stres - czerwony problem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-09, 22:30   #1
kasiazb
Raczkowanie

stres - czerwony problem

Moim problem są publiczne wystąpienia (lub czasem nawet zwykłe wypowiadanie się na forum, np. gdy wykładowca o coś zapyta).

Chodzi o to, że jeśli mam coś powiedzieć publicznie robię się straaasznie czerwona na twarzy, a dodatkowo na dekolcie wyskakują mi czerwone placki.
Wiadomo, stres przed takimi wystąpieniami jest, ale nie wydaje mi się że jest jakiś ogromny. Nie drży mi głos, nie brakuje powietrza, nie trzęsą mi się ręce,
nie zapominam tekstu, raczej się nie wstydzę. Jedynym problemem jest właśnie ten ogień na twarzy i dekolcie...

Zawsze jestem dobrze przygotowana do prezentacji, z całych sił staram się być spokojna w trakcie i nawet jeśli idzie mi dobrze, to za chwilę mimowolnie przychodzi ten gigantyczny rumieniec... Nie mam pojęcia skąd to się bierze, i tym bardziej jak temu zaradzić.

Niestety za 2 tygodnie na uczelni mam przedstawić kilkunastominutową prezentację...
Do tej pory jedynym "zabiegiem", który stosowałam był mocny makijaż (korektor, podkład, puder...) ale moja czerwona twarz i z tym sobie zazwyczaj radzi

Zastanawiam się, co mogę z tym zrobić... myślicie, że jakieś tabletki uspokajające mogą zadziałać? Czy któraś z Was miała ten problem i jakoś mu zaradziła?
kasiazb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 23:17   #2
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Dot.: stres - czerwony problem

Ciezko powiedziec czy tabletki pomoga. To nic innego jak Twoja psychika i walka z nimi (rumiencami), to jak walka z wyimaginowanym wrogiem. Widzisz, ja tez nie cierpialam publicznych wystapien/ustnych egzaminow. Glownie dlatego, ze mialam wade wymowy - zacinalam sie. Na studiach mialam przedmiot o nazwie Emisja Glosu, na ktorym musialam publicznie (przed calym moim rocznikiem) stanac na srodku i dac 10-minutowa prezentacje. Bylam pewna, ze sie cala bede jakac i zacinac. Stanelam na srodku, wzielam oddech i stwierdzilam, ze mam to w d.upie - usmiechnelam sie i uprzedzilam wszystkich mowiac, ze mam wade wymowy i jakam i zacinam sie od dziecka i prosze o wyrozumialosc. Wszyscy lagodnie i milo z usmiechem pokiwali glowami by wyrazic zrozumienie. I wiesz co? Nie zajaknelam sie ANI razu! Praktykuje to do tej pory, nie tylko odnosnie jakania. Po prostu mowie ludziom prosto z mostu jak sprawa stoi i tyle. Mysle, ze Ty tez w zartobliwy sposob moglabys to zrobic. Czy nawet w trakcie jak czujesz goraco na twarzy rzucic "o rany, znowu sie robie czerwona" i rozesmiac. Wyluzuje Cie to. No nie wiem, na mnie to dziala. Moze pomoglam.
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 00:28   #3
laisla
Zakorzenienie

Cinderella dokładnie tak. Zamiast skupiać wszystkie swoje siły na ukryciu problemu, co jeszcze potęguje stres, dobrze jest odwrócić kota ogonem i pokazać wszystkim, że ma się dystans do siebie. Ludzie zazwyczaj bardzo to doceniają to jedno, a druga korzyść jest taka, że Ty automatycznie się odblokowujesz bo już nie musisz skupiać wszystkich możliwych sił na kamuflażu wszelkimi sposobami Sama podobnie robiłam, ale dużo czasu zajęło abym odważyła się swój problem wystawić na świecznik. Korzyść taka, że poziom stresu zredukowałam niemal do zera
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 01:35   #4
WDM
Rozeznanie

Też zdarzało mi się rumienić. Nie ze wstydu i raczej nie przy prezentacji, bo choć jestem introwertykiem, to wystąpień publicznych nie wstydzę się zupełnie.

Bardziej z pochłonięcia dobrym wykonywaniem czegoś. Coś jak wypieki na sprawdzianie, wieki temu.

Na to najlepsza jest rutyna i częste wykonywanie czynności wywołującej w nas stan mobilizacji. Bardzo możliwe też że tendencja zniknie za jakieś 5 lat.

Myślę że te wypieki są bardziej z podwyższonej mobilizacji niż z samej nieśmiałości.
WDM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 10:27   #5
joanna9435
Raczkowanie

Mam identyczny problem Z tym, że u mnie szczególnie uciązliwe są plamy na dekolcie. Mi również nigdy nie trzęsą się ręce, nad głosem panuje, myśli o tym, że przygląda mi sie sporo osób o dziwo potrafię traktować na luzie, choć jestem nieśmiała. Ale te plamy zawsze demaskują mój strach czy zdenerwowanie. Jesli w towarzystwie bliskich znajomych jakaś wiadomość wytrąci mnie z równowagi to śmieją się, że wszystko przeżywam cichutko w środku bo znowu jestem czerwona na dekolcie Moja rada? Troche z przymrużeniem oka - ładna kolorowa chustka na szyji i uśmiech
joanna9435 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 12:17   #6
WDM
Rozeznanie

To może jednak mój "problem" był inny bo to nie były plamy, ot rumiane policzki. Generalnie trudno wywołać rumieniec u mnie, bo mam śniadą cerę.

Ale i tak myślę że Twój problem zniknie. Silnie kryjący podkład, np. sceniczny, powinien dawać radę i właśnie golf, apaszka.
WDM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 13:26   #7
Nuk_Nulla
Raczkowanie

GG do Nuk_Nulla

Och, znam ten problem aż za dobrze zdarzyło się nawet, że po prezentacji koleżanka z troską pyta o tę paskudną chorobową zmianę na moim prawym policzku. Mówię, że to normalne i zawsze się robię czerwona, jak mam występować przed ludźmi, a ta na to "ale nie! to przecież wygląda, jak jakiś rak, czy inne poparzenie" po czym odgarnia mi włosy i ze zdziwieniem konstatuje, że po raku ani śladu

Co pomaga? Kamuflaż w postaci rozpuszczonych włosów i dobrego stroju. Na dłuższą metę pomaga zażywanie rutinoscorbinu lub podobnych - wzmacnia naczynia krwionośne i nie są tak chętne do nagłego rozkurczania się. U mnie genialne efekty dała zmiana balsamu i kremu do twarzy - jak poprawiłam stan skóry to nie jest już tak chętna do zmian kolorów. A przynajmniej nie tak gwałtownych. Ze sposobów kosmetycznych polecam jeszcze samoopalacz - ciemniejsza skóra maskuje rumień.

I oczywiście trzeba się wyluzować. Chociaż wiem, że to wybitnie trudne zadanie I nie przejmować się tym małym defektem. Czasami wystarczy rumieńce zaakceptować i już nigdy więcej się nie pojawią

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-10, 14:30   #8
Clemence
Zakorzenienie

Jak dla mnie to masz MEGA powazny problem,moze lekarz?
bo placki na dekolcie z powodu stresu..Ty sie wrzodów nabawisz niedługo..

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 15:29   #9
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Clemence Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to masz MEGA powazny problem,moze lekarz?
bo placki na dekolcie z powodu stresu..Ty sie wrzodów nabawisz niedługo..
Slucham? Takie placki na dekolcie ma masa ludzi, ktorych znam. To jedna z normalnych reakcji organizmu na stres - roznie ludzie na niego reaguja. Jednych boli glowa, innych brzuch czy tam trzesa im sie rece, a pozostali maja placki na dekolcie. Nigdy sie z tym nie spotkalas?
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 18:43   #10
laisla
Zakorzenienie

Czasami te placki na szyi i dekolcie można zauważyć u przejętych wystąpieniem polityków i polityczek Dość powszechne rzeczywiście.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 20:01   #11
moemoe
Rozeznanie

Takie plamy to nic strasznego. W mojej klasie taki objaw maja z 3 osoby! A co do takiego notorycznego czerwienienia sie to pozwole sobie powiedziec, ze moja kolezanka ma o wiele gorszy problem bo ona sie tak czerwieni (bardzo moco! nie ma nie-czerwonego miejsca! ) z byle powodu, nawet jak ma isc zapytac cos ekspedientke w sklepie. I wiesz co? Wg wszystkich, ktorzy ja znaja (lacznie ze mna) to jest slodkie

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości