Czy Polacy potrafią stworzyć silny naród ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-12, 16:02   #1
jerr
BAN stały

Czy Polacy potrafią stworzyć silny naród ?

Ja uważam , że nie i nie jest to wina komunizmu czy III RP tylko , że mamy to zakodowane w genach od czasów Mieszka I i dłużej.A te hasła patriotyczne wygłaszane przez polskich polityków to puste slogany.To jacy jesteśmy silni widać w polityce zagranicznej i po naszej emigracji , która pomimo swojej liczebności nic nie jest w stanie wskórać.
Zgadzacie się ze mną czy uważacie , że jest jednak inaczej ?
jerr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-12, 16:25   #2
MsLizard
Zadomowienie

Dot.: Czy Polacy potrafią stworzyć silny naród ?

Chciałabym, żeby tak było ale uważam, że akurat w tym momencie dziejów jesteśmy słabi, do tego praktycznie zanikł patriotyzm. Polska istnieje jedynie na mapie ale w "sercach" Polaków jej nie ma.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-12, 16:29   #3
201609102148
Konto usunięte

Ale po co?
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-12, 16:29   #4
agu115
Raczkowanie

Jesteśmy silnym narodem. Tylko nasza siła się uaktywnia jak mamy widzialnego i prawdziwego wroga - jesteśmy zagrożeni. Wtedy potrafimy się złączyć i być najsilniejsi na świecie.
Stary 2014-10-12, 16:30   #5
jerr
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Ale po co?
Żeby nie być pomiatanym w świecie.
Stary 2014-10-12, 16:31   #6
Kalini
Zakorzenienie

Ja się zgadzam "silny naród" nie jest nikomu potrzebny. Lepiej dążyć do sprawiedliwego narodu, solidarnego narodu itd. itd.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-12, 16:33   #7
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jerr Pokaż wiadomość
Ja uważam , że nie i nie jest to wina komunizmu czy III RP tylko , że mamy to zakodowane w genach od czasów Mieszka I i dłużej.A te hasła patriotyczne wygłaszane przez polskich polityków to puste slogany.To jacy jesteśmy silni widać w polityce zagranicznej i po naszej emigracji , która pomimo swojej liczebności nic nie jest w stanie wskórać.
Zgadzacie się ze mną czy uważacie , że jest jednak inaczej ?
w tym przypadku jak najbardziej, bo w razie czego, to politycy jako pierwsi dadzą nogę za granicę, ale baaaardzo będą dopingować tych, co zostali, do walki

społeczeństwo od lat było narwane i odwazne (vide wszystkie powstania), ale teraz ogarnął nasz naród marazm. Tyle razy, co ten rząd nas wy..ał, a my dalej nie robimy z tym porządku, to się w głowie nie mieści.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-12, 16:46   #8
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Żeby nie być pomiatanym w świecie.

O słodka naiwności.
Stary 2014-10-12, 16:52   #9
jerr
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Ja się zgadzam "silny naród" nie jest nikomu potrzebny. Lepiej dążyć do sprawiedliwego narodu, solidarnego narodu itd. itd.
Dla mnie siła to nie tylko pieniądze i F-16 to oczywiste , ale jak te rzeczy będą to naród ma większą szansę na bycie sprawiedliwym i solidarnym.

Cytat:
O słodka naiwności.
Rozwiniesz myśl ?
Stary 2014-10-12, 16:58   #10
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Ja sie w sumie ludziom nie dziwie- zaraz bedzie mowa o rzadzie, ze tak sie dajemy, za przeproszeniem, dymac w nasze narodowe dupsko- ale ludzie chca normalnie zyc, wychowac dzieci i dlatego nie walcza, tylko rodzą na Wyspach. Zresztą ja sama też wyjechałam.

Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Czas edycji: 2014-10-12 o 16:59
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-12, 17:01   #11
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Rozwiniesz myśl ?

Już kiedyś pisałam, co sądzę o "narodzie", "patriotyzmie" itd., nie będę się powtarzać.

Ale jak chcesz się "liczyć w świecie" to sam o siebie zadbaj. Oglądanie się na polityków, "naród" etc. jeszcze nikomu na dobre nie wyszło.

Edytowane przez 201609102148
Czas edycji: 2014-10-12 o 17:21

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-12, 17:06   #12
lena_90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MsLizard Pokaż wiadomość
Chciałabym, żeby tak było ale uważam, że akurat w tym momencie dziejów jesteśmy słabi, do tego praktycznie zanikł patriotyzm. Polska istnieje jedynie na mapie ale w "sercach" Polaków jej nie ma.
Patriotyzm... piekne slowa...

Teraz można usłyszeć w mediach o historii Józefa Cichego - ten Pan byl jeńcem sowieckim, potem należal do armii generała Andersa, walczył pod Monte Cassino. Teraz ma 94 lata - świadczenia z których się utrzymuje to około 2 tys. Bardzo dużo wydaje na leki - postanowił starać się o przyznanie renty z ZUS. Najpierw powiedzieli mu, że musi przedstawic conajmniej dwóch świadków, którzy potwierdziliby że walczył (mimo, że ma dokumenty). Gdy sprawa zajęli się dziennikarze okazało się, że świadków nie trzeba a ZUS zajmie się sprawą renty jak tylko Pan Józef złoży dokumenty. I tak się zajmuje - już ponad 5 miesięcy a końca nie widać. Niedawno przyznano Panu Józefowi 51% zniżki na bilety komunikacyjne - Pan Józef od kilku lat jest przykuty do łóżka.

A później, po takich historiach pytają młodych ludzi czy walczyliby za ten kraj. Za ten kraj, gdzie tak traktuje się bohaterów wojennych, gdzie tak traktuje się ludzi, którzy dawniej za niego walczyli... Bo przecież gdyby nie ludzie tacy jak Pan Józef tego kraju by nie było, ale teraz - czy dlatego kraju to coś znaczy?
lena_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-12, 17:22   #13
jerr
BAN stały

Cytat:
Już kiedyś pisałam, co sądzę o "narodzie", "patriotyzmie" itd., nie będę się powtarzać.
Ja nie czytałem.Wklej link jak możesz do tej wypowiedzi.

Cytat:

Ale jak chcesz się "liczyć w świecie" to sama o siebie zadbaj. Oglądanie się na polityków, "naród" etc. jeszcze nikomu na dobre nie wyszło.
W sumie jakby żydzi tak myśleli to by ich już dawno nie było na tej planecie.

Cytat:
Napisane przez lena_90 Pokaż wiadomość
Patriotyzm... piekne slowa...

Teraz można usłyszeć w mediach o historii Józefa Cichego - ten Pan byl jeńcem sowieckim, potem należal do armii generała Andersa, walczył pod Monte Cassino. Teraz ma 94 lata - świadczenia z których się utrzymuje to około 2 tys. Bardzo dużo wydaje na leki - postanowił starać się o przyznanie renty z ZUS. Najpierw powiedzieli mu, że musi przedstawic conajmniej dwóch świadków, którzy potwierdziliby że walczył (mimo, że ma dokumenty). Gdy sprawa zajęli się dziennikarze okazało się, że świadków nie trzeba a ZUS zajmie się sprawą renty jak tylko Pan Józef złoży dokumenty. I tak się zajmuje - już ponad 5 miesięcy a końca nie widać. Niedawno przyznano Panu Józefowi 51% zniżki na bilety komunikacyjne - Pan Józef od kilku lat jest przykuty do łóżka.

A później, po takich historiach pytają młodych ludzi czy walczyliby za ten kraj. Za ten kraj, gdzie tak traktuje się bohaterów wojennych, gdzie tak traktuje się ludzi, którzy dawniej za niego walczyli... Bo przecież gdyby nie ludzie tacy jak Pan Józef tego kraju by nie było, ale teraz - czy dlatego kraju to coś znaczy?

No właśnie Chyba nie.Lepiej sobie robić zdjęcia pod pomnikami bohaterów niż ich realnie wspierać.

Edytowane przez jerr
Czas edycji: 2014-10-12 o 17:33
Stary 2014-10-12, 17:30   #14
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Ja nie czytałem.Wklej link jak możesz do tej wypowiedzi.

W sumie jakby żydzi tak myśleli to by ich już dawno nie było na tej planecie.

[/B]

.
No właśnie Chyba nie.Lepiej sobie robić zdjęcia pod pomnikami bochaterów niż ich realnie wspierać.

1. Jak znajdę te elaborat to wkleję. Dawno to było, znając życie w jakimś wątasku Imperialisty.
2. No, zwłaszcza przeliczyli się ci europejscy, licząc podczas IIWŚ na swoich amerykańskich pobratymców. Srogo się przeliczyli.

P.S. Dbałość o język ojczysty nie zalicza się już do działań patriotycznych?
Stary 2014-10-12, 17:37   #15
jerr
BAN stały

Cytat:
P.S. Dbałość o język ojczysty nie zalicza się już do działań patriotycznych?
Jak dla mnie zalicza się.
Stary 2014-10-12, 20:57   #16
olenkasz
Zakorzenienie

bo młodzi ludzie nie rodzą się, żeby przelewać krew za narody i państwa, ale po to, żeby być i żyć sobie i dla siebie. żeby spełniać swoje marzenia, kreować swój świat, budować swoją tożsamość. zawsze mnie bawi, kiedy widzę, że we wszystkich gorących mowach patriotycznych używa się formuły my, nasze, oni, ich. nie ma nas, nie ma ich, jesteś Ty i jestem ja. odwoływanie się do abstrakcyjnych zbiorowości, podkreślanie, jak ważna jest solidarność, tworzenie zbiorów cech, które jakoby wszyscy mamy...

przekonywanie młodych ludzi, że warto ginąć za ideę i narody jest w gruncie rzeczy smutnym manipulowaniem i handlowaniem czyimś życiem.

Gdy znów do murów klajstrem świeżym
Przylepiać zaczną obwieszczenia,
Gdy "do ludności", "do żołnierzy"
Na alarm czarny druk uderzy
I byle drab, i byle szczeniak
W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
Że trzeba iść i z armat walić,
Mordować, grabić, truć i palić;
Gdy zaczną na tysięczną modłę
Ojczyznę szarpać deklinacją
I łudzić kolorowym godłem,
I judzić "historyczną racją",
O piędzi, chwale i rubieży,
O ojcach, dziadach i sztandarach,
O bohaterach i ofiarach;
Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
Pobłogosławić twój karabin,
Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,
Że za ojczyznę - bić się trzeba;
Kiedy rozścierwi się, rozchami
Wrzask liter pierwszych stron dzienników,
A stado dzikich bab - kwiatami
Obrzucać zacznie "żołnierzyków". -
- O, przyjacielu nieuczony,
Mój bliźni z tej czy innej ziemi!
Wiedz, że na trwogę biją w dzwony
Króle z panami brzuchatemi;
Wiedz, że to bujda, granda zwykła,
Gdy ci wołają: "Broń na ramię!",
Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
I obrodziła dolarami;
Że coś im w bankach nie sztymuje,
Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
Lub upatrzyły tłuste szuje
Cło jakieś grubsze na bawełnę.
Rżnij karabinem w bruk ulicy!
Twoja jest krew, a ich jest nafta!
I od stolicy do stolicy
Zawołaj broniąc swej krwawicy:
"Bujać - to my, panowie szlachta!"

Tuwim ładnie powiedział

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości