Nokia E5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-15, 17:25   #1
lukrecja222
Zakorzenienie

Nokia E5

Od wczoraj mam Nokię E5 (orange na kartę) i załamałam się...
Wcześniej miałam zwykłą Nokię, bez udziwnień 6300. Teraz chciałam telefon z internetem i dostępem do maila.

Wszystko ładnie pięknie, ale zupełnie nie mogę się połapać
Z wi-fi udało mi się nawet dziś skorzystać, ale mam problem z internetem przez GPRS. Próbowałam go skonfigurować i niby się udało (chociaż maila skonfigurować nie mogłam), ale zeżarło mi prawie 50 zł i nawet nie wiedziałam, że byłam podłączona
Szukałam w necie jakiejś instrukcji, ale nie mogę nic konkretnego znaleźć.
Może któraś z Was ma ten telefon i może coś więcej powiedzieć?
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 20:09   #2
moja imaginacja
Zakorzenienie

Dot.: Nokia E5

Ja niestety Ci nie pomogę,ale jak już jest taki wątek to ja bym prosiła o inne opinie na temat tego telefonu bo zastanawiam się nad jego zakupem.
moja imaginacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 20:17   #3
Senaliah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość
Wcześniej miałam zwykłą Nokię, bez udziwnień 6300. Teraz chciałam telefon z internetem i dostępem do maila.

Z wi-fi udało mi się nawet dziś skorzystać, ale mam problem z internetem przez GPRS. Próbowałam go skonfigurować i niby się udało (chociaż maila skonfigurować nie mogłam), ale zeżarło mi prawie 50 zł i nawet nie wiedziałam, że byłam podłączona
Jest mnóstwo innych i tańszych telefonów z takimi funkcjami. Ja sama chce kupic nokie e5, słyszałam o nim mnóstwo dobrych opinii ale to raczej telefon biznesowy więc jeżeli chcesz go do domowego uzytku to nie wiem czy nie przepłaciłas.
Dlugo Ci trzyma bateria?
Senaliah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 20:24   #4
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senaliah Pokaż wiadomość
Jest mnóstwo innych i tańszych telefonów z takimi funkcjami. Ja sama chce kupic nokie e5, słyszałam o nim mnóstwo dobrych opinii ale to raczej telefon biznesowy więc jeżeli chcesz go do domowego uzytku to nie wiem czy nie przepłaciłas.
Dlugo Ci trzyma bateria?
mam go od wczoraj i narazie nie umiem się nim obsługiwać
Dostałam go w abonamencie, więc za wiele nie kosztował.
Tylko teraz muszę się nauczyć jak z niego korzystać, bo przyzwyczajona jestem do prostszych telefonów
Stary 2011-07-17, 12:19   #5
mimosa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość

Ja nie mam konkretnie tego modelu, ale miałam E50 i E51, a teraz mam inną Nokię z systemem operacyjnym Symbian (N97 mini) tak że trochę rozumiem. Nie musialas, faktycznie, kupowac telefonu z systemem, zeby miec internet. Nie uwazam jednak ze zrobilas zly zakup, bo telefony z serii E ktore mialam byly proste w obsludze i mialy duzo mozliwosci personalizacji. Jednakze jesli nigdy nie mialas z tym do czynienia, po prostu trzeba sie nauczyc.

Mialam zawsze tel. w Erze nie w orange, więc mogę tylko powiedzieć że konfiguarcję GPRS dostałam sms-em po rozmowie z konsultantem (wystarczyło odebrac sms i potwierdzic zapisanie).
Co do polaczen, to Symbian nigdy mi sie nie laczy bez mojej zgody, wrecz nachalnie co chwile pyta o pozwolenie i wybor rodzaju polaczenia
(mozna znalazesc sobie hotspot z darmowym wifi i tam sie laczyc i uczyc sie obslugiwac interent w komorce). Jednazke sa aplikacje, ktore same sie lacza, powinnas sprawdzic czy producent lub Orange czegos takiego co nie zainstalowali. Jesli tak, zwykle da sie to odinstalowac/wylaczyc - i to jest plus telefonu z systemem, mozna go traktowac jak komputerek, instalowac nowe rzeczy, odinstalowywac, modyfikowac, itd.

Jest wiele stron interentowych poswieconych tej tematyce; sprobuj forum Telepolis, w dziale Symbian

http://www.telepolis.pl/forum/viewfo...811379fdcd4472

- albo (po jakims czasie, gdy bedziesz chciala majstrowac przy nim - polskie ipmart forum.

Edytowane przez mimosa
Czas edycji: 2011-07-17 o 13:41
mimosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 14:09   #6
irenkaaa
Zakorzenienie

ja mam ten model od roku prawie i niemam z nim najmniejszego problemu
wystarczy przelaczyc cos z punktami dostepu w ustawieniach polaczen internetowych
niewiem jak to wyglada w polskim menu bo takiego niemam ale jak wroce z pracy wieczorem moge rzucic okiem i poszukac instrukcji jak Ci zalezy
o juz mam tutaj masz instrukcje

milej zabawy

pamietam tylko ze zeby nie naliczalo musialam przelaczyc cos w ustawieniach zeby zawsze pytalo o punkt dostepu (AP) powinnas dac sobie rade w pare minut

Edytowane przez irenkaaa
Czas edycji: 2011-07-17 o 14:10
irenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 18:38   #7
lukrecja222
Zakorzenienie

dzięki dziewczyny za pomoc. Ja właśnie nie mogę znaleźć w menu tego, żeby zaznaczyć, żeby zawsze pytał o połączenie z siecia...

A co jeśli chodzi o funkcję maila? Czy można go sprawdzać tylko za pomocą wifi, czy trzeba zawsze łączyć się z siecią telefoniczną?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-17, 21:32   #8
irenkaaa
Zakorzenienie

ja maila zawsze przez wifi zreszta wszystko inne raczej tez bo siec mi za duzo bierze

poczytaj na temat ustawien sieci ( hmmm jesli dobrze widzialam to okolo strony 170-171 tej instrukcji do ktorej podalam linka wczesniej )

Edytowane przez irenkaaa
Czas edycji: 2011-07-17 o 21:34
Stary 2011-07-17, 21:50   #9
mimosa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez irenkaaa Pokaż wiadomość
ja maila zawsze przez wifi zreszta wszystko inne raczej tez bo siec mi za duzo bierze

poczytaj na temat ustawien sieci ( hmmm jesli dobrze widzialam to okolo strony 170-171 tej instrukcji do ktorej podalam linka wczesniej )

Dokładnie, nie chciałam tego pierwsza napisać, ale w tym przypadku nie obejdzie się bez przestudiowania instrukcji obsługi. Symbian jest logiczny i staje się prosty kiedy się człowiek przyzwyczai do jego własnej logiki

Podejrzewam Orange o ingerencję w menu telefonu i "uszczęśliwienie" użytkownika takimi a nie innymi ustawieniami połączeń. Myślę tak dlatego, ponieważ inni użytkownicy Orange skarżą się na to na forach komórkowych. Dlatego niektórzy "łamią" system i wgrywają wersję niebrandowaną, ale raczej tego nie radzę osobie która dopiero zaczyna używać Nokię z systemem. Nie chce mi sie jednak wierzyć, żeby ustawienia były zupełnie nie do zmienienia bez tak radykalnych środków - zwykle jest to możliwe, tylko trzeba "podłubać".

Jeszcze raz polecam forum Telepolis, na pewno są tam inne osoby z E5 w Orange.

Edytowane przez mimosa
Czas edycji: 2011-07-17 o 21:52
mimosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 22:17   #10
irenkaaa
Zakorzenienie

wiesz ja mam ten telefon w Irlandzkiej sieci wiec nie orange i tez w ustawieniach fabrycznych mialam ze mi sie laczyl z siecia i naliczal za to
co zrobic

ja ci powiem jak mam w ustawieniach
tyle ze ja mam ang. menu

control panel>settings>connection>wireless lan>internet connectivity test (i tu zaznaczasz - ask every time)
chyba ze chodzi o cos innego to juz albo poczytaj instrukcje albo popytaj w salonie
napewno sie uda

Edytowane przez irenkaaa
Czas edycji: 2011-07-17 o 22:18
Stary 2011-07-18, 12:37   #11
lukrecja222
Zakorzenienie

bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Irenkaa, postępowałam wg Twojej instrukcji i za ktorymś razem udalo mi się ustawić to, że będzie pytał przy połączeniu! Dziękuję Ci kochana za instrukcję Teraz mam nadzieję nie zaskoczę się już brakiem środków na koncie

Mam jeszcze problem z mailem... Konfigurowałam go, ale chyba coś nie poszło dobrze, bo nie działa,a robiłam wg instrukcji na stronie Orange.
Czy z tego maila też można korzystać za pomocą wifi?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-18, 14:02   #12
irenkaaa
Zakorzenienie

ja mam maila ustawionego
uzywam glownie przez wifi jak mi sie niechce kompa wlaczac albo w pracy

ustawialam to chyba w settings>general> email>opcje >dodaj nowy email

niestety wiecej przez kompa nie powiem bo jednak trzeba pogrzebac w instrukcji jak sobie nie poradzisz
wiesz na odleglosc ciezko radzic a musze wyjsc z domu
ale powinnas znalesc
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości