|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Tatuaż a praca
Witam
![]() Ostatnio zastanawiam się nad małym tatuażem np. na nadgarstku, palcu lub za uchem. Jakiś napis lub mały obrazek typu gwiazdka, motylek, czy coś tam innego.. Nie ważne. Boję się jednak czy jeżeli wybiorę bardziej widoczne miejsce nie będę miała problemów ze znalezieniem pracy..? Chodzi mi o zawód masażystki. Wiadomo, że tatuaż wcale nie znaczy, że człowiek jest jakiś "zły", ale jak to w Polsce.. mało toleracji i przez jakiś drobiazg mogą cię skreślić.. :/ Czy ktoś z Was miał takie doświadczenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Tatuaż a praca
Cytat:
Nie wiesz co chcesz mieć? Dla ciebie to nie ważne? rada: NIE RÓB go jeszcze.
Nalej Serce, nalej... Na początku bóg stworzył człowieka, ale widząc go takim ułomnym, dał mu kota. ![]() Edytowane przez Harmonija Czas edycji: 2011-08-21 o 20:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jeżeli już chcesz robić tatuaż, to w takim miejscu, żeby można go było łatwo ukryć - np. za uchem, chyba że masz krótkie włosy. Gdzieś czytałam, że dziewczyna miała coś na stopie i to zauważyli i pracy nie dostała, więc różnie bywa
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Również spotkałam się z tym, że jeżeli pracujesz z ludźmi to tatuaże nie są mile widziane. Tak samo gościu który pracował z McDonald's miał tatuaż na ręce i cały czas musiał pracować w długim rękawie aby nie było go widać, a wiadomo jaki tam gorąc jest :P
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Koleżanka ma tatuaż na nadgarstku-imię swojego synka. Nie dostała pracy,wprost jej powiedzieli,że nie chcą ludzi z kolczykami czy tatuażami bo takie osoby nie wzbudzają zaufania do klientów-dyskryminacja przez wygląd.
Jak chcesz zrobić tatuaż gdziekolwiek,sto razy się zastanów.Tatuaż powinien coś oznaczać dla Ciebie-a nie motylek,gwiazdka,ptaszek, wieszaczek,żaróweczka. To JEST ważne.
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Autorko po prostu przemyśl miejsce, żeby tego widać nie było jak założysz strój do pracy.
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Tak samo jak na wizazu dziewczyny pytają się czy mogą być potencjalnie w ciąży a odpowiedzi są o stosunku przerywanym i jego konsekwencjach. ;-) Ewidentnie zrozumiałam, ze dziewczyna chce tatuaż po to żeby mieć i wydało mi się, ze jest to dla niej całkowicie obojętne co dlatego tak napisałam, bo dla mnie to po prostu, bez sensu ;-) no ale nie o tym.
Ja w swoim środowisku mam dużo znajomych z tatuażami i właśnie ostatnio o tym rozmawialiśmy i z tego co pamiętam nikt się nie żalił na to, że miał problemy z pracą, a mają tatuaże duże i w widocznych miejscach. Myślę, że nie ma reguły.
Nalej Serce, nalej... Na początku bóg stworzył człowieka, ale widząc go takim ułomnym, dał mu kota. ![]() Edytowane przez Harmonija Czas edycji: 2011-08-21 o 23:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem dużo zależy od rodzaju wykonywanej pracy. Są zawody gdzie tatuaże czy też kolczyki nie przeszkadzają, mogą to być prace, gdzie nie mamy kontaktu z Klientem i są też takie gdzie tatuaż może uniemożliwić podjęcie pracy np. przedstawiciele handlowi (znam przypadki, gdzie mieli jasno powiedziane, że albo cały czas będą zakrywać je lub w przypadku kolczyków po prostu ściągną).
Osobiście uważam, że wszystko z umiarem. Jeśli chcesz tatuaż zrób tak byś go mogła później zakryć. Edytowane przez Sikorka0204 Czas edycji: 2011-08-22 o 07:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Na początku proponuje żebyś zrobiła sobie tatuaż np z henny taki który Ci sie zmyje (słyszałam że jest jakaś metoda że np na rok można zrobić czy coś takiego). Jeśli nie znudzi Ci się przez ten czas to dopiero wtedy zaryzykuj zrobienie go na trwałe.
Ja osobiście nie jestem zwolenniczką tatuaży, nie podoba mi się po prostu coś takiego. Pomyśl też że taki tatuaż na stałe w widocznym miejscu będziesz też miała za 10, 20, 30, 40 lat a z wiekiem zmienia się skóra i pomyśl jak taki tatuaż będzie wyglądał np u 50 letniej kobiety. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
No proszę Cię, myślisz, że za 40 lat usunięcie tatuażu za uchem, czy z nadgarstka będzie aż takim problemem? Umieram ze śmiechu, jak raz za razem ktoś wysuwa argument- no bo jak to będzie wyglądało jak będziesz babcią! Tatuaże już na dziś dzień z powodzeniem można usuwać, a z biegiem czasu metody usuwania będą coraz bezpieczniejsze i sprawniejsze.
Co do tematu- wszystko zależy od charakteru pracy- ja marzyłam o tatuażu wokół kostki- jednak z racji wykonywanego zawodu wiem, że nie mogę go tam mieć, bo nie chcę się skazywać na pracę w długich spodniach przez całe lato.. Nadgarstek zawsze można zakryć zegarkiem, lub biżuterią, ale na dłuższą metę może stać się to uciążliwe.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja sama myślę o zrobieniu tatuażu. jednak jeśli się kiedyś zdecyduję, to na łopatce. Łopatkę można w każdej chwili zakryć i nie jest to problematyczne miejsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spotkałam się z bardzo różnymi reakcjami na moje tatuaże, nawet wśród znajomych w moim wieku zdarzały się reakcje... negatywne na jeden z moich tatuaży, ten najmniejszy, będący znaczkiem 3/3cm, że o boże, że fuj, że no wiesz, nie wiedziałam, że TY MASZ TATUAŻ, że TY TAKIE COŚ SOBIE MOGŁABYŚ ZROBIĆ. Ludzie, których znam kilka lat, ale którzy wcześniej nie mieli okazji widzieć moich tatuaży, którzy byli jakby to powiedzieć zaskoczeni i zdegustowani...? I na przestrzeni tych niemalże 10 lat, od kiedy zrobiłam pierwszy tatuaż spotykałam się z tak różnymi reakcjami, że robiąc każdy kolejny biorę pod uwagę to, że ktoś może mnie oceniać z góry negatywnie przez sam fakt, że sobie cokolwiek wytatuowałam.
![]() |
![]() |
#14 | |
Buc
|
Cytat:
powtórze po raz setny - zależy w jakiej branży się pracuje i na jakim stanowisku. W jednej nie przejdzie malutka gwiazda gdzieś na łapie, w drugiej rękaw możesz mieć i nikt słowa Ci nie powie. serio, powinnien? dlaczego?
![]() |
![]() |
#15 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a ja właśnie nie i zdanie innych mam gdzieś, licząc się nawet z problemami w przyszłości z pracą ![]() I tak jak ktoś powiedział, zależy od miejsca pracy, od rodzaju, czy istnieje kontakt z klientem, czy nie. ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Dokładnie, wiem jaki chcę mieć tatuaż i ten akurat bardzo dużo by dla mnie znaczył. Przemyślałam to i chcę go zrobić, tylko właśnie nie wiem jak na to zareagują pracodawcy. Dlatego wolę się kogoś poradzić co do miejsca tego tatuażu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Buc
|
Cytat:
to zależy od wielu różnych czynników więc nikt Ci tego tu nie powie. Jeśli jesteś na początku drogi zawodowej, zrób taki, który łatwo zasłonić.Nigdy nie wiesz w jakim miejscu będziesz pracowała i nie ma co sobie spalać fajnego zawodu tym, że miałaś się ochotę wydziarać.
![]() |
![]() |
#18 |
Lena
|
to zależy od wielu czynników.. ale zazwyczaj pracodawcy nielubią ludzi "wyrazistych"...
ja z widocznych tatuaży mam na nadgarstku... ale do pracy przykrywałam go pod zegarkiem... nie było wielkiego problemu... tatuaż na plecach czy na ręce przykryte są ubraniem i nikt mi tam nie zaglądał... ![]() ![]() a kontakt z ludźmi miałam naokrągło.. praca w szpitalu... czasami jak ktoś przyuważył (wiadomo zegarek nie zasłoni w całości) to opowiadałam o powstaniu i dlaczego tatuaż.. nigdy nie było problemu...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.