Skąd się biorą toksyczni ludzie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-05, 22:20   #1
zadziora85
Raczkowanie

Skąd się biorą toksyczni ludzie?

Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o osoby, które zarażają pesymizmem, są urocze na krótką metę, żeby za chwilę pokazać swoją nieznośność. Że ofiary takich osób to zwykle os odrzucone w dzieciństwie, to wiem, ale co musiało się stać z tą drugą stroną, że są tak wypełnieni goryczą i świadomie krzywdzą innych ludzi?
Zapraszam do dyskusji.
zadziora85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 22:22   #2
201607111028
Konto usunięte

Dot.: Skąd się biorą toksyczni ludzie?

Cytat:
Napisane przez zadziora85 Pokaż wiadomość
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o osoby, które zarażają pesymizmem, są urocze na krótką metę, żeby za chwilę pokazać swoją nieznośność. Że ofiary takich osób to zwykle os odrzucone w dzieciństwie, to wiem, ale co musiało się stać z tą drugą stroną, że są tak wypełnieni goryczą i świadomie krzywdzą innych ludzi?
Zapraszam do dyskusji.
Może potem dopiszę coś więcej, ale teraz nasunęło mi się - chyba nie tak do końca świadomie. Chociaż może się mylę...
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 22:26   #3
zadziora85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Może potem dopiszę coś więcej, ale teraz nasunęło mi się - chyba nie tak do końca świadomie. Chociaż może się mylę...
zatem są nie nauczeni tego, że nie należy postępować w ten sposób?
Stary 2014-09-05, 22:29   #4
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
zatem są nie nauczeni tego, że nie należy postępować w ten sposób?
Swego czasu moja przyjaciółka się tak zachowywała - odbierała mi całą radość życia. Nie sądzę, że robiła to świadomie. Nie wiem, chodzi Ci tylko o kwestię związków?
Stary 2014-09-05, 22:48   #5
chwast
Zakorzenienie

Z łona matki.
Głupie pytanie głupia odpowiedź.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 22:52   #6
JaOna19
BAN stały

z kompleksów.
JaOna19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 22:53   #7
zadziora85
Raczkowanie

O ludzi toksycznych ogółe mi chodzi: partnerów ale też i koleżanki.
Chwast- Twoja odpowiedź nie wniosła nic nowego do tematu. Proszę o szersze ujęcie mojego pytania, nie dosłowne..
Stary 2014-09-05, 23:22   #8
polna_rozyczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez JaOna19 Pokaż wiadomość
z kompleksów.
Weszłam w ten temat i miałam napisać dokładnie to samo .
A powodów kompleksów to już jest od groma. Wszystko. Zależy od człowieka.
polna_rozyczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 23:25   #9
201607050913
Konto usunięte

Toksyczni ludzie to przeważnie osoby, które również były odrzucone w dzieciństwie i mają masę kompleksów, ale zamiast nad tym pracować konsekwentnie przykrywaja je cynizmem. W pewnym momencie życia zauważyły, że wysysanie z innych w podobnej sytuacji pozwala im zajść daleko.
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 23:28   #10
pankasztan
Rozeznanie

Z nieszczęścia własnego.
pankasztan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 23:36   #11
coffee
and cigarettes

A skąd się biorą osoby miłe do porzygu, życzliwe dla wszystkich, uprzejme i potrafiące ze spokojem zaprzeczyć i użyć solidnych argumentów, gdy ktoś je miesza z błotem?

Wrodzone cechy osobowości, doświadczenia zdobywane w całym życiu, wychowanie, znajomości, traktowanie przez innych, psychika, mentalność, kultura w jakiej się żyje, bliskie otoczenie, predyspozycje, temperament...
Wszystko i nic ma wpływ. Gdyby konkretnie było wiadomo skąd się bierze chęć do krzywdzenia innych - myślę, że już dawno byłoby to wyeliminowane.

To trochę tak, jakby zapytać, dlaczego niektóre kobiety czują się najlepiej w szpilkach, a inne w trampkach; albo dlaczego niektórzy w dorosłym życiu popadają w alkoholizm po np. rozwodzie czy stracie pracy, a inni w identycznej sytuacji - nie; albo dlaczego niektórzy lubią pomidorową, a inni rosół.
Każdy jest inny. Dana sytuacja może mieć inny wpływ na każdego człowieka. Na jednych nie zrobi wrażenia, innych zmieni całkowicie/ukształtuje w konkretny sposób.

Swego czasu sporo czytałam o seryjnych mordercach. Próżno szukać w ich życiorysie jakiegoś wspólnego punktu/wspólnej cechy, które jednoznacznie sprawiły, że w końcu sali się mordercami.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 23:38   #12
mause155
Raczkowanie

może ze strachu tak się zachowują, sami też mogli być kiedyś skrzywdzeni w przeszłości przez kogoś
mause155 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 23:43   #13
Mileva_
Zakorzenienie

- kompleksy
- zawiść
- poczucie zagrożenia
- znudzenie i chęć bawienia się innymi ludźmi
- chęć pokazania innym "gdzie ich miejsce"

Ja bym typowała jako źródło jakieś urazy, odrzucenie z czasów dzieciństwa ale i wrodzone cechy charakteru - niektórzy ludzie już tacy się rodzą i już, niestety. I jeszcze nieumiejętność zajęcia się własnym życiem i stąd patologiczne ingerowanie w cudze.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 23:45   #14
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
A skąd się biorą osoby miłe do porzygu, życzliwe dla wszystkich, uprzejme i potrafiące ze spokojem zaprzeczyć i użyć solidnych argumentów, gdy ktoś je miesza z błotem?

Wrodzone cechy osobowości, doświadczenia zdobywane w całym życiu, wychowanie, znajomości, traktowanie przez innych, psychika, mentalność, kultura w jakiej się żyje, bliskie otoczenie, predyspozycje, temperament...
Wszystko i nic ma wpływ. Gdyby konkretnie było wiadomo skąd się bierze chęć do krzywdzenia innych - myślę, że już dawno byłoby to wyeliminowane.

To trochę tak, jakby zapytać, dlaczego niektóre kobiety czują się najlepiej w szpilkach, a inne w trampkach; albo dlaczego niektórzy w dorosłym życiu popadają w alkoholizm po np. rozwodzie czy stracie pracy, a inni w identycznej sytuacji - nie; albo dlaczego niektórzy lubią pomidorową, a inni rosół.
Każdy jest inny. Dana sytuacja może mieć inny wpływ na każdego człowieka. Na jednych nie zrobi wrażenia, innych zmieni całkowicie/ukształtuje w konkretny sposób.

Swego czasu sporo czytałam o seryjnych mordercach. Próżno szukać w ich życiorysie jakiegoś wspólnego punktu/wspólnej cechy, które jednoznacznie sprawiły, że w końcu sali się mordercami.
Przepiękna wiadomość, która wg mnie wyczerpuje odpowiedź na to pytanie!

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 23:47   #15
JaOna19
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
- kompleksy
- zawiść
- poczucie zagrożenia
- znudzenie i chęć bawienia się innymi ludźmi
- chęć pokazania innym "gdzie ich miejsce"

Ja bym typowała jako źródło jakieś urazy, odrzucenie z czasów dzieciństwa ale i wrodzone cechy charakteru - niektórzy ludzie już tacy się rodzą i już, niestety. I jeszcze nieumiejętność zajęcia się własnym życiem i stąd patologiczne ingerowanie w cudze.
Ja osobiście nie wierze w tą teorie , że ludzie skrzywieni psychicznie tacy się rodzą.Uważam to za rzecz nabytą poprzez wychowanie rodzinne i środowiskowe.
Stary 2014-09-05, 23:49   #16
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Zapraszam do dyskusji.
To zależy, co rozumiesz pod pojęciem toksyczności. Dla mnie toksyczna osoba to wampir energetyczny: mówi banały, ciurka jednostajnym monotonnym głosem o banałach, stale ci opowiada o swoich cudownych dzieciach, co jadł na śniadanie itp. Po pół godzinie czujesz się tak, jakbyś przeorała pole.

Albo inny przejaw toksyczności: stały pesymista i stale pokrzywdzony przez los i innych. Opowiada ci przez godzinę o tym, jacy ludzie są źli, zrelacjonuje drobiazgowo wszelkie choroby, poskarży się na niekompetentnych lekarzy, a tak w ogóle to przecież i tak jemu nic nie pomoże. Czujesz się potem jak w przypadku numer 1.

Ze złośliwymi doskonale sobie radzę
Może dlatego, że potrafię być bardziej- jeśli chcę

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 23:51   #17
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja osobiście nie wierze w tą teorie , że ludzie skrzywieni psychicznie tacy się rodzą.Uważam to za rzecz nabytą poprzez wychowanie rodzinne i środowiskowe.
Bycie toksycznym to skrzywienie psychiczne? To jest po prostu cecha osobowości, z tą się raczej rodzimy. Mnóstwo bardzo odmiennych od siebie nawzajem ludzi było wychowywanych w niewiele się różniących warunkach. Wychowanie wychowaniem, zmienia wiele, ale każdy rodzi się z określonymi predyspozycjami i skłonnościami.
Stary 2014-09-05, 23:58   #18
JaOna19
BAN stały

Bycie toksycznym to skrzywienie psychiczne?
-moim zdaniem tak.Normalne to nie jest.

To jest po prostu cecha osobowości, z tą się raczej rodzimy
-też tak uważam.

Mnóstwo bardzo odmiennych od siebie nawzajem ludzi było wychowywanych w niewiele się różniących warunkach. Wychowanie wychowaniem, zmienia wiele, ale każdy rodzi się z określonymi predyspozycjami i skłonnościami.

-Tak , ale to czy one się w nas uaktywnią zależy od wychowania i środowiska w jakim się obracamy.
Jak ktoś jest dobry to tą dobroć ktoś mu musiał pokazać , a jak ktoś jest zły to tak samo.
Stary 2014-09-06, 00:07   #19
coffee
and cigarettes

Cytat:
-Tak , ale to czy one się w nas uaktywnią zależy od wychowania i środowiska w jakim się obracamy.
Jak ktoś jest dobry to tą dobroć ktoś mu musiał pokazać , a jak ktoś jest zły to tak samo.
Naiwne i krzywdzące myślenie.
Czyli wg Ciebie ktoś, kto się wychował wśród alkoholików, w szkole był gnębiony i izolowany, cała pozostała rodzina miała go gdzieś, nigdy nikt go dobrze nie traktował - sam nigdy nie będzie dobrym człowiekiem, bo nikt mu nie pokazał jak być dobrym? Wg Ciebie ludzie to takie pieski, poddawane tresurze, bez woli, bez własnych myśli, bez zdolności interpretacyjnych?
Stary 2014-09-06, 00:16   #20
JaOna19
BAN stały

Cytat:
Czyli wg Ciebie ktoś, kto się wychował wśród alkoholików, w szkole był gnębiony i izolowany, cała pozostała rodzina miała go gdzieś, nigdy nikt go dobrze nie traktował - sam nigdy nie będzie dobrym człowiekiem, bo nikt mu nie pokazał jak być dobrym? Wg Ciebie ludzie to takie pieski, poddawane tresurze, bez woli, bez własnych myśli, bez zdolności interpretacyjnych?
Albo jesteś dobra albo jesteś zła i ktoś to w tobie uaktywnił. Co do tego pogrubionego to to jest krzywdzące myślenie i bardzo stereotypowe.Skąd od razu sugestia , że w takich środowiskach nie można być dobrym człowiekiem.
Nie uważam ludzi za pieski , a piesków za stworzenia , bez woli, bez własnych myśli, bez zdolności interpretacyjnych-naiwne myślenie.
Stary 2014-09-06, 00:16   #21
201607111028
Konto usunięte

Cytat:

To jest po prostu cecha osobowości, z tą się raczej rodzimy
-też tak uważam.

Mnóstwo bardzo odmiennych od siebie nawzajem ludzi było wychowywanych w niewiele się różniących warunkach. Wychowanie wychowaniem, zmienia wiele, ale każdy rodzi się z określonymi predyspozycjami i skłonnościami.

Bardzo idealistyczna wizja. Nie ma niestety wiele wspólnego z rzeczywistością. Wielu skur**elów pochodzi "z dobrych domów".

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2014-09-06 o 00:17
Stary 2014-09-06, 00:17   #22
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie.

Człowiek rodzi się z predyspozycjami, jak słusznie zauważyła Mileva_. A to oznacza, że w pewnym okresie życia, gdy kształtuje swój światopogląd, te predyspozycje się ujawniają. I całe otoczenie może być funta kłaków warte, jeśli ktoś będzie robił tak, by być w zgodzie ze sobą.

Cytat:
Albo jesteś dobra albo jesteś zła i ktoś to w tobie uaktywnił. Co do tego pogrubionego to to jest krzywdzące myślenie i bardzo stereotypowe.Skąd od razu sugestia , że w takich środowiskach nie można być dobrym człowiekiem.
Nie uważam ludzi za pieski , a piesków za stworzenia , bez woli, bez własnych myśli, bez zdolności interpretacyjnych-naiwne myślenie.
Weź zacznij czytać ze zrozumieniem.
Coffee wyraźnie zadała Ci pytanie, czy wg Ciebie tak jest, a nie stwierdziła faktu. I nikt niczego w nikim nie uaktywnia Ludzie to nie roboty o dwóch włącznikach.

Edytowane przez Leszy
Czas edycji: 2014-09-06 o 00:20
Stary 2014-09-06, 00:19   #23
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:

(...)

To w takim razie połowa naszego społeczeństwa jest psychicznie skrzywiona To mocne określenie.

Pokazywanie niekoniecznie wystarczy, i nie chodzi tu o alkohol, patologię, czy takie powierzchowne rzeczy, ale raczej sposób myślenia, postrzegania świata. Można być od dzieciństwa otoczonym "szlachetnymi" przykładami, a być osobą obłudną, pokrętną, kłamliwą. Bo ktoś urodził się z takimi skłonnościami.

Akurat pod kątem tych toksycznych ludzi wydaje mi się, że często idzie to w parze z taką ogólną pokrętnością, falszem, bezwzględnością, reprezentowaniem wyłącznie swoich w gruncie rzeczy interesów z jednoczesną nieumiejętnością funkcjonowania bez innych ludzi.
Stary 2014-09-06, 00:36   #24
coffee
and cigarettes

Cytat:
Albo jesteś dobra albo jesteś zła i ktoś to w tobie uaktywnił.
Czyli jeśli jestem z natury dobra, ale wychowałam się w złym otoczeniu - to jaka jestem, gdy dorosnę?

Cytat:
Co do tego pogrubionego to to jest krzywdzące myślenie i bardzo stereotypowe.Skąd od razu sugestia , że w takich środowiskach nie można być dobrym człowiekiem.
To nie była sugestia.
Skoro zły człowiek jest zły, bo tak go nauczono, to dobry człowiek nigdy nie będzie dobry, jeśli się go nie nauczy?
Cytat:
A jak widzisz ludzi, skoro uważasz, że decydujące znaczenie na całe ich życie ma otoczenie i to, czego inni ich nauczą?

To teraz wejdź sobie na wikipedię, poczytaj o Jeffreyu Dahmerze, potem wejdź na jutuba i posłuchaj wywiadu z nim i jego ojcem i powiedz, co z tego wychowania, towarzystwa, społeczeństwa w jakim się wychowywał i ogólnie otoczenia sprawiło, że stał się seryjnym mordercą. Będę czekać.

---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość
Człowiek rodzi się z predyspozycjami, jak słusznie zauważyła Mileva_. A to oznacza, że w pewnym okresie życia, gdy kształtuje swój światopogląd, te predyspozycje się ujawniają. I całe otoczenie może być funta kłaków warte, jeśli ktoś będzie robił tak, by być w zgodzie ze sobą.
Albo i nie.
Jeśli człowiek ma predyspozycje do alkoholizmu, to może się uzależnić zarówno wtedy, gdy rodzice pół życia pili, jak wtedy, gdy nie. Jeśli ich nie ma - podobnie. Tak samo z ogólnie pojętą toksycznością.

Nie ma jednej definicji i konkretnego powodu, wyznacznika dot. tego dlaczego ludzie są tacy, jacy są; robią to, co robią; lubią to, co lubią. Po prostu nie ma. Milion rzeczy/sytuacji/cech może mieć wpływ.
Stary 2014-09-06, 01:01   #25
cud nie kobieta
Ante Pante

Skądś się biorą i tyle. Po co roztrząsać?
Stary 2014-09-06, 01:26   #26
fly_over
Raczkowanie

Wypowiem się jako osoba uznawana za toksyczną. Wydaje mi się że to głównie wina kompleksów i odrzucenia w dzieciństwie + powiedzmy geny od jednego z rodziców
fly_over jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-06, 01:33   #27
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Albo i nie.
Jeśli człowiek ma predyspozycje do alkoholizmu, to może się uzależnić zarówno wtedy, gdy rodzice pół życia pili, jak wtedy, gdy nie. Jeśli ich nie ma - podobnie. Tak samo z ogólnie pojętą toksycznością.

Nie ma jednej definicji i konkretnego powodu, wyznacznika dot. tego dlaczego ludzie są tacy, jacy są; robią to, co robią; lubią to, co lubią. Po prostu nie ma. Milion rzeczy/sytuacji/cech może mieć wpływ.
Według mnie tak, ujawniają się. Ale wierzę w to, że człowiek to istota myśląca, że człowiek to brzmi dumnie i potrafi sobie poradzić z czymś, co mu przeszkadza w jego ocenie własnej osoby. Nawet z predyspozycjami do bycia zazdrośnikiem, alkoholikiem, czy też do ograniczania wolności partnerom.

Brzmi trochę naiwnie i zbyt wyidealizowanie, ale co tam, nikt mi nie zabroni

Stary 2014-09-06, 01:47   #28
JaOna19
BAN stały

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Bardzo idealistyczna wizja. Nie ma niestety wiele wspólnego z rzeczywistością. Wielu skur**elów pochodzi "z dobrych domów".
To , że wielu skur... pochodzi z dobrych domów to nie jest to żadne odkrycie.

Cytat:
To w takim razie połowa naszego społeczeństwa jest psychicznie skrzywiona To mocne określenie.
To aż połowa jest toksyczna ? Chyba nie
Cytat:
Pokazywanie niekoniecznie wystarczy, i nie chodzi tu o alkohol, patologię, czy takie powierzchowne rzeczy, ale raczej sposób myślenia, postrzegania świata. Można być od dzieciństwa otoczonym "szlachetnymi" przykładami, a być osobą obłudną, pokrętną, kłamliwą. Bo ktoś urodził się z takimi skłonnościami.
To w tym człowieku było od urodzenia z tym się zgadzam ale musiał gdzieś to , zobaczyć żeby mu się to uaktywniło .Przykład nie idzie tylko od ludzi w realu.Człowiek może to nabyć np.necie , filmach , gazetach albo książkach

Cytat:
Czyli jeśli jestem z natury dobra, ale wychowałam się w złym otoczeniu - to jaka jestem, gdy dorosnę?
Nie wiem.Nie znam cię.

Cytat:
To nie była sugestia.
Skoro zły człowiek jest zły, bo tak go nauczono, to dobry człowiek nigdy nie będzie dobry, jeśli się go nie nauczy?
Dla mnie była to sugestia , nawet z tym znakiem "?"
Co do pytania to: Tak z tym , że człowiek sam się może też nauczyć , nie tylko , że ktoś go musi cały czas uczyć.

Cytat:
A jak widzisz ludzi, skoro uważasz, że decydujące znaczenie na całe ich życie ma otoczenie i to, czego inni ich nauczą?
Nie rozumiem trochę pytania w tym kontekście.

Cytat:
To teraz wejdź sobie na wikipedię, poczytaj o Jeffreyu Dahmerze, potem wejdź na jutuba i posłuchaj wywiadu z nim i jego ojcem i powiedz, co z tego wychowania, towarzystwa, społeczeństwa w jakim się wychowywał i ogólnie otoczenia sprawiło, że stał się seryjnym mordercą. Będę czekać.
-
Czytałam na wikipedii, wywiadów nie słuchałam , bo nie wiem o jaki wywiad ci chodzi.Trzeba było dać link.
Myślę , że ani ty ani ja ani nikt inny nie prześwietli na 100% psychiki tego faceta , żeby tu odpowiedzieć na twoje pytanie.
Co sprawiło , że zrobił to co zrobił ?
Urodził się taki , między rodzicami mógł być gniew on to zaczął nabywać i zaczęło się w jego głowie uaktywniać to z czym się urodził i zaczął mordować.Do tego mógł dojść alkoholizm i pobyt w psychiatryku. A ty jak myślisz ?

Edytowane przez JaOna19
Czas edycji: 2014-09-06 o 01:54
Stary 2014-09-06, 02:09   #29
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
To , że wielu skur... pochodzi z dobrych domów to nie jest to żadne odkrycie.
Jednak kłóci się to z Twoją tezą, że dobrzy ludzie są z dobrego otoczenia, a źli ze złego.

Cytat:
To w tym człowieku było od urodzenia z tym się zgadzam ale musiał gdzieś to , zobaczyć żeby mu się to uaktywniło .Przykład nie idzie tylko od ludzi w realu.Człowiek może to nabyć np.necie , filmach , gazetach albo książkach
Słucham? W jaki niby sposób ktoś MYŚLĄCY może stać się toksyczny od przeglądania neta, oglądania filmów, czy od czytania gazet/książek? Toż to zamiast mózgu trzeba mieć gąbkę i bezmyślnie wszystko wchłaniać.

Cytat:
Nie wiem.Nie znam cię.
To jak w końcu, trzeba kogoś znać, czy może wystarczy podział dobry człowiek z dobrego otoczenia, zły człowiek ze złego otoczenia?

Cytat:
Dla mnie była to sugestia , nawet z tym znakiem "?"
Co do pytania to: Tak z tym , że człowiek sam się może też nauczyć , nie tylko , że ktoś go musi cały czas uczyć.
A dla każdego innego czytającego nie było to sugestią, tylko pytaniem badającym Twoje poglądy o chwiejnych podstawach. Bo znów przeczysz sobie z wcześniejszych wiadomości.

Cytat:
Nie rozumiem trochę pytania w tym kontekście.
Zadam to pytanie prościej: Skoro uważasz, że ludzie to nie pieski, a pieski to nie stworzenia " bez woli, bez własnych myśli, bez zdolności interpretacyjnych", a JEDNOCZEśNIE uważasz, że człowiek nabiera typ swojego charakteru tylko poprzez relację z innymi, to jak to w końcu jest? Ludzie są bezwolni, czy jednak nie? Bo kręcisz okropnie.

Cytat:
Czytałam na wikipedii, wywiadów nie słuchałam , bo nie wiem o jaki wywiad ci chodzi.Trzeba było dać link.
Myślę , że ani ty ani ja ani nikt inny nie prześwietli na 100% psychiki tego faceta , żeby tu odpowiedzieć na twoje pytanie.
Co sprawiło , że zrobił to co zrobił ?
Urodził się taki , między rodzicami mógł być gniew on to zaczął nabywać i zaczęło się w jego głowie uaktywniać to z czym się urodził i zaczął mordować.Do tego mógł dojść alkoholizm i pobyt w psychiatryku. A ty jak myślisz ?
Wystarczyło samej poszukać
Ale po wypowiedzi coffee wywnioskowałem, że miał normalną, kochającą rodzinę, dobre towarzystwo itd. a jednak stał się tym nekrofilem i kanibalem.I nie wiem jak Ty czytasz, ale w jaki niby sposób szpital psychiatryczny miał go skierować na drogę mordercy, skoro artykuł mówi:

"został skierowany do otwartego szpitala psychiatrycznego na 5 lat leczenia. Mniej więcej w tym samym czasie mordował już średnio jedną ofiarę tygodniowo."

Jasno wynika z tego, że już wcześniej było z nim coś nie tak.

Proszę, 10 sekund szukania u wujka Googla:
https://www.youtube.com/watch?v=Lsqcoven1PQ

Edytowane przez Leszy
Czas edycji: 2014-09-06 o 02:41
Stary 2014-09-06, 03:39   #30
szklana_mgla
Rozeznanie

.

Edytowane przez szklana_mgla
Czas edycji: 2015-03-01 o 19:57
szklana_mgla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości