Warszawa vs Gdańsk - TRUDNY WYBÓR :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-24, 22:41   #1
hiss
Raczkowanie

Warszawa vs Gdańsk - TRUDNY WYBÓR :(

Cześć, liczę na Waszą pomoc, bo w październiku wybieram się na studia magisterskie. Licencjat robiłam jeszcze w innym mieście ale nie ma tam opcji mgr, więc znów muszę się przenieść. studiowałam FILOLOGIĘ ANG i mam z tym kłopot...
WARSZAWA
+ mam tam mnóstwo znajomych, pewnie wynajęłabym z nimi jakieś mieszkanie (przez ostatnie lata dokuczała mi samotność i kiepscy współlokatorzy...)
+ nudy brak, miasto znam nie trzeba znów uczyć się wszystkiego od nowa...
+ mój krewny który mieszka za granicą planuje kupić tu mieszkanie pod wynajem, w którym jeden pokój mogłabym zajmować ja (TANIO!!) a resztę wynająć znajomym

- kiedyś mieszkałam tu i pracowałam, wpadłam w stany depresyjne, to miasto mnie przeraziło... ale z drugiej strony to był trudny czas dla mnie, podejrzewam że to się skumulowało
- dostałam się tylko na AMERYKANISTYKĘ i nie jestem pewna czy warto (przypomnę że mam lic z filologii ang), poza tym po studiach marzy mi się wyjechać do... Australii. jaki sens tego kierunku? ja nie widzę...
-mój ojciec ciągle mnie męczy że mam robić wizę i jechać do Stanów do pracy na wakacje (3mc) ale ja nie mogę bo aktualnie mojego chłopaka nie stać na wyjazd ze mną, a bez niego nie pojadę. jak pójdę na AMERYKANISTYKĘ to obowiązkowo przyszłe wakacje spędzam w USA a nie wiem jak nasza sytuacja finansowa będzie wtedy wyglądać... (martwię się)
- ceny pokoi do wynajęcia są bardzo wysokie, i ledwo będzie nas na to stać (nie wiem kiedy mój kuzyn realnie kupi to mieszkanie...)

GDAŃSK:
+ egzaminy na studia dopiero przede mną ale planuję dostać się na tę filologię angielską! to lepsza opcja bo z tego mam lic, poza tym w porównaniu do amerykanistyki wypada lepiej... no i przynajmniej coś konkretnego bym miała, a nie z jednego lic, z drugiego mgr...
+ morze, które uwielbiam...

- nie znam tam nikogo!! - znów będę mega obca (no z moim mężczyzną) w nieznanym mieście, a nie mam pewności czy poznane osoby na uczelni itp okażą się w porządku (bo na uczelni którą dopiero skończyłam była masakra ;/ jedna koleżanka... płakać się chce)

Nie wiem co robić, wypisałam to wszystko z nadzieją, że coś mi to pomoże, rozjaśni myśli ale nie wiem... potrzebuję rady, serio! Proszę, napiszcie co o tym myślicie, każda rada może mi pomóc zdecydować...

Edytowane przez hiss
Czas edycji: 2014-08-24 o 22:42
hiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-24, 23:21   #2
maacieek
Zakorzenienie

Dot.: Warszawa vs Gdańsk - TRUDNY WYBÓR :(

Zauważyłem więcej plusów dla Warszawy, jedyny minus to ta Amerykanistyka. Zawsze możesz się przecież starać przenieść po semestrze czy roku.
Osobiście wybrałbym chyba Warszawę na twoim miejscu, jeżeli wiesz, że będziesz w stanie się utrzymać.

I morze to takie trochę plusik dla Gdańska na siłę, bo w dobie autostrad, Polskich busów i innych takich, podróż nie trwa dłużej jak te 5 godzin, więc weekend nad morzem jest do zrobienia.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives

Edytowane przez maacieek
Czas edycji: 2014-08-24 o 23:22
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 00:35   #3
201705250955
Konto usunięte

Idź tam, gdzie masz kierunek, który współgra z Twoimi planami życiowymi. Znajomi nie są najważniejszą sprawą, to samo bliskość morza, zwróciłabym raczej uwagę na koszta i komfort życia w danym mieście oraz wspomniany kierunek studiów.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 09:02   #4
mpt
Zakorzenienie

Myśl pragmatycznie - co wolisz studiowac, gdzie dasz sobie radę finansowo i co planujesz po studiach. PRACA przede wszystkim, studia magisterskie to czas, kiedy sie pracuje, robi staże w zawodzie itp. Pomyśl, gdzie będzie Ci łatwiej żyć jako dorosłej, samodzielnej osobie i wtedy dumaj nad sentymentem do morza (btw. magister z anglistyki po licencjacie z anglistyki to, moim zdaniem, jeden z gorszych pomysłów).
Stary 2014-08-25, 10:02   #5
hiss
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
(btw. magister z anglistyki po licencjacie z anglistyki to, moim zdaniem, jeden z gorszych pomysłów).
Dlaczego jeden z gorszych?
Stary 2014-08-25, 10:20   #6
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hiss Pokaż wiadomość
Dlaczego jeden z gorszych?
A rozglądałaś się już za pracą?
Stary 2014-08-25, 10:38   #7
hiss
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
A rozglądałaś się już za pracą?
Dla chcącego i zdeterminowanego znalezienie pracy nie jest niemożliwe

W każdym razie czytam właśnie o amerykanistyce... ludzie wypowiadają się bardzo pozytywnie, a przyznam szczerze że moje wcześniejsze starania się o prace bardziej związane były z Ameryką, niż samą filologią...
Ten wybór jednak wiąże się z tym, że raczej odpuszczę sobie marzenie o wyjeździe i mieszkaniu w Australii...
Stary 2014-08-25, 10:46   #8
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hiss Pokaż wiadomość
Dla chcącego i zdeterminowanego znalezienie pracy nie jest niemożliwe [...]
Oczywiście, że nie jest niemożliwe, ale po co sobie celowo utrudniać?
Znajomość angielskiego to teraz obowiązek, a nie atut na rynku pracy. Jeżeli wiążesz swoją przyszłość w 100% z językiem angielskim (tłumacz, nauczyciel), to ok, ale jeśli chcesz robić coś innego, to przemyśl swój wybór.
Stary 2014-08-25, 16:33   #9
nobodygirl91
Zadomowienie

ja bym wybrała Warszawę - mimo tego, że sama mieszkam w Gdańsku, ale po przeczytaniu + i - Warszawa jednak wysuwa się na prowadzenie.
na studiach zawsze możesz się przenieść, a co do ceny pokoi to niestety ale zauważyłam, że w Gdańsku często kosztują tyle co w Wawie.

morze to fajna sprawa, ale powiem Ci szczerze - jeśli nie będziesz mieszkać na tyle blisko żeby dojść na plaże piechotą to pewnie będziesz tam bywać bardzo rzadko :P
Stary 2014-08-25, 17:14   #10
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nobodygirl91 Pokaż wiadomość
ja bym wybrała Warszawę - mimo tego, że sama mieszkam w Gdańsku, ale po przeczytaniu + i - Warszawa jednak wysuwa się na prowadzenie.
na studiach zawsze możesz się przenieść, a co do ceny pokoi to niestety ale zauważyłam, że w Gdańsku często kosztują tyle co w Wawie.

morze to fajna sprawa, ale powiem Ci szczerze - jeśli nie będziesz mieszkać na tyle blisko żeby dojść na plaże piechotą to pewnie będziesz tam bywać bardzo rzadko :P
Z moich poszukiwań wynika, że w Gdańsku jest średnio 100-150 zł taniej na pokoju 1 os. w dobrym standardzie. Dla mnie to sporo.
Też idę na studia II stopnia i mimo mieszkania 100 km od stolicy nie wybrałam jej, bo nie lubię tego miasta do tego stopnia, by chcieć tam mieszkać, a kierunek, który wybrałam, znalazłam na innej uczelni.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 20:31   #11
nobodygirl91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Z moich poszukiwań wynika, że w Gdańsku jest średnio 100-150 zł taniej na pokoju 1 os. w dobrym standardzie. Dla mnie to sporo.
Też idę na studia II stopnia i mimo mieszkania 100 km od stolicy nie wybrałam jej, bo nie lubię tego miasta do tego stopnia, by chcieć tam mieszkać, a kierunek, który wybrałam, znalazłam na innej uczelni.
wszystko zależy oczywiście od dzielnicy rozmawiałam po prostu z dziewczyną która mieszka i wynajmuje w Warszawie już od kilku lat i ona stwierdziła, że ceny są bardzo podobne.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-25, 20:35   #12
hiss
Raczkowanie

przeglądałam oferty i z Warszawy i z Gdańska i faktycznie bywają podobne, chociaż oczywiście w Gdańsku łatwiej znaleźć coś taniego... w Warszawie będzie to duuużym wyzwaniem, dodatkowo biorąc pod uwagę fakt, że poszukuję pokoju 2os
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości