|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 537
|
Gazy po ka¿dym posi³ku
Cze¶æ, wszystkim.
Ten problem mam ju¿ lata. Do tej pory by³o mi to obojêtne, ale odk±d mam sta³ego faceta, to robi siê nieciekawie. Chodzi o to, ¿e mam straszne wzdêcia praktycznie codziennie po ka¿dym posi³ku. Wczoraj by³o w miarê ok, a potem wieczorem niespodziewanie wyskoczy³a pizza. Zjad³am dwa kawa³ki i po kwadransie zgroza. Brzuch boli, wzdêcia. Jadam takie rzeczy bardzo rzadko. Ale jako¶ nikomu nic siê nie dzieje tylko mnie. Ostatnio mia³am straszny problem przez galaretkê z mandarynkami, kiedy¶ przez d¿em do pieczywa... Ju¿ nie wiem, co robiæ. Rano zazwyczaj jadam ró¿norodnie. Zazwyczaj ciekawe kanapki z chlebem orkiszowym, omlety, nale¶niki, placki otrêbowe, p³atki z owocami, jajecznicê. W szkole jadam owoc, a na innej przerwie kanapki. Na obiad zazwyczaj kurczak, kotlety sojowe, jakie¶ warzywa czy risotto, ry¿ z jab³kami, makaron z sosami. Na podwieczorek i kolacjê jakie¶ rybki, parówki, wêdliny. Jem sporo wêglowodanów, to fakt. Wiêc tragedii nie ma. Pijê zielon± herbatê, czasami co¶ lekko gazowanego. Od czasu do czasu pepsi. To zaczyna byæ dla mnie strasznym problemem. Je¶li mam siê zg³osiæ do lekarza to ok, ale co mu powiedzieæ? Do pierwszego kontaktu, dietetyka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 016
|
Dot.: Gazy po ka¿dym posi³ku
My¶lê ¿e rodzinny by³by najlepszy on bêdzie wiedzia³ czy pierw daæ ci jego recepty czy wysy³aæ do konkretnego specjalisty i takowy papierek ci da.
Co do tego co powiedzieæ. Prosto z mostu ¿e jesz takie i takie rzeczy i masz wzdêcia, gazy, jest lekrarzem wiêc nic sobie nie pomy¶li bo co niby? Gazy i wzdêcia to normalna ludzka rzecz.
![]() |
#3 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
![]()
Mo¿liwe, ¿e masz nietolerancjê laktozy.
Odstaw na miesi±c wszystkie produkty mleczne. W pizzy jest ¿ó³ty ser, który móg³ ci zaszkodziæ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 353
|
Zawsze zaczynam od napisania, by¶ nie kry³a siê ze swoimi problemami przed ch³opakiem. Gazy s± wstydliwe, ale pomy¶l jak bardzo biegunki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 910
|
Cytat:
Co do wzdec, to nie mecz sie, idz do lekarza, zapewne zrobi Ci USG i byc moze cos przepisze. Przyczyny wzdec moga byc drobne ale tez bardzo powazne, lepiej sie przejsc do lekarza, nie zaszkodzi a moze pomoc. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-08-23 o 09:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
mo¿e spróbuj odstawiæ gluten? : ) (chleb, makaron, inne pieczywo)
![]() |
#7 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
Ja mia³am testy alergologiczne, wysz³o ¿e na nic nie jestem uczulona a jednak nie tolerujê laktozy ;O
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 537
|
Nabia³u nie jem w ogóle, bo rzeczywi¶cie nie tolerujê laktozy. Znaczy siê tak± diagnozê sama postawi³am. Bo generalnie smak i zapach nabia³u mnie odpycha, ale czy to alergia? Wiem tylko, ¿e ³yk mleka skoñczy³ siê raz wymiotami ;]
Dzisiaj rano to samo. Ledwo z ³ó¿ka wsta³am i ju¿ gazy. Oszaleæ mo¿na. Ok, wiêc odstawiam chleb i makaron, zostaje tylko ry¿ i m±ka. przynajmniej do koñca wakacji, potem raczej ciê¿ko mi bêdzie. Je¶li nie ust±pi to przejdê siê do rodzinnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 304
|
![]()
Hej, szczerze Ci zyczê ¿ebys znalaz³a przyczyne swoich dolegliwo¶ci. Ja mecze sie z tym problemem ju¿ prawie 7 lat
![]() Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!! !!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 23
|
o rany, to naprawdê wygl±da na nietolerancjê czego¶ co jesz albo pijesz... najlepiej na pocz±tek do lekarza pierwszego kontaktu, a potem mo¿e do dietetyka albo proktologa. Jak nie wiesz gdzie masz najbli¿szego to wpisz sobie w google osoz placowki - tam jest taka wyszukiwarka w której bez problemu znajdziesz specjalistê.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej, nigdy nie dosta³am skierowania na to badanie. Lekarze (by³am u 2), argumentowali to tym, ¿e skoro choroba trwa tak d³ugo i nic powaznego sie nie dzieje (nie ma krwawienia, bolu itp.) to nie ma sensu mnie niepotrzebnie mêczyæ. Uznali, ¿e jest to choroba czynno¶ciowa. Swoja droga postawienie takiej diagnozy z jednoczesnym przepisywaniem antybiotykow i leków przeciwgrzybicznych nie jest dla mnie wiarygodne. Sami sobie przecza.
Nie twierdzê, ¿e nie maj± racji twierdzac, ze to przez nerwy, ale osobi¶cie uwa¿am, ¿e stres te chorobe baaaardzo nasila, lecz jej nie powoduje. Wiem, ze to badanie, przy tego typu dolegliwo¶ciach jest konieczne, jednak do tej pory nie mialam odwagi go wykonac, chocby prywatnie. Na zywo nie dam rady, pod narkoza jest duze ryzyko przebicia jelita. Choroba jest bardzo meczaca, ale strach przed badaniem ciagle zbyt duzy:/ Kiedys na pewno to zrobie, ale jeszcze nie teraz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
jesli chodzi o przebicie jelita, jest to bardzo ale to bardzo mininalne ryzyko. Dawniej owszem, kiedy to badanie bylo nowoscia, gdzie lekarze nie byli jeszcze w tym pewni, sprzet rowniez pozostawal wiele do zyczenia.
Obecnie - prawie sie to nie zdarza. Tak samo ryzykowne jak ryzykowna jest gastroskopia, ze cos tam sie stanie, przedziurawi itp. Kolonoskopia jak gastroskopia, badanie proste dla lekarzy, dla nas nieprzyjemnie niestety. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-08-24 o 17:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 586
|
skoro jesz ¶mieci,pizzê i napoje gazowane,to siê nie dziw,¿e masz gazy. ja te¿ d³ugo siê mêczy³am z tym problemem. najwiêcej gazów powoduj± WÊGLOWODANY w diecie,a najbardziej M¡KA,PIECZYWO,MAKARONY itp. teraz jem miêso,ryby,warzywa,trochê owoców,sery,nabia³ i mam p³aski brzuch,a problem znikn±³. spróbuj odstawiæ pszenicê i zobaczysz,¿e problem zniknie
![]() pój¶cie do lekarza spowoduje tylko tyle,¿e dadz± ci multum leków,które nie pomagaj±,bo trzeba zmieniæ sposób od¿ywiania,ja te¿ ³yka³am leki,a teraz nic nie ³ykam i jest ok i jeszcze jedno:jedz jedzenie jak najmniej przetworzone,czyli wszelkie zupy w proszku, pakowane jedzenie z marketu powinna¶ odpu¶ciæ. Edytowane przez _Asiaczek_ Czas edycji: 2013-08-25 o 11:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli ktos czuje, ze jest cos nie tak, to lepiej to sprawdzic. Ja rowniez mialam z tym problem i okazalo sie, ze jestem powaznie chora. A co do lekow, zalezy na jakiego lekarza sie trafi. Niestety wiekszosc przepisuja leki w slepo ale sa i tacy, ktorzy biora sie za powazna diagnostyke, nawet jesli powodem sa nadmierne gazy. Zwlaszcza jesli dochodza do tego wzdecia, ktore zaczynaja przeszkadzac i zbyt dlugo to trwa. Ciesze sie, ze Tobie dieta pomogla, ale innym nie pomaga, bo nie u kazdego tutaj tkwi problem. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-08-25 o 13:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
![]()
_Asiaczek_ - napisa³as, ¿e ograniczy³a¶ wêglowodany, czy moglabys podac powiedzmy swoj 2-3 dniowy jad³ospis??? Bylabym bardzo wdzieczna, to dla mnie wa¿ne. Kilka razy podchodzi³am do diety niskoweglowodanowej, ale zwykle po tygodniu lub dwóch odpuszcza³am, chodzilam gloda, nie wiedzialam co mam jesc:/ Oczywiscie czyta³am fora na temat tej diety, ale ciezko mi skomponowac jadlospis dla siebie bo nie znosze jajecznicy gotowanego kurczaka, a po duzej ilosci nabialu mam problemy z cera...
Ellish - "Ja rowniez mialam z tym problem i okazalo sie, ze jestem powaznie chora" ???? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Nie kazdy kto ma goraczke przez 2 tygodnie, od razu ma bialaczke, mimo, ze u niektorych tak sie objawila ta choroba.
nie kazdy kto ma krwawienie z jelita ma od razu zapalenie , mimo, ze to objaw tej choroby. Gazy,wzdecia moga byc przy jelicie drazliwym, moze byc przy zapaleniu, moze byc przy smieciowym jedzeniu, przy nowotworze jelita a nawet jajnika. To, ze Tobie nic nie bylo, nie oznacza, ze kazdemu nic nie jest. Super, ze u Ciebie to blahostka, szkoda, ze nie jest tak u kazdego. Jesli kogos mecza wzdecia, gazy przez wiele wiele miesiecy to ma sie meczyc i nie diagnozowac? Uwierz mi, ze u niektorych to jest naprawde objawem powazniejszych chorob (jak u mnie), a u niektorych tylko bledem zywieniowym (jak u Ciebie). Dziwne pytanie zadalas ![]() Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-08-25 o 18:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
![]()
Ellish, Twoja odpowiedz jest do mnie??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
¬le zrozumia³am widocznie posta. U mnie to by³ rak,ale ju¿ zakoñczylam leczenie gdy¿ zosta³ bardzo wcze¶nie wykryty. Na szczê¶cie nie sluchalam lekarzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 25
|
Mo¿e spróbuj Espumisanu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
![]()
Nie wiem jak autorce tematu, ale mi te tabletki nie pomog³y, jak wszystkie inne zreszt±...
Obecnie jestem na diecie, wykluczy³am ca³kowicie pszenice. Dam znac za kilka dni czy co¶ sie poprawi³o. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:21.