![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Problem z weselem i....teściami
Cześć
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z weselem i....teściami
ehh... trudna sprawa
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jeśli za tych gości sobie zapłacą, to czemu nie. Nie musicie wokół nich skakać na weselu. Rodzice mogą sie nimi zająć. Jesli to ma pomóc w waszych relacjach, to odpuściłabym tych gości. Chyba, że macie z tymi osobami nieprzyjemne doświadczenia, to wtedy sytuacja jest zupełnie inna.
A jak sie na to zapatruje Twoja rodzina??
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ale jaki to problem.
Powiedzcie, że to wasze wesele, tamtych dodatkowych osób nie chcecie, zadzwońcie do miejsca, gdzie organizujecie przyjęcie i powiedzcie, że mogą o waszym weselu rozmawiać tylko z wami, a polecenia od innych niech olewają, zaproszenia wypiszcie takie, jak chcecie i tyle, ile chcecie. I umówcie się z osobami, które współpracują z wami w sprawach finansowych (przy organizacji wesela, zaproszeniach, dekoracjach itp.), żeby albo nie przyjmowali żadnych pieniędzy od nikogo oprócz was w sprawie waszego ślubu, albo niech po prostu polecenia osób trzecich puszczają mimo uszu. Jak rodzice chcą mieć imprezkę z tamtymi dodatkowymi osobami, to niech sobie urządzą przyjęcie na rocznicę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Moja mama nie żyje, a rodzinę też mam małą. Z mojej strony będzie jakieś 30 osób. A z TŻ po dopisaniu tych ludzi przez jego rodziców 50.... Chociaż nie o to chodzi, sęk w tym, że ich nie chcemy, bo ich nie lubimy, nie utrzymujemy z nimi kontaktu i nie chcemy ich zapraszać tylko dlatego "BO TAK TRZEBA"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
tak, też mnie stresuje. i TŻcika też. Tylko naprawdę jak się już na coś uprą to tak musi być i koniec. A tego sie obawiałam, ze będę chcieli zdominować całe wesele.......
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Jeśli Wasz stosunek do tych osób jest obojętny, to ja bym już przymknęła na to oko, a rodzice sami za nich zapłacą, po co wam dodatkowy konflikt. Jeśli natomiast ich nie lubicie, to bym się nie zgodziła, z argumentem że oni po prostu popsują mi ten dzień, zwł. że wesele organizujecie sami. A co do poprawin, to sama ich nie lubie i ABSOLUTNIE się na nie nie zgodzę bez wzgl. na wszystko. Ja też jestem uparta
![]() Aha, istnieje obawa, że jak raz ustąpicie, to pomyślą że mają władze, i bedą tego oczekiwac na każdym kroku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
No to po prostu powiedzcie Rodzicom TŻta, jak sprawa wygląda. Że się stresować będziecie ludźmi, któzy dla Was są niechciani i właściwie obcy. Tym bardziej, jak płacicie za siebie, to już w ogóle nie dałabym sobie wepchnąć kogoś, kogo nie lubię.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
problem w tym, ze oni ofiarują sie , ze zapłacą za tych ludzi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
niestety sytuacja jest nieciekawa. Ja mam podobnie tylko że to moi rodzice się upieraja przy dodatkowych 16 osobach którch praktycznie nie znam. Tylko my nie płacimy za gości więc mamy nie wiele do gadania
![]() A dlaczego was stresuje obecność tych osób
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Co z tego, że za nich zapłacą?
A za Wasze złe samopoczucie i niemiłe wspomnienia z najpiękniejszego dnia w życiu też zapłacą? Nie sądzę, żeby tyle mieli. Tego nic nie wynagrodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale spróbujcie z nimi porozmawiać, że miało być kameralnie, chcielibyście w tym dniu widzieć tylko najbliższe Wam osoby i że nie chodzi o pieniądze, tylko że nie byłoby Wam miło widzieć te osoby na swoim ślubie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Do Autorki: nie daj sobie wejść na głowe ! teraz teściowie ustalaja dodatkowe osoby a potem będą Ci narzucać gdzie będziesz dziecko rodzić itp. Nie ma czegoś takiego BO TAK TRZEBA, ślub (i wesele) to jedyny dzien w zyciu i chcesz go spędzić z osobami najbliższymi, które kochasz i lubisz i które są na bierząco w Twoim życiu. I nic nikomu do tego. Nie ma sensu zapraszać kogoś z kim się od 10 lat nie widziałaś.
Próbuje ta sytuację sobie wyobrazić w moim życiu i ja bym się nie zgodziła, TŻ ma w rodzinie kuzynke która sie wobec niego bardzo nieładnie zachowała, nie utrzymują kontaktu i można powiedzieć, ze jej nienawidzi, na 1000% jej nie zaprosi na nasz ślub i choćby jego mama powiedziała, ze za nią zapłaci to co to da skoro ona tam bedzie a my sobie tego nie zyczymy ?! Ja bym sobie nie pozowoliła na coś takiego.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Twoja teściowa i Twój teściu już swój ślub i wesele mieli.
a to Wasz dzień, nich więc wygląda tak jak Wy sobie wymarzyliście. Pamiętaj Kochana, ze jak teraz się zgodzisz, to następnym razem też będziesz musiała. Nie chodzi tu o kłótnie. Skoro Twoi teściowi to mili ludzie, to zrozumieją, a co więcej: będą chcieli na ten temat z Wami normalnie porozmawiać i wysłuchać waszych racji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
odpuśćcie sobie wojnę przed ślubem , to naprawdę nie ma sensu a tylko zaogni sytuację. jak teście chcą to niech się dokładają. nie ma to jak w rodzinie - należy znaleźć konsensus , niestety kochana.
a niech to Wam nie psuje najpiękniejszego dnia w życiu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Początkowo myślałam, że osoby te są wam "obojętne". Dlatego takie było moje zdanie.
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo takie dwulicowe postępowanie jak Twoje - czyli udajemy ze wszystko jest w porządku, słowem się nie odezwiemy dla tego mitycznego świętego spokoju, a gotujemy się ze złości i dusimy to w sobie czasem latami i obrabiamy teściom d*pska nawet w internecie, do niczego dobrego nie doprowadzą. Jeśli twój TŻ przeciwstawi się swoim rodzicom, to owszem prawdopodobnie obrażą się, ale w końcu im przejdzie i będą wiedzieli że muszą liczyć się z Waszym zdaniem. Jeśli nie - będziecie mieli do nich żal do końca życia (szczególnie Ty, każda bzdura będzie Cię tylko nakręcała bardziej), jeśli na poczatku nie uda Wam sie przeforsowac swojego zdania bo sie obrażą, to tym bardziej nie będziecie umieli zrobić tego później, no i jeśli raz pokażecie teściom że nie umiecie postawić na swoim i sami o sobie zadecydowac nawet w tak istotnej sprawie jak ślub będą sie Wam wtrącac do wszystkiego. Po co Ci to? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
.
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
U mnie jest podobnie,my sami płacimy za wesele i sami wszystko organizujemy.Moja mama tez nie była zadowolona jak jej powiedziałąm że nie zaproszę jej siostry ale kuzynowstwo zaproszę.Moja mama była wręcz oburzona że bliskiej rodziny nie zapraszam.Dla mnie ta ciotka wyrządziła wiele przykrości w dzieciństwie i nie mam zamiaru zapraszać jej na moje wesele.Za to moja kochana mamuśka wymyśliła że w takim razie zrobi imprezę poślubną i zaprosi tych których ja nie zaproszę.Najlepszy numer że nas na tej imprezie nie będzie, a jeszcze dogadały się z teściową że zrobią wspólnie i zaproszą też znajomych z pracy,sąsiadów i te nielubiane ciotki.A niech se robią ja mam to w d....Najważniejsze że nie będzie na weselu osób których nie lubię
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moja teściowa też miewała cudowne pomysły i próbowała ugrać jak najwięcej przekabacając mnie i TŻta osobno, mimo otrzymania odmowy jednej ze stron (jak ode mnie usłyszała "nie", biegła do synusia...). Na szczęście już wie, że walczę o swoje zdanie do upadłego ![]() Edytowane przez magdaef Czas edycji: 2011-08-28 o 09:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Nierozumiem co TŻa rodzice maja do Waszego wesela. Oni juz swoje wesele mieli i mogli je zrobić wg własnych upodobań. Tym razem przyszedł czas na Was i Wasze decyzje. Nie pozwólcie wejsć sobie na głowe! Powinniscie dać to do zrozumienia, oczywiscie bez krzyków, ale stanowczo.
Edytowane przez manima Czas edycji: 2011-09-03 o 23:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:53.