|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
politologia '12
hej!! jestem tegoroczną maturzystką (wiem,ze co po niektorzy maja juz dosc tego ;p ) ale sorry,musze kogos się poradzić. chcialabym startowac na politologie na UW. przedmioty dodatkowe,ktore zdaje to; polak R, angol R i fizyka R. czyli praktycznie nic nie ma sie do niczego. ;/ na Uw potrzebne są podstawy + dwa przedmioty sposrod: wos,gegra, hista. i sa 35% wagi.. mam jakiekolwiek szanse, czy się nie łudzić? w ogóle mogę brać udział w rekrutacji bez tych przedmiotów? baardzo mi zależy... łudzę się bardziej (bo normalnie dalabym sobie z tym spokój), dlatego,ze w tym roku z dodatkowych przedmiotow wymaganych na politologie tj.wos,gegra czy hista matura poszła strasznie.. były trudne. A próg w zeszlym roku w 1 turze wynosił 57 [!], więc w tym zapewne się obniży.. Co wy na to?!
![]() czy ewentualnie dostac się na taką Socjologię czy coś podobnego (zapasowego) i starać się o przeniesienie? jest opcja? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: politologia '12
Cytat:
z tego co wiem, na UW nie ma możliwości przenoszenia się w trakcie studiów i to do tego między wydziałami. Poza tym dziwię się Twoją pogardą dla socjologii. według mnie to na pewno dużo lepszy kierunek od politologii, która jest typowo humanistyczna i już w ogóle nie ma co po niej robić (znam dużo absolwentów politologii UW) pomijając wszystko i patrząc na statystyki ze strony UW, to chyba politologia powinna być zapasowym kierunkiem, bo jeszcze w zeszłym roku była mniej oblegana niż socjo (tak jak i 2 lata temu) http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/pd..._2011-2012.pdf
❤ Maksymilian ❤ Edytowane przez mariea Czas edycji: 2012-05-21 o 00:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
.
|
skoro nie zdawalas historii/wosu/geografii to nie licz na to, ze sie dostaniesz. poszukaj w necie, jakie kieruki mozesz studiowac, zeby dostac sie ze swoja matura.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
no,ale jaką pogardą? :P wiem, że socjologia jest bardziej oblegana, to że jest to koło zapasowe, to nie znaczy, że traktuje je z pogardą, ludzie ;P ja akurat wolałabym politologię, ale wiadomo z moją maturą. tak czy siak, mam polak i angol na rozszerzeniu, więc jezeli dobrze mi pójdzie, to czemu mam tam nie składać ?:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
na przekór do celu
|
a masz szansę na uzyskanie progu bez wosu/gegry/histy ?
![]() |
![]() |
#6 |
.
|
https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op...goria=studia_1
jak dla mnie przeliczanie jest tutaj troche czarnomagiczne ![]()
![]() |
#7 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
29 ? coś Ci chyba źle wyszło, bo liczyłam bez rozszerzenia z matmy + takie wyniki "najgorsze" (juz nie pamietam ile..) i mi wyszło spokojnie 38!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
.
|
bez jakich 2 przedmiotow? matematyki nie zdawalas?
szczerze mowiac ja bym nie skladala tam papierow, bo wedlug mnie nie masz szans sie dostac.
![]() |
#10 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
mogłam się pomylić bo liczyłam na szybko w pamięci, więc jeszcze raz: język polski, załóżmy 100% z poziomu R: 100% * 1 * 0,1 = 10 pkt matematyka, 100% poziom P: 100% * 0,8 * 0,05 = 4 pkt język angielski, 100% poziom R: 100% * 1 * 0,15 = 15 pkt suma: 10 + 4 + 15 = 29 pkt no to nie wiem gdzie robię błąd.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
.
|
ze swoimi przedmiotami na politologie mozesz isc na uniwersytet szczecinski.
pytanie z innej beczki - co chcesz robic po politologii?
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
hmm,hm...lipnie, faktycznie.. chciałabym pracować w administracji państwowej, albo jako doradca społeczny, polityczny. ale zrobiłabym sobie z tego tylko licencjat, a magistra robiłabym dodatkowo z ekonomii albo coś podobnego. + mam w planach zrobic podyplomówke 1rok analityka informatycznego. W zasadzie wzoruję się na moim starszym bracie, bo on tak skończył.. i zarabia 6tys. miesięcznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() a ubiegłoroczny próg był liczony według takich samych zasad rekrutacji jak w tym roku?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja nawet nie mam pojcia jak był ubiegłoroczny próg liczony, ale myśle, że na takich samych zasadach. ja już rozszyfrowałam... gapa ze mnie... ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
na przekór do celu
|
na stronie instytutu znalazłam taki wpis:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
.
|
to chyba bylo zanim wprowadzili obowiazkowa mature z matmy. nawet teraz jest tak, ze "starsze" roczniki bez matury z matmy maja geo/historie/wos do wyboru, a dodatkowo tez jeden z tych przedmiotow. w przypadku maturzystow z obowiazkowa matura z matmy to nie obowiazuje.
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
pisałam do "rekrutacji". Zapytałam, czy mam szansę się dostać i czy mogę się ubiegać, to napisał mi, że w świetle przedstawionych informacji nie mogę się ubiegać, bo nie spełniam 4 warunku - właśnie tych 2 przedmiotów. Mogą mi zaproponować zaoczne lub wieczorowe (odpadają).
haha, dzięki Kochana jesteś, nie kłopocz się już ![]() edit: ale to w zasadzie dziwne, rok temu moja koleżanka dostała się na politologię bez wosu... ? więc jakim cudem, wiadome większe szanse, ale skoro nie spełnia 4 wymogu, to jakim cudem się dostała? i z jakiej racji robią z ludzi idiotów...przeciez, gdybym teraz nie odczytała tej wiadomości do tej pory nie wiedziałabym na czym stoję, bo własnie to co 'zacytowałas' ja to czytałam i w sumie to mi dawało tą większą nadzieję... ![]() ![]() Edytowane przez ewelina1235 Czas edycji: 2012-05-21 o 12:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
na przekór do celu
|
pomieszane z poplątanym, ja pasuje
![]() może koleżanka miała hist lub geo?
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
no dokładnie. no właśnie nie miała... i weź tu bądź mądrym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
na przekór do celu
|
a inna uczelnia?
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Uksw? najbardziej mi się kojarzy. jest potrzebna:
* matematyka lub język polski * język obcy * do wyboru JEDEN przedmiot= hista,wos lub gegra. troche lepiej, ale mysle,ze nigdzie sie nie dostane, dotarło do mnie wkoncu :P chodzi mi oczywiscie o politologię lub nawet inne, skoro nie mam matury z tych przedmiotów. Zresztą Uksw to nie UW - renoma i te sprawy. w ogóle inaczej się patrzy. niedojż, że ten kierunek jest mało popularny, to chociaz,zeby do dobrej uczelni się dostać. Jak nie politologia to może socjologia, ale boje się że to będą lata stracone, co po tym... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
po prostu jakiś żart jak się Ciebie czyta, masz styl pisania jak dziecko z gimnazjum, a na studia się wybierasz. nie chcę Cie obrazić, ale z taką niedojrzałością psychiczną, wątpię żebyś na jakichkolwiek studiach się utrzymała, ale trzymam kciuki
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
nie wydaję mi się. OK
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
jakbyś nie zauważyła mowa tu jest tylko i wyłącznie o Warszawie. dziekuje, dobranoc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.