![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy tak wypada?
Czy wypada iść do kościoła w takiej tunice? Chodzi mi konkretnie o taką lub minimalnie krótszą długość rękawów, bo moja tunika jest zupełnie inna (aż pod szyję), tylko czy te rękawy nie za skąpe? Mam marynarkę, jakieś bolerka, ale marynarka nie pasuje w ogóle, a co do bolerka, to te co mam też raczej nie pasują. W odkrytych ramionach pójść nie wypada, ale w takim "czymś" można?
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Justeczkaaa Czas edycji: 2011-05-21 o 00:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy tak wypada?
myślę że nie wypada..
ale co ja tam wiem.. w kościele ostatnio byłam na pogrzebie.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ramiona pikuś, dekolt można zasłonić apaszką, ale długość nie pasuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nie widziałam żadnej kobiety w takiej sukieneczce w kościele nigdy.
Widziałam w białych bluzkach przez które prześwituje biustonosz, biodrówkach, czy spódnicy do kolan i kozakach, w kapeluszach jak na zdjęciu to były. Ale ta tunika to bardziej na randkę, jakąś imprezę, NA WESELE BARDZO PASUJE. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
.
|
jesli bez spodni, tylko z rajstopami to nie, nie wypada!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem do kościoła można iść w sukience nawet na ramiączkach, jeśli tylko:
a) nie jest prześwitująca (bielizna nie może być widoczna) b) nie ma zbyt dużego dekoltu (całe piersi muszą być zakryte) c) nie jest zbyt krótka (długość przy siadaniu to minimum do połowy uda) Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy iść z odkrytymi ramionami, to polecam szal (szyfonowy, tiulowy, jedwabny, satynowy, itp.), który można narzucić na ramiona. Taki szal dodatkowo dodaje elegancji ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
często chodze w sukienkach do kościola, czy krótszych czy dłuższych.Po prostu zawsze stoje w ''sieni'' nie siadam w ławce wiec nie mam żadnego problemu a sama widuje tak ubrane osoby w kościele.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
oczywiście, że wypada... o ile nie będziesz się sama czuć niekomfortowo, to w końcu przychodzi się tam w innym celu, niż oglądanie ubrań innych. moim zdaniem nie masz się czym przejmować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
W kościele powinny być zakryte ramiona, dekolt, plecy (przynajmniej w części-jakieś tam lekkie wcięcie przy szyi może być) i oczywiście długość najlepiej lekko zakrywająca kolana, ew. do kolan. W innym stroju po prostu nie przystoi. Więc jeśli chcesz ubrać tę tunikę bez spodni czy legginsów-to odradzam
![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- [1=30766aa7dce2531e8b37b15 ae86c8847ef0755ae_5f137ef 245055;27043267]oczywiście, że wypada... o ile nie będziesz się sama czuć niekomfortowo, to w końcu przychodzi się tam w innym celu, niż oglądanie ubrań innych. moim zdaniem nie masz się czym przejmować ![]() Tylko , że tu nie chodzi o oglądanie ubrań innych, ale o szacunek do miejsca- nikt nie chce się modlić widząc jednocześnie przed sobą kuso odzianą panienkę, bo wtedy trudniej się skupić-zwłaszcza facetom ![]()
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() uważam, że każdy sam jest w stanie ocenić kwestię zachowania szacunku i strój, w jakim będzie się czuł komfortowo (jeśli idzie o kościół, to nie zwracający uwagi innych itd. itd.). jeśli Justeczkaaa pyta o opinię innych, znaczy że nie jest przekonana, więc może lepiej ubrać pod to gacie i tyle ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
jedynie długość mi tutaj nie pasuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nie wypada, ze wzgledu na dlugosc.
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Absolutnie nie wypada (chyba że założysz spodnie i coś narzucisz na ramiona).
Z tego co się orientuję to: 1) powinno się miec zakryte kolana i ramiona 2) strój powinien byc skromny Tak, wiem, że często dziewczyny ubierają się inaczej, ale na podstawie braku klasy i smaku paru pustych lafirynd nie można tworzyć zasad. Ta tunika jest tylko do jakiegoś klubu czy na spotkanie ze znajomymi. Na żadne wesele się nie nadaje, chyba że idziesz na samo wesele a nie ślub, tudzież przebierasz się w nią po uroczystości w kościele. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
... boli cię coś?;p do teatru bym w tym nie poszła, co dopiero do kościoła lub wszystkich innych miejsc kultu religijnego... bardzo nie wypada.
---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- jakie masło maślane? ja zrozumiałam gramwzielone i się zgadzam. chociaż nie wiem czy ubrałabym japan-szmatkę na wesele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
O matko
![]() Chyba się nie orientujesz, ale wesele to jest przyjęcie urządzane po ślubie. Prościej - ślub to to co jest w kościele, wesele to ta częśc kiedy jest impreza ![]() Nie dodałam cudzysłowu w swojej wypowiedzi, która powinna wyglądać następująco : Na żadne "wesele" się nie nadaje, chyba że idziesz na samo wesele a nie ślub, tudzież przebierasz się w nią po uroczystości w kościele. Mam nadzieję że już wszystko jasne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym nawet na wyjście ze znajomymi osobiście założyłabym pod spód jakieś legginsy jeszcze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Autorko jestem w szoku,że nawet rozmyślasz czy taka sukienka wypada..................
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Pogrubione i podkreślone = umarłam. Odpowiadam autorce - nie, nie wypada. Nie pójdziesz do nieba jak to założysz. Bankowo! ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Naprawdę nosicie kiece za kolana i rękawki obowiązkowo?
![]() Dla mnie to jakaś bzdura. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tu nie chodzi o zasady religijne, bo nieważne czy to kościół, teatr, synagoga, opera czy meczet, jeśli w danym miejscu panują - pisane lub nie - pewne zasady dotyczące ubioru czy zachowania powinno się do nich stosować. Nie wiem gdzie się pójdzie po smierci za pójście do teatru w dżinsach i dośc wyzywającej bluzeczce ale sytuacja podobna jak z pójsciem do kościoła z cycem czy pupą na wierzchu. I to i to niesmaczne. I pani w teatrze jest dla mnie tak samo pusta jak ta w kościele. ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez gramwzielone Czas edycji: 2011-05-21 o 21:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Przecież napisałam, że nie mam takiej tuniki. Moja jest elegancka, w pełni zakrywa cały dekolt (taka aż do szyi), jest dłuższa i oczywiście zamierzam założyć także leginsy. Chodziło mi tylko i wyłącznie o takie ramiączka, a to było pierwsze zdjęcie jakie znalazłam w internecie z podobną długością do ramiączek w mojej tunice.
dla zobrazowania dołączam zdjęcie i podkreślam, że nie jest tak krótka jak ta ![]() ![]() Edytowane przez Justeczkaaa Czas edycji: 2011-05-22 o 00:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Przecież to nie przypomina tuniki z pierwszego postu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
... ale ja wyraźnie napisałam, że chodzi mi tylko o długość rękawów. a co do zdjęcia, gdybym mogła to bym wstawila
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wstawiłaś zdjęcia właściwej tuniki, nie zechciało Ci się jej dokładnie opisac to masz odpowiedzi bazujące na jedynej informacji czyli pierwszym zdjęciu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dziewczyny pisały-do kościoła dobry były jakiś szal czy ewentualnie bolerko,bo nie wypada mieć odsłoniętych ramion. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
nie kumam, o co Ci chodzi - normalnie możesz iść w czymś eleganckim, pod szyję, z rękawami zakrywającymi częściowo ramiona. zaczynam się zastanawiać, o jaki kościół chodzi... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:51.