|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Myślowe ADHD?
Czy jest coś takiego jak myślowe ADHD? Wiem, że był wątek o myśleniu bez przerwy, ale zastanawia mnie, czy można to nazwać ADHD - ale tylko w odniesieniu do myśli. Czyli dana osoba ma rozproszenie uwagi, pełno myśli w głowie, trudno jej się skupić, ale nie jest nadaktywna ruchowo, często wręcz przeciwnie - nie musi podskakiwać ani biegać, etc. Trudno np. coś policzyć - nawet do stu. Koncentruje się tylko na tym, co jest w stanie zaangażować myśli, ukierunkować je, czyli nie jest w stanie skupić się na zadaniach monotonnych.
Jeśli takie coś istnieje, to jak nazywa się takie zaburzenie? |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Myślowe ADHD?
Takie "myślowe ADHD" w psychiatrii znane jest pod nazwą "gonitwa myśli". Stan ten występuje w manii i hipomanii, w chorobie afektywnej dwubiegunowej.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe, ja od kiedy pamiętam dość często mam tysiąc myśli w głowie, taką gonitwę, jest to męczące, ale lekarka twierdzi (psychiatra), że to "tylko" nerwica i na nią się właśnie leczę
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
No chyba ja mam takie "myślowe ADHD"...
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj w nocy nawet miałam taką gonitwę - wstałam, zapisałam wszystko o czym myślałam w 15 minut na kartce i poszłam spać z pustą głową ;-)
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
U mnie to norma - przez to robie milion rzeczy jednocześnie
ale z wiekiem ucze się ogarniać - zapisuje co mam do zrobienia i odhaczam
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-01-11 o 02:05 |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
To jest dysleksja
powoduje trudności w koncentracji i mimo chęci nauki nie można się ogarnąć.Sama mam dysgrafię która jest jej typem i jakbym się nie starała to i tak gówno mi wychodzi z ładnego pisania a moja dłoń porusza się zupełnie nie tak jak sobie pomyślę zaakceptuj to i tyle.Wykonuj ćwiczenia pomagające się skupić i rób to co Cię interesuje bo to pomoże w uwadze,układanie puzzli,malowanie co chcesz ![]() ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- Ja muszę mieć dużo boćców na raz do nauki bo nie umiem się skupić oglądam tv,piszę z kilkoma osobami,rozmawiam i słucham muzyki i dopiero wtedy daję radę zaś w ciszy szlak mnie trafia a na sprawdzianach mówię sama do siebie bo inaczej zamyślę się o pierdołach :P Starasz się ograniczać boćce i zajmować się jedną rzeczą czy jak?
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
...i w czasie sesji
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
E tam, niekoniecznie dysleksja, ja raczej na pewno nie mam, z ortografii zawsze byłam świetna, jak widzicie po forum chyba błędy ortograficzne robię rzadko i w prawdziwym życiu tak samo robię mało błędów, dlatego zawsze dyktanda to był mój żywioł i prawie zawsze piąteczki ![]() Na konkursie też byłam raz, bo w mojej szkole podstawowej byłam najlepsza z ortografii, więc wątpię, by to było to A pismo mam raczej ładne, staranne. Dlatego u mnie raczej to nie to. No, ale jest to uciążliwe i jak pisałam przeszkadza mi w codziennym życiu, jest mi z tym niezbyt fajnie i nie chcę tego ech.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Też tak mam. To normalne, nie żadne zaburzenie.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Naprawdę są najróżniejsze rodzaje i połączenia.No i to wcale nie wstyd ją mieć dyslektyk=/=głupek. Mi jednak to co piszesz najbardziej pasuje bo mam koleżankę która tak ma. No ale jeśli jesteś pod opieką lekarza i powiesz o tym to powinien pomóc a jak nie ten to inny. W każdym razie trzymam kciuki za leczenie
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Są to specyficzne trudności w czytaniu i pisaniu u dzieci o prawidłowym rozwoju umysłowym. Spowodowane są zaburzeniami niektórych funkcji poznawczych, motorycznych i ich integracji, uwarunkowanymi nieprawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego."- co mnie przecież nie dotyczy, mój problem jest inny. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-01-11 o 20:53 |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja sama przez wiele lat nie przyjmowałam do siebie,że moja dysgrafia jest rodzajem dysleksji bo przecież nigdy nie miałam,problemów poważnych w całym toku nauki poza pisaniem,moje litery są niekształtne,ściśnięte i nigdy nie takie same,nawet imię i nazwisko nie jest dokładnie tak samo napisane bo tego nie kontroluję. Jeśli masz tak od zawsze,te wszystkie trudności to myślę,że jedynie co możesz zrobić to ćwiczyć na spokojnie,robić to co lubisz i Cię ciekawi.Spróbuj powinno się ciut poprawić ![]() Ja próbowałam wiele razy i jedyna poprawa jest taka,że piszę litery w miarę jednakowo a nie zauważałam np.że raz pisana a raz drukowana na początku. Mój brat był na badaniach i nie ma ADHD nawet tego jak rozbiegany jest a kiedy dostaje odpowiednie zajęcia umie poddać się temu i skończyć. Co do mojej koleżanki mimo tego,że jest naprawdę świetna i widzę Jej możliwości to tak często traci w szkole na tym,że się wyłączy i robi błędy bo nie sprawdziła czegoś,nie skupiła się. Druga na lekcjach geniusz matematyczny,na sprawdzian kiedy jest cicho to tworzy takie głupoty...ma zagrożenie i też problemy z koncentracją.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.

oglądam tv,piszę z kilkoma osobami,rozmawiam i słucham muzyki i dopiero wtedy daję radę zaś w ciszy szlak mnie trafia a na sprawdzianach mówię sama do siebie bo inaczej zamyślę się o pierdołach :P