kłopotliwa sytuacja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-18, 18:03   #1
pchła
Raczkowanie

kłopotliwa sytuacja

witam
Wiem że takich wątków było tu mnóstwo, jednak prosiłabym o odniesienie do mojej sytuacji. Jestem osobą nieśmiałą i być może to nie pozwala mi na odpowiednie zachowanie w tej sytuacji.
Otóż ostatnio w pracy spotkała mnie kłopotliwa sytuacja. Pracuję głównie w męskim gronie. Współpracujemy ostatnio z firmą, której pracownik nie ukrywa że mu się spodobałam. Nie uważam się za atrakcyjną osobę i prawie nie rozmawiałam z tym gościem. Ale odkąd on mnie poznał zaczął częściej wpadać, dzwonić bo biura. Rozmawiał o mnie o kolegami z pracy, kiedy dzwoni i rozmawia z kolegami to przesyła dla mnie pozdrowienia. Koledzy od razu zwrócili na to uwagę i komentują.
Koleś zupełnie mnie nie interesuje, nie jest w moim typie, nie interesuje mnie nawet jako kolega.
I wkurza mnie to że miesza w to kolegów. Oni komentują, ja się stresuję, rumienię a gościu się tak zachowuje.

Co mi radzicie? Jak mam się zachować w takiej sytuacji?
pchła jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 18:08   #2
Joslyn
Raczkowanie

Dot.: kłopotliwa sytuacja

Ja po prostu bym go olała. Brak zainteresowania z Twojej strony powinien wkrótce przynieść efekty.

A jeśli ta sytuacja naprawdę Ci ciąży i sprawia Ci kłopoty w pracy, to może porozmawiaj z nim o tym? Powiedz wprost, że nie życzysz sobie wypytywania się o Ciebie i nie ma szans na coś więcej. Możesz też poproś kolegów z pracy, żeby nie udzielali mu żadnych informacji na Twój temat.

Edytowane przez Joslyn
Czas edycji: 2011-07-18 o 18:09
Joslyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 18:14   #3
vBudyn
Raczkowanie

Najlepiej przestań w ogóle reagować na jakiekolwiek komentarze dotyczące jego/Ciebie/Was, w końcu im się znudzi i przestaną.
Stary 2011-07-18, 18:35   #4
Weronikapr
Wtajemniczenie

Dokładnie. Nie reaguj.
Weronikapr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 19:35   #5
mpt
Zakorzenienie

Najpierw powiedz, że sobie nie życzysz komentarzy tego typu w pracy a potem przestań reagować. To nieeleganckie narzucać się z prywatnymi głupotami w pracy. Powiedz mu o tym, a potem olej zupełnie.
Stary 2011-07-18, 20:24   #6
lala2506
Zakorzenienie

Najlepszą reakcją w takiej sytuacji będzie brak reakcji
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 20:32   #7
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pchła Pokaż wiadomość
witam
Wiem że takich wątków było tu mnóstwo, jednak prosiłabym o odniesienie do mojej sytuacji. Jestem osobą nieśmiałą i być może to nie pozwala mi na odpowiednie zachowanie w tej sytuacji.
Otóż ostatnio w pracy spotkała mnie kłopotliwa sytuacja. Pracuję głównie w męskim gronie. Współpracujemy ostatnio z firmą, której pracownik nie ukrywa że mu się spodobałam. Nie uważam się za atrakcyjną osobę i prawie nie rozmawiałam z tym gościem. Ale odkąd on mnie poznał zaczął częściej wpadać, dzwonić bo biura. Rozmawiał o mnie o kolegami z pracy, kiedy dzwoni i rozmawia z kolegami to przesyła dla mnie pozdrowienia. Koledzy od razu zwrócili na to uwagę i komentują.
Koleś zupełnie mnie nie interesuje, nie jest w moim typie, nie interesuje mnie nawet jako kolega.
I wkurza mnie to że miesza w to kolegów. Oni komentują, ja się stresuję, rumienię a gościu się tak zachowuje.

Co mi radzicie? Jak mam się zachować w takiej sytuacji?
Przyjmuj komplementy/pozdrowienia z uśmiechem i... nic więcej.

Wyobraź sobie, ze ten człowiek ma uczucia jak Ty. To odwróć sytuację, ktoś Ci sie spodobał, jesteś dla niego miła, próbujesz w całkiem miły co wynika z opisu sposób zwrócić na siebie jego uwagę.
Chyba było by ci milej jakby z wdziękiem komplementy przyjmował i w subtelny sposób starał się tonować Twoje umizgi niż "miał z tym problem" nie?

To naprawdę aż taki wysiłek podziękować za komplementy w sposób nie urażający czyjejś dumy w podtekstach jednak dać znać że owszem, umizgi są miłe ale "z całym szacunkiem" nic z tego ?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 20:38   #8
doleo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lala2506 Pokaż wiadomość
Najlepszą reakcją w takiej sytuacji będzie brak reakcji
Dokładnie Ewentualnie na następne telefoniczne pozdrowienia odpowiedz coś w stylu "a ja nie pozdrawiam", wprowadź trochę złośliwości w waszych rozmowach.. Może to trochę ryzykowne, bo możesz być odebrana jako "zołza"przez współpracowników, ale możliwe, że zauroczony gościu zniechęci się po kilku niemiłych odzywkach w jego stronę.
gdyby każdy miał to samo
nikt nikomu nie byłby potrzebny
doleo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 21:01   #9
pchła
Raczkowanie

nie jestem typem zołzy i nie chciałabym być niemiła,
zawsze w takich sytuacjach jednak się stresuję i nie wiem czy będę w stanie podejść do tego na luzie lub nie zareagować
a on pewnie jutro znów zawita do naszego biura..
pchła jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 23:05   #10
boja11
Raczkowanie

Traktuj go zwyczajnie jako współpracownika, jako osobę dla Ciebie neutralną płciowo, zachowuj się profesjonalnie. Nie wdawaj się w żaden flirt, zmieniaj temat, gdy zaczyna znów prawić komplementy, a w ostateczności możesz w którejś sytuacji napomknąć o tym, że coś załatwisz wtedy i wtedy, bo będziesz niedalko z chłopakiem itp. Normalny człowiek powinien zrozumieć aluzję.
boja11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-19, 00:11   #11
Diversification
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pchła Pokaż wiadomość
nie jestem typem zołzy i nie chciałabym być niemiła,
zawsze w takich sytuacjach jednak się stresuję i nie wiem czy będę w stanie podejść do tego na luzie lub nie zareagować
a on pewnie jutro znów zawita do naszego biura..
Więc zabierz go w ustronne miejsce, gdzie nie będą Wam przeszkadzali inni pracownicy firmy i wyjaśnij sprawę raz na zawsze; powiedz jasno i wyraźnie, że nie interesuje Cię jego osoba i poproś, aby zmienił swoje zachowanie, bo Wasi współpracownicy rozsiewają plotki, które są niezgodne z rzeczywistością (mówię tutaj komentarzach Twoich kolegów, że wpadłaś w oko temu facetowi itp.).

61 kg - ... - 50 kg
dam radę!

Diversification jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-19, 00:25   #12
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

ja bym ignorowała "wyrywy" tego pana i zajmowała się tylko obowiązkami związanymi z waszą pracą.
a docinki i żarty kolegów z pracy? albo bym zbywała milczeniem albo uśmiechem i żartem. wszystko zależy, jaką macie ze sobą zażyłość.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości