|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Niekompetentna ginekolog - wasze opinie?
Witam,
wczoraj byłam na długo wyczekiwanej wizycie u ginekolog, ze względu na wysoki poziom prolaktyny, który wyszedł mi na badaniu w styczniu. Pani ginekolog bardzo zaskoczyła mnie swoją niekompetencją. Po pierwsze badanie bardzo bolało, prawie wrzasnęłam na fotelu. Po drugie była opryskliwa, zwracała się bezosobowo, typu: "rozebrać się", "usiąść", "pokazać". Po trzecie dała mi skierowanie na badanie prolaktyny z obciążeniem, nie dała mi na badanie samej prolaktyny przed. Gdy zwróciłam jej na to uwagę, stwierdziła, że nie potrzeba, bo przecież mam ze stycznia. Po czwarte, dała mi skierowanie na kilka hormonów, TSH, LH, FT4, FSH, a przy pytaniu o inne, np. testosteron prawie wrzasnęła na mnie: "przecież pani mówiłam, że nie jestem poradnią endokrynologiczną!" Po piąte, na podstawie badania prolaktyny ze stycznia przepisała mi i kazała zacząć brać tego samego dnia bromergon, i na podstawie objawów (tycie i nadmierne owłosienie) stwierdziła, że podejrzewa, że mam pcos i przepisała mi inofolik. Bez wyników żadnych badań! Po szóste, na usg zaprosiła mnie do swojego prywatnego gabinetu, wręczyła wizytówkę i zapytała czy mnie zapisać już na piątek... Co o tym myślicie? Edytowane przez Azmika88 Czas edycji: 2014-04-16 o 21:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Niekompetentna ginekolog - wasze opinie?
myslimy ze idz do innego lekarza.
jak ja bym chciałam pisac skargi na kazdego lekarza który mnie bolesnie zbadał to ho ho siedziałabym i pisała dniami i nocami ![]() tak serio to ginekolog czy ginekolog endokrynolog? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A myślę o skardze ze względu na 6 rzeczy, o których pisałam wyżej... Edytowane przez Azmika88 Czas edycji: 2014-04-16 o 23:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy wiesz, ale badanie prolaktyny po metoklopramidzie polega na tym, ze tego samego dnia badasz (przykladowo o 7 rano) prolaktyne zwykla, przyjmujesz tabletke i po godzinie badasz znowu prolaktyne (po obciążeniu). Czasami zlecają nawet po kolejnej godzinie. Musisz miec co najmniej dwa badania prolaktyny z jednego dnia i na podstawie tego oblicza sie ile podskoczyła.
Ja bym nie brała tego bromergonu, bo Twoje objawy moga wynikac z czegos innego, a prolaktyna mogla Ci podskoczyć jednarazowo np. ze stresu. Dopiero po badaniu z obciazeniem bedzie wiadomo czy masz hiperprolaktynemie. I umow sie lepiej do endokrynologa. On jest specjalista od hormonów ![]() A co do skargi to fakt, taki lekarz to o kant tylka rozbić, ale szkoda czasu na zglaszanie skargi . Zawsze mozesz go obsmarować na portalach typu znanylekarz , ranking lekarzy itp ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przede wszystkim idź do endokrynologa, a skarga... jak uważasz, mnie żadna z uwag nie zszokowała, jeśli to "długoletni" lekarz, to jego podejścia nie zmienisz, a samo pisanie dla pisania...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Do endo dostanę się pewnie najszybciej w przyszłym roku, bo jak chciałam się zapisać, to mnie odesłali i kazali przyjść w czerwcu... Nie wiem, dostają jakąś nową transzę limitów do wykorzystania od nfz wtedy? Mnie raczej zszokowała lekarka, bo jednak to co opisałam nie powinno mieć miejsca (już o sam jej ton nie będę się czepiać, bo jak dla mnie to mogłaby być i niemiła, jakby dobrze leczyła, ale to przepisywanie jakichś tabletek zanim dostała wyniki to już nie jest ok). Może i zdarza się nagminnie lekarzom takie zachowanie, ale to jej nie usprawiedliwia. Zresztą po wizycie poczytałam sobie trochę opinii o lekarce w internecie i ma przeważające negatywne opinie. W sumie pisanie skargi chyba nic nie da, bo i tak ona nie będzie miała z tego konsekwencji, ale się zastanawiam czy nie jest dobrym pomysłem chociaż zasygnalizowanie w przychodni, że coś jest nie tak... Edytowane przez Azmika88 Czas edycji: 2014-04-17 o 01:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dlatego ja raczej unikam chodzenia do ginekologów na NFZ. Oczywiście nie ma co generalizować, ale jak do tej pory zawsze trafiłam do jakiegoś niemiłego ginekologa. W zasadzie takiego jak z opisu u Ciebie. Prywatnie też różnie trafiałam, ale ostatnio znalazłam przemiłą panią ginekolog, cierpliwa, delikatna, wszystko wytłumaczy. Z tego co się orientowałam to przyjmuje też na NFZ ale kolejki są gigantyczne. Jak dla mnie to szkoda moich nerwów i wolę chodzić prywatnie.
Jeśli widzisz że masz jakieś problemy to radzę jednak przemyśleć umówienie się na prywatną wizytę do ginekologa-endokrynologa. A pisanie skarg raczej niewiele zmieni.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie ta ginekolog była okropna. Nie cierpię chodzić do lekarzy, więc bardzo ważne u mnie jest pozytywne nastawienia do pacjenta. Dlatego chodzę tylko prywatnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiadomo, że na takich portalach trzeba brać pod uwagę, że nie wszystkie opinie muszą być autentyczne lub sprawiedliwe, ale jak ktoś ma dużo negatywów, to o czymś świadczy. A jeśli chodzi o wizyty prywatne u lekarzy-na wątku o strachu przed dentystą pisałam, że 2 plomby po wizycie u niemiłej dentystki wypadły mi jeszcze tego samego dnia. A ton też pozostawił wiele do życzenia. Ale ja mieszkam w niewielkiej miejscowości i pani będzie mieć super reklamę. Plus małych miasteczek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W dzisiejszych czasach tylko internet, żadne skargi.
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem w tym, że lekarze często boją się wypisywać "za dużo" badań ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Też bym tak zrobiła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
albo tutaj chociaż miejscowość?
Za wolność naszą i Waszą! 11.11.2013 Edytowane przez lapida Czas edycji: 2014-04-17 o 17:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pani przyjmuje w Gdańsku, nie będę pisać nazwiska, może później w wątku o złych ginekologach... Edytowane przez Azmika88 Czas edycji: 2014-04-17 o 18:52 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
nie zdziwcie sie tylko z tymi opiniami na temat lekarzy-niektóre nie przechodza wcale a niektóre tajemniczo znikaja
![]() sam endokrynolog nic ci nie da.idz do ginekologa-endokrynologa.znajdz najlepiej takiego ktory pracuje w jakims szpitalu i idz na pierwsza wizyte prywatnie.bo oni czesto kieruja potem na badania na swój odzdział. ja nie rozumiem o co chodzi z tym skierowaniem.ja tez badałam prolaktyne po tabletce i miałam JEDNO skierowanie. (a raczej prosbe typu-"prosze o wykonanie testu obciazenia..." bo ja akurat robiłam prywatnie ale mimo to musiałam miec kartke od gin a nie ze sobie przychodze z ulicy i mimo ze płace to oni mi robią) przeciez sama logicznie piszeszze najpierw badaja prolaktyne wyjsciową a potem po tabletce. bo jak inaczej do czego mieliby sie odniesc?no to po co 2 skierowania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Podejrzewam, że będą musiały odesłać skierowanie do uzupełnienia, albo wziąć koszt badania na laboratorium. Skomplikowana sytuacja. Ale pierwszy raz, jak badałam prolaktynę, to przyszłam normalnie "z ulicy", bez żadnych karteczek od nikogo, zapłaciłam i zrobiono mi badanie. No, ale co przychodnia to inne zasady. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale ja bylam w innym mieście
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego polecam w tej materii endokrynologów, najlepiej endokrynologów-ginekologów.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Meh, to mi wygląda na podobną ''panią ginekolog'' u której ja byłam...
Też opryskliwa, niemiła, zrobiła cytologię - następna wizyta za 2 tyg. Chciałam żeby mi dobrała tabletki anty, za to nawet nie czytając wyników cytologii stwierdziła, że mi nie zapisze bo mam chorobę zakaźną jakąśtam ![]() ![]() Jednak niestety, są kobiety-ginekolodzy które zamiast pomóc, to szkodą a wizyta u nich zamiast być mniej krępująca (bo przecież to kobieta, powinna rozumieć tą samą płeć...) staje się powodem do wstydu. Moja rada - zmień ginekologa jak najszybciej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:07.