Gazy po ka¿dym posi³ku - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-08-22, 20:35   #1
Rule Britannia
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 537

Gazy po ka¿dym posi³ku

Cze¶æ, wszystkim.
Ten problem mam ju¿ lata. Do tej pory by³o mi to obojêtne, ale odk±d mam sta³ego faceta, to robi siê nieciekawie. Chodzi o to, ¿e mam straszne wzdêcia praktycznie codziennie po ka¿dym posi³ku. Wczoraj by³o w miarê ok, a potem wieczorem niespodziewanie wyskoczy³a pizza. Zjad³am dwa kawa³ki i po kwadransie zgroza. Brzuch boli, wzdêcia. Jadam takie rzeczy bardzo rzadko. Ale jako¶ nikomu nic siê nie dzieje tylko mnie. Ostatnio mia³am straszny problem przez galaretkê z mandarynkami, kiedy¶ przez d¿em do pieczywa... Ju¿ nie wiem, co robiæ.
Rano zazwyczaj jadam ró¿norodnie. Zazwyczaj ciekawe kanapki z chlebem orkiszowym, omlety, nale¶niki, placki otrêbowe, p³atki z owocami, jajecznicê. W szkole jadam owoc, a na innej przerwie kanapki. Na obiad zazwyczaj kurczak, kotlety sojowe, jakie¶ warzywa czy risotto, ry¿ z jab³kami, makaron z sosami. Na podwieczorek i kolacjê jakie¶ rybki, parówki, wêdliny. Jem sporo wêglowodanów, to fakt.

Wiêc tragedii nie ma. Pijê zielon± herbatê, czasami co¶ lekko gazowanego. Od czasu do czasu pepsi.
To zaczyna byæ dla mnie strasznym problemem. Je¶li mam siê zg³osiæ do lekarza to ok, ale co mu powiedzieæ? Do pierwszego kontaktu, dietetyka?
Rule Britannia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-22, 20:46   #2
maacieek
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 016
Dot.: Gazy po ka¿dym posi³ku

My¶lê ¿e rodzinny by³by najlepszy on bêdzie wiedzia³ czy pierw daæ ci jego recepty czy wysy³aæ do konkretnego specjalisty i takowy papierek ci da.

Co do tego co powiedzieæ. Prosto z mostu ¿e jesz takie i takie rzeczy i masz wzdêcia, gazy, jest lekrarzem wiêc nic sobie nie pomy¶li bo co niby? Gazy i wzdêcia to normalna ludzka rzecz.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-23, 00:16   #3
bomx
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 9
Smile Dot.: Gazy po ka¿dym posi³ku

Mo¿liwe, ¿e masz nietolerancjê laktozy.
Odstaw na miesi±c wszystkie produkty mleczne.
W pizzy jest ¿ó³ty ser, który móg³ ci zaszkodziæ.
bomx jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-23, 08:14   #4
Sapphiere_Alice
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 353

Zawsze zaczynam od napisania, by¶ nie kry³a siê ze swoimi problemami przed ch³opakiem. Gazy s± wstydliwe, ale pomy¶l jak bardzo biegunki Ja niestety mia³am to drugie...I powiedzia³am swojemu ch³opakowi ,a sytuacjê mia³am gorsz± ni¿ mog³oby Ci siê wydawaæ ,bo musia³am praktycznie zawsze braæ stoperan. Odk±d powiedzia³am mojemu ch³opakowi nie ma tego stresu ,co je¶li...itd Je¶li Ciê naprawdê kocha ,zaakceptuje to. A poza tym, nie oszukujmy siê! Wszyscy jeste¶my lud¼mi, ka¿demu zdarzaj± siê gazy, biegunka ,czy zaparcia I nie wierzê, aby Twój ch³opak ich nie mia³. Ja ze swoim facetem jestem ju¿ na takim etapie zwi±zku ,gdzie nie wstydzimy siê swoich cia³, a raczej tego co siê z nich wydobywa A jak s± ludzie w ma³¿eñstwie i sypiaj± razem to co? Te¿ siê powstrzymuj± od gazów? Wtedy to norma, i ¿aden wstyd. Owszem, partner mo¿e powiedzieæ co¶ typu ''ale zaczadzi³a¶'' ,ale to w ¿artach i pewnie sama by¶ siê przekona³a, ¿e i on ¶wiêty nie jest Zwi±zek ma polegaæ na zaufaniu, nawet w takich sprawach A gdzie radzi³abym Ci i¶æ i co zrobiæ to przede wszystkim do alergologa, aby¶ mog³a zrobiæ sobie testy na alergiê i nietolerancje pokarmowe, potem do gastrologa, opisaæ problem tak jak opisa³a¶ tutaj i na koniec do dietetyka, ju¿ z wynikami testów na alergiê, nietolerancje, i ewentualnie od gastrologa I ograniczyæ produkty gazowane! Ja kupowa³am delikatnie gazowane i mi nasila³y wzdêcia, biegunki...Koszmar. A po pizzy to nie mówiê jakie gazy mnie mêczy³y Odstawiæ gazowane, spróbowaæ odstawiæ laktozê, mleko. A je¶li chcesz to na w³asn± rêkê mo¿esz jeszcze gluten Ilo¶æ wêglowodanów te¿ bym lekko zmniejszy³a.

Zapuszczam naturalne w³osy ;p

Wprowadzam wiele zmian!
Sapphiere_Alice jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-23, 08:22   #5
ellish
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 910

Cytat:
Napisane przez bomx Poka¿ wiadomo¶æ
Mo¿liwe, ¿e masz nietolerancjê laktozy.
Odstaw na miesi±c wszystkie produkty mleczne.
W pizzy jest ¿ó³ty ser, który móg³ ci zaszkodziæ.
co Ty z ta nietolerancja laktozy?? W kazdym poscie o tym piszesz.

Co do wzdec, to nie mecz sie, idz do lekarza, zapewne zrobi Ci USG i byc moze cos przepisze.
Przyczyny wzdec moga byc drobne ale tez bardzo powazne, lepiej sie przejsc do lekarza, nie zaszkodzi a moze pomoc.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-08-23 o 09:56
ellish jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-23, 08:59   #6
illegale
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 464
GG do illegale

mo¿e spróbuj odstawiæ gluten? : ) (chleb, makaron, inne pieczywo)

Cierpisz na Hashimoto, niedoczynno¶æ tarczycy zaburzenia od¿ywiania? Brak Ci energii, nie tolerujesz glutenu, laktozy?
Potrzebujesz motywatora do zmiany sposobu od¿ywiania?
Zapraszam na:

KONSULTACJE DIETETYCZNE:
http://www.alpacasquare.coml

illegale jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-23, 10:04   #7
bomx
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 9

Ja mia³am testy alergologiczne, wysz³o ¿e na nic nie jestem uczulona a jednak nie tolerujê laktozy ;O
bomx jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-08-23, 18:55   #8
Rule Britannia
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 537

Nabia³u nie jem w ogóle, bo rzeczywi¶cie nie tolerujê laktozy. Znaczy siê tak± diagnozê sama postawi³am. Bo generalnie smak i zapach nabia³u mnie odpycha, ale czy to alergia? Wiem tylko, ¿e ³yk mleka skoñczy³ siê raz wymiotami ;]

Dzisiaj rano to samo. Ledwo z ³ó¿ka wsta³am i ju¿ gazy. Oszaleæ mo¿na.

Ok, wiêc odstawiam chleb i makaron, zostaje tylko ry¿ i m±ka. przynajmniej do koñca wakacji, potem raczej ciê¿ko mi bêdzie. Je¶li nie ust±pi to przejdê siê do rodzinnego.
Rule Britannia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-23, 20:30   #9
_Beata_
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 304
Post Dot.: Gazy po ka¿dym posi³ku

Hej, szczerze Ci zyczê ¿ebys znalaz³a przyczyne swoich dolegliwo¶ci. Ja mecze sie z tym problemem ju¿ prawie 7 lat By³am u wielu specjalistów, robi³am wiele badañ na w³asn± rêkê, stosowa³am wiele diet, niestety NIC mi nie pomaga, w dodatku z roku na rok jest coraz gorzej.
Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!! !!!!
_Beata_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-23, 21:11   #10
opikopi
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 23

o rany, to naprawdê wygl±da na nietolerancjê czego¶ co jesz albo pijesz... najlepiej na pocz±tek do lekarza pierwszego kontaktu, a potem mo¿e do dietetyka albo proktologa. Jak nie wiesz gdzie masz najbli¿szego to wpisz sobie w google osoz placowki - tam jest taka wyszukiwarka w której bez problemu znajdziesz specjalistê.
opikopi jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-24, 12:06   #11
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Beata_ Poka¿ wiadomo¶æ
Hej, szczerze Ci zyczê ¿ebys znalaz³a przyczyne swoich dolegliwo¶ci. Ja mecze sie z tym problemem ju¿ prawie 7 lat By³am u wielu specjalistów, robi³am wiele badañ na w³asn± rêkê, stosowa³am wiele diet, niestety NIC mi nie pomaga, w dodatku z roku na rok jest coraz gorzej.
Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!! !!!!
zawsze zadaje pytanie: byla kolonoskopia?
Stary 2013-08-24, 15:05   #12
_Beata_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ellish Poka¿ wiadomo¶æ
zawsze zadaje pytanie: byla kolonoskopia?
Hej, nigdy nie dosta³am skierowania na to badanie. Lekarze (by³am u 2), argumentowali to tym, ¿e skoro choroba trwa tak d³ugo i nic powaznego sie nie dzieje (nie ma krwawienia, bolu itp.) to nie ma sensu mnie niepotrzebnie mêczyæ. Uznali, ¿e jest to choroba czynno¶ciowa. Swoja droga postawienie takiej diagnozy z jednoczesnym przepisywaniem antybiotykow i leków przeciwgrzybicznych nie jest dla mnie wiarygodne. Sami sobie przecza.
Nie twierdzê, ¿e nie maj± racji twierdzac, ze to przez nerwy, ale osobi¶cie uwa¿am, ¿e stres te chorobe baaaardzo nasila, lecz jej nie powoduje. Wiem, ze to badanie, przy tego typu dolegliwo¶ciach jest konieczne, jednak do tej pory nie mialam odwagi go wykonac, chocby prywatnie. Na zywo nie dam rady, pod narkoza jest duze ryzyko przebicia jelita. Choroba jest bardzo meczaca, ale strach przed badaniem ciagle zbyt duzy:/ Kiedys na pewno to zrobie, ale jeszcze nie teraz.
Stary 2013-08-24, 17:47   #13
ellish
Zakorzenienie

jesli chodzi o przebicie jelita, jest to bardzo ale to bardzo mininalne ryzyko. Dawniej owszem, kiedy to badanie bylo nowoscia, gdzie lekarze nie byli jeszcze w tym pewni, sprzet rowniez pozostawal wiele do zyczenia.

Obecnie - prawie sie to nie zdarza. Tak samo ryzykowne jak ryzykowna jest gastroskopia, ze cos tam sie stanie, przedziurawi itp.

Kolonoskopia jak gastroskopia, badanie proste dla lekarzy, dla nas nieprzyjemnie niestety.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-08-24 o 17:49
Stary 2013-08-25, 11:20   #14
_Asiaczek_
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 586

skoro jesz ¶mieci,pizzê i napoje gazowane,to siê nie dziw,¿e masz gazy. ja te¿ d³ugo siê mêczy³am z tym problemem. najwiêcej gazów powoduj± WÊGLOWODANY w diecie,a najbardziej M¡KA,PIECZYWO,MAKARONY itp. teraz jem miêso,ryby,warzywa,trochê owoców,sery,nabia³ i mam p³aski brzuch,a problem znikn±³. spróbuj odstawiæ pszenicê i zobaczysz,¿e problem zniknie

pój¶cie do lekarza spowoduje tylko tyle,¿e dadz± ci multum leków,które nie pomagaj±,bo trzeba zmieniæ sposób od¿ywiania,ja te¿ ³yka³am leki,a teraz nic nie ³ykam i jest ok

i jeszcze jedno:jedz jedzenie jak najmniej przetworzone,czyli wszelkie zupy w proszku, pakowane jedzenie z marketu powinna¶ odpu¶ciæ.

Edytowane przez _Asiaczek_
Czas edycji: 2013-08-25 o 11:22
_Asiaczek_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-25, 13:29   #15
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Asiaczek_ Poka¿ wiadomo¶æ
skoro jesz ¶mieci,pizzê i napoje gazowane,to siê nie dziw,¿e masz gazy. ja te¿ d³ugo siê mêczy³am z tym problemem. najwiêcej gazów powoduj± WÊGLOWODANY w diecie,a najbardziej M¡KA,PIECZYWO,MAKARONY itp. teraz jem miêso,ryby,warzywa,trochê owoców,sery,nabia³ i mam p³aski brzuch,a problem znikn±³. spróbuj odstawiæ pszenicê i zobaczysz,¿e problem zniknie

pój¶cie do lekarza spowoduje tylko tyle,¿e dadz± ci multum leków,które nie pomagaj±,bo trzeba zmieniæ sposób od¿ywiania,ja te¿ ³yka³am leki,a teraz nic nie ³ykam i jest ok

i jeszcze jedno:jedz jedzenie jak najmniej przetworzone,czyli wszelkie zupy w proszku, pakowane jedzenie z marketu powinna¶ odpu¶ciæ.
uwierz, gazy rowniez moga byc przyczyna chorob jelita, np zapalenie.
Jesli ktos czuje, ze jest cos nie tak, to lepiej to sprawdzic.
Ja rowniez mialam z tym problem i okazalo sie, ze jestem powaznie chora.
A co do lekow, zalezy na jakiego lekarza sie trafi. Niestety wiekszosc przepisuja leki w slepo ale sa i tacy, ktorzy biora sie za powazna diagnostyke, nawet jesli powodem sa nadmierne gazy. Zwlaszcza jesli dochodza do tego wzdecia, ktore zaczynaja przeszkadzac i zbyt dlugo to trwa.

Ciesze sie, ze Tobie dieta pomogla, ale innym nie pomaga, bo nie u kazdego tutaj tkwi problem.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-08-25 o 13:43

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-25, 16:57   #16
_Beata_
Raczkowanie

_Asiaczek_ - napisa³as, ¿e ograniczy³a¶ wêglowodany, czy moglabys podac powiedzmy swoj 2-3 dniowy jad³ospis??? Bylabym bardzo wdzieczna, to dla mnie wa¿ne. Kilka razy podchodzi³am do diety niskoweglowodanowej, ale zwykle po tygodniu lub dwóch odpuszcza³am, chodzilam gloda, nie wiedzialam co mam jesc:/ Oczywiscie czyta³am fora na temat tej diety, ale ciezko mi skomponowac jadlospis dla siebie bo nie znosze jajecznicy gotowanego kurczaka, a po duzej ilosci nabialu mam problemy z cera...

Ellish - "Ja rowniez mialam z tym problem i okazalo sie, ze jestem powaznie chora" ????
Stary 2013-08-25, 18:13   #17
ellish
Zakorzenienie

Nie kazdy kto ma goraczke przez 2 tygodnie, od razu ma bialaczke, mimo, ze u niektorych tak sie objawila ta choroba.
nie kazdy kto ma krwawienie z jelita ma od razu zapalenie , mimo, ze to objaw tej choroby.

Gazy,wzdecia moga byc przy jelicie drazliwym, moze byc przy zapaleniu, moze byc przy smieciowym jedzeniu, przy nowotworze jelita a nawet jajnika.

To, ze Tobie nic nie bylo, nie oznacza, ze kazdemu nic nie jest. Super, ze u Ciebie to blahostka, szkoda, ze nie jest tak u kazdego. Jesli kogos mecza wzdecia, gazy przez wiele wiele miesiecy to ma sie meczyc i nie diagnozowac?
Uwierz mi, ze u niektorych to jest naprawde objawem powazniejszych chorob (jak u mnie), a u niektorych tylko bledem zywieniowym (jak u Ciebie).

Dziwne pytanie zadalas

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-08-25 o 18:23
Stary 2013-08-25, 19:42   #18
_Beata_
Raczkowanie

Ellish, Twoja odpowiedz jest do mnie?? Chcia³am sie tylko dowiedzieæ jaka powazna choroba objawia³a sie u Ciebie w ten sposób, ale jesli nie chcesz o tym pisaæ to ok
Stary 2013-08-25, 21:08   #19
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Beata_ Poka¿ wiadomo¶æ
Ellish, Twoja odpowiedz jest do mnie?? Chcia³am sie tylko dowiedzieæ jaka powazna choroba objawia³a sie u Ciebie w ten sposób, ale jesli nie chcesz o tym pisaæ to ok
¬le zrozumia³am widocznie posta. U mnie to by³ rak,ale ju¿ zakoñczylam leczenie gdy¿ zosta³ bardzo wcze¶nie wykryty. Na szczê¶cie nie sluchalam lekarzy.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-26, 09:48   #20
Ag nie sza
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 25

Mo¿e spróbuj Espumisanu?
Ag nie sza jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-27, 18:51   #21
_Beata_
Raczkowanie

Nie wiem jak autorce tematu, ale mi te tabletki nie pomog³y, jak wszystkie inne zreszt±...
Obecnie jestem na diecie, wykluczy³am ca³kowicie pszenice. Dam znac za kilka dni czy co¶ sie poprawi³o.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:21.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.