Masa cukrowa na tort POMOCYYYY - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-28, 22:18   #1
kasiek-85
Przyczajenie

Masa cukrowa na tort POMOCYYYY

hej hej

dziewczyny w sobotę wieczor panienski mojej siostry zdeklarowalam sie ze upieke tort waniliowy z kremem z bialej czekolady, calosc pokryje masa cukrową kolor wściekły róż ;])potrzebuje wyjasnienia jak nałożyc na tort kwadratowy mase cukrowa tak aby bylo ladnie rowno i bez zagiec czy pekniec.... na masie bedzie sobie lezal pan z bujnym owlosieniem na klatce piersiowej i z pokaznym interesem
prosze was o inmstrukcje jak z ta masa postepowac bo bede to po raz pierwszy robila:pros i:
kasiek-85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-29, 07:15   #2
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith
Dot.: Masa cukrowa na tort POMOCYYYY

zazwyczaj sie przenosi rozwałkowaną masę na wałku do ciasta....

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-29, 09:10   #3
AiShinigami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiek-85 Pokaż wiadomość
(...) zdeklarowalam sie ze upieke tort waniliowy z kremem z bialej czekolady, calosc pokryje masa cukrową kolor wściekły róż ;])potrzebuje wyjasnienia jak (...)
To po kiego się w ogóle deklarujesz, jak nie wiesz, jak się za to zabrać?

Masę cukrową trzeba równo rozwałkować i - jak wyżej wspomniała LadyStith - najlepiej na wałku, albo folii spożywczej czy arkuszu papieru do pieczenia, ostrożnie przenieść na torcik i delikatnie 'wygładzić' rogi...
ewentualnie możesz masę obmierzyć, podzielić na trzy części (2 boki i bok-góra-bok) i wtenczas równo nałożyć

AiShinigami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-29, 09:41   #4
kasiek-85
Przyczajenie

Ja wiem jak masę przenieść na tort chodzi mi o to jak ją nakładać na kwadratowy tort żeby nie było zagiec pęknięć czy fald chce wiedzieć jak ją nakładać bo z kwadratowymy mogą być problem a zdeklarowalam się bo z dziewczyn ja umiem piec a z masa można się nauczyć jak się obchodzić a to panienski mojej siostry więc się zgłosiłam
Stary 2012-08-29, 13:48   #5
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

https://www.google.pl/search?q=squar...=1920&bih=1012

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 13:56   #6
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AiShinigami Pokaż wiadomość
To po kiego się w ogóle deklarujesz, jak nie wiesz, jak się za to zabrać?
super filozofia.
wszyscy sie rodza z umiejetnoscia nakladania masy cukrowej tylko jedna zalozycielka watku nie

a tak serio to nie przejmuj sie jak cos peknie, przeciez i tak wszyscy beda patrzyc na pana i jego interes ... najwyzej powiesz, ze az ziemia zedrzala z wrazenia.

swoja droga czemu akurat masa cukrowa? Biala czekolada jest juz slodka sama w sobie, ew, mozesz nalozyc polewe czekoladowa zabarwiona na rozowo. Wydaje mi sie to smaczniejsza i prostsza propozycja.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 14:22   #7
kasiek-85
Przyczajenie

noooo tak bo wszyyscy na swiecie wiedza jak mase nakladac ;p;p wybralam mase bo mi kolezanka przyniosla juz sobie sama znalazlam filmik w ktorym pewna pani pokazuje wszystko jak to nakladac i mysle ze dam rade ;]
Stary 2012-08-30, 17:47   #8
Rena
Zakorzenienie

wklej link do filmu
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 20:01   #9
dirke
Raczkowanie

Jeśli to Twój pierwszy tort w masie to możesz napotkać problemy,który nie rozwiążesz patrząc na film.
Jeśli mogę Ci coś doradzić to rozwałkuj większy kawałek masy niże by Ci się wydawało,że potrzebujesz i nie jakiś super cienki,nawiń na wałek(jak byś nawijała papier na rolkę-tylko delikatniej) możesz delikatnie oprószyć masę mąką ziemniaczaną lub przesianym cukrem pudrem,następnie zacznij rozwijanie od jednego boku w kierunku następnego-samo się ułoży.Wyrównaj i wygładź górę by nie było powietrza,delikatnie doklej bok i róg wygładź- delikatnie i powoli wyrównuj,dopasuj masę ona jest plastyczne i możesz ją ładnie uformować.Później resztę
A to co zostanie na dole tortu zbędnego wytnij nożykiem-może być jakiś zwykły byle bez ząbków.
Jeśli masa by Ci pękała to zwilż ręce wodą i wgnieć ją w masę.
Uff
Stary 2012-08-31, 08:25   #10
AiShinigami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
super filozofia.
wszyscy sie rodza z umiejetnoscia nakladania masy cukrowej tylko jedna zalozycielka watku nie

a tak serio to nie przejmuj sie jak cos peknie, przeciez i tak wszyscy beda patrzyc na pana i jego interes ... najwyzej powiesz, ze az ziemia zedrzala z wrazenia.
No tak, tak, pewno - wszystkiego się zawsze można nauczyć, nie mówię. Tylko że każdy (przynajmniej każdy rozważny i rozsądny) zazwyczaj robi to ZANIM podejmie jakieś związane z tym zobowiązanie

Stary 2012-08-31, 10:18   #11
kasiek-85
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez AiShinigami Pokaż wiadomość
No tak, tak, pewno - wszystkiego się zawsze można nauczyć, nie mówię. Tylko że każdy (przynajmniej każdy rozważny i rozsądny) zazwyczaj robi to ZANIM podejmie jakieś związane z tym zobowiązanie
bez przesady dziewczyno...moja sprawa po co sie zdeklarowalam na robienie tego tortu watek jest o czyms zupelnie innym i odpowiedz na pytanie juz dostalam wiec daj juz sobie spokój...i nie zarzucaj mi nierozwagi i nierozsadnosci
poza tym dziekuje kolezankom wizazankom za podpowiedzi i wklejam link do filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=RSJV0X1axXE&feature=plcp
do pomocy kolezanka przyjdzie poinstruuje mnie jeszcze co i jak efekty wkleje potem ;]
Stary 2012-09-01, 09:00   #12
AiShinigami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiek-85 Pokaż wiadomość
bez przesady dziewczyno...moja sprawa po co sie zdeklarowalam na robienie tego tortu watek jest o czyms zupelnie innym i odpowiedz na pytanie juz dostalam wiec daj juz sobie spokój...i nie zarzucaj mi nierozwagi i nierozsadnosci
Przecie tylko odpowiadam, się zaraz nie spinaj
(a żem tylko przy okazji zwróciła uwagę, na faktycznie nieodpowiedzialne podejście... nikomu nie życzę, żeby się kiedykolwiek w przyszłości nadział na kogoś takiego co z dobrą chęcią, a nie wiedzącego jak się zabrać za powzięte zobowiązania... które mogą już nie dotyczyć sprawy tak 'błahej' jak sklecenie tortu)

Ok, koniec tematu - powodzenia z tym ciachem

Stary 2012-09-29, 18:35   #13
nemon
Przyczajenie

Nałożysz tak jak Ci się uda, przede wszystkim dużo zależy od samej masy, najlepiej kup sobie jakąś profesjonalną np. tu masz -> masa cukrowa

Bo jak będziesz mieć jakieś dziadostwo, to choćbyś nie wiem jak się starała to będzie ciężko nałożyć.

Edytowane przez nemon
Czas edycji: 2012-12-05 o 16:00
nemon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 19:38   #14
travis
Zakorzenienie

GG do travis

odświeżę watek,
Ile potrzeba masy cukrowej (ide na latwizne i kupuje gotowa,paczka 25gram) zeby pokryc jednopietrowy tort o srednicy 24cm?
Stary 2013-06-12, 09:20   #15
Kucharka2013
Rozeznanie

A czy tort z masą cukrową można trzymac w lodówce? Bo raz robiłam napis z masy cukrowej to znaczy liczbę i się masa rozpłynęła a trzymałam w lodówce tort wieczorem
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-12, 18:18   #16
travis
Zakorzenienie

GG do travis

Cytat:
Napisane przez Kucharka2013 Pokaż wiadomość
A czy tort z masą cukrową można trzymac w lodówce? Bo raz robiłam napis z masy cukrowej to znaczy liczbę i się masa rozpłynęła a trzymałam w lodówce tort wieczorem

A jaki mialas krem pod ta masa? Jesli byl na bazie smietany, to masa sie zawsze rozplynie. Dlatego pod masa musi byc masa maslana
Stary 2014-07-27, 22:35   #17
Magda1312
Przyczajenie

Witam, odświeżam wątek, gdyż mam pewien problem. Z masą cukrową powoli się zaprzyjaźniam, robię ją sama, bawię się też od razu w dekoracje - jak np. wstążka z kokardką (ostatnio też róże). Masę rozwałkowuję i wycinam wstążkę, jednak po zastygnięciu masa robi się bardzo... mączna? Nie wiem jak to nazwać - sucha i popękana, wygląda nieestetycznie. Czy jest jakiś pomysł, żeby wstążka (zwłaszcza jej brzegi) wyglądały ładnie i nie pękała na zgięciach?
Druga sprawa, to przygotowanie tortu pod masę cukrową - tort po obłożeniu masą maślaną i schłodzeniu w lodówce ma wg mnie b. dobry kształt, ścianki proste i kąt 90st między bokami a górną warstwą - a po nałożeniu masy cukrowej z tortu robi się "kopiec kreta", żadnego kątu między bokiem a górą - nie wiem z czego to wynika, skoro wcześniej ścinam górną warstwę, żeby była jak najbardziej płaska. Próbowałam zrobić dekorację z masy maślanej na kantach tortu, ale nie byłam w stanie ich "zlokalizować" - efekt? No ujdzie, ale średni. Proszę bardziej doświadczone Wizażanki o podpowiedź
Magda1312 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 22:57   #18
exnext
Raczkowanie

Tak jeszcze z ciekawości - ta masa z czekolady ma być zrobiona na bitej śmietanie czy na maśle? Bo obawiam się, że z bita śmietaną pod spodem może się mas cukrowa zepsuć. A co do samej masy cukrowej - kupujesz gotową czy robisz w domu?
exnext jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 23:26   #19
Magda1312
Przyczajenie

Podejrzewam, że te pytania nie są do mnie, tylko do założycielki tematu, która pewno w problemem poradziła sobie jakieś 2 lata temu, także czekam na podpowiedzi dla mnie (chciałam usunąć post i założyć nowy temat, ale kurczaczki, usuwanie postu to dla mnie czarna magia O.o nie umiem.)
Magda1312 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości