|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
mądrość życiowa- literatura
Mój temat na ustną maturę brzmi : "Literatura w poszukiwaniu mądrości życia. Przedstaw utwory, które Twoim zdaniem pomagają odnaleźć wskazówki dotyczące sensu ludzkiej egzystencji. " . Wydawał mi się ciekawy, ale teraz nie wiem jak sobie z nim poradzić, co wybrać, bo jest bardzo obszerny... Chyba potrzebuję kilku książek jednego autora, żeby w końcu udało się doprecyzować temat. Jakie proponujecie? 'Mały Książę" - prawda życiowa dotycząca przyjaźni, "Oskar i Pani Róża"- oblicze choroby... Mam nadzieję na wasze propozycje...
Edytowane przez aaleksaandraa Czas edycji: 2012-01-13 o 17:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: mądrość życiowa- literatura
Skoro wiesz, że jest bardzo obszerny, to chyba masz sporo propozycji na oku, prawda?
![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
temat bardzo szeroki
ale tez i ciekawy latwo wpasc w banalny klimat, dlatego ja bym sie trzymala klasyki Dostojewski, Conrad, Hugo, Camus, itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
to ja dodam Poczwarka Terakowskiej - miłość ojca do córki początkowo nieakceptującego jej choroby
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dziękuję - myślę, że Poczwarkę mogłabym wykorzystać. A polecacie coś Coelho ? ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- dziękuję, przejrzę ich twórczość |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Biała Dama
|
Jak dla mnie bezdyskusyjnie tu pasuje Wiesław Myśliwski
http://www.webook.pl/autor-Wiesław_Myśliwski.html W tym linku znajdziesz m.in. jego cytaty i książki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie pasują tu prawie wszystkie książki Schmitta, zwłaszcza "Zapasy z życiem" i "Oskar".
![]() |
#9 |
Biała Dama
|
Pod kątem tej mądrości życiowej na pewno "Kamień na kamieniu" i "Traktat o łuksaniu fasoli". "Requiem..." nie czytałam ale też obiecująco wygląda. "Widnokrąg" może trochę, ale mniej. "Nagi sad" i "Pałac" są już trochę inne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
dziękuję, dziękuję, myślę, że wykorzystam : )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Biała Dama
|
Czyta się raczej przyjemnie, ja w każdym razie bardzo szybko pochłaniałam te właśnie książki. Wciągają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
nie wiem, czy Ty to uznasz za odpowiednie, ale dla mnie pasuje Remarque, zwłaszcza "Łuk triumfalny", na pewno nie "Na zachodzie bez zmian"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- A twórczość Coelho? W których książkach można szczególnie doszukiwać się prawd życiowych? Myślę, że może warto byłoby obok twórczości Myśliwskiego i Schmitta omówić jakieś książki tego autora? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Nie polecałabym Coelho - nic do niego nie mam, ale jego książki są takie bardzo na topie - więc wydaje się to zbyt banalne. Co do reszty to świetne propozycje! Traktat o łuskaniu fasoli świetnie tutaj pasuje.
![]() NIe wiem czy chcesz bardziej skupić się na lekturach obowiązkowych czy czymś spoza kanonu - jeżeli kanon - to oczywiście "Przedwiośnie", "Granica" , "Nad Niemnem" - i wiele wiele innych -w zasadzie ten temat jest niewyczerpalny - w każdej książce jest coś odpowiedniego co możesz pod to podciągnąć ![]()
![]() |
#15 | |
Biała Dama
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
ok, wstępnie zastanawiam się, aby skupić się na twórczości Myśliwskiego - Traktat o łuskaniu.. i Kamień... - w której porusza on odkrywanie mądrości życia przez osoby w wieku starszym i Schmitta - Oskar i Pani Róża i Zapasy z życiem- gdzie dzieci poznają prawdy życia przez swoje doświadczenia. W każdym wieku, całe życie uczymy się jak żyć. I myślę, kogo jeszcze do tego dołączyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:30.