|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Praca w USA u rodziny + zdobycie green card
Witam
![]() Od zawsze marzyło mi się wyjechać do USA ( jak wielu osobom ![]() Tym bardziej, że mam tam rodzinę ![]() ![]() ![]() Ale przechodząc do sprawy... Moja ciocia jest już od paru lat obywatelką USA. Kiedyś była fryzjerką u kogoś w zakładzie, a teraz ma własny. Może po chrzestnej mam talent do układania fryzur i strzyżenia ![]() ![]() Z tego, co czytałam w necie dowiedziałam się, że pracodawca może starać się o pobyt stały(zieloną kartę) dla pracownika, jeżeli chce, żeby u niego mógł legalnie pracować itp. A więc moje pytanie brzmi: Czy ciocia mogłaby mnie zatrudnić w swoim zakładzie i starać się o zieloną kartę dla mnie? Czy musiałabym przechodzić dodatkowe kursy w USA, żeby zostać fryzjerką czy wystarczy, że np. w Polsce już to zrobię? I czy najpierw musiałabym wylecieć np. na wizie turystycznej a potem ją zamienić na inną, czy najpierw ciocia musiałaby zatrudnić mnie "na odległość", a potem mogłabym się starać o wizę pracowniczą? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi! ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca w USA u rodziny + zdobycie green card
http://polish.poland.usembassy.gov/p..._based_iv.html
tu jest wszystko
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
ja bylam w USA i tam pracowalam i nie wiem czego Ty sie spodziewasz ale jesli raju na ziemi to niestety tak owego napewno nie zastaniesz...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Z tego co mi wiadomo to zdobycie wizy pracowniczej nie jest latwe bo pracodawca musi udowodnic ze nie ma pracownikow tam w Usa i dlatego chce Ciebie.Skomplikowany i kosztowny proces z tego co mi wiadomo.
Staralas sie o turystyczna?Wiesz jak tam zycie wyglada? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Tak, mam wizę turystyczną i właśnie lecę 28 września do Chicago.
Hmm... no tak właśnie się zastanawiałam czy taka "zwykła" fryzjerka może dostać green card. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:32.