|
Notka |
|
Pielêgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielêgnacji twarzy i cia³a oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
picie pokrzywy
cze¶æ! niedawno za³ozy³am konto wiec srednio wiem co i jak z zak³adaniem w±tków wiec z góry przepraszam za jaki¶ b³±d. ale mam pytanie wiec moze przejde do rzeczy..
podobno picie pokrzywy dobrze wp³ywa na w³osy, paznokcie i skóre. mia³yscie jakies problemy po tym jak to pi³y¶cie? wyczytalam ze niektorym np. spoznia³a siê miesi±czka, mia³yscie takie objawy? lub cos innego? Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 818
|
Dot.: picie pokrzywy
Hej siema
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 12
|
Hej! Ja zaczê³am piæ pokrzywê jak tylko przesta³am karmiæ dziecko piersi± (czyli jakie¶ 10 miesiêcy po porodzie) gdy¿ do tego czasu moje w³osy strasznie wypada³y (wrêcz gar¶ciami sobie mog³am wyci±gaæ a podczas prysznicu odp³yw tak siê zatyka³, ¿e woda nie chcia³a schodziæ). Gdy zaczê³am piæ pokrzywê to ju¿ po ok. 2 tyg. codziennego picia w³osy wypada³y mi o po³owê mniej a po miesi±cu to ju¿ mo¿e 2-3 w³oski na szczotce, tylko po czesaniu. Strach pomy¶leæ co by by³o gdybym nie zaczê³a stosowaæ pokrzywy - pewnie zosta³abym ³ysa!
![]() ![]() Poza tym po d³u¿szym "romansie" z pokrzyw± (mo¿e ze 3 miesi±ce) zauwa¿y³am, ¿e moje w³osy staj± siê gêstsze a "stare w³osy" wracaj± tzn. odrastaj± (co tworzy³o niezbyt fajny efekt, takiej jakby napuszonej, wiecznie elektryzuj±cej siê aureolki wokó³ twarzy i na ca³ej g³owie) woko³o twarzy odros³o mi tyle w³osów, ¿e na dzieñ dzisiejszy mam z tego tak± cienk± grzywkê ![]() Co do dzia³ania na skórê to mimo i¿ mam skórê such± i sk³onn± do pryszczy i zaskórników to niestety ¿adnych efektów dzia³ania nie odczu³am (ale byæ mo¿e, ¿e po prostu nie zwraca³am na to uwagi...) Aha! Nie pijê pokrzywy ju¿ gdzie¶ od ok. miesi±ca i z ¿alem muszê stwierdziæ, i¿ wypadanie w³osów drastycznie znowu siê nasili³o wiêc chyba znowu muszê zacz±æ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
dzieki za informacje!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 98
|
czyli z tego co mowisz to dzialnie pokrzywy jest chwilowe? jak bierzesz to wszystko jest ok, ale jak przestaniemy pic to problem wraca?? nieciekawie.. w ogole nie zacheca mnie do wypróbowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
No wiesz, u mnie akurat tak by³o. Ale nie mogê siê wypowiadaæ za wszystkich
![]() Wg mnie pokrzywa to dobry ¶rodek dora¼ny (aby nie wy³ysieæ a zyskaæ trochê czasu na doszukanie siê ¼ród³a problemu) oraz wspomagaj±cy NIE LECZNICZY. Aby przestaæ "³ysieæ" trzeba niestety znale¼æ przyczynê tego (dieta, stres, ingerencja chemiczna, zaburzenia hormonalne itp.) i zlikwidowaæ j± (najpierw) a dopiero pó¼niej zaczynaæ kuracjê albo i jedno i drugie na raz. Sama pokrzywa cudów nie zdzia³a. Takie s± moje wnioski. Ciekawe jak innych? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 439
|
O pokrzywie powsta³a ju¿ czwarta czê¶æ w±tku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=595027
Przeczytajcie, mnóstwo dziewczyn dzieli siê swoimi spostrze¿eniami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
A mi herbatka z pokrzywy wyg³adzi³a trochê skórê, ale po pewnym czasie zaczê³a robiæ siê strasznie sucha od niej, wiêc z niej zrezygnowa³em.
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 746
|
Pokrzywa wyleczy³a mnie z anemii. Antybiotyk nie zdzia³a³ tego co w³a¶nie ona.
Okresy mam mniej obfite. Niestety w³osy po niej bardziej mi lec± ![]() Mo¿e dlatego ,¿e ona powiêksza testosteron ,a ja i tak mam powiêkszony ![]() Tak czy siak polecam picie jej. ![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 297
|
Pokrzywê ju¿ pijê od d³u¿szego czasu ze wzglêdu na w³osy. Cera te¿ siê poprawi³a, jest g³adsza. I w moim przypadku opó¼ni³a o kilka dni okres. Jest te¿ moczopêdna. Tylko nale¿y pamiêtaæ, ¿eby robiæ przerwy w piciu. Np. 3 miesi±ce picia, miesi±c przerwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Izus a poco te przerwy s± potrzebne???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Nie jestem specem w tej kategorii ale wydaje mi siê, ¿e przy pierwszych podej¶ciach do regularnego picia warto zachowaæ umiar (jak we wszystkim) i sprawdziæ jak reaguje organizm. W koñcu to ro¶lina lecznicza. Mo¿na spróbowaæ piæ przez 3 tygodnie, 1 tydzieñ przerwy.
Wydaje mi siê, ¿e organizm musi trochê "odzwyczaiæ siê" aby znowu po rozpoczêciu nastêpnej tury picia, pokrzywa wykazywa³a swoje w³a¶ciwo¶ci. Jest w±tek dla Pijaczek Pokrzywy. Tam pewnie dziewczyny profesjonalniej wyt³umacz± tak± zasadno¶æ przerw w piciu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Inkwizytor
Wiadomo¶ci: 2 452
|
Czy pokrzywê zalewa siê wrz±tkiem czy letni± wod±??
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka ksi±¿kowa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 080
|
Wszelkie informacje dot. picia pokrzywy s± na tym w±tku, pocz±wszy od 1 strony: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=595027 Po co dublowaæ w±tek...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 100
|
![]()
To w koñcu jak jest z t± pokrzyw±? Dzia³a gdy siê j± pije i w³osy przestaj± wypadac, a gdy siê przestaje pic wypadanie w³osów wraca?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 566
|
Ja zaczê³am piæ pokrzywê
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 238
|
Ja pijê pokrzywê ju¿ 4 tydzieñ. Planujê piæ j± trzy miesi±ce (bo gdzie¶ czyta³am ¿e potem trzeba zrobiæ przerwê). Dobroczynne skutki pokrzywy mo¿na zauwa¿yæ ju¿ po miesi±cu. W³osów wypada mniej, skórê mam g³adsz±, ale niestety.. od tygodnia mam do¶æ du¿y wysyp wyprysków. Czyta³am ¿e tak mo¿e byæ bo organizm siê oczyszcza, zastanawiam siê tylko kiedy on siê skoñczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 080
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:49.