Myślowe ADHD? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-10, 16:22   #1
kognitywna
Raczkowanie

Myślowe ADHD?

Czy jest coś takiego jak myślowe ADHD? Wiem, że był wątek o myśleniu bez przerwy, ale zastanawia mnie, czy można to nazwać ADHD - ale tylko w odniesieniu do myśli. Czyli dana osoba ma rozproszenie uwagi, pełno myśli w głowie, trudno jej się skupić, ale nie jest nadaktywna ruchowo, często wręcz przeciwnie - nie musi podskakiwać ani biegać, etc. Trudno np. coś policzyć - nawet do stu. Koncentruje się tylko na tym, co jest w stanie zaangażować myśli, ukierunkować je, czyli nie jest w stanie skupić się na zadaniach monotonnych.
Jeśli takie coś istnieje, to jak nazywa się takie zaburzenie?
kognitywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 17:11   #2
A M K
Raczkowanie

Dot.: Myślowe ADHD?

Takie "myślowe ADHD" w psychiatrii znane jest pod nazwą "gonitwa myśli". Stan ten występuje w manii i hipomanii, w chorobie afektywnej dwubiegunowej.
A M K jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 17:27   #3
Candy_lips
Zakorzenienie

Hehe, ja od kiedy pamiętam dość często mam tysiąc myśli w głowie, taką gonitwę, jest to męczące, ale lekarka twierdzi (psychiatra), że to "tylko" nerwica i na nią się właśnie leczę
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 19:09   #4
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

No chyba ja mam takie "myślowe ADHD"...
Stary 2014-01-10, 21:17   #5
ulicznica
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to ulicznica

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Hehe, ja od kiedy pamiętam dość często mam tysiąc myśli w głowie, taką gonitwę, jest to męczące, ale lekarka twierdzi (psychiatra), że to "tylko" nerwica i na nią się właśnie leczę
O, a ja całe życie myślałam, że po prostu tak mam i to nie jest żadne zaburzenie, tylko moja cecha
Dzisiaj w nocy nawet miałam taką gonitwę - wstałam, zapisałam wszystko o czym myślałam w 15 minut na kartce i poszłam spać z pustą głową ;-)

KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK!

Biżu i ciuchy M, L, XL

"Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..."
ulicznica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 21:40   #6
Marudna Krolewna
Rozeznanie

U mnie to norma - przez to robie milion rzeczy jednocześnie ale z wiekiem ucze się ogarniać - zapisuje co mam do zrobienia i odhaczam
Marudna Krolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 02:04   #7
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ulicznica Pokaż wiadomość
O, a ja całe życie myślałam, że po prostu tak mam i to nie jest żadne zaburzenie, tylko moja cecha
Dzisiaj w nocy nawet miałam taką gonitwę - wstałam, zapisałam wszystko o czym myślałam w 15 minut na kartce i poszłam spać z pustą głową ;-)
Też tak może być, z tym, że wolałabym, żeby to było jakieś zaburzenie u mnie, które można wyleczyć, bo przez to mam słabą koncentrację, gorzej zawsze sobie radziłam w różnych rzeczach, bo gonitwa myśli, do tego często robię tysiąc rzeczy naraz, a chciałabym inaczej, a gdy skupiam się na jednej rzeczy, to nawet jak to jest fajna rzecz, to jestem rozdrażniona robiąc tylko to. Po prostu chciałabym na to diagnozę i cudowny lek, bo jest to dla mnie uciążliwe w życiu codziennym. Pójść spać z pusta głową też mi ciężko, dlatego zazwyczaj zasypiam, gdy jestem bardzo zmęczona już, co też jest niefajne dla mnie. Nie wiem czy mi by spisanie tego na kartce pomogło jak Tobie, heh.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2014-01-11 o 02:05
Stary 2014-01-11, 09:43   #8
A M K
Raczkowanie

Cytat:
Też tak może być, z tym, że wolałabym, żeby to było jakieś zaburzenie u mnie, które można wyleczyć, bo przez to mam słabą koncentrację, gorzej zawsze sobie radziłam w różnych rzeczach, bo gonitwa myśli, do tego często robię tysiąc rzeczy naraz, a chciałabym inaczej, a gdy skupiam się na jednej rzeczy, to nawet jak to jest fajna rzecz, to jestem rozdrażniona robiąc tylko to. Po prostu chciałabym na to diagnozę i cudowny lek, bo jest to dla mnie uciążliwe w życiu codziennym. Pójść spać z pusta głową też mi ciężko, dlatego zazwyczaj zasypiam, gdy jestem bardzo zmęczona już, co też jest niefajne dla mnie. Nie wiem czy mi by spisanie tego na kartce pomogło jak Tobie, heh.
Jeśli naprawdę bardzo Ci to przeszkadza to polecam wizytę u psychiatry (nie potrzebne jest skierowanie). Najlepiej jeśli skonfrontujesz swoje objawy z opinią specjalisty. Na cudowny lek raczej nie można liczyć, ale na poprawę jakości życia pewnie tak
A M K jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 12:02   #9
kikunga
Zadomowienie

To jest dysleksja powoduje trudności w koncentracji i mimo chęci nauki nie można się ogarnąć.Sama mam dysgrafię która jest jej typem i jakbym się nie starała to i tak gówno mi wychodzi z ładnego pisania a moja dłoń porusza się zupełnie nie tak jak sobie pomyślę zaakceptuj to i tyle.Wykonuj ćwiczenia pomagające się skupić i rób to co Cię interesuje bo to pomoże w uwadze,układanie puzzli,malowanie co chcesz

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

Ja muszę mieć dużo boćców na raz do nauki bo nie umiem się skupić oglądam tv,piszę z kilkoma osobami,rozmawiam i słucham muzyki i dopiero wtedy daję radę zaś w ciszy szlak mnie trafia a na sprawdzianach mówię sama do siebie bo inaczej zamyślę się o pierdołach :P
Starasz się ograniczać boćce i zajmować się jedną rzeczą czy jak?
Stary 2014-01-11, 12:03   #10
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez A M K Pokaż wiadomość
Takie "myślowe ADHD" w psychiatrii znane jest pod nazwą "gonitwa myśli". Stan ten występuje w manii i hipomanii, w chorobie afektywnej dwubiegunowej.
...i w czasie sesji
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 14:55   #11
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez A M K Pokaż wiadomość
Jeśli naprawdę bardzo Ci to przeszkadza to polecam wizytę u psychiatry (nie potrzebne jest skierowanie). Najlepiej jeśli skonfrontujesz swoje objawy z opinią specjalisty. Na cudowny lek raczej nie można liczyć, ale na poprawę jakości życia pewnie tak
No ale ja chodzę do psychiatry i jak pisałam mówiłam o tym, leczę się na nerwicę, ale nadal mi to dosyć dokucza. Może jeszcze do kogoś innego pójdę i coś może lepiej poradzi niż ta lekarka.

E tam, niekoniecznie dysleksja, ja raczej na pewno nie mam, z ortografii zawsze byłam świetna, jak widzicie po forum chyba błędy ortograficzne robię rzadko i w prawdziwym życiu tak samo robię mało błędów, dlatego zawsze dyktanda to był mój żywioł i prawie zawsze piąteczki

Na konkursie też byłam raz, bo w mojej szkole podstawowej byłam najlepsza z ortografii, więc wątpię, by to było to A pismo mam raczej ładne, staranne. Dlatego u mnie raczej to nie to. No, ale jest to uciążliwe i jak pisałam przeszkadza mi w codziennym życiu, jest mi z tym niezbyt fajnie i nie chcę tego ech.
Stary 2014-01-11, 15:06   #12
natka 94
Raczkowanie

Też tak mam. To normalne, nie żadne zaburzenie.
natka 94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 16:16   #13
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 17:26   #14
kikunga
Zadomowienie

Cytat:
No ale ja chodzę do psychiatry i jak pisałam mówiłam o tym, leczę się na nerwicę, ale nadal mi to dosyć dokucza. Może jeszcze do kogoś innego pójdę i coś może lepiej poradzi niż ta lekarka.

E tam, niekoniecznie dysleksja, ja raczej na pewno nie mam, z ortografii zawsze byłam świetna, jak widzicie po forum chyba błędy ortograficzne robię rzadko i w prawdziwym życiu tak samo robię mało błędów, dlatego zawsze dyktanda to był mój żywioł i prawie zawsze piąteczki

Na konkursie też byłam raz, bo w mojej szkole podstawowej byłam najlepsza z ortografii, więc wątpię, by to było to A pismo mam raczej ładne, staranne. Dlatego u mnie raczej to nie to. No, ale jest to uciążliwe i jak pisałam przeszkadza mi w codziennym życiu, jest mi z tym niezbyt fajnie i nie chcę tego ech.
Dysleksja różnie się objawia :P ja np. nie mam problemów z matmą a z ortografią bardzo rzadko mi się zdarza.
Naprawdę są najróżniejsze rodzaje i połączenia.No i to wcale nie wstyd ją mieć dyslektyk=/=głupek.
Mi jednak to co piszesz najbardziej pasuje bo mam koleżankę która tak ma.
No ale jeśli jesteś pod opieką lekarza i powiesz o tym to powinien pomóc a jak nie ten to inny.
W każdym razie trzymam kciuki za leczenie
Stary 2014-01-11, 20:50   #15
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kikunga Pokaż wiadomość
Dysleksja różnie się objawia :P ja np. nie mam problemów z matmą a z ortografią bardzo rzadko mi się zdarza.
Naprawdę są najróżniejsze rodzaje i połączenia.No i to wcale nie wstyd ją mieć dyslektyk=/=głupek.
Mi jednak to co piszesz najbardziej pasuje bo mam koleżankę która tak ma.
No ale jeśli jesteś pod opieką lekarza i powiesz o tym to powinien pomóc a jak nie ten to inny.
W każdym razie trzymam kciuki za leczenie
Nie, ja nie myślę, że dyslektyk to głupek. No i nie uważam się za głupią, miałabym na pewno dużo wyższe oceny, gdyby nie te problemy z koncentracją itp. Tylko po prostu nie sądziłam, że to może być akurat dysleksja. Z matmą miałam problemy to fakt akurat.Tylko wydawało mi się, że dysleksja polega na czymś innym, jak szukam informacji o dysleksji, to znajduje bardziej coś takiego: "
"Są to specyficzne trudności w czytaniu i pisaniu u dzieci o prawidłowym rozwoju umysłowym. Spowodowane są zaburzeniami niektórych funkcji poznawczych, motorycznych i ich integracji, uwarunkowanymi nieprawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego."- co mnie przecież nie dotyczy, mój problem jest inny.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2014-01-11 o 20:53
Stary 2014-01-11, 23:16   #16
kikunga
Zadomowienie

Cytat:
Nie, ja nie myślę, że dyslektyk to głupek. No i nie uważam się za głupią, miałabym na pewno dużo wyższe oceny, gdyby nie te problemy z koncentracją itp. Tylko po prostu nie sądziłam, że to może być akurat dysleksja. Z matmą miałam problemy to fakt akurat.Tylko wydawało mi się, że dysleksja polega na czymś innym, jak szukam informacji o dysleksji, to znajduje bardziej coś takiego: "
"Są to specyficzne trudności w czytaniu i pisaniu u dzieci o prawidłowym rozwoju umysłowym. Spowodowane są zaburzeniami niektórych funkcji poznawczych, motorycznych i ich integracji, uwarunkowanymi nieprawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego."- co mnie przecież nie dotyczy, mój problem jest inny.
Ten opis nie jest zgodny z tym jak to jest naprawdę,myślałam,że odrzucasz tę myśl ze względu na to jak Ci ludzie postrzegani są przez społeczeństwo.
Ja sama przez wiele lat nie przyjmowałam do siebie,że moja dysgrafia jest rodzajem dysleksji bo przecież nigdy nie miałam,problemów poważnych w całym toku nauki poza pisaniem,moje litery są niekształtne,ściśnięte i nigdy nie takie same,nawet imię i nazwisko nie jest dokładnie tak samo napisane bo tego nie kontroluję.

Jeśli masz tak od zawsze,te wszystkie trudności to myślę,że jedynie co możesz zrobić to ćwiczyć na spokojnie,robić to co lubisz i Cię ciekawi.Spróbuj powinno się ciut poprawić

Ja próbowałam wiele razy i jedyna poprawa jest taka,że piszę litery w miarę jednakowo a nie zauważałam np.że raz pisana a raz drukowana na początku.
Mój brat był na badaniach i nie ma ADHD nawet tego jak rozbiegany jest a kiedy dostaje odpowiednie zajęcia umie poddać się temu i skończyć.
Co do mojej koleżanki mimo tego,że jest naprawdę świetna i widzę Jej możliwości to tak często traci w szkole na tym,że się wyłączy i robi błędy bo nie sprawdziła czegoś,nie skupiła się.
Druga na lekcjach geniusz matematyczny,na sprawdzian kiedy jest cicho to tworzy takie głupoty...ma zagrożenie i też problemy z koncentracją.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości