|
Notka |
|
Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ścieranie się zębów
Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam wątek, ale tu najbardziej odpowiedni mi się wydawał.
Chodzi o ścieranie się zębów. Mam 20 lat a zęby malutkie jak perełki, do tego jak patrzy się pod światło, przy końcach są wręcz przeźroczyste...powód? ścieranie się zębów. Niejeden dentysta zwrócił na to uwagę. Prawdopodobnie przyczyną jest zgrzytanie zębami w nocy- choć nikt z rodziny tego u mnie nie zauważył, a ja rano też nie mam obolałych mięśni szczęki (a ponoć po tym wiadomo, że ma się te"dolegliwość"). Dentystka poradziła mi, żebym zafundowała sobie specjalną szynę na noc by zgrzytać po jej powierzchni a nie zębem o ząb, cena jednak tego to 400 zł... Czy osoby które się z czymś takim już spotkały, znają jakieś sposoby (Wspomagacze) dla zębów? by nie ścierały się tak, a może zna ktoś jeszcze inne przyczyny "zjadania zębów" (jak to określiła moja dentystka).
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ścieranie się zębów
Znam ten problem - na wzmocnienie szkliwa mogę polecić tylko Elmex 'do fluoryzacji', do kupienia w aptekach ( w malutkiej tubce, przeźroczysty). Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie sobie wkładki z gumy, pierwszą robi się z cieńszego tworzywa, żeby się szczęka mogła przywyczaić, później nieco grubszą, która jest bardziej trwała. Generalnie im szybciej tym lepiej, u mnie występuje ścieranie 'boczne' i czwórki mam prawie zupełnie płaskie. 400 zł to strasznie dużo, sprawdź u innych dentystów ceny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A czy ten preparat o ktorym pisalas cos Ci dal? uzywalas go?
no wlasnie musze pochodzis za ta szyna, bo ta cena mnie przerazila, bylam w jednym miejscu- protetyka itp., ale tam takich rzeczy nie robia... ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
zazwyczaj dentyści polecają nakładkę, ale 4 stówy to drogo. poszukaj gdzie indziej. pamiętam, że dziewczyny na wizażu płaciły 200zł.
a może to nie nocne zgrzytanie tylko masz zły zgryz? możesz iść do ortodonty, dowiesz się wszystkiego. a wtedy aparat (moja koleżanka miała właśnie taką sytuację stąd wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hmmmm dzieki za rade, o tym nie pomyslalam (choc zawsze mialam zgryz- jak to ortodontka mowila- do pozazdroszczenia), no 200zl a 400zl to kolosalna roznica
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Witam
![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Mam ten sam problem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.