|
|||||||
| Notka |
|
| Byæ rodzicem Forum dla osób, które staraj± siê o dziecko, czekaj± na poród lub ju¿ posiadaj± potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyñstwa. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
jak dzieci uczyc jezyków obcych?
Witam wszystkie forumowiczki....... ciekawi mnie jak uczyæ dwulwtnie dziecko jêzyka obcego? czy macie jakies porady. Moja córeczka ma dwa latka i jest bardzo bystra i wszystko "chwyta w mgnieniu oka" i chce to wykorzystaæ. czekam na porady , a mo¿e macie jakie¶ swoje do¶wiadczenia.... pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 44 997
|
Dot.: jak dzieci uczyc jezyków obcych?
http://helendoron.pl/metoda
Kole¿anka z pracy uczy angielskiego t± metod±, chwali bardzo. Osobi¶cie nie sprawdzi³am. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 758
|
Ja nie jestem zwolenniczk± uczenia dzieci do 4 roku ¿ycia jêzyków obcych.
Kaska20, rozejrzyj siê u siebie czy nie ma, bo teraz pe³no takich zajêæ ucz±cych jêzyków przez zabawê, muzykê itp, rodzice te¿ w nich w nich uczestnicz±, bo s± dla dzieci ju¿ od 3 miesi±ca.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-10-27 o 19:11 |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 276
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30184394]http://helendoron.pl/metoda
Kole¿anka z pracy uczy angielskiego t± metod±, chwali bardzo. Osobi¶cie nie sprawdzi³am.[/QUOTE] potwierdzam. dobra i skuteczna metoda |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
dziêkuje bardzo .... ale mialam na my¶li takie proste metody tzn "bezp³atne" znacie co¶ takiego?
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 346
|
Bajki po angielsku albo niemiecku,
mój m±¿ tak siê nauczy³ niemieckiego. |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
s± te¿ gry pod postaci± kart/planszy z obrazkami i odpowiednikami s³ownymi, albo po¶lij do przedszkola za rok, tam mo¿e chodziæ na j. ang
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 276
|
¶piewanie piosenek z pokazywaniem tego, o czym siê ¶piewa
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to obrazki, piosenki, pokazywanki. Moja zaczê³a interesowaæ siê angielskim jako¶ pó³ roku temu (te¿ wtedy wydaje mi siê rodzi siê ¶wiadomo¶æ innego jêzyka, wcze¶niej to abstrakcja), ci±gle pyta "jak jest po angielsku co¶ tam", ja jej mówiê, ona zapamietuje, potem sprawdzamy czy zapamiêta³a. Sporo ju¿ umie, ale to nauka s³ówek, wyrazów (¿adne zdania, no najwy¿ej I`am ... , My name is ...., I like....") itp. Ogl±da za to "Ni Hao Kai Lan" i ci±gle mówi do mnie po chiñsku
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-10-27 o 22:59 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Hehehe sk±d to znam
![]() Moi ch³opcy - 4,5 i 2,5 namiêtnie ogl±daj± Diego, Dorê i Kai Lan. zale¿y od humorów ale ta¿ czasami gadaj± mi co¶ po chiñsku ![]() Starszak dodatkowo chodzi na angielski do przedszkola i prywatnie (niech wiêcej umie ni¿ mamusia) i bardzo ladnie mu idzie zapamiêtywanie s³ówek. A w domu - ksi±¿eczki, piosenki. |
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
¿e te¿ pamiêtaj± te chiñskie okre¶lenia tak dok³adnie je wymawiaj±c, z akcentem . a Diego i Dora fajnie ucza s³ówek.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-10-30 o 22:47 |
|
|
|
|
|
#12 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 636
|
Cytat:
Cytat:
![]() u nas tak jest... ja rozmawiam z corka po polsku, maz po hiszpansku, w zlobku uczy sie niemieckiego... i mimo iz jeszcze nie ma 2 lat, to calkiem niezle sobie radzi ze wszystkimi trzema i jest na rownym poziomie rozwojowym z rowiesnikami ![]() i osobiscie odradzam "samodzielna" nauke jezykow... no chyba, ze ma sie ten jezyk opanowany perfekt. My np mimo iz bardzo dobrze mowimy po niemiecku, swiadomie zdecydowalismy sie uczyc corke tylko naszych jezykow rodzimych, ktore sa jedynymi jezykami, ktore potrafimy nauczyc ja poprawnie. A uczac dziecko jezyka juz od podstaw z bledami jest wg nas wielkim nieporozumieniem... takze do nauki jezykow tylko osoby kometentne, czyli z odpowiednim wyksztalceniem lub tacy, ktorych dany jezyk jest jezykiem rodzimym ![]()
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-10-30 o 00:06 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 323
|
¯eby uczyæ dziecko samo w domu trzeba mieæ do tego odpowiednie przygotowanie, a nie tylko chêci. To jest proces, który musi byæ systematyczny. Na rynku znale¼æ mo¿na wiele ksi±¿eczek, bajeczek, cudawianek, ale równie dobrze mo¿na dziecku w³±czyæ wiadomo¶ci BBC albo CNN, tylko co tym osi±gniemy???
Mózg dziecka do 3 roku ¿ycia rozwija siê najszybciej. Jest to okres czasu, kiedy dziecko uczy siê absolutnie wszystkiego: jedzenia ³y¿eczk±, siadania, pe³zania, raczkowania, obracania siê na boki, w koñcu chodzenia, siusiania do nocnika, ale najwa¿niejszego: MÓWIENIA. I je¿eli dziecko bêdzie wystawione na kilka jêzyków to tych jêzyków siê nauczy, jak bêdzie mia³o mamê Polkê, tatê Niemca, a babciê Czeszkê to tych 3 jêzyków jest w stanie siê nauczyæ ot tak, bez problemów. I co najwa¿niejsze, bêdzie wiedzia³o w jakim jêzyku do kogo mówiæ. Na rynku polskim jest tylko JEDNA metoda nauczania dzieci jêzyka angielskiego i jest to metoda HELEN DORON. Pozosta³e szko³y, które oferuj± angielski dla najm³odszych, nie maj± metody, ale TECHNIKI nauczania, a to jest ogromna ró¿nica. Nie sztuk± jest wprowadziæ do oferty szko³y jêzykowej angielski dla dziecka, sztuk± jest robiæ to dobrze, a to z do¶wiadczenia wiem, ¿e potrafi± tylko szko³y Helen Doron. Moje dziecko chodzi ju¿ od jakiego¶ czasu, wyniki s± super i tak... pos³a³am dziecko na angielski od 3 miesi±ca ¿ycia i nie ¿a³ujê ani minuty, jak± dziecko spêdzi³o na zajêciach ze mn±, mê¿em lub moj± siostr±, która te¿ z nim by³a. Nigdy nie widzia³am mojego dziecka tak skupionego na tym co siê dzieje podczas zajêæ. Niedowiarków zachêcam do obejrzenia lekcji pokazowej bezp³atnej, która jest na ¿yczenie w ka¿dej szkole Helen Doron w Polsce. Pozdrawiam.
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 55
|
wszystkie metody m.in helen doron czy nowosc lippy and messy, wykorzystuja technike TPR- total physical response, to oznacza ze dziecko aby sie nauczyc musi wchodzic w interakcje z rowie¶nikami, sluchac powtarzac i przede wszystkim duzo ruchu, piosenek z pokazywaniem nauczylam moja corke sama, ma teraz 3 lata, od miesiaca chodzi na angielski metoda lippy and messy, i zaczela uzywac jezyka produktywnie a przeciez oto wlasnie chodzi w nauce jezyka a nie o nauczenie malucha kiku slowek, popieram przedmowczynie ze nauke warto zaczac jak najwczesniej wykorzystuja niesamowite wlasciwosci mogzu malucha, w 5 roku zycia nastepuje tzw, critical period po ktorym dzieci nie potrafia przyswoic jezyka obcego jako swojego tylko maja swiadomosc ze jest to obcy i wtedy gorzej jest z produktywnoscia
|
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 10
|
Mo¿e od¶wie¿ê w±tek - moja córa ma w przedszkolu angielski, a dok³±dniej zajecia z native speakerem. I faktycznie widaæ u niej postêp w znajomo¶ci jêzyka i chêæ do tego, by go poznawaæ. Pierwszy kontakt z angielskim mia³a juz w 3 roku ¿ycia i ¿a³ujê, ze sama nie zaczê³am siê wtedy uczyæ
A jak u Was? Czy której¶ z Waszych dzieci chodzi do dwujêzycznego przedszkola? I jak oceniacie rezultaty? |
|
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 323
|
Jako, ¿e jestem trochê w temacie obyta dodam, ze metoda Helen Doron nie opiera siê g³ównie na TPR, jest to czê¶ci± sk³adow±, ale nie g³ównym sk³adnikiem. W metodzie Helen Doron jest mnóstwo takich sk³adowych, m.in. metoda dr Suzuki czy Sugestopedia.
Natomiast polski rynek zala³y inne szko³y oferuj±ce naukê angielskiego dla dzieci, ale niestety ludzie nie wiedz± o tym, ¿e dziecko czêsto bezwiednie powtarza pewne s³owa wcale ich nie rozumiej±c, dlatego te¿ samo os³uchanie z jêzykiem nic nie daje. To tak, jakby mówiæ do dziecka po polsku nie pokazuj±c zabawek, zwierz±tek czy innych czynno¶ci, samym mówieniem nie osi±gniemy efektu. Cytat:
My chodzimy na Helen Doron, synek jest jeszcze nie-przedszkolny, ale po¶lê go do "zwyk³ego" przedszkola zostaj±c w szkole Helen Doron do kiedy siê da.
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 733
|
skoro tak to czasem mów do niej po angielsku albo w jakim¶ innym jêzyku czêsto powtarzaj mo¿e co¶ za³apie no i czytaj jej ksi±¿ki na dobranoc. Tak moja mama robi mojej m³odszej siostrze no i przez to jest strasznie inteligentna czasem to nawet wkurza
|
|
#19 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A pewno¶æ, co do nativa w m±drych G³ówkach mam, dlatego, ¿e tam ka¿da jedna osoba z personelu musi mieæ wykszta³cenie pedagogiczne i dodatkowo musz± to byæ nauczyciele montessoriañscy. Tym samym wymaganiom musz± te¿ sprostaæ owi nativi. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 33
|
Bardzo skuteczne jest puszczanie piosenek dla dzieci w obcym jêzyku.
Podczas zabawy, jedzenia itp. Tak jak ty s³uchasz radia tak pozwól dziecku s³uchaæ piosenek. Po pewnym czasie mo¿ecie razem próbowaæ ¶piewaæ. Na rynku jet mnóstwo piosenek i bajek dla dzieci w wieku przedszkolnym w obcych jêzykach. |
|
|
|
|
#21 |
|
Matka na full etat
Wiadomo¶ci: 315
|
je¶li nie chcesz zapisywaæ dziecka na jaki¶ kurs juz w tym wieku po prostu baw sie z nim mówic po angielsku, puszczaj angielskie piosenki, bajki, dziecko szybko z³apie i nie bêdzie mia³o problemów jesli w domu bêdzie siê mówi³o po polsku, bêdzie po prostu dwujezyczne
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 76
|
Wydaje mi siê, ¿e do¶æ trudno samodzielnie nauczyæ dziecko jêzyka obcego. Tym bardziej, ¿e mo¿na mu przez przypadek jakie¶ b³êdy podaæ a pó¼niej trudno z tym walczyæ. Ja raczej jestem za nauk± przez lektora. A zawsze mo¿na sprawdziæ na kilku lekcjach jak bêdzie. A teraz mo¿na wygraæ kurs dowolnego jêzyka, tylko has³o reklamowe dla szko³y trzeba wymy¶liæ. Wiêc warto spróbowaæ bo zawsze mo¿na do przeznaczyæ dla malucha
http://www.facebook.com/moose.cjo?sk...53284594738391
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 643
|
oprocz tego w jêzyku obcym jest trudniej wyrazic emocje, uczucia... Sama studiujê filologiê i wiem, ze bede mowic do mojego dziecka po angielsku, a m±¿ po polsku, jednak i tak mimo bardzo dobrej znajomo¶ci jêzyka mam obawy jak sobie poradze, bo angielski to nie jest moj jezyk ojczysty...
jesli kto¶ nie mowi p³ynnie, ja radzi³abym ograniczyc siê tylko do bajek, czytania ksi±¿eczek w drugim jêzyku, ¿eby dziecko co¶ przyswoi³o. mówienie jest ryzykowne, bo mozna uczyc z b³êdami
![]() |
Nowe w±tki na forum Byæ rodzicem
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:54.

¿e te¿ pamiêtaj± te chiñskie okre¶lenia tak dok³adnie je wymawiaj±c, z akcentem