|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Wiadomości: 13
|
Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
hej hej
dziewczyny w sobotę wieczor panienski mojej siostry ![]() na masie bedzie sobie lezal pan z bujnym owlosieniem na klatce piersiowej i z pokaznym interesem prosze was o inmstrukcje jak z ta masa postepowac bo bede to po raz pierwszy robila ![]() :pros i:![]() ![]()
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
zazwyczaj sie przenosi rozwałkowaną masę na wałku do ciasta....
__________________
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 244
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
Cytat:
Masę cukrową trzeba równo rozwałkować i - jak wyżej wspomniała LadyStith - najlepiej na wałku, albo folii spożywczej czy arkuszu papieru do pieczenia, ostrożnie przenieść na torcik i delikatnie 'wygładzić' rogi... ewentualnie możesz masę obmierzyć, podzielić na trzy części (2 boki i bok-góra-bok) i wtenczas równo nałożyć
__________________
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Wiadomości: 13
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
Ja wiem jak masę przenieść na tort chodzi mi o to jak ją nakładać na kwadratowy tort żeby nie było zagiec pęknięć czy fald chce wiedzieć jak ją nakładać bo z kwadratowymy mogą być problem a zdeklarowalam się bo z dziewczyn ja umiem piec a z masa można się nauczyć jak się obchodzić a to panienski mojej siostry więc się zgłosiłam
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
__________________
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 28 839
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
Cytat:
![]() wszyscy sie rodza z umiejetnoscia nakladania masy cukrowej tylko jedna zalozycielka watku nie a tak serio to nie przejmuj sie jak cos peknie, przeciez i tak wszyscy beda patrzyc na pana i jego interes ... najwyzej powiesz, ze az ziemia zedrzala z wrazenia. ![]() swoja droga czemu akurat masa cukrowa? Biala czekolada jest juz slodka sama w sobie, ew, mozesz nalozyc polewe czekoladowa zabarwiona na rozowo. Wydaje mi sie to smaczniejsza i prostsza propozycja. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Wiadomości: 13
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
noooo tak bo wszyyscy na swiecie wiedza jak mase nakladac ;p;p wybralam mase bo mi kolezanka przyniosla juz sobie sama znalazlam filmik w ktorym pewna pani pokazuje wszystko jak to nakladac i mysle ze dam rade ;]
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 28 839
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
wklej link do filmu
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-12
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 32
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
Jeśli to Twój pierwszy tort w masie to możesz napotkać problemy,który nie rozwiążesz patrząc na film.
Jeśli mogę Ci coś doradzić to rozwałkuj większy kawałek masy niże by Ci się wydawało,że potrzebujesz i nie jakiś super cienki,nawiń na wałek(jak byś nawijała papier na rolkę-tylko delikatniej) możesz delikatnie oprószyć masę mąką ziemniaczaną lub przesianym cukrem pudrem,następnie zacznij rozwijanie od jednego boku w kierunku następnego-samo się ułoży.Wyrównaj i wygładź górę by nie było powietrza,delikatnie doklej bok i róg wygładź- delikatnie i powoli wyrównuj,dopasuj masę ona jest plastyczne i możesz ją ładnie uformować.Później resztę ![]() A to co zostanie na dole tortu zbędnego wytnij nożykiem-może być jakiś zwykły byle bez ząbków. Jeśli masa by Ci pękała to zwilż ręce wodą i wgnieć ją w masę. Uff
__________________
Cały świat zaczyna się i kończy w Twoich oczach |
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 244
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
Cytat:
![]()
__________________
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Wiadomości: 13
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
Cytat:
poza tym dziekuje kolezankom wizazankom za podpowiedzi i wklejam link do filmiku http://www.youtube.com/watch?v=RSJV0X1axXE&feature=plcp do pomocy kolezanka przyjdzie poinstruuje mnie jeszcze co i jak efekty wkleje potem ;]
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 244
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
Cytat:
(a żem tylko przy okazji zwróciła uwagę, na faktycznie nieodpowiedzialne podejście... nikomu nie życzę, żeby się kiedykolwiek w przyszłości nadział na kogoś takiego co z dobrą chęcią, a nie wiedzącego jak się zabrać za powzięte zobowiązania... które mogą już nie dotyczyć sprawy tak 'błahej' jak sklecenie tortu) Ok, koniec tematu - powodzenia z tym ciachem
__________________
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 29
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
Nałożysz tak jak Ci się uda, przede wszystkim dużo zależy od samej masy, najlepiej kup sobie jakąś profesjonalną np. tu masz -> masa cukrowa
Bo jak będziesz mieć jakieś dziadostwo, to choćbyś nie wiem jak się starała to będzie ciężko nałożyć.
__________________
Pozdrawiam ;-) Edytowane przez nemon Czas edycji: 2012-12-05 o 16:00 |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
odświeżę watek,
Ile potrzeba masy cukrowej (ide na latwizne i kupuje gotowa,paczka 25gram) zeby pokryc jednopietrowy tort o srednicy 24cm?
__________________
24.08.2019 - synku czekamy <3
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 899
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
A czy tort z masą cukrową można trzymac w lodówce? Bo raz robiłam napis z masy cukrowej to znaczy liczbę i się masa rozpłynęła a trzymałam w lodówce tort wieczorem
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
Cytat:
A jaki mialas krem pod ta masa? Jesli byl na bazie smietany, to masa sie zawsze rozplynie. Dlatego pod masa musi byc masa maslana
__________________
24.08.2019 - synku czekamy <3
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 3
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
Witam, odświeżam wątek, gdyż mam pewien problem. Z masą cukrową powoli się zaprzyjaźniam, robię ją sama, bawię się też od razu w dekoracje - jak np. wstążka z kokardką (ostatnio też róże). Masę rozwałkowuję i wycinam wstążkę, jednak po zastygnięciu masa robi się bardzo... mączna? Nie wiem jak to nazwać - sucha i popękana, wygląda nieestetycznie. Czy jest jakiś pomysł, żeby wstążka (zwłaszcza jej brzegi) wyglądały ładnie i nie pękała na zgięciach?
Druga sprawa, to przygotowanie tortu pod masę cukrową - tort po obłożeniu masą maślaną i schłodzeniu w lodówce ma wg mnie b. dobry kształt, ścianki proste i kąt 90st między bokami a górną warstwą - a po nałożeniu masy cukrowej z tortu robi się "kopiec kreta", żadnego kątu między bokiem a górą - nie wiem z czego to wynika, skoro wcześniej ścinam górną warstwę, żeby była jak najbardziej płaska. Próbowałam zrobić dekorację z masy maślanej na kantach tortu, ale nie byłam w stanie ich "zlokalizować" - efekt? No ujdzie, ale średni. Proszę bardziej doświadczone Wizażanki o podpowiedź ![]()
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-03
Wiadomości: 163
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
Tak jeszcze z ciekawości - ta masa z czekolady ma być zrobiona na bitej śmietanie czy na maśle? Bo obawiam się, że z bita śmietaną pod spodem może się mas cukrowa zepsuć. A co do samej masy cukrowej - kupujesz gotową czy robisz w domu?
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 3
|
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY
Podejrzewam, że te pytania nie są do mnie, tylko do założycielki tematu, która pewno w problemem poradziła sobie jakieś 2 lata temu, także czekam na podpowiedzi dla mnie (chciałam usunąć post i założyć nowy temat, ale kurczaczki, usuwanie postu to dla mnie czarna magia O.o nie umiem.)
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:06.




na masie bedzie sobie lezal pan z bujnym owlosieniem na klatce piersiowej i z pokaznym interesem 















