17 lat - zniszczona cera - podkład - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-06, 16:47   #1
Devone
Przyczajenie

Unhappy

17 lat - zniszczona cera - podkład

Witam.
Przepraszam jeśli wątek jest w nieodpowiednim dziale, uznałam, że tu pasuje najlepiej :/
Choć konto założyłam dopiero dziś, to niniejszą stronkę odwiedzam już od dawna, bo to dla mnie bardzo rzetelne i wiarygodne źródło informacji w... w każdej dziedzinie

No ale to rzeczy.
Jak w tytule - mam 17 lat i okropną cerę. Nienawidzę jej. Stosowałam wiele kosmetyków, ale bezskutecznie. Długi czas walczyłam z trądzikiem, ale teraz już jest okay.
Parę miesięcy temu kupiłam podkład (właściwie wzięłam kilka próbek), ale efekty są tragiczne. Nie dość, że moja cera jest jasna, więc sam dobór koloru/odcienia jest wyzwaniem (do dziś szukam...), to jeszcze sam efekt koszmarny. Skóra wygląda mega sztucznie, widać wszystkie suche skórki, podkład (mimo iż jest w kremie), to wygląda jakby oprószył mi skórę.
Nie do końca wiem, jak to fachowo opisać, więc w załączniku jest zdjęcie (nie oddaje tego w pełni, bo jakość słaba, ale może pomoże).

Dermatolog - byłam. Oschła i znudzona swoją pracą Pani przepisała dwa leki. Pierwszy wypalał mi twarz (piekło tak, że aż mi nieraz łzy leciały), natomiast drugi nakładany wieczorem sprawiał, że do rana buzia była tłusta i świecąca :/ Ogólnie - nie pomogło.

Leczyłam cerę - bez efektów. Chcę to ukryć podkładem - jak widać też bezskutecznie. Nie wiem, co robić

Bardzo proszę potraktować mnie poważnie - chociaż Wy...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg k4x9hw.jpg (20,7 KB, 205 załadowań)
Devone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-06, 17:36   #2
MissChievousTess
Zakorzenienie

Dot.: 17 lat - zniszczona cera - podkład

Możliwe, że masz odwodnioną i podrażnioną cerę dlatego podkład się odznacza.
Powinnaś zatroszczyć się o odpowiednią pielęgnację a o makijaż na końcu. I podkład do skóry suchej jeżeli już jakiś.
Skóra na zdjęciu wygląda dziwnie. Mam wrażenie jakby była jakaś dermatoza. Może jeszcze złuszcza Ci się po trądziku? Możliwe, że lepszy byłby krem z lipidami i regularne peelingi albo kremy z kwasami na złuszczenie tego do reszty niż fluid. Może jeśli podkład to jakiś mineralny, w niewielkiej ilości?
Stary 2014-05-06, 18:50   #3
Devone
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Możliwe, że masz odwodnioną i podrażnioną cerę dlatego podkład się odznacza.
Powinnaś zatroszczyć się o odpowiednią pielęgnację a o makijaż na końcu. I podkład do skóry suchej jeżeli już jakiś.
Skóra na zdjęciu wygląda dziwnie. Mam wrażenie jakby była jakaś dermatoza. Może jeszcze złuszcza Ci się po trądziku? Możliwe, że lepszy byłby krem z lipidami i regularne peelingi albo kremy z kwasami na złuszczenie tego do reszty niż fluid. Może jeśli podkład to jakiś mineralny, w niewielkiej ilości?
Dziękuję za odpowiedź
Wiem, wiem, pielęgnacja... tylko, że mi nic nie pomaga. Używam ciągle toniki i kremy do peelingów, czekając na efekty.
'krem z lipidami' i 'kremy z kwasami' - czy byłaby możliwość podać jakieś konkretne nazwy/firmy? Dostanę takie kremy w drogerii czy raczej tylko w aptece?
Devone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-06, 23:47   #4
turbiniak
Przyczajenie

A generalnie jaką masz cerę? Suchą, mieszaną?

Ja miałam duży problem z łuszczeniem się skóry podczas/po terapii trądzikowej i robiłam tak:
2x w tygodniu łagodny (!) peeling mechaniczny, następnie peeling enzymatyczny (Ziaja Nuno lub Under Twenty), na to maska z glinką, na to maseczka nawilżająca bez zmywania - taka, którą się nakłada grubą warstwą i można zostawić na całą noc. Kupowałam w saszetkach: Rossmanowską (taka niebieska saszetka, nie pamiętam nazwy) lub Perfecta aloesowa.
Na co dzień: mycie buzi łagodnym żelem wieczorem, rano przemycie samą wodą i tonikiem. Tonik koniecznie bez alkoholu. Odradzam też stosowanie żeli do mycia codziennego z drobinkami - mogą podrażniać i skóra będzie się łuszczyć jeszcze bardziej.
I przede wszystkim - nawilżanie, nawilżanie, nawilżanie, zwłaszcza na noc, bo wtedy nasza skóra się regeneruje.
Poszukaj w aptekach produktów Ziaja Med, kuracja lipidowa lub dla atopowego zapalenia skóry. Dobre i nie kosztują fortuny.
turbiniak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-07, 17:23   #5
Enji
Wtajemniczenie

Może jakaś dobra baza zamiast kremu? u mnie krem totalnie się nie sprawdza

Drugim wyjściem wydaje mi się znalezienie dobrego dermatologa, który nie będzie znudzony swoją pracą
Enji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 20:35   #6
Figula94
Zadomowienie

Moim zdaniem to odwodniona skóra, więc warto zastosować jakiś dobry, nawilżający, albo nawet natłuszczający krem, który zatrzymałby wodę i nadawałby skórze poślizgu, żeby podkład lepiej się nakładał. No i dodałabym do tego więcej wody. To takie najłatwiejsze rozwiązanie na dobry początek. Ewentualnie możesz jeszcze się z myciem twarzy przerzucić na coś łagodnego po prostu.
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-09, 10:06   #7
201611090905
Konto usunięte

A ja polecam używanie kosmetyków (kremów, żeli do mycia twarzy,toników) naturalnych,nie zawierających alkoholu. Wiele składników przesusza skórę, sprawia że się łuszczy. Podstawą jest dobre nawilżenie
Polecam też maseczkę z zielonej glinki - dobrze oczyszcza,ale nie przesusza skóry i jest niedroga.
Najpierw zrób porządek z cerą,a później pomyśl o dobraniu jakiegoś lekkiego podkładu.
201611090905 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-09, 18:30   #8
Faxu
Rozeznanie

Jeśli chodzi o nawilżanie to dobrze sprawdzają się olejki. Mam suchą skórę i na noc smaruję twarz oliwką taką bez parafiny i innych dziwnych dodatków, działa bardzo dobrze.
Faxu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości