|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Skąd się biorą toksyczni ludzie?
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o osoby, które zarażają pesymizmem, są urocze na krótką metę, żeby za chwilę pokazać swoją nieznośność. Że ofiary takich osób to zwykle os odrzucone w dzieciństwie, to wiem, ale co musiało się stać z tą drugą stroną, że są tak wypełnieni goryczą i świadomie krzywdzą innych ludzi?
Zapraszam do dyskusji. |
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Skąd się biorą toksyczni ludzie?
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Z łona matki.
Głupie pytanie głupia odpowiedź. |
|
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
z kompleksów.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
O ludzi toksycznych ogółe mi chodzi: partnerów ale też i koleżanki.
Chwast- Twoja odpowiedź nie wniosła nic nowego do tematu. Proszę o szersze ujęcie mojego pytania, nie dosłowne.. |
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Toksyczni ludzie to przeważnie osoby, które również były odrzucone w dzieciństwie i mają masę kompleksów, ale zamiast nad tym pracować konsekwentnie przykrywaja je cynizmem. W pewnym momencie życia zauważyły, że wysysanie z innych w podobnej sytuacji pozwala im zajść daleko.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Z nieszczęścia własnego.
|
|
|
|
|
#11 |
|
and cigarettes
|
A skąd się biorą osoby miłe do porzygu, życzliwe dla wszystkich, uprzejme i potrafiące ze spokojem zaprzeczyć i użyć solidnych argumentów, gdy ktoś je miesza z błotem?
Wrodzone cechy osobowości, doświadczenia zdobywane w całym życiu, wychowanie, znajomości, traktowanie przez innych, psychika, mentalność, kultura w jakiej się żyje, bliskie otoczenie, predyspozycje, temperament... Wszystko i nic ma wpływ. Gdyby konkretnie było wiadomo skąd się bierze chęć do krzywdzenia innych - myślę, że już dawno byłoby to wyeliminowane. To trochę tak, jakby zapytać, dlaczego niektóre kobiety czują się najlepiej w szpilkach, a inne w trampkach; albo dlaczego niektórzy w dorosłym życiu popadają w alkoholizm po np. rozwodzie czy stracie pracy, a inni w identycznej sytuacji - nie; albo dlaczego niektórzy lubią pomidorową, a inni rosół. Każdy jest inny. Dana sytuacja może mieć inny wpływ na każdego człowieka. Na jednych nie zrobi wrażenia, innych zmieni całkowicie/ukształtuje w konkretny sposób. Swego czasu sporo czytałam o seryjnych mordercach. Próżno szukać w ich życiorysie jakiegoś wspólnego punktu/wspólnej cechy, które jednoznacznie sprawiły, że w końcu sali się mordercami. |
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
może ze strachu tak się zachowują, sami też mogli być kiedyś skrzywdzeni w przeszłości przez kogoś
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
- kompleksy
- zawiść - poczucie zagrożenia - znudzenie i chęć bawienia się innymi ludźmi - chęć pokazania innym "gdzie ich miejsce" Ja bym typowała jako źródło jakieś urazy, odrzucenie z czasów dzieciństwa ale i wrodzone cechy charakteru - niektórzy ludzie już tacy się rodzą i już, niestety. I jeszcze nieumiejętność zajęcia się własnym życiem i stąd patologiczne ingerowanie w cudze. |
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Albo inny przejaw toksyczności: stały pesymista i stale pokrzywdzony przez los i innych. Opowiada ci przez godzinę o tym, jacy ludzie są źli, zrelacjonuje drobiazgowo wszelkie choroby, poskarży się na niekompetentnych lekarzy, a tak w ogóle to przecież i tak jemu nic nie pomoże. Czujesz się potem jak w przypadku numer 1. Ze złośliwymi doskonale sobie radzę ![]() Może dlatego, że potrafię być bardziej- jeśli chcę
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Bycie toksycznym to skrzywienie psychiczne? To jest po prostu cecha osobowości, z tą się raczej rodzimy. Mnóstwo bardzo odmiennych od siebie nawzajem ludzi było wychowywanych w niewiele się różniących warunkach. Wychowanie wychowaniem, zmienia wiele, ale każdy rodzi się z określonymi predyspozycjami i skłonnościami.
|
|
|
|
|
#18 |
|
BAN stały
|
Bycie toksycznym to skrzywienie psychiczne?
-moim zdaniem tak.Normalne to nie jest. To jest po prostu cecha osobowości, z tą się raczej rodzimy -też tak uważam. Mnóstwo bardzo odmiennych od siebie nawzajem ludzi było wychowywanych w niewiele się różniących warunkach. Wychowanie wychowaniem, zmienia wiele, ale każdy rodzi się z określonymi predyspozycjami i skłonnościami. -Tak , ale to czy one się w nas uaktywnią zależy od wychowania i środowiska w jakim się obracamy. Jak ktoś jest dobry to tą dobroć ktoś mu musiał pokazać , a jak ktoś jest zły to tak samo. |
|
|
|
|
#19 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
Czyli wg Ciebie ktoś, kto się wychował wśród alkoholików, w szkole był gnębiony i izolowany, cała pozostała rodzina miała go gdzieś, nigdy nikt go dobrze nie traktował - sam nigdy nie będzie dobrym człowiekiem, bo nikt mu nie pokazał jak być dobrym? Wg Ciebie ludzie to takie pieski, poddawane tresurze, bez woli, bez własnych myśli, bez zdolności interpretacyjnych? |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie uważam ludzi za pieski , a piesków za stworzenia , bez woli, bez własnych myśli, bez zdolności interpretacyjnych-naiwne myślenie. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2014-09-06 o 00:17 |
|
|
|
|
|
#22 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Człowiek rodzi się z predyspozycjami, jak słusznie zauważyła Mileva_. A to oznacza, że w pewnym okresie życia, gdy kształtuje swój światopogląd, te predyspozycje się ujawniają. I całe otoczenie może być funta kłaków warte, jeśli ktoś będzie robił tak, by być w zgodzie ze sobą. Cytat:
Coffee wyraźnie zadała Ci pytanie, czy wg Ciebie tak jest, a nie stwierdziła faktu. I nikt niczego w nikim nie uaktywnia Ludzie to nie roboty o dwóch włącznikach.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-09-06 o 00:20 |
||
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To mocne określenie.Pokazywanie niekoniecznie wystarczy, i nie chodzi tu o alkohol, patologię, czy takie powierzchowne rzeczy, ale raczej sposób myślenia, postrzegania świata. Można być od dzieciństwa otoczonym "szlachetnymi" Akurat pod kątem tych toksycznych ludzi wydaje mi się, że często idzie to w parze z taką ogólną pokrętnością, falszem, bezwzględnością, reprezentowaniem wyłącznie swoich w gruncie rzeczy interesów z jednoczesną nieumiejętnością funkcjonowania bez innych ludzi. |
|
|
|
|
|
#24 | |||
|
and cigarettes
|
Czyli jeśli jestem z natury dobra, ale wychowałam się w złym otoczeniu - to jaka jestem, gdy dorosnę?
Cytat:
Skoro zły człowiek jest zły, bo tak go nauczono, to dobry człowiek nigdy nie będzie dobry, jeśli się go nie nauczy? Cytat:
To teraz wejdź sobie na wikipedię, poczytaj o Jeffreyu Dahmerze, potem wejdź na jutuba i posłuchaj wywiadu z nim i jego ojcem i powiedz, co z tego wychowania, towarzystwa, społeczeństwa w jakim się wychowywał i ogólnie otoczenia sprawiło, że stał się seryjnym mordercą. Będę czekać. ![]() ---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:31 ---------- Cytat:
Jeśli człowiek ma predyspozycje do alkoholizmu, to może się uzależnić zarówno wtedy, gdy rodzice pół życia pili, jak wtedy, gdy nie. Jeśli ich nie ma - podobnie. Tak samo z ogólnie pojętą toksycznością. Nie ma jednej definicji i konkretnego powodu, wyznacznika dot. tego dlaczego ludzie są tacy, jacy są; robią to, co robią; lubią to, co lubią. Po prostu nie ma. Milion rzeczy/sytuacji/cech może mieć wpływ. |
|||
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Wypowiem się jako osoba uznawana za toksyczną. Wydaje mi się że to głównie wina kompleksów i odrzucenia w dzieciństwie + powiedzmy geny od jednego z rodziców
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brzmi trochę naiwnie i zbyt wyidealizowanie, ale co tam, nikt mi nie zabroni
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
|
#28 | |||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do pytania to: Tak z tym , że człowiek sam się może też nauczyć , nie tylko , że ktoś go musi cały czas uczyć. Cytat:
Cytat:
Myślę , że ani ty ani ja ani nikt inny nie prześwietli na 100% psychiki tego faceta , żeby tu odpowiedzieć na twoje pytanie. Co sprawiło , że zrobił to co zrobił ? Urodził się taki , między rodzicami mógł być gniew on to zaczął nabywać i zaczęło się w jego głowie uaktywniać to z czym się urodził i zaczął mordować.Do tego mógł dojść alkoholizm i pobyt w psychiatryku. A ty jak myślisz ?
Edytowane przez JaOna19 Czas edycji: 2014-09-06 o 01:54 |
|||||||
|
|
|
|
#29 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
To jak w końcu, trzeba kogoś znać, czy może wystarczy podział dobry człowiek z dobrego otoczenia, zły człowiek ze złego otoczenia? Cytat:
Zadam to pytanie prościej: Skoro uważasz, że ludzie to nie pieski, a pieski to nie stworzenia " bez woli, bez własnych myśli, bez zdolności interpretacyjnych", a JEDNOCZEśNIE uważasz, że człowiek nabiera typ swojego charakteru tylko poprzez relację z innymi, to jak to w końcu jest? Ludzie są bezwolni, czy jednak nie? Bo kręcisz okropnie. Cytat:
![]() Ale po wypowiedzi coffee wywnioskowałem, że miał normalną, kochającą rodzinę, dobre towarzystwo itd. a jednak stał się tym nekrofilem i kanibalem.I nie wiem jak Ty czytasz, ale w jaki niby sposób szpital psychiatryczny miał go skierować na drogę mordercy, skoro artykuł mówi: "został skierowany do otwartego szpitala psychiatrycznego na 5 lat leczenia. Mniej więcej w tym samym czasie mordował już średnio jedną ofiarę tygodniowo." Jasno wynika z tego, że już wcześniej było z nim coś nie tak. Proszę, 10 sekund szukania u wujka Googla: https://www.youtube.com/watch?v=Lsqcoven1PQ
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-09-06 o 02:41 |
||||
|
|
|
|
#30 |
|
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez szklana_mgla Czas edycji: 2015-03-01 o 19:57 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:55.

.

?