiem szampana i od takiej małej dwaki alkoholu przez godzinę chodziłam wstawiona.

Edytowane przez missoni
Czas edycji: 2011-02-19 o 11:31
missoni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 13:31   #9
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez missoni Pokaż wiadomość
Na pudełkach z żarówkami też nie ma ostrzeżenia "nie wkładać żarówki w tyłek". Jakby na wszystkim mieli pisać każdą oczywistą rzecz to zamiast ulotek w pudełkach były by księgi.
Może Tobie akurat nic nie było, ja raz popiłam lek (który wzięłam z 3 godziny wcześniej) symbolicznym kieliszkiem szampana i od takiej małej dwaki alkoholu przez godzinę chodziłam wstawiona.

ale na lekach akurat powszechne jest takie ostrzeżenie, akurat jeśli tabletek nie można łączyć z alkoholem to ostrzegają.

chociaż ten lek był antybiotykiem?

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości