|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Cyberprzemoc w gimnazjum, co zrobić w tej sytuacji??
Znam z bliska przypadek cyberprzemocy, jak należy postąpić?
Wszystko odbywało się za pomocą facebooka. Jedna z dziewczynek, nazwijmy ją Magda, motywując się tym, że dwie inne dziewczynki Kasia i Karolina, w podstawówce nie chciały rzekomo się z nią przyjaźnić, zamieściła na facebooku początkowo jedno zdjęcie, potem następne. Pierwsze zdjęcie było publicznie dostępne, i jedyna treść jaką zawierało to "Kasia i Karolina to suk*'' Po jakimś czasie wstawiła drugie zdjęcie, wykorzystała zdjęcia dziewczynek, obrobiła w odpowiednim programie, dorysowała pomiędzy nimi narząd męski. Opisała w chmurkach bardzo obraźliwe treści. Wyzwiska, nie jestem za cytowaniem tego. Napisała też imię i nazwisko chłopczyka z ich dawnej klasy, któremu jak napisała ''robiły loda'' dziewczynki ze zdjęć. To drugie zdjęcie było opublikowane w zamkniętej grupie, ale oczywiście wszystko pośród uczniów się rozniosło.. Nauczyciele dotarli do tych treści. Okazuje się, że Magda groziła dziewczynkom, są zapiski rozmów z uczestnikami grupy, gdzie grozi Kasi i Karolinie, że je zabije. Na domiar złego w tej szkole dzieci tną się i Magda też w jakimś wpisie grozi, że się potnie. Uczestnicy grupy również. Kasia i Karolina spotykają się z obraźliwymi komentarzami ze strony rówieśników, wyzwiskami. Nauczyciele teoretycznie podejmują jakieś działania, nie mniej.. to będzie bezskuteczne zapewne, bowiem rodzina w której Magda się wychowuje ma niepoważne podejście do życia, rodzice są w separacji, dzieci w samopas puszczone. Rodzice Karoliny, Kasi i Michała są oburzeni, zdenerwowani i zdezorientowani, czują że działania są nieskuteczne. Co właściwie zrobić???? Jaka reakcja Waszym zdaniem będzie dobra??? Magda nic sobie z tego wszystkiego nie robi, ma okropny charakter a jej rodzice... są zajęci swoimi problemami mam wrażenie. |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Cyberprzemoc w gimnazjum, co zrobić w tej sytuacji??
Proponuję iść do pedagoga szkolnego (może iść samo dziecko lub rodzic..), złożyc oficjalną notatkę o tym co się dzieje (niech pedagog opisze to, że rodzice byli u niego, wtedy będzie bardziej zmotywowany do działania)- powinen porozmawiać z dziecmi na osobności, potem z nauczycielami.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi - pewnie chcesz wiedzieć jak "ukarać" magdę. Jeśli tak to chyba warto iść do jej wychowawcy czy dyrektora szkoły. Przedtem radzę jednak sobie zapezpieczyć dowody w postaci "screena" bo jak dziewczyna się zorientuję że grozi jej np nieodpowiednie zachowanie to pewnie pokasuje swoją twórczość. Jak pedagog i wychowawcy nic nie zdziałają to uderzać do dyrekcji, jak dyrekcja umyje ręce to postraszyć kuratorium. A tak nawiasem to wspólczuję strasznie, dzieci przeżywają takie rzeczy strasznie. |
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
A kim ty jesteś w tym całym zamieszaniu? Nauczycielem, uczniem, koleżanką? Jedną z nich?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
większość pedagogów nie powinna być pedagogami.... szkodą a nie pomagają, nie polecam.................
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli nauczyciele nie potrafią zareagować w odpowiedni sposób, oddałabym sprawę w ręce dyrekcji. Jeśli dyrekcja zbagatelizuje problem, w co wątpię, rodzice mają prawo udać się na policję, bo cyberprzemoc jest karalna.
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
O co ci chodzi?
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
O nic, po prostu nie wyobrażam sobie, że autorka napisze coś w stylu: "Jestem nauczycielem, nie potrafię poradzić sobie z małolatami, więc proszę o pomoc was, wszechwiedzące wizażanki na kobiecym forum" albo "Tak, to ja prześladuję te dziewczyny. Ile lat odsiatki mi grozi jeśli policja się dowie o sprawie?"
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
Spójrz na jej posty, ona niedawno maturę zdała
więc dziwi mnie to kim jest dla tych dziewcząt, starszą siostrą czy kim.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Więc pozostaje nam tylko czekać aż autorka uchyli rąbka tajemnicy
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
Cyberprzemoc zgłaszasz wychowawcy, rodzicom, dyrekcji szkoły i również - policji. Jeżeli rodzice nie reagują, to gwarantuję, że takie zgłoszenie prędko nakłoni ich do zainteresowania się.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38589030]Cyberprzemoc zgłaszasz wychowawcy, rodzicom, dyrekcji szkoły i również - policji. .[/QUOTE]
O to to, nie cackać się, tylko przywalić z grubej rury, bo cackanie to tylko rozbestwi tę Magdalenę czy jak jej tam .
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłabym screen'y wydrukowała i na policję.
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
A żebyś wiedziała.
Miałam w pracy przypadek, dziewczyna dostała najpierw ostrzeżenie, po drugiej akcji sprawa poszła na policję. Niestety, w gimnazjum wypada już MYŚLEĆ o tym, co się robi i zdawać sobie sprawę z konsekwencji swoich czynów. |
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Ja na miejscu rodziców tych dziewczynek zażądałabym od nauczycieli rozwiązania sprawy - niech ta Magda opuści szkołę albo niech zostanie jej przydzielony kurator itp. i niech spróbują ją uświadomić, że groźby i mobbing internetowy są karalne (nie wiem co prawda jak to jest z nieletnimi). W każdym razie ktoś dorosły musi zareagować. Jeżeli nauczyciele i dyrekcja nie reagują lub nie są w stanie rozwiązać sprawy to trzeba zgłosić to wyżej - do kuratorium czy na policję. A najlepiej najpierw postraszyć, że się tą sprawę zgłosi i to być może zmusi ich do działania.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
Dorotku, ALE to nie wychowawca czy inni nauczyciele są odpowiedzialni za dziecko, tylko rodzice. Ot, taki niuansik. Tyle, że gdy rodzice olewają, to szkoła ma prawo jak najbardziej zgłosić fakt niewydolności wychowawczej np. do sądu rodzinnego.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38589262]Dorotku, ALE to nie wychowawca czy inni nauczyciele są odpowiedzialni za dziecko, tylko rodzice. [/QUOTE]
Dokładnie, na dodatek uczeń może sobie na naprawdę dużo pozwolić nawet w stosunku do nauczyciela i g... mu za to zrobią, a nauczyciel musi być milutki, bo jakby coś ostrzej powiedział uczniowi, to dopiero by afera była Oczywiście zależy od klasy, ale są takie klasy, że moim zdaniem tylko psychopaci powinni tam nauczać, bo ktoś normalny oszaleje. W gimnazjum, w którym uczyłam była podobno sytuacja, że jakaś babka uciekła po miesiącu
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Ciekawskie wizażystki
Jestem siostrą ofiary (chyba można tak nazwać ). Dziewczyny pozgłaszały wszystko, rodzice też wybrali się do szkoły... Moja siostra wpadła na pomysł, aby zmienić klasę i powiedziała o tym dyrektorce, a ta się ZGODZIŁA i nawet dodała, że żadna ingerencja naszej mamy nie jest konieczna, co dla mnie dziwne. Magda wyrośnie na człowieka z którym lepiej się nie zadawać. Tego jestem pewna. Nie wiem jeszcze jak zakończy się ta sprawa... wiem, że szkoła lubi zatajać niewygodne fakty. Zobaczymy, dziękuję za wypowiedzi
|
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
ja bym od razu poszła na policje - szkoła nic nie zrobi, mają to w głębokim poważaniu zapewne i tylko udają, że są przejęci sytuacją
a ja Magdę odwiedzi policja, i przede wszystkim jej rodziców, to może pójdzie po rozum do głowy |
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
Ale skoro ta Magda groziła, że zabije, to jednak bym pojechala po całosci, tak żeby ją wystraszyć i żeby czasem nie wpadło jej do pustego łba, żeby to wcielić w czyn. Nie wiadomo, może ma jakieś problemy psychiczne, nie wiesz do czego jest zdolna...
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Problem w tym, że to mała miejscowość, a Magdy rodzina mieszka kilka domów dalej. Rodzice mogą nie chcieć odpowiednio zareagować, gdyby ode mnie to zależało... Dawno już bylaby rozdmuchana awantura ....
Magda ma mieć obniżone sprawowanie. Kilka rozmów z pedagogiem. Więcej napisze jak będzie wiadomo na pewno. Według mnie to krzywdzące że za miesiąc nikt nie będzie pamiętał o tym... a relacje w klasie zepsuły się... Na domiar złego te dzieci się TNĄ. Co tez chyba nie jest normalne? Nie mam sił do tego gimnazjum, sytuacja mnie zszokowała. |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
A ok to zmienia postać rzeczy
zgłaszać policji. Jeśli rodzice się nie zdecydują ty jestes pełnoletnia i możesz.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
być może w tej sprawie Kasia i Karolina krzywdziły wcześniej Magdę, w jakiś sposób (co absolutnie nie usprawidliwia jej zachowania) ale
najpierw należałoby wyjaśnić skąd w Magdzie tyle złośći i agresji więc najpierw dyrecja/szkolny pedagog, później kuaratorium a na końcu policja w takim wieku trzeba brać odpowiedzialność za swoje czyny oraz trzeba ponosić konsekwencję |
|
|
|
|
#25 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym się nie pieściła bo tutaj chodzi o jej siostre jej zdrowie psychiczne oraz życie, a pedagodzy tak naprawdę ... nie powiem jaką mam o nich opinię, ale szkolny pedagog niewiele może a jak kazdy będzie skakał nad taką krową i podcierał jej nosek bo jest jej smutno bo rodzice poświęcają jej mało uwagi to dojdzie do tragedii. Nie pieścić się tylko na policję.
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Zgłoś to
Rodzice dostaną wezwanie, to może zajma się córeczką jak należy, czyli tak żeby wzięła się za naukę i odechciało jej się głupot.
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
może macie racje że trzeba ostro reagować!
a na pewno szybko szkoda dziewczyn... że ludzie mogą być brautalni, i to jeszcze dzieci
|
|
|
|
|
#28 |
|
Konto usunięte
|
To już nie są małe dzieci, zauważ.
BTW, kuratorium? a co ono ma do tego? zadnej mocy sprawczej.
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Jak dla mnie to takiej sprawy nie można zostawić bez wyciągnięcia konsekwencji względem Magdy - to ona powinna zmienić klasę, jeśli nie szkołę.
Edytowane przez Zuela Czas edycji: 2015-06-14 o 13:24 |
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Zebrać dowody i zgłosić na policję. Możesz też iść z tym do mediów lokalnych, jeśli szkoła będzie bierna.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:45.

więc dziwi mnie to kim jest dla tych dziewcząt, starszą siostrą czy kim.

Jestem siostrą ofiary (chyba można tak nazwać ).
zadnej mocy sprawczej.