politologia '12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-20, 23:27   #1
ewelina1235
Raczkowanie

politologia '12

hej!! jestem tegoroczną maturzystką (wiem,ze co po niektorzy maja juz dosc tego ;p ) ale sorry,musze kogos się poradzić. chcialabym startowac na politologie na UW. przedmioty dodatkowe,ktore zdaje to; polak R, angol R i fizyka R. czyli praktycznie nic nie ma sie do niczego. ;/ na Uw potrzebne są podstawy + dwa przedmioty sposrod: wos,gegra, hista. i sa 35% wagi.. mam jakiekolwiek szanse, czy się nie łudzić? w ogóle mogę brać udział w rekrutacji bez tych przedmiotów? baardzo mi zależy... łudzę się bardziej (bo normalnie dalabym sobie z tym spokój), dlatego,ze w tym roku z dodatkowych przedmiotow wymaganych na politologie tj.wos,gegra czy hista matura poszła strasznie.. były trudne. A próg w zeszlym roku w 1 turze wynosił 57 [!], więc w tym zapewne się obniży.. Co wy na to?!
czy ewentualnie dostac się na taką Socjologię czy coś podobnego (zapasowego) i starać się o przeniesienie? jest opcja?
ewelina1235 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 00:16   #2
mariea
Zakorzenienie

Dot.: politologia '12

Cytat:
Napisane przez ewelina1235 Pokaż wiadomość
hej!! jestem tegoroczną maturzystką (wiem,ze co po niektorzy maja juz dosc tego ;p ) ale sorry,musze kogos się poradzić. chcialabym startowac na politologie na UW. przedmioty dodatkowe,ktore zdaje to; polak R, angol R i fizyka R. czyli praktycznie nic nie ma sie do niczego. ;/ na Uw potrzebne są podstawy + dwa przedmioty sposrod: wos,gegra, hista. i sa 35% wagi.. mam jakiekolwiek szanse, czy się nie łudzić? w ogóle mogę brać udział w rekrutacji bez tych przedmiotów? baardzo mi zależy... łudzę się bardziej (bo normalnie dalabym sobie z tym spokój), dlatego,ze w tym roku z dodatkowych przedmiotow wymaganych na politologie tj.wos,gegra czy hista matura poszła strasznie.. były trudne. A próg w zeszlym roku w 1 turze wynosił 57 [!], więc w tym zapewne się obniży.. Co wy na to?!
czy ewentualnie dostac się na taką Socjologię czy coś podobnego (zapasowego) i starać się o przeniesienie? jest opcja?

z tego co wiem, na UW nie ma możliwości przenoszenia się w trakcie studiów i to do tego między wydziałami. Poza tym dziwię się Twoją pogardą dla socjologii. według mnie to na pewno dużo lepszy kierunek od politologii, która jest typowo humanistyczna i już w ogóle nie ma co po niej robić (znam dużo absolwentów politologii UW)
pomijając wszystko i patrząc na statystyki ze strony UW, to chyba politologia powinna być zapasowym kierunkiem, bo jeszcze w zeszłym roku była mniej oblegana niż socjo (tak jak i 2 lata temu) http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/pd..._2011-2012.pdf

Edytowane przez mariea
Czas edycji: 2012-05-21 o 00:24
mariea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 00:40   #3
skazana_na_bluesa
.

skoro nie zdawalas historii/wosu/geografii to nie licz na to, ze sie dostaniesz. poszukaj w necie, jakie kieruki mozesz studiowac, zeby dostac sie ze swoja matura.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 08:06   #4
ewelina1235
Raczkowanie

no,ale jaką pogardą? :P wiem, że socjologia jest bardziej oblegana, to że jest to koło zapasowe, to nie znaczy, że traktuje je z pogardą, ludzie ;P ja akurat wolałabym politologię, ale wiadomo z moją maturą. tak czy siak, mam polak i angol na rozszerzeniu, więc jezeli dobrze mi pójdzie, to czemu mam tam nie składać ?:P
Stary 2012-05-21, 08:30   #5
viva91
na przekór do celu

Cytat:
to czemu mam tam nie składać ?:P
a masz szansę na uzyskanie progu bez wosu/gegry/histy ?
Stary 2012-05-21, 09:15   #6
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
a masz szansę na uzyskanie progu bez wosu/gegry/histy ?
https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op...goria=studia_1
jak dla mnie przeliczanie jest tutaj troche czarnomagiczne ale przedmioty wos/geo/historia to 35% punktow. takze tego-roznie moze byc.

Stary 2012-05-21, 10:10   #7
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op...goria=studia_1
jak dla mnie przeliczanie jest tutaj troche czarnomagiczne ale przedmioty wos/geo/historia to 35% punktow. takze tego-roznie moze byc.
mogłam się pomylić, bo liczyłam w pamięci, ale przy 100% z polskiego R, matmy P i ang R wychodzi 29 punktów, czyli daleko do progu...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-21, 11:09   #8
ewelina1235
Raczkowanie

29 ? coś Ci chyba źle wyszło, bo liczyłam bez rozszerzenia z matmy + takie wyniki "najgorsze" (juz nie pamietam ile..) i mi wyszło spokojnie 38! niemożliwe, że tak mało... i próg w drugiej turze wynosił 55, więc w tym roku powinno być moim zdaniem zazwyczaj jest co roku,co 2pkt niżej. 1 tura 55/54 , zas druga ok.52. więc może dogonię... złożyć nie szkodzi, prawda? wiem, że w zasadzie porywam się na ryzyko, ale cóz...a może jakimś, trafem, CUDEM, wszystkim co związane z tym? być może nie będzie tak dużo chętnych, itp. to dużo zalezy..tylko pytanie do Was, czy w ogóle mogę rekrutować bez tych2 przedmiotów??
Stary 2012-05-21, 11:19   #9
skazana_na_bluesa
.

bez jakich 2 przedmiotow? matematyki nie zdawalas?
szczerze mowiac ja bym nie skladala tam papierow, bo wedlug mnie nie masz szans sie dostac.

Stary 2012-05-21, 11:23   #10
viva91
na przekór do celu

Cytat:
29 ? coś Ci chyba źle wyszło, bo liczyłam bez rozszerzenia z matmy + takie wyniki "najgorsze" (juz nie pamietam ile..) i mi wyszło spokojnie 38! niemożliwe, że tak mało... i próg w drugiej turze wynosił 55, więc w tym roku powinno być moim zdaniem zazwyczaj jest co roku,co 2pkt niżej. 1 tura 55/54 , zas druga ok.52. więc może dogonię... złożyć nie szkodzi, prawda? wiem, że w zasadzie porywam się na ryzyko, ale cóz...a może jakimś, trafem, CUDEM, wszystkim co związane z tym? być może nie będzie tak dużo chętnych, itp. to dużo zalezy..tylko pytanie do Was, czy w ogóle mogę rekrutować bez tych2 przedmiotów??
w regulaminie rekrutacji powinnaś znaleźć na to odpowiedź.

mogłam się pomylić bo liczyłam na szybko w pamięci, więc jeszcze raz:
język polski, załóżmy 100% z poziomu R: 100% * 1 * 0,1 = 10 pkt
matematyka, 100% poziom P: 100% * 0,8 * 0,05 = 4 pkt
język angielski, 100% poziom R: 100% * 1 * 0,15 = 15 pkt
suma: 10 + 4 + 15 = 29 pkt

no to nie wiem gdzie robię błąd.
Stary 2012-05-21, 11:25   #11
skazana_na_bluesa
.

ze swoimi przedmiotami na politologie mozesz isc na uniwersytet szczecinski.
pytanie z innej beczki - co chcesz robic po politologii?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-21, 11:40   #12
ewelina1235
Raczkowanie

hmm,hm...lipnie, faktycznie.. chciałabym pracować w administracji państwowej, albo jako doradca społeczny, polityczny. ale zrobiłabym sobie z tego tylko licencjat, a magistra robiłabym dodatkowo z ekonomii albo coś podobnego. + mam w planach zrobic podyplomówke 1rok analityka informatycznego. W zasadzie wzoruję się na moim starszym bracie, bo on tak skończył.. i zarabia 6tys. miesięcznie mógłby mnie też wciągnąć w to w razie potrzeby. Dobre jest jeszcze to, ze ineteresuje się polityką. Lubię ją. Ale niestety... Jest jak jest.. Dzięki.
Stary 2012-05-21, 11:47   #13
viva91
na przekór do celu

Cytat:
hmm,hm...lipnie, faktycznie.. chciałabym pracować w administracji państwowej, albo jako doradca społeczny, polityczny. ale zrobiłabym sobie z tego tylko licencjat, a magistra robiłabym dodatkowo z ekonomii albo coś podobnego. + mam w planach zrobic podyplomówke 1rok analityka informatycznego. W zasadzie wzoruję się na moim starszym bracie, bo on tak skończył.. i zarabia 6tys. miesięcznie mógłby mnie też wciągnąć w to w razie potrzeby. Dobre jest jeszcze to, ze ineteresuje się polityką. Lubię ją. Ale niestety... Jest jak jest.. Dzięki.
to teraz mam zagadkę jakim cudem wyszło Ci 38 punktów

a ubiegłoroczny próg był liczony według takich samych zasad rekrutacji jak w tym roku?
Stary 2012-05-21, 12:29   #14
ewelina1235
Raczkowanie

Cytat:
to teraz mam zagadkę jakim cudem wyszło Ci 38 punktów

a ubiegłoroczny próg był liczony według takich samych zasad rekrutacji jak w tym roku?

ja nawet nie mam pojcia jak był ubiegłoroczny próg liczony, ale myśle, że na takich samych zasadach.
ja już rozszyfrowałam... gapa ze mnie... 5% wagi ma matematyka i ja pomnożyłam tak: wynik z matury * 0,8 * 0,5 = ... a nie 0,05 mój błąd. także wszystko się wyjaśniło , daleko mi brakuje nie ma co marzyć.
Stary 2012-05-21, 12:32   #15
viva91
na przekór do celu

na stronie instytutu znalazłam taki wpis:
Cytat:
@geograf: Czy bez matury z WOS lub Historii dostanę się na dzienną Politologię lub Bezpieczeństwo Wewnętrzne?
Tak. Poza obowiązkowymi przedmiotami tj. Językiem polskim, obcym i Matematyką, w rekrutacji wybierasz dwa przedmioty spośród WoS, Historii i Geografii. Ten przepis w tym roku wprowadzony będzie po raz pierwszy. Wykorzystaj tę szansę.
ale niestety nie wiem, z którego jest roku. jeśli z tego, to by znaczyło że teraz punkty są liczone inaczej i nie można się sugerować starym progiem. no ale jak to sprawdzić
Stary 2012-05-21, 12:38   #16
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
na stronie instytutu znalazłam taki wpis:

ale niestety nie wiem, z którego jest roku. jeśli z tego, to by znaczyło że teraz punkty są liczone inaczej i nie można się sugerować starym progiem. no ale jak to sprawdzić
to chyba bylo zanim wprowadzili obowiazkowa mature z matmy. nawet teraz jest tak, ze "starsze" roczniki bez matury z matmy maja geo/historie/wos do wyboru, a dodatkowo tez jeden z tych przedmiotow. w przypadku maturzystow z obowiazkowa matura z matmy to nie obowiazuje.

Stary 2012-05-21, 12:38   #17
ewelina1235
Raczkowanie

pisałam do "rekrutacji". Zapytałam, czy mam szansę się dostać i czy mogę się ubiegać, to napisał mi, że w świetle przedstawionych informacji nie mogę się ubiegać, bo nie spełniam 4 warunku - właśnie tych 2 przedmiotów. Mogą mi zaproponować zaoczne lub wieczorowe (odpadają).
haha, dzięki Kochana jesteś, nie kłopocz się już

edit: ale to w zasadzie dziwne, rok temu moja koleżanka dostała się na politologię bez wosu... ? więc jakim cudem, wiadome większe szanse, ale skoro nie spełnia 4 wymogu, to jakim cudem się dostała? i z jakiej racji robią z ludzi idiotów...przeciez, gdybym teraz nie odczytała tej wiadomości do tej pory nie wiedziałabym na czym stoję, bo własnie to co 'zacytowałas' ja to czytałam i w sumie to mi dawało tą większą nadzieję... to jest sprzed niewiadomo ilu lat, 8 ? 7 ? nie wiem. i co, co druga osoba czyta i ooo, może jednak...

Edytowane przez ewelina1235
Czas edycji: 2012-05-21 o 12:41
Stary 2012-05-21, 12:52   #18
viva91
na przekór do celu

pomieszane z poplątanym, ja pasuje
może koleżanka miała hist lub geo?
Stary 2012-05-21, 12:55   #19
ewelina1235
Raczkowanie

no dokładnie. no właśnie nie miała... i weź tu bądź mądrym.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-21, 12:56   #20
viva91
na przekór do celu

a inna uczelnia?
Stary 2012-05-21, 13:04   #21
ewelina1235
Raczkowanie

Cytat:
a inna uczelnia?
Uksw? najbardziej mi się kojarzy. jest potrzebna:
* matematyka lub język polski
* język obcy
* do wyboru JEDEN przedmiot= hista,wos lub gegra.
troche lepiej, ale mysle,ze nigdzie sie nie dostane, dotarło do mnie wkoncu :P chodzi mi oczywiscie o politologię lub nawet inne, skoro nie mam matury z tych przedmiotów.
Zresztą Uksw to nie UW - renoma i te sprawy. w ogóle inaczej się patrzy. niedojż, że ten kierunek jest mało popularny, to chociaz,zeby do dobrej uczelni się dostać. Jak nie politologia to może socjologia, ale boje się że to będą lata stracone, co po tym...
Stary 2012-05-21, 18:51   #22
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Zresztą Uksw to nie UW - renoma i te sprawy. w ogóle inaczej się patrzy. niedojż, że ten kierunek jest mało popularny, to chociaz,zeby do dobrej uczelni się dostać. Jak nie politologia to może socjologia, ale boje się że to będą lata stracone, co po tym...
z Twoim podejściem dziewczyno, to w ogóle nie powinnaś niczego studiować, bo nie rozumiesz co to znaczy studiowanie. jak nie chcesz straconych lat to idź na budowę maszyn na politechnikę, tam na pewno spełnisz się ekonomicznie, duchowo i obywatelsko.
po prostu jakiś żart jak się Ciebie czyta, masz styl pisania jak dziecko z gimnazjum, a na studia się wybierasz. nie chcę Cie obrazić, ale z taką niedojrzałością psychiczną, wątpię żebyś na jakichkolwiek studiach się utrzymała, ale trzymam kciuki
Stary 2012-05-21, 20:14   #23
ewelina1235
Raczkowanie

nie wydaję mi się. OK
Stary 2012-05-21, 20:21   #24
Ragoo
Raczkowanie

Cytat:
Uksw? najbardziej mi się kojarzy. jest potrzebna:
* matematyka lub język polski
* język obcy
* do wyboru JEDEN przedmiot= hista,wos lub gegra.
troche lepiej, ale mysle,ze nigdzie sie nie dostane, dotarło do mnie wkoncu :P chodzi mi oczywiscie o politologię lub nawet inne, skoro nie mam matury z tych przedmiotów.
Łoo rany pierwsze słyszę żeby politologia była mało popularnym kierunkiem! Swego czasu ciągnęły na nią tłumy i nadal tak jest, chociaż to podobno kierunek o wszystkim i o niczym. Już prędzej ta socjologia chociaż o niej też mówią że to kierunek gier i zabaw. Ale nie wiem, nie byłam więc nie będę się wypowiadać i nie chcę nikogo obrażać bo pewnie na każdej uczelni wygląda to inaczej. No i oczywiście że UKSW odpada Pewnie, bo UW to jedyna porządna uczelnia w Polsce
Stary 2012-05-21, 21:40   #25
ewelina1235
Raczkowanie

jakbyś nie zauważyła mowa tu jest tylko i wyłącznie o Warszawie. dziekuje, dobranoc
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości