|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Asertywne niemowle i powrót do pracy
Moja córka ma 8 miesięcy. Karmię ją piersią.
Po wielu poszukiwaniach znalazłam butelkę, która jej odpowiada (NUK). Niestety żadne mm jej nie odpowiada w smaku. Herbatek też nie lubi, a jak już to z niekapka. Wracam niedługo do pracy (szybciej niż planowałam) i mała będzie większość czasu pod opieką taty. Nie wyobrażam sobie tego ze względu na karmienie i przyjmowanie płynów oraz stres związany z tą sytuacją. Rozmawiałam z kilkoma mamami, które miały podobny problem i jednym z proponowanych rozwiązań, było przegłodzenie dziecka ![]() To mi zupełnie nie dopowiada ![]() Jeśli nie będzie chciała pić z butli- trudno. I tak przemycamy mleko w kaszkach. (jogurty jeszcze nie są codziennością w menu małej) Mała ma silny odruch ssania, a mimo to nie zaakceptowała smoczka. (próbowałam wielu i żadnego nie zaakceptowała. Możliwe, ze w desperacji spróbuję jeszcze NUKa) Często zasypia przy karmieniu : cały czas jedząc. Proszę o opinie. ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Asertywne niemowle i powrót do pracy
pierwsze zasadnicze pytanie: kto karmi tymi nowymi sposobami? jeśli Ty to szybciutko zagoń tatę do karmienia, a sama w tym czasie idź po zakupy albo na spacer (jak dziecko ma blisko pierś to raczej nie tknie nic innego, zwłaszcza od mamy)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oboje próbowaliśmy podać mleko z butelki. Faktycznie nieco lepiej szło jak mnie nie było w pobliżu. Chociaż max wypiła 20ml.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a ile godzin Cię nie będzie w domu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
A próbowałaś mieszania swojego mleka i mm?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Skoro córka ma juz 8 miesięcy, to może mogłaby jeść coś innego niż mleko, kiedy Ty będziesz w pracy? A mleko nadrobi jak wrócisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Na początek 8- 8.5h
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28861653]A próbowałaś mieszania swojego mleka i mm?[/QUOTE] Niestety nie ![]() Cytat:
Na pewno będzie jadła coś innego. Nakarmi ją rano i po powrocie z pracy. Odpadną karmienia w ciągu dnia. Obawiam się, ze na początku będzie to bardzo trudne. Jutro spróbuję się ulotnić i tato będzie karmił.
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
a może spróbuj podać mleko modyfikowane łyżeczką albo przez słomkę.
U mnie były problemy z piciem, niczego mała nie chciała pić oprócz mojego mleka. Żadna butelka, żaden kubek-niekapek, więc zaczęliśmy podawać łyżeczką - podziałało. Było to trochę niewygodne, więc nauczyliśmy małą pić przez zwykłą słomkę. Na początku piła tylko soczki rozcieńczane z wodą a teraz pięknie pije wszystko ![]() Może to też podziała u Twojego maleństwa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
U mnie pomoglo karmienie na początku na tzw śpiocha. Najpierw dawałam jej pierś, w trakcie delikatnie podsuwałam butelkę. Jak się skapnęła i ryczała-szybciutko "zatykałam" ją piersią. I tak próbowałam dobry miesiąc-dwa.Później już zaczęła sama sobie butelkę podtrzymywać.
Teraz pije mleko chętnie i zawsze. Co do rodzaju mleka-u nas podeszło Młodej nan ![]()
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja wróciłam do pracy jak synek miał 8 miesięcy i też mieliśmy ten problem że nie chciał pić żadnego modyfikowanego mleczka (próbowałam chyba wszystkich)... Przegłodzenie też nie pomogło - musiałabym go chyba głodzić cały dzień żeby pomogło, a na to sie nie zdobyłam (normalnie jadł co 3 godziny, raz wyszłam z nim na spacer przetrzymałam 4 bez jedzenia, jak wróciłam to był strasznie głodny, spróbowałam modyfikowane - nic, próbowałam co 20min przez 2 godziny, po 6godzinach od ostatniego karmienia zdecydował się zjeść 25ml i koniec, nie wiem ile jeszcze musiałabym czekać z płaczącym dzieckiem żeby zjadło więcej i przestałam próbować)...
Ja na początku pracowałam trochę krócej - mieszkam blisko pracy i mogłam wracać na godzinkę w ciągu dnia - ale było strasznie męczące, bo choć robiłam wypad na 2godzinki do domku, to w sumie od porannego wyjścia do powrotu mijało ponad 10h.... później więc tak ustawiałam posiłki żeby mleko było przed i po pracy... w sumie 10h przerwy - bo po karmieniu musisz się przecież jeszcze ubrać ;P jak w tym czasie zaplanujesz kaszkę i obiadek, to bez problemu dziecko przeżyje... jeśli dzidzia lubi kaszki to możecie spróbować je podać przez butelkę to może przy tym zaśnie, jeśli nie będzie chcieć z butelki (moje dziecko np jadło tylko gęstszą, a że jest niejadkiem, to się dostosowaliśmy) to pewnie Tacie po 2 dniach uda się wypracować własną metodę usypiania i też nie będzie problemu.... U nas tak jest do tej pory (mały ma półtora roku) - jak ja chcę synka uśpić to musiałabym go karmić piersią, jak tata - to go kładzie do łóżeczka a dziecko leży i po chwili śpi... Teraz właśnie przestaję karmić, bo jestem w ciąży, więc nie wiem jak będę go usypiać później (na razie ze względu na okres odstawiania w ogóle go nie usypiam ![]() E: dodatkowo jak wróciłam do pracy i nie było karmienia w dzień to się mały zaczął budzić na dodatkowe mleko w nocy, choć przedtem przesypiał noc... nie wiem czy zrobiłam dobrze czy źle, ale karmiłam go w nocy dość długo (przestałam miesiąc temu) Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2011-08-20 o 07:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale moge wypowiedziec sie w kwestii smoczka. Moja Mała miala baaaaardzo silny odruch ssania i wkladala do buzi wszystko- ubranko, raczke, trzymana na rekach przyssawala sie bez opamietania do czegokolwiek-reki, ubrania. Wyprobowalam wszystkie, tak, tak, wszystkie dostepne smoczki w rozmiarze 1 i dla wczesniakow (myslalam,ze moze smoczek jest za duzy dla jej buzi) i w koncu jako ostatni wyprobowalam NUK kauczukowy z płaskim końcem, nie kulka. Jak go chwycila w pólsnie, nagle otworzyla oczy i tak sie zassala, ze az odcisnela ten plastik wokól ust ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Luna, no właśnie, a rossmannowskie próbowałaś? spłaszczone, i kauczukowe, i silikonowe są.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.ebay.co.uk/itm/2707495454...84.m1439.l2649 czekam az przyjdzie ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28875367]Luna, no właśnie, a rossmannowskie próbowałaś? spłaszczone, i kauczukowe, i silikonowe są.[/QUOTE] Niestety u nas Rossmana niet ![]() Dziś próbowałam by napiła się herbatki przezsłomkę. Nie udało się. Przyszedł tez kubeczek doidy i poszło lepiej niż w niekapku (z herbatką). Od jutra powoli będę ograniczać karmienie w czasie dnia.
Blogi są dwa ![]() blogowo: poradnik emigranta nowy post: 14/10/2012 Obyście tego postu nie potrzebowali blogowo: aktywnie nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici ![]() Edytowane przez ***luna Czas edycji: 2011-08-20 o 15:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Luna, ja byłam w takiej samej sytuacji.
Mały nie jadł w ogóle przez butlę tylko pił z bidonu mleko modyfikowane i pije raz do tej pory jak mnie nie ma. Inne picie podajemy ze zwyjkłego kubeczka plastikowego - troche nalewamy i trzymamy kubeczek. Jak rozleje, to trudno. Jesli chodzi o kp, to mały je rano, wieczorem iw nocy 2 razy. Nie odciagałam pokarmu, bo nie umiem tego robic, laktacja sama sie ustabilizowała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje dziecko było czasem dokarmiane mlekiem pod moją nieobecność i nie było problemu z enfamilem. nie chciała natomiast pić bebilonu. enfamil jest drogi, na all kosztuje 20 zł za 400 g, w aptece ok. 37 zł/400 g. my w końcu przestawiliśmy się na bebilon, bo nigdy nie można było wycyrklować ilości mleka i nam zabrakło. jak kupiliśmy inne w aptece, mała bardzo płakała. także jeżeli wybierzesz już mleko, to się go trzymaj, dzieci nie lubią zmian i jak już zmieniasz mleko, to trzeba to robić stopniowo mieszając obydwie mieszanki. tak czy siak, wszyscy podają bebilon 2. enfamil natomiast będzie pić na stówę, ma najlepszy smak. z butelką, to trudna sprawa, bo jeżeli nie przyzwyczajałaś wcześniej, to teraz to problem tak nagle dać. ja nie wiem, czy to chodzi o smak mleka mm, czy Twoje dziecko może robi strajk na zasadzie, że chce tylko pierś. ale jak zobaczy, że nici ze strajku i rzeczywiście przegłodzisz, to zmięknie i zacznie pić. nie wiem, jak to możliwe, i czy ja dobrze zrozumiałam, że jej nigdy nie dopajałaś, ale może być problem szybko przestawić na butelkę. ja przestawiałam miesiąc. ogólnie po 6 mcu dzieci robią się cwaniakowate i nie da im się tak wszystkiego łatwo wcisnąć. dzieci nie lubią zmian. i stąd masz bunt. musisz utulać, ululić i wmówić, że butelka jest caca. trochę to pewnie potrwa, ale dasz radę. ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- u nas lepiej poszło, jak mąż podawał butelkę. jak mnie widziała, to był ryk. musiałam się chować z pola widzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co to znaczy, że dziecko jest cwaniakowate? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Te 8 godzin kiedy Cię nie będzie można śmiało zastąpić innymi pokarmami.
Moja córka nigdy nie piła nic z butelki - na widok butli dostawała histerii, nie chciała z butli mojego mleka, mm, wody, soku, po prostu sama butla na nią tak działała. Z piciem poradziliśmy sobie bez problemu, bo wodę podawaliśmy jej łyżeczką, małymi łyczkami. Później przestawiliśmy ją od razu na zwykły kubek. Z jedzeniem było tak, że miesiąc przed powrotem do pracy przestawiałam już ją na pokarmy, które będzie dostawała jak mnie nie będzie, czyli rano ok. 6-7 (zależnie jak się przebudziła) dostawała jeszcze pierś, ok. 9-10 była kaszka, później przecierane jabłko, banan (generalnie wszelkie dozwolone owoce) następnie zupka. Jak wracałam z pracy ok. godz. 15 do akurat dostawała mleko, ale jak Ciebie wtedy nie będzie to można podać jakieś drugie danie. W związku z karmieniem piersią przysługuje Ci skrócony czas pracy - dwie półgodzinne przerwy, ja zamieniłam je na jedną godzinną i przez to wychodzę godzinę wcześneij z pracy. Moja córa też zasypiała zwykle przy piersi, ale tylko jak ja byłam w pobliżu ![]() ![]() Tak samo było z jedzeniem - w tygodniu kiedy mnie nie było jadła fajnie wszystkie posiłki, ale już w weekend oprócz obiadu chciała pierś pewnie przez to, że mnie widziała ![]() Też na początku się stresowałam jak to będzie, bo córka była bardzo cyckowa, ale jak to zwykle bywa dzieci przechodzą te zmiany dużo łatwiej niż rodzice ![]() ![]() Layla to moje dziecko od urodzenia było bardzo cwaniakowate ![]() Mam wrażenie, ze jednak od urodzenia dziecko wie czego chce, na siłę niczego dziecku nie wciśniesz, nieważne czy będzie to w wieku 2, 3 czy 8 m-cy. Tak samo z pokarmami stałymi - jedno będzie ciekawe i z chęcią zje pierwszą marchewkę a inne będzie się krzywiło i pluło. Moja akurat nie tolerowała butli. Edytowane przez precious_81 Czas edycji: 2011-08-24 o 11:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pocieszyłaś mnie ![]() Layla TT u nas nie działają ![]() ![]() Co do mleka: nie mam dostępu do mm Enfamil. Testowałam różne, ale mała wszystkie traktuje z podobną niechęcią. Teraz robię kaszkę na mm i zjada w miarę ok. Je tyle ile chce, nie wpychamy nic na siłę. Nie sądzę by była cwaniakowata ![]() Ostatnie dwa dni byłam poza domem. Rano ją karmiłam. W okolicach lunchu TŻ ją przywoził na kp. Obyło się bez jakiś wielkich problemów, nawet drzemki zaliczała ładnie. Pije z kubeczka doidy, wprowadzam nowe produkty. Teraz tylko ustabilizować nocki ![]()
![]() |
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() rady mogą być różne, człowiek zakłada wątek i sobie wybiera, które rady mu pasują, a które nie. i nie ma również nic nadzwyczajnego w tym, żeby komuś powiedzieć, że jego rada jest do kitu. jeżeli będę musiała również tłumaczyć, co to jest do kitu, to wybacz. ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
Myśliż, że 6-miesieczne niemowlę umie poznac zaleznośc przyczynowo-skutkowa?? Poza tym, polemzowałabym, czy ta umiejętnosć to cwaniakowanie ![]() ![]() Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-08-26 o 09:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:55.